Vilken underbar jul det har varit!! Först Sälen, sen julefirande med nära och kära och så en överraskningsresa till Paris i mellandagarna som julklapp från min älskade sambo!

Här bjuder jag på några bilder från julbordet i år, denna gång från borden i Tyresö hos sambons föräldrar!
Nu längtar vi till nästa jul igen :)













Svängde ihop en väldigt god lunch idag efter hård träning på gymmet!

2 port

2 dl Quinoa (tricolore för färgens skull)
100 g Champinjoner
0,5 st Charlottenlök
50 g Chevréost
Några salladsblad
100 g Kallrökt lax i tunna skivor
2 st ägg
100 g Philadelphiaost
1,5 tsk Färsk Pepparot
1 st Citron
Färsk Dill
Salt
CitronPeppar
Olivolja

* Koka Quinoan enligt anvisningar på förpackningen.

* Koka ägget och när det är klart, skala och skär i skivor.

* Blanda Philadelphiaost med Pepparrot och smaksätt med några droppar citron.

* Lägg upp några salladsblad på tallrikarna.

* Grovhacka champinjoner samt finhacka löken.

* När Quinoan är klar rör ner champinjoner, lök och smula ner fetaosten. Ringla över ordentligt med olivolja och
saft från 1/4-dels citron. Smaksätt med salt och citronpeppar.

* Lägg upp Quinoan på salladsbladen, montera på laxen och ägget. Klicka på pepparotskrämen och strö över hackad färsk dill över det hela.

Smaklig spis!



ca 20 st

Pepparotsfärskost

Rör ihop

100g Philadelphiaost
1 tsk Pepparot

Laxsnittar

Några skivor vitt formbröd
Kallrökt lax
Citron
Dill
Pepparotsfärskost (enl ovan)

* Rosta brödet och skär bort alla kanter samt dela brödet i 4 bitar.
* Klicka på en tesked pepparotsfärskost på varje brödbit.
* Klipp laxen i mindre bitar och ta bort alla ev. sega bitar och placera en lagom mängd på varje brödbit.
* Skär citronen tunnt och sedan i mindre klyftor och placera en på varje snitt.
* Hacka dillen och strö lite över varje snitt.

Enkla och underbart goda!

Det här är min favorit tapas och det fungerar alldeles utmärkt till jul.

1pkt Bacon
1pkt Dadlar



* Sätt ugnen på 200 grader
* Kärna ur dadlarna och klipp Baconet i 4 delar.
* Rulla in varje dadel i en bit bacon och stick en tandpetare för att hålla fast alltsammans.
* Lägg rullarna i en ugnsfast form och stoppa in dem i ugnen tills Baconet fått ordentligt med färg, tar ca 10 minuter.
* Servera varma/ljumma!

Missade ta kort på dem när de var klara så ni får föreställa er hur smaskiga de ser ut :)



Räcker till många!

2 dl Mascarpone
200 g Ädelost
Några hackade mandlar som dekoration.



Rör ihop till en slät röra och servera på antingen mjuk eller hård pepparkaka! Mums!!




ca 50 st

150 g sötmandel
75 g smör, rumsvarmt
3 dl strösocker
3 ägg
1 pkt saffran
7 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker



1. Sätt ugnen på 200˚C. 
2. Hacka mandel grovt. 
3. Rör smör, socker och saffran poröst. Tillsätt ägg, ett i taget under tiden du vispar. 



4. Blanda samman vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och mandel och rör ner det i smeten. Vispa på lägsta hastighet tills allt är blandat, inte längre. 

5. Tag upp degen på mjölad köksbänk och rulla den till två längder som är lika långa som plåten. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Baka längderna i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. 



6. Ta ut plåten och sänk värmen till 120˚C. Låt längderna svalna lite och skär dem sedan i långa, sneda bitar. Lägg tillbaka dem på plåten med snittytan uppåt och torka dem i ugnen i ca 30 minuter eller tills de är torra.





Som traditionen bjuder firar jag Lilla Julafton med de närmaste tjejerna varje år.
Jag hade bjudit hem dem till mig och bjöd på Glögg, Vin och en massa snacks som sig bör.
Juklappsutdelning ingår även så klart!

På snacksbordet fanns det Cheddarost, Ädelost, Chevré, Brie, Pepparkakor, Finncrisp, Baguette, Saffransbiscotti, Torkade Fikon, Ädelostkräm, Baconinrullade Dadlar samt Lax- och Skinksnittar med pepparotsfärskost.




och på Efterrättsbordet fanns det Chokladpraliner, Kola, Fudge, After Eight och nötter.

Recepten på några av dessa smarrigheter följer...

Pust!!

