Var ute med avdelningen igår kväll, först var de 3-kamp på Ballbreaker och sedan härlig gourmé-middag på "SMAK på restaurangen", Oxtorgsgatan 14.

Vi hade förbeställ 5 smaker och dessa nedan blev vi serverade följande rätter:

Soya – ”Oeuf cocotte” vit sparris, lantägg, grön chili - ingen favorit, tuggmotstånd saknades och den smakade mest ägg.

Sesam – ”Asian slaw” anka, papaya, vitlök - god smak, ganska stark men alldeles för lite Anka, jag tror vi hittade 3 små slamsor i denna rätt som mest bestod av ?

Getost – ”Chèvre chaud” lamm, tomat, pistou - lammet var väldigt mört och gott, perfekt tillagad!

Pimento – ”Bolognese” kalv, risoni - God smak men inget speciellt.

Lakrits – “Fondant” choklad, gräddfil - God och ganska stor Chokladfondant med en ytterst svag smak av lakrits, dock väldigt gott.

Fem smaker 450 kr
(motsvarar en tvårättersmiddag)

Upplevelsen tycker jag var större behållning än smakerna. Väldigt trevligt att bli serverad en 5-rätters middag och hinna känna en lagom och skön mättnadskänsla än att trycka i sig en 2-rätters middag på 30 minuter.

Jag tror vi satt i 3,5h vilket knappt kändes - trevligt sällskap gjorde sitt förstås.

Sambon är fortfarande i Brasilien och jag var sugen på kycklingburgare - men hemmagjord sådan, blir ju såå mycket godare!!

Du behöver:

Frysta Kycklingburgare
Några skivor ost
Frökusar från Fazer (eller annat bröd)
Salladsblad
Vårlök skuren i ringar
Avocado skuren i halvmånar
Tomatskivor
Mango Raja
Dijonnaise

* Stek burgarna på båda sidor och lägg några skivor ost på dessa och stäng av värmen.



* Bre ett lager Dijonnaise på botten av brödet, lägg på salladsbladen, lökringarna och Avocado.



* Lägg på Kycklingburgaren och toppa med tomaten - ringla lite Mango Raja överdelen på brödet....



* ...vips så har du fixat en härlig och nyttig kycklingburgare!



Till denna burgare åt jag ett av mina favorittillbehör gjort på kokt Broccoli och Blomkål utrörd med Milkos Extra Fin Creme Fraiche Fetaost & Soltorkade tomater och kryddat med salt och lite salladskrydda....Så gott plus att man får massa bra näring i sig :)

Det blev en halva extra till mig idag också, vilken tur :)



För er som funderar på denna Mango Raja från Rydberg som jag ofta nämner så ser den ut så här.
Den är supergod att använda till väldigt mycket, men framförallt kyckling i alla varianter.


Ni som ännu inte sett filmen Julie&Julia har missat något om ni, liksom jag, älskar matlagning och Meryl Streep.

Filmen baserar sig på 2 sanna historier, dels om Julia Child en känd kokboksförfattare från Kalifornien. Hon skrev Mastering the Art of French Cooking, 1961 och samt var TV-kock och påverkade mathistorien i USA under 70 och 80-talet.



Den andra historien baseras på Julie Powell, som skapade en blogg 2003 där hon lät läsarna följa henne när hon lagade alla 524 recept ur Julia Childs kokbok på 365 dagar. Detta blev senare en bok som denna film baseras på.



Länk till Bloggen som filmen baseras på "The Julie/Julia Project"

Visst blir man inspirerad av att göra detsamma...kanske ska välja att laga genom Tore Wretmans husmanskost :)

I helgen var det möhippa i Göteborg så jag och min kusin tog en Roadtrip fram och tillbaka. Det blev en mycket bra helg men med alldeles för mycket mat och godis och vin :9

Sambon är på flyget till Brasilien och jag ska försöka klara mig en vecka utan min älskling....känns lite jobbigt just nu faktiskt, tror hela tiden att han är på väg hem från rep med bandet så här på söndagskvällen men neeee...en hel vecka kvar!

