Jag tar en liten paus i bloggandet några veckor.....men kommer snart tillbaka.....

Au Revoir - På Återseende!

Varje tisdag har vi på avdelningen fika och det är hembakt som gäller vilket resulterar i alla möjliga varianter och jättekul när både tjejer och killar i olika åldrar och med väldigt olika yrken och blandat chefer och medarbetare får anstränga sig lite extra i köket. Jag ska försöka återge recepten här i bloggen fortsättningsvis.

Idag bjöd en av mina medarbetare på "Dajmkladdkaka" som var oerhört god och saftig med en härlig kolakänsla trots att receptet är en vanlig kladdkaka i grunden. Jag är ingen jättefantast av grädde (eller rättare sagt min mage) men den kan man ju peta bort lite om man inte vill ha - dock supergott med dajmkrosset! Den fick höga betyg av resten av gänget och vissa tyckte tom att den var bäst hittills.

Receptet kommer från Tasteline men verklighetens kaka såg mkt smaskigare ut än dennna, tyvärr blev det ingen bild tagen på plats.

Dajmkladdkaka




10 pers


4 dl  strösocker
3 st  ägg
1 dl  kakao
1 tsk  vaniljsocker
1 krm  salt
150 gram  smör
2 dl  vetemjöl
Kokosflingor










Dajmgrädde
2dl
vispgrädde
1msk kakao
1msk florsocker
2st dubbeldaim

Dekoration
Strössel & Silverkulor


1. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Smörj en bakform med smör och häll ner kokosflingor så att sidorna täcks.

3. Rör ihop socker och ägg. Blanda kakao, vaniljsocker, mjöl och salt. Rör ner smält smör och blanda i vetemjöl till sist. Bred ut smeten i bakformen.

4. Grädda mitt i ugnen i ca 35 min. Låt kakan svalna och pudra över lite florsocker.

5. Dajmgrädde: Vispa grädden tills den får mjuka tippar. Sikta ner kakao och florsocker och rör om. Hacka dajmen grovt och rör ner. Bred ut toppingen på den avsvalnade tårtan och dekorera med strössel.




Nästa tisdag är det min tur och just nu lutar det mot att bryta chokladtrenden som just nu råder (förra ggn gjorde jag den Hallonpannacottapaj jag bloggat om i ett tidigare inlägg)....det lutar mot Sockerbullar med vaniljfyllning men vi får väl se....håll er till tåls :)
Ja, även denna söndag blev det Gnocchi men nu för att försöka övertyga sambon om att det är jättegott, han är inte lika förtjust som jag men denna egen komponerade rätt föll honom väl i smaken :)

Ni ser sifforna inom parentes rubriken hoppas jag, detta är ratingen på vad vi ger rätten tillsammans, alltså ett medelbetyg på våra betyg...ja, ni förstår :)

Gnocchi con Pollo e Pomodoro



4 pers

2st stora kycklingfiléer
2st stora vitlöksklyftor - hackad
4st stora champinjoner
3st soltorkade tomater samt lite av oljan
1 knippe grön sparris
1 burk hela passerade tomater
1 fpk Creme Fraiche Paprika & Chili
1/2 dl riven Parmesanost
1 knivsudd torkad chili
svartpeppar
salt
timjan
franska örter
smör att steka i

1 pkt färsk Gnocchi

* Bryn kycklingen i smör tillsammans med hackad vitlök samt torkad chili.



* Skär champinjonerna samt de soltorkade tomaterna i skivor och stek dem tillsammans med kycklingen. Häll över lite av oljan de soltorkade tomaterna.
* Skär sparrisen i lagom stora bitar och stek dem lite med kycklingen.



* Tillsätt de burken med passerade tomater och mosa dem grovt med kycklingen. Låt det puttra en stund tillsammans.



* Koka upp vatten och häll i Gnocchin, den ska enbart ligga i kokhett vatten i  1 min så var noga med tiden eftersom den ska i kycklingpannan sen och koka klart.