Jag slutade mitt jobb och slet hårt in i det sista för att bli klar med alla projekt och vi åkte iväg på semester till Sälen i några dagar för skidåkning och mys i stuga jag och min sambo...sen har allt gått i ett och nu ser jag fram mot en lång julledighet!!

Det blev inte så spännande matlagning i stugan i Sälen , den bestod av soppa, spaghetti bolognese och rester :)
Vi var ute på Majkens Sylta en kväll och kan verkligen rekommendera det, jag åt en marulk med en vansinnigt god skaldjursrisotto!! Personalen var super men vi fick lite dåligt samvete för vi upptäckte när vi gick att de glömt ta betalt för 2 vinglas och en kaffe och fick alldeles för lite dricks!

Bjuder på några bilder från ett kallt men soligt Sälen!









Sista rätten ut förra veckans Linas Matkasse var en helstekt fläskkarré. Jag är inte riktigt något karré-fan men detta överträffade mina förväntningar. Det blev oerhört gott och krispigt med en superhärlig äppelsmak.

Vi ger en 4 till Linas matkasse, vi provade en vecka och det enda som kanske inte blev ngt vi kommer göra fler ggr är fisken men kanske göra om receptet lite så det passar våra smaklökar bättre.
Ett oerhört bra alternativ till egen matplanering om tiden saknas och inspirationen tryter.

En god söndagsstek (även om vi körde den som start på fredagsmyset) där jag uteslöt purjolök (som kanske är det värsta jag vet) och enbart använde 1 bananscharlottenlök istället för 2 eftersom min stackars mage inte älskar lök.


4 pers

300g morötter
3 st äpplen
1 st bananscharlottenlök
800 g fläskkarré
Salt
Svartpeppar
Smör
Torkad Timjan
2 dl vatten
2 dl koncentrerad äppeljuice
Potatis
250 g Haricots Verts



* Sätt ugnen på 225 grader.

* Skär morötter, äpplen och banascharlottenlök i grova klyftor och lägg dessa åt sidan.

* Putsa karrén men skär inte bort allt synligt fett eftersom detta bidrar till saftigheten dock är det inte gott med stora bitar fett.

* Hetta upp smör i en stekpanna och bryn den hela karrén runt om på alla sidor. Krydda den med salt, svartpeppar och timjan under stekning.

* Häll vatten och koncentrerad äppeljuice runt köttet i pannan och låt det bli varmt.

* Lyft över köttet tilll en långpanna och häll över den varma äppeljuicen - skopa några skedar över köttet eftersom det kommer skapa en söt god skorpa.

* Lägg morötter, äpple och lök runt köttet.



* Stick in en stektermometer i köttet och ställ i det i ugnen. Köttet är klart när det nått en innertemperatur på 70 grader (tar ca 50 minuter).

* Koka potatis när är det är ca 30 minuter kvar på köttet och haricots verts när det är ca 10 minuter kvar.

* Låt gärna köttet vila en stund innan det skivas (för att behålla saften). Servera med grönsakerna, haricots verts som slungats med smör och salt, äppelsky och kokt potatis.






Jag hade fryst in köttfärsen men passade på att göra denna jättegoda rätt från Linas Matkasse i veckan som räckte till både matlåda och middag för oss två.

Jag bytte ut den frysta basilikan mot färsk basilika och paprikan mot äpplen i salsan för min egna smaks skull.

4 pers

Järpar

3msk Ströbröd
1dl mjölk
1st Bananscharlottenlök
1msk Kinesisk Soja
1 kruka Basilika
2 krm salt
2 krm svartpeppar
500 g köttfärs

360 g Penne fullkorn

Salsa
2 msk tomatpuré
3 msk rapsolja
1 msk balsamvinäger
1 msk flytande honung
Salt
SvartPeppar
3 tomater
1st vinteräpple (alt 1 gul paprika)
100g halkidikioliver

* Sätt ugnen 225 grader.
* Blanda ströbröd och mjölk i en bunke. Låt svälla några minuter.
* Finhacka scharlottenlök och blanda ner hälften av löken i ströbrödsblandningen och tillsätt kinesisk soja, hackad basilika, salt, peppar och köttfärs, blanda väl.
* Forma färsen till 12 avlånga järpar. Lägg dem i en ugnsfast form eller långpanna. Stek mitt i ugnen i ca 15 minuter.
* Koka pastan.
* Rör samman tomatpuré, olja, balsamvinäger, flytande honung, salt, peppar till salsan och låt stå.
* Finhacka tomater, äpple, halkidikioliver och blanda detta med resterande hälften av lök samt tomatsåsblandningen till en sötsyrlig salsa. Smaka av med honung och balsamvinäger.
* Servera järparna med salsan och nykokt pasta. Om det finns parmesan eller annan god ost hemma så är det gott att riva över pastan.

Gott Gott Gott!