Jag orkade inte riktigt laga mat idag och när jag handlade blev jag sugen på grillad kyckling så det blev det.
Till mina Grillade Kycklingben blev det lite Potatissallad och vanlig sallad samt en klick MangoRaja och MangoChutney....måste jag säga att jag blev proppmätt...igen!

Idag var det bråttom med mat ..klockan började rinna iväg och jag kom hem från att ha sprungit 5 km och sambon kom hem från en lång bilresa ungefär samtidigt...dvs maten behövde blir klar fort för att behålla den mysiga stämningen, det går lätt utför när blodsockret sjunker hos mig :)

Denna rätt tog inte mer än 15 minuter och var jättegord, gjord lite på vad kylskåpet kunde erbjuda och framförallt så var det sambon som lagade maten själv...ja, eller nästan iallafall...idéer och kryddning är ju svårt för mig att hålla för mig själv :)

1 pkt Färsk Tagliatelle Spenat
Salt
Sartpeppar
Smör
Olivolja

SåS
1 pkt Bacon
2 st Kycklingfiléer
1 fpk Creme Bonjour Tomat&Basilika
2 st Vitlökar
1 st Vårlök
1/2 pkt Fetaost
Oregano
Peppar

* Koka upp vatten till Pasta med lite olivolja och salt. När denna är klar, blanda ihop den med lite smör och svartpeppar - glöm inte att spara lite av pastavattnet för att få pastan glansig och att inte kladda ihop i kastrullen.
* Skär Bacon och Kyckling i lagom bitar och stek dessa i en panna med hög kant.
* När Kycklingen och Baconen fått bra med färg så yillsätt hackad vitlök och vårlök och stek ihop detta.
* Häll i CremeBonjouren och Fetaosten - krydda med oregano, svartpeppar o ev lite spiskummin.
* Låt Såsen koka ihop tills kycklingen är helt klar.
* Servera genast!

Jag vill alltid ha min sås på sidan om så det ser inte så gott ut kanske men verkligen super!


Idag, liksom, förra söndagen var det kompislöpning och lunch, denna ggn i Kärrtorp.
Jag har faktiskt fått in 3 löppass i veckan á 5 km under 3 veckor även om det kunde gått bättre idag - det var lite fest igår kväll som påverkar tyvärr.

Vi åt iallafall jättegoda kycklingben och hemmagjord potatismos och Chevrégratinerade Rödbetor till lunch hemma hos våra vänner så det blev en lättare middag idag gjord på rester.

Blanda ihop:
Grillad Kyckling, Sallad, Avocado, Tomat, Vårlök, Svarta Oliver, Gurka, Fetaost, Lite mozzarella, Saltade och Rostade Pumpanötter, Citronpeppar, Salt, Italiensk salladskrydda, Mango Chutney och lite Mango Raja. Jag lägger även till några Cashewnötter :)
Supergott och supernyttigt!



Trött efter 15km denna vecka.....börjar även känna av pollen....men datorn och jag har en mysig söndagkväll!

Jag och en kompis bestämde oss för att äta på Grill ikväll och jag valde mellan Hamburgaren och Tonfisken men det blev till slut Bordsgrillad tonfisk ”Tepanyaki” med chili, wasabi och soja (280:-) Vilket jag är så glad över....GUD va gott det var!! Till dessa så fick jag friterade Maki-rullar som var helt vegetariska men såååå goda - lite california-rolls över dem med spread-cheese inuti.
Jag har tyvärr fortfarande inte ngn mobilkamera som fungerar så inga bilder blev det heller men ni får försöka tänka er en tallrik med bitar av råa, möra, tonfiskfilé-bitar skurna i lagom bitar som jag själv fick steka på ett litet stekbord. Till dessa hade jag wasabi utblandad med avocado, inlagd ingefära och 3 olika såser att doppa i, Makirullarna och en god sallad!
SJUKT gott!

Ni som varit på Grill vet att det är minst 7st olika inredningstyper som helt har sin egen stil i varje hörn. Vi satt i den fina trädgårdsbersån och njöt av vår middag!