* Krydda kycklingen med peppar, salt, timjan, franska örter samt riv Parmensanosten över det hela.
* Häll i Creme Fraiche paprika & chili i kycklingen samt avrunnen Gnocchi och låt det puttra ytterligare några minuter.





Servera med fräsch sallad och gott bröd!


Idag blev det lördagsmiddag för två på Kungsholmen och det hade önskats Kyckling- och Svamp Canneloni här hemma.

Det blev gott men fick bara en 3:a av både mig och min sambo då vi båda tycker om lite mer kryddig mat och för mig vart det lite "kaka på kaka"....pasta med gräddiga såser är inte riktigt min favorit faktiskt.
Trots våra "smallökar" så var vi nöjda med maten och det smakade som om vi gått ut och ätit samma mat vilket ändå känns lyxigt plus att det blev en hel del mat över som är perfekt till matlådan!

Var noga med att köpa bra lasagneplattor för de vi köpte var lite för torra och små vilka gjorde att det blev svårt att rulla ihop dem.....kan säga att det såg ut som köket såg ut som ett slagfält ett tag men det ordnade upp sig till slut :)


Kyckling- och Svamp Canneloni



4 pers

4st små alt 2st stora kycklingfiléer
1st gul lök
5-6 st stora champinjoner
4st pressade vitlöksklyftor
1st fpk bladspenat (ca 70g)
1 fpk (2,5dl) Creme Bonjour KarlJohansvamp och Champinjon
ca 2 dl Riven Kryddig Ost 
salt
svartpeppar
timjan (torkad)
franska örter
chilikrydda
8 färska lasagneplattor (av bra sort och kolla så de inte går sönder)

Sås
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2,5 dl mjölk
2,5 dl Matlagningsgrädde
1 tsk salt

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Skär kycklingfiléerna i små bitar och stek dem i smör samt salta och peppra.
  • Skala & hacka löken samt champinjonerna fint och stek dem tillsammans med kycklingen.
  • Pressa vitlöken över samt krydda enligt smak med salt, peppar, timjan, chili och franska örter.
  • Hacka spenaten grovt och blanda ner dem i kycklingen samt lägg till Crème Bonjour och 1 dl riven ost.

  • Fördela fyllningen på lasagneplattorna, rulla ihop och lägg i en ugnssäker form.

  • Smält smör i en kastrull. Rör ner mjöl och tillsätt mjölk.
  • Låt det koka 3 min under omrörning. Smaka av med salt.
  • Häll såsen i formen över rullarna.
  • Strö över 1 dl riven ost.
  • Tillaga i mitten av ugnen ca 25 min.



    Servera med en god sallad.





    Till detta drack vi ett Chianti Rufina "Nipozzano Riserva" från 2006 som sambon köpte på Taxfreen på Frankfurts flygplats i fredags. Det finns ett liknande från 2005 på Systembolaget som dock är beställningsvara (nr 74177)



    Efter maten slank det ner en alldeles lagom liten Magnum After Dinner tillsammans med resten av vinet :)

Efter att ha fått det 10:e mailet efter kl 19:00 från våra tyska ägare på vad som ska vara klart imorgon bitti fick jag till sist nog och stängde ner datorn och gick hem!
Sambon är i Frankfurt så jag hade ingen lust att gå hem och laga middag till mig själv så här sent så det blev en sväng förbi Espresso House där jag kom ut med en Räkmacka och en Chokladmuffins i påsen....mmmm....

Livet är kanske inte en "Räkmacka" just nu men vad bättre då än att trycka i sig en sån här goding som jag pimpade med lite "Kalles Randiga Kaviar" som för övrigt är min stora last här i livet!





MUMMMMMMSSS!


Jag är en av dom som måste tänka på vad jag stoppar i mig och brukar därför inte äta snabbmat utom vid väldigt enstaka tillfällen...jag säger inte att jag inte tycker om det..utan bara att jag håller mig ifrån det...:)

Nu var det faktiskt 5 månader sedan jag åt mat från McDonalds så jag unnade mig själv att se fram mot en McFeast & Co när jag lämnade jobbet alldeles för sent och sambon är ute och äter med en gammal kompis!

Ooooh, det är såååå gott!!!! (nu får jag dock vänta ett bra tag igen)


Måndagar brukar vara ganska stressiga men idag gick jag i tid och hann  träna för att sen gå hem och laga en snabb men god måndagsmiddag och förhoppningsvis finns det lite kvar till en matlåda när sambon ätit klart :)

Camillas Måndagskassler



4 pers

400 g Kassler
2 st stora mogna tomater
1/2 röd lök i ringar
1/2 burk majs
2 st soltorkade tomater
1,5dl matlagningsgrädde
1 msk kalvfond (touch of taste)
Några skivor smakrik ost
Mandelflarn
Peppar
Chili (krydda)
Franska Örter (krydda)

Fullkornsris kokt i Buljong
Sallad

1. Sätt ugnen på 225 grader

2. Skär kasslern i skivor och lägg i en ugnsfast form.

3. Skär tomaterna i skivor och varva dem med kasslern.

4. Peppra samt krydda med franska örter och ganska mycket chilikrydda (salt behövs inte då både kassler och  
fond är salta i sig).

5. Sprid rödlöken över kasslern och tomaterna.

6. Hacka de soltorkade tomaterna grovt och sprid över formen samt häll över lite av olja de ligger i.

7. Häll i majsen längs kanterna och i mitten av formen.



8. Blanda matlagningsgrädden med kalvfonden i ett glas och häll det sedan över formen (det behövs inte så mkt grädde då tomaterna och kasslerna vattnar sig ganska ordentligt).

9. Hyvla osten och lägg ett lager över formen samt sprid ut mandelspånen över osten.

10. Sätt in kasslern i ugnen och låt den stå i ca 25 minuter.



11. Servera med en god sallad samt fullkornsris kokt med en buljongtärning.
    


MUMS!!

Det blev en matlåda till mig imorgon också :)

Denna lilla goding vid namn Magnum after Dinner från GB är en perfekt efterrätt - alldeles lagom! Ibland blir det dock fler än en...om kvällen är lång :)
Tyvärr kan jag tycka att de är lite väl dyra men å andra sidan perfekt som vardagslyx!

Söndagskvällar är "egen-tid" då sambon repar med bandet vilket innebär att jag kan äta vad jag vill och när jag vill....gärna mat med mkt nötter i och alltid framför TV. Missförstå mig rätt, jag älskar min sambo så mkt så det gör ont och han är den bästa människa jag någonsin lärt känna men jag är kräfta och behöver vara eremit mellan varven.

Ikväll var motivationen långt borta (även om jag faktiskt rensat och städat hela garderoben idag) och jag kände mig ganska okreativ i köket.

Vad bättre är då än att göra en egen Spaghetti Aglio e Olio e Pomodori

1. Koka Fullkornsspaghetti al dente (jag har alltid olja och salt i mitt vatten oavsett vad experterna säger)



2. Blanda färsk tomat med en hel vitlöksklyfta



3. Rosta pumpakärnor i en torr het panna.



4. Blanda tomater, vitlök och kärnor i en djup tallrik och ringla olivolja över det hela.

5. Salta och peppra ordentligt samt riv ordentliga mängder fin parmesanost över hela härligheten!

Ett glas rött vin slank blev ett bra sällskap till denna enkla söndagsmiddag för 1.


Igår var vi hos sambons syster i Traneberg på en spontanmiddag och bjöds på jättegod Fisksoppa och en härlig Chokladdessert mer varma hallon och vispgrädde :) MUMS!
Vi drack ett lättare rött vin till Fisksoppan och trot´eller ej men det fungerade riktigt bra!









Här är mitt recept på en jättegod  Fisk & Skaldjurssoppa eller Bouillabaisse  som det heter på franska.