Tips också till alla vegetarianer då min kompis var väldigt nöjd med sin Grillad kronärtskocka "Café Siciliana" med kantarellrisotto (155kr).

Tänk på att boka bord - det blir snabbt fullt men passa på att ta en drink eller fyra i deras sköna Californien-inspirerade bar där de gör mycket goda drinkar!!





Jag älskar, fullkomligt ÄLSKAR engelska kostymfilmer och hittade en jag inte sett :))))

En härlig härlig kväll med skålen fylld av godis jag tycker om!!

Idag var det premiärernas dag! Vårhandskarna på, Pumpsen på, första lunchen på uteservering och första yoghurtglassen från 7 eleven :))))

Härliga våår :)))

..att hitta den andra halvan Chevre Ost som jag trodde var slut!!

Sambon är i Skara så vad tror ni det blev för mat för en gräsänka....ahahhahaha...just det Bakad Potatis :))))
Jag är enformig jag men salladen varierar iallafall....idag med just de härliga smakerna av Chevre, svarta oliver och saltade och rostade pumpakärnor :)


Jag och sambon tog en spontanmiddag på stan idag och valet blev Primo Ciao Ciao på Odengatan som ligger på vägen hem från jobbet.

Åt en väldigt god

PAPPARDELLE DI LIMONE  
Pappardelle med scampi, rostad vitlök, peperoncino, körsbärstomater, färska örter och citron
- mums mums men tom jag orkade faktiskt inte äta upp så det var tur att jag hade "slasktratten" med mig.

Tyvärr funkar inte kameran i mobilen så det blev inga bilder men jag kan verkligen rekommendera denna rätt :)

Ju mer vår det är desto fler restaurangbesök tenderar det att bli för oss då kvällarna känns längre...men snaaart kommer grillsäsongen igång igen och då drar vi igång elgrillen på balkongen och blickar ut över vår fina och lummiga innergård mitt på Kungsholmen!

I morse kom några vänner över på besök då grabbarna skulle köra 14km löpning och vi tjejer fixade Brunchen som vi hade bestämt skulle innehålla HotCrossBuns vilket är en tradition i Australien och Nya Zeeland till Påsk.
En av tjejerna är från just Nya Zeeland och vi började prata om dessa för ngn helg sedan då jag längtat efter dessa sedan sista resan till Australien 2007.
Jag hittade ett recept på Tasteline som vi provade och de blev ritktigt goda!!! De man köper i Australien har troligtvis lite mer Kardemumma och Muskotnöt i men dessa smakade ljuvligt och jag ser fram mot frukosten imorgon då jag kan äta fler :)

För er som inte vet hur de smakar så är det lite av en blanding mellan Solbulle & Scones, dvs de går att äta både till kaffet som fika och som matbröd...lite sötare dock än en vanligt fralla men perfekta till Brunchen :)
Vi skippade faktiskt glasyren för att göra dem mindre söta men det är ju valfritt förstås!

Smoothies av frysta Hallon & Blåbär med honung, lite socker, mjölk och naturell yoghurt var väldigt gott till dessa !!!!

HotCrossBuns

ca 20st

150 gram
smör
3 dl mjölk
50 gram jäst
2 tsk kardemumma, malen
2 tsk malen kanel
1 tsk muskotnöt, malen
2 st ägg
2 dl russin
1 tsk salt
1 dl strösocker
12 dl vetemjöl

Glasyr
(valfritt)
5 msk
florsocker
1 msk vatten

1st ägg till pensling

1. Smält smöret och häll i mjölken, låt det bli fingervarmt, 37 grader. Finfördela jästen i en bunke och slå degspadet över.
2. Häll i kardemumma, kanel, muskot, ägg, russin, salt och socker. Rör väl. Arbeta sist i mjölet, lite i taget tills du får en smidig deg.
3. Låt jäsa i 60 minuter under duk.
4. Stjälp upp degen på mjölat bord och arbeta igenom den väl.
5. Dela degen i två delar och forma två längder. Dela varje längd i ca 10 bitar och forma bullar.
6. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och låt  jäsa ytterligare 20 minuter.
7. Skär ett kryss i varje bulle och Pensla med uppvispat ägg.
8. Grädda mitt i ugnen i 220 grader 15 minuter.
(9. Rör samman florsocker och vatten till en glasyr som du har över bullarna när de svalnat något)


Ät dem med varma med smör och ost och marmelad....MMMMMMMMM!!!!!!