4pers
400gram   frysta hokifiléer (lätt upptinade)
300 gram   laxfilé
150 gram   skalade räkor
3 st   Schalottenlök
1 st   vitlöksklyfta
3 msk   Hummerfond (touch of taste)
2 dl   vatten
2,5 dl   vitt torrt vin
2,5 dl   matlagningsgrädde
1 dl   crème fraiche
1 paket   saffran
1 tsk   salt
0,5 krm   svartpeppar
1 tsk   timjan
1 tsk   basilika
    olivolja

Limeaioli och bröd till servering (jag brukar köpa färdig Aioli på lösvikt från Daglivs samt ett grovit Ciabatta)

1. Skär fisken i rejäla munsbitar.

2. Strimla scharlottenlöken, finhacka vitlöken och fräs i olja.

3. Tillsätt salt, kryddor, vatten, fond, vin, grädde och crème fraiche och låt sjuda ca 10 minuter.

4. Lägg i fisken, koka upp och sjud tills fisken är klar. Tillsätt räkorna det sista du gör.

Servera soppan varm tillsamman med en bit gott bröd och limeaioli.


I Höstas gifte sig min bror och jag fick en svägerska och till Bröllop hör möhippa och nedan lite bilder från min svägerskas möhippa på Sandhamn som får mig att längta ännu mer efter sommar och värme men framförallt Sommarmaten!

Jordgubbar & Champagne - perfekt frukost!





Grillad Kyckling med Potatissallad och god sallad..MUMS till Lunch!



Jag och min kusse har ett recpet på ÄldelostKyckling med tanke på grillad kyckling som man kan göra till många om möhippemiddagen inte ska bli svindyr.

10 pers
2,5 grillad kyckling (fungerar även utmärkt med fläskfilé)
3st Scharlottenlök
ca 500 g Ädelost
ca 7,5dl grädde valfri sort
2,5 msk koncentrerad kalvfond typ Bongs
2,5 tsk soja
Peppar
smaka av med salt då både fond och soja är salta i sig.

1. Ta bort skinnet någorlunda och rensa kycklingen och skär i ordentliga munsbitar (inte för smått)
2. Stek kycklingen tillsammans med hackad Scharlottenlök tills den senare blivit mjuk (går ganska snabbt)
3. Häll i grädden i pannan och smula ner osten
4. Häll i fond, lite soja, peppra och låt sjuda ihop ca 10 minuter
5. Smaka av med ev. lite mer salt och peppar.
6. Servera med Potatisklyftor i ugn eller Ris

Har en styrkande åtgång så gör gärna lite extra :)

Kvällen i Sandhamn avslutades med denna underbara skapelse!!
Kladdkaka med Rostade Pinjenötter.....YUMMIE!!!!



10 pers
2st ägg
3dl socker
1tsk vaniljsocker
4msk kakao
1,5dl vetemjöl
1dl smält smör

Till garnerng
2dl rostade pinjenötter

1.Sätt ugnen på 175 grader 
2. Blanda alla ingredienser i en bunke och vispa till en slät smet som hälls ner i en smörad och mjölad form
3. Grädda i ugnen i ca 20 minuter 
4. Rosta pinjenötterna och strö över medans kakan är varm men klar i ugnen.

Som avslut en bild på den otroligt vackra Bröllopstårtan de serverade på Krusenberg Herrgård där bröllopet hölls!

Ja, idag är det TjugondaKnut och jag har precis tagit bort alla våra julsaker men en sak är säker och det är att det kommer med 100% garanti bli Jul i år igen :) Därför tänkte jag bjuda på lite recept och bilder från detta års julstök!






Varje år gör jag Mozartkulor i stora mängder eftesom det är en perfekt ge bort klapp istället för blomma. Receptet är från början från Johanna Westman men jag har modifierat det lite.

 

Ingredienser för ca 30-40st
250 g nougat
400 g mandelmassa
2 msk amaretto
300 g mörk choklad

Gör så här

1. Skär nougaten ca 30-40 st små tärningar. Rulla tärningarna till jämna bollar.

2. Blanda amaretto i mandelmassan.

3.
Tag en liten bit mandelmassa och platta ut den ngt, lägg i nougaten och rulla i handflatan till en jämn boll. Mjöla gärna händerna lite så det inte kladdar.

4. Smält chokladen i vattenbad, och låt chokladen svalna men inte för mkt

5. Doppa bollarna med hjälp av en gaffel i den smälta chokladen. Låt bollarna rinna av lite innan du lägger upp dem på ett bakplåtspapper eller ett galler.

6. Låt stelna helt. Förvara svalt.

Såååå goda!!




En annan godis jag gör varje år är Chokladfudge  vilka har en strykande åtgång här hemma hos min nötallergiker till sambo.

Ingredienser för ca 50st

2.5 dl mandel (min sambo tål detta)
1 msk smör
1 nypa salt
1 burk kondenserad mjölk (cirka 395 g)
200 g ljus choklad (nötfri om man har en allergiker i huset)
300 g fin mörk choklad
1.5 tsk vaniljsocker


1.
Sätt ugnen på 175 grader. Klä en form, ca 20 x 20 centimeter, med bakplåtspapper. (En avlång bakform för limpor går också bra.)

2. Hacka mandeln och sprid ut dem glest på en plåt. Rosta dem i cirka 10 minuter, men passa dem noga så de inte bränns.

3. Lägg smör och salt i en skål och häll i de varma nötterna i skålen. Rör om tills allt smör har smält. Ställ åt sidan.

4. Hacka all choklad fint och lägg i en bunke tillsammans med den kondenserade mjölk.

5. Smält chokladen över vattenbad. Rör om ordentligt!!!

6. Blanda ner nötter och vanilj i chokladen och häll upp den i formen. Släta till på ytan med baksidan av en sked.

7. Låt svalna och sätt in i kylskåpet i minst en timme.

8. Ta ut fudgen ur formen och skär den i fyrkanter.


Julafton firades hemma hos mamma och pappa i Täby Kyrky med lillebror och hans fru!

Så här fint såg det ut på det julbordet!

Jag gjorde en INKOKT LAX med DILLMAJONNÄS som blev otroligt god och är oerhört lätt att göra!

Ingredienser för 10 port.

Laxen
500 gram färsk laxfilé
0,5 dl vitvinsvinäger
0,5 dl socker
3 dl vatten
1 msk salt
1 st röd lök skuren i ringar
1 st skalad morot skuren i tunna skivor
10 st vitpepparkorn
1 st lagerblad
5 st dillkvistar

Såsen
2dl Äkta Majonnäs
rikligt med Dill
1st vitlöksklyftor
Chili (lite lite färskt)
Några droppar citron
salt
peppar

1. Putsa laxfilén, dvs skär bort alla hinnor, plocka ut ryggbenen med en pincett eller tång och skär loss skinnet. Skär små portionsbitar av jämn storlek cirka tre gånger tre centimeter.

2. Blanda alla övriga ingredienser i en stor kastrull. Koka upp alltsammans och låt lagen sjuda ett par minuter. Lägg i laxbitarna och låt dem koka cirka en till två minuter. Det är viktigt att lagen täcker fisken ordentligt.

3. Tag kastrullen från värmen och låt laxen svalna i lagen.

4. Dillmajonäsen blandas i en skål och smakar bäst om den får stå några timmar.

I somras bilsemesterade jag och sambon igen, men i Sverige denna gång. Det blev en härlig runda Sthlm - Halmstad - Göteborg - Lysekil - Helsingborg - Österlen - Gotland - Muskö - Sthlm på 3 veckor.

Lagom till kräftpremiären hade vi landat hos min kompis Carina i hennes underbara lilla hus i Alva på Gotland.
Tillsammans med de gotländska grannarna så hölls det ett kalas som hette duga och med åldrar från 4 - 84 år närvarande!