Till fredagsmiddag blev det äntligen lite Kött, vi äter inte rött kött så ofta och jag har haft verkliga "cravings" efter nötkött så det fick bli lättsmälta lövbiffar igår.

4 pers


6-8 st lövbiffar beroende på storlek (rumstempererade, dvs ta ut biffarna ur kylen i god tid)
Ädelost
Dijonsenap
Salt
Peppar
Franska Örter
Smör till stekning

Såsen
1/2 pkt Färsk Spenat
1 pkt Creme Fraiche
2 msk Kalvbuljong (tex Touch of Taste)
Peppar

Potatis
Gul Lök

Frysta Ärtor

Valfri Sallad

  • Lägg ut köttet på en skärbräda och skär bort ev dåliga bitar. Salta och Peppra samt krydda med Franska Örter.
  • Bred på Dijonsenap och lägg en bit ädelost på varje bit (i en av ändarna).

  • Rulla ihop kötten ordentligt (man behöver faktiskt inte tandpetare) och bryn dessa hastigt i smör och en varm panna tills de har ordentligt med färg (lägg skarven nedåt och bryn denna sida först).

  • Lägg i spenaten i pannan med köttet.
  • Rör ut buljonen i Creme Fraichen och häll i detta i pannan - rör försiktigt om så att rullarna inte går upp.
  • Smaka av med salt och peppar och låt puttra max 5 minuter för att inte göra köttet  torrt.
  • Servera med Potatisklyftor & Gul Lök i ugn samt kokta gröna ärtor och en god sallad!

 

Klockan var lite mycket när vi kom hem idag och det blev en egen komponerad rätt av vad som fanns i kylen och frysen som blev MYCKET gott och tog 15 minuter att tillaga :)

2-3 pers

1 pkt Färsk Pasta Tagliatelle Limone

2 st laxfiléer
1 st vitlök
1 knivsudd thai-chili
1 pkt färsk Spenat
1 st burk Creme Fraîche (lätt)
1 msk Hummerfond (Touch of Taste)
Några droppar Sesamolja
Smör att steka i
Salt
Peppar
Citron

* Koka Pastan al dente enligt anvisningarna på paketet.
* Skär laxfiléerna i lagom bitar och stek dem i lite sesamolja och smör.
* Hacka chili och vitlök och stek dessa tillsammans med laxen.
* Blanda ner den färska spenaten och stek den mjuk med laxen.
* Blanda hummerfonden i Creme Fraiche-paketet och rör försiktigt ner detta med laxen och spenaten.
* Smaka av med salt, peppar och citron.









På lördag ska sambon, hans brorsa och en kompis ut och träna inför Kungsholmen runt och under tiden ska jag och deras flickvänner baka "Hot Cross Buns" och fixa lite god lunch tills de är tillbaka...
En av tjejerna är från Nya Zeeland och kom med den lysande idén efter att jag fått cravings efter dessa Bullar som jag åt massor av i Australien på mina semestrar 2005 och 2007.

De ser inte så mkt ut för världen men SJUKT goda så missa inte receptet som jag lägger ut på senare på lördag...

Bilden är lånad från Tasteline.

Ni kanske har förstått att jag gillar potatis och att jag oftast passar på att äta Bakad Potatis med en god sallad till när sambon är ute och reser eller roar sig på egen hand.

Så här gott blev det idag!
Lyxade till med lite Cambozola och Rökt Lax idag till den bakade potatisen.


Med en Sushi från Nagoya och ett glas vitt vin mår vi bra här i vardagsrummet. Sambon spelar TV-spel och jag "Datrar" (ett eget påhittat verb för att sitta med datorn i knät) och vi håller oss långt borta från Ägg & Choklad...