Här är lite härliga bilder från denna sommarkväll på Gotland.







Här kommer ett lite omgjort recept ursprungligen från Per Moberg på en smarrig
Västerbotten- och Kantarell Paj som passar utmärkt till både kräftor och nubben :)



Pajdeg
150g smör
4 dl grahamsmjöl
2 msk kallt vatten
0,5 tsk salt

Fyllning
1 l färska kantareller
2st Scharlottenlök 
4 ägg
1,5 dl crème fraiche
1,5 dl riven västerbottenost.
1 dl hackad gräslök
peppar

1. Finfördela smöret i mjölet, saltet och tillsätt vatten. Arbeta snabbt ihop till en slät deg.

2. Forma den till en "klump" och ställ den svalt i 30-40 minuter.

3. Värm ugnen till 200 grader, kavla ut degen så att den täcker botten och kanterna på formen. Förgrädda i 10-15 min.

4. Bryn de delade kantarellerna och den hackade löken gyllenbrun.

5. Vispa äggen lätt, blanda ner crèmefraiche, svampen och den rivna osten samt gräslöken.

6. Smaka av med några varv på pepparkvarnen.

7. Grädda i ugnen i 175 - 200 grader i 15 - 20 minuter tills äggstanningen stelnat.

8. Låt den vila en stund före servering. Garnera med nyhackad gräslök.

När ett par kompisar till min sambo gifte sig i stundade bröllop i Laholm den 2009-09-19 och vi bjöds bla på en lite speciell bröllopstårta som jag tyckte var himla fiffig. Istället för tårta så fanns där små goda bakverk med en helt underbar hallonmousse som man kunde plocka åt sig. Mycket godare och mycket fräschare än tårta!



Jag måste bara dela med mig med ett recept på Hallonpannacottapaj från Tasteline.com som jag bakade första ggn till vår tisdagsfika på jobbet. Den blev mkt uppskattad och jag älskade den så det blev en till omgång till Julafton! Det är en fräsch cheescake-liknande liten goding som inte känns för mäktig efter maten.


Hallonpannacottapaj


Hallonpannacottapaj


ca 30 minuter+minst 3h i kylskåpet (blir som bäst när det fått stå ett dygn) 

8-10 bitar:

Pajdeg
12 st digestivekex
75 gram smält smör

Fyllning
3 st gelatinblad
3 dl vispgrädde
1 dl strösocker
250 gram frysta hallon
200 gram philadelphiaost
färska bär, till garnering (tex physalis, färska hallon och jordgubbar)

Tillagning
1. Kör kex och smör i matberedare. Tryck ut blandningen i botten på en pajform eller en bakform med löstagbar botten. Låt stå i kylen medan fyllningen görs.

2. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.

3. Häll grädde och socker i en tjockbottnad kastrull och sjud på svag värme tills sockret har löst sig.

4. Ta upp gelatinbladen ur vattnet, krama ur ordentligt och rör ner dem i grädden. Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna något.

5. Mixa hallonen med mixer-stav eller i matberedare till en puré. Rör ner cream cheese och purén i grädden. Vispa till en slät kräm och häll den i pajformen.

6. Låt pajen stå i kylskåpet i minst 3 timmar eller tills den har stelnat. Servera med färska bär.

Sommaren 2008 tog jag och min sambo en flygresa till Florens, hyrde en bil och drog iväg på en 3 veckor lång semester i Italien - som ni förstår blev det mkt mat och mkt vin!!
Vill ni har tips om bra boenden och annat så är det bara att skicka ett mail!

Vi hittade många favoritviner och här är några av dem...

"Nottola" ett Rosso di Montepulciano som här avnjöts på Hotellets bakgård i Sienna.
Det finns inga Rosso di Montepulciano på Systemet men däremot en väldig massa Montepulciano d´Abruzzo och då kan jag verkligen rekommendera Canaletto - det är vårt absoluta favoritvin för tillfället.




Sicilien hittade vi vår nuvarande favorit-druva Nero d´Avola och Systemet har ett jättegott vin som heter Rapitalà

Ett väldigt gott vitt vin som vi drack i vackra Taormina, Sicilien.
Hemma i Sverige så är det dock de Australienska vita vinerna som föredras från Systemet :)



Vi var på en cykeltur i området kring Florens och besökte bland annat en vingård där det bjöds på godaste Bruschettan vi någonsin ätit (och vi åt ett antal när under våra 3 v. i Italien).



Mitt Recept på nästan lika god BRUSCHETTA
4 pers
2 st Ciabattabröd (delas på 2 = 4st pers)
4st tomater
1st stor vitlöksklyfta
1 kruka färsk Basilika
Olivolja
FlingSalt 
Svartpeppar

1. Sätt ugnen på 250 grader
2. Lägg bröden på en plåt och ringla lite olivolja på uppsidan på dem.
3. Använd halva vitlöksklytan till att gnida in bröden på uppsidan
4. Hacka tomaterna och krama ur det ngt så att en del av vätskan försvinner innan du lägger dem i en skål.
5. Pressa dem andra halvan av vitlöksklyftan i tomaterna
6. Hacka en ordentlig hög med Basilika - lägg i skålen.
7. Salta och peppra samt ha i ca 1 msk olivolja i skålen
8. Rör om ordentligt - det ska inte bli för rinnigt så häll av ev. överflödig vätska men se till så att inte de goda smakerna försvinner.
9. Portionera ut rikliga mängder tomatröra på bröden så att det verkligen blir en stor hög och täcker.
10. Ställ in i ugnen i ca 10 minuter - brödkanterna ska ha blivit lite mörka och mkt krispiga.

Jag har provat med olika sorters bröd men det bästa blir med Ciabattan som har en hård och lite knaprig undersida!

En Antipasto Rustico - så gott och så enkelt!!
Korvar, Olika Lufttorkade Skinkor & Hårda Ostar tillsammans med ett gott glas rött Vin = Lycka :)
Denna tallrik var semesterns bästa och den fick vi i lilla bergsbyn San Gimignano, även kallad Toscanas Manhattan - en högt belägen by fylld av torn, konst & vackra vyer.




I Sienna startade min förälskelse till Gnocchi som i Toscana allt som oftast serveras med en ädelostsås med valnötter.....MUMS!!! Inte speciellt nyttigt men GOTT!

I förra veckan hittade jag ÄNTLIGEN färsk Gnocchi på PrisExtra och provade mig på att göra en lika god variant...blev inte riktigt lika bra...kanske pga att istället för ädelsost fick jag ta Chevré och valnötter fick ersättas med Pinjenötter så det blev inte alls samma rätt...och så hade jag i Creme Fraiche Franska Örter istället för vanlig...hahahahha! Det blev ganska gott men jag slängde i en hel del vitlök för att döva de franska örterna :)

Efter vårt bilande runt i Toscana hamnade vi på Amalfikusten - dessa dagar blev det mycket Spaghetti frutti di Mare och njöt av vacker havsutsikt och härliga badklippor!



Vi avslutar våra matminnen från Sicilen - här från Taormina där vi njöt av en Antipasto Rustico, Gnocchi med Äldelsost och Valnöt samt en Risotto Frutti Di Mare!!! Njut av dessa bilder ...det gör synnerligen jag :)






I Augusti 2008 gick jag och en kompis Fjällräven Classic, dvs 11 mil på tid  Nikkaloukta - Abisko.
Under den strapatsen så bjöds det mest på torrfoder för människor....Yack!
Dock, enbart 5 km från start, så fanns där världens enda "Lap Donalds" med Renburgare som är ngt av det godaste jag ätit!! Måste försöka övertala hambugerkedjorna!






Det blev ju inte sämre av att vädret och utsikten var helt underbart!!