Eller Mormors tuttar som mina föräldrar kallar det passar utmärkt för Buffébordet och för Cocktailpartyt.
Tyvärr gick de åt i rasande fart igår hos mamma och pappa så jag hann inte ta kort på dem men ni får försöka föreställa er hur det ser ut istället :)
Väldigt enkelt och väldigt gott (anjovisen blir alldeles len och salt)

Mina föräldrars recept på Mormors Bröst (tuttar)

Vanligt vitt form bröd
Anjovis
Rödlök
Ketchup
lite olja för plåten
  • Sätt ugnen på 225 grader
  • Ta ut rundlar med ett glas. Storleken bestämmer du själv.
  • Finhacka anjovis och rödlök, blanda ihop.
  • Bred ut på brödet och gör sedan en "plupp" av ketchupen i mitten.
  • Smörj formen med lite olja, in med plåten i mitten och ta ut när brödet fått färg. Tar c:a 5-10 minuter.

    Mums filibubba!

Sambons farbror skulle komma på besök idag på vägen hem till Helsingborg så det fick bli hembakt trots en del protester hemifrån då "köpe-kanelbullar" tydligen var mer populärt än småkakor. Jag lyssnade dock inte på det örat och bakade ändå då jag vill börja beta av min bok "500 kakor" som jag köpte på bokrean för ett tag sedan.
De med sylt smakade bäst men man kan även byta ut 1 msk av vetemjölet med Kakao istället så blir det lite Chokladiga - tror även att jag nästa ggn kommer prova att blanda i lite vaniljsocker i degen.

ca 24 st kakor

125 gram osaltat smör, rumstempererat
1,75 dl strösocker
1 ägg
3,25 dl vetemjöl
3 krm bakpulver
3-4 msk valfri sylt och/eller Nutella

  • Värm ugnen till 175 grader, klä 2 ugnsplåtar med bakplåtspapper
  • Vispa ägg och smör luftigt.
  • Vispa ner ägget.
  • Blanda mjöl och bakpulver, rör ner blandningen i smörkrämen.
  • Forma degen till små bollar och lägg dem på plåtarna med minst 5 cm mellanrum.
  • Tryck en grop med ett finger i varje kaka.

  • Fyll gropen med sylt eller Nutella.

  • Grädda kakorna gyllenbruna i ca 10-15 minuter.

  •  Lägg över på galler och svalna.
  • Kan förvaras i lufttät burk i upp till 5 dagar.

Vi firade långfredagen på tu man hand med SPA och övernattning Nynäs Havsbad och vi kunde inte prickat in bättre dagar för detta.



Gårdagen spenderade vi i den vedeldade bastun, de 40-gradiga utomhuspoolerna och med att ta årets första dopp i 1-gradigt vatten som faktiskt blev 2 stycken och ytterligare ett idag efter 5km löpning i helt underbar skärgårdsnatur med utsikt över havet hela vägen!
Solen sken på oss både igår och idag och igår kväll avnjöt vi en mycket god middag på hotellets restaurang som visade sig vara populär även för icke hotellets gäster.

Sambon tog en Kalvytterfilé med svamp & smålök som serverades med portvin samt ankleversmör (295kr) - han var väldigt nöjd och gav maten en 4:a (av 5) :)







Själv var jag väldigt sugen på Pasta så det fick bli en Linguini med Champinjon, Kantarell, Shitake-svamp (225 kr) -  oooh det var så gott och med ett glas rött blev det helt oemotståndligt gott!



Till efterrätt delade vi på en Osttallrik som satte pricken över i:et :)


Vi kan verkligen rekommendera detta ställe - jag tror dock att det ska upplevas nu under vinter/vår eller kanske höst för att kunna få den sköna känslan av kall luft och varma bad eller kalla bad och varm bastu :)
Tyvärr tog vi inte fler kort - glömde som vanligt kameran vart vi än gick men denna fick vi iallafall hjälp med :)




Hoppas ni får en riktig härlig påsk!!!!

Här ska ätas ägg och choklad :)