Innan jag blev sambo på Kungsholmen så bodde jag i min lilla 1:a i Fredhäll med den finaste balkongen i stan med utsikt över  Mälaren.


Där satt jag ofta och njöt av min favoritsallad....

Recept
1 fpk Machesallad
1/2 fpk Sugarsnaps
1 mogen Avocado
1/3 fpk god fetaost
minst 1 dl rostade pinjenötter
Creme Balsamico
Olivolja
Flingsalt
Peppar
Dricks med ett glas vitt vin alt. bubbelvatten!




Till Efterrätt gillar jag att äta fräscht och enkelt!

Denna tallrik bestående av Jordgubbar, Blåbär, Physalis, Vindruvor och en riktigt mörk och god Choklad tillsammans med ett gott rött vin får vem som helst att må bra inombords :)



Måste bara bjuda på en bild på den fantastiska solnedgången från denna lägenhet!
Jag sörjer ännu att jag blev tvungen att sälja denna till vrakpris för att ordföranden inte tillät mig hyra ut den mer än ett år trots finanskriser och kommande stambyten.....aaaarggghhh!


Vad bättre än att börja med att prata lite gamla matminnen!
Ingen speciell ordning på varken minnen eller åren men lika viktiga allihop :)

Resan till Köpenhamn november 2007 med min allra närmaste vän Elin bjöd på många skratt och framförallt när vi beställde "MÄNDELMÄSSENÄSSER" på Konditoriet, tyvärr upplyste de oss om att det heter MÄRSIPÄNGRRIEES...det är ju inte lika kul att säga så vi bestämde oss för att det fortfarande heter MÄNDELMÄSSENÄSSE (mkt inspirerade av Sissela Kyle som Dansk i "Vem fan är Nisse Hult" som gick på SVT)




Äter godaste Mändelmässenässen!

I Köpenhamn finns också världens godaste korv "RØDE PØLSER"....jag skulle kunna leva på dessa i Danmark!




Kusinen Lottas Möhippa var en lugnare variant då hon var gravid och hölls som en enkel middag på Helenes Krog på St Eriksgatan i april 2008
Maten där är mycket mer kvantitet över kvalité men värd att nämnas är ändå deras gigantiska Marängswiss! Större finns inte och kostar ynka 79 kr :)



Pratar man Matminnen så är ju Midsommar ett självklart inslag!!!
Så här såg Midsommartallriken 2008 ut när vi var på sambons familjs landställe i Vagnhärad - Sill, potatis, rökt lax, kokt ägg och så denna oerhört goda Skagenpaj hade min kusin Cissi lagat  - här är dock ett annat recept på en riktigt god Skagentårta till Midsommar!



Samma kväll bjöds det på grillat förstås...både fläskfilé och Chorizo med mycket Tzaziki förstås!



Mitt favoritrecept på Tzatziki

8 pers
7,5 dl
  Grekisk Yoghurt
1,5 st   stort gurka
1,5 tsk   salt
1,5 skvätt   Citronsaft
1 msk   Olivolja
3 st   rivna vitlöksklyftor



* Dela gurkan och skrapa ut kärnorna med en tesked. Riv gurkan på den grova sidan av rivjärnet.
* Lägg gurkstrimlor och salt i en skål. Låt stå och dra ca 1 timme.
* Pressa ur all vätska ur gurkan med händerna
* Blanda yoghurt, vitlök och olivolja. Tillsätt gurkmoset. Smaka av med salt och citron.
* Låt gärna tzatzikin stå och dra ett par timmar i kylskåp så sätter smakerna sig ordentligt.

Glöm inte att göra mycket för det går fort åt!!

Midsommartallriken 2009  såg ut enligt nedan och avnjöts på mitt och kussarnas ställe på Muskö!



Kussen hade ordnat en helt underbar Chokladdessert som jag ska försöka få tag på receptet på!

 

Camilla heter jag och bor med min sambo på Kungsholmen (nära Västermalmsgallerian), vi är båda i 30-års åldern utan barn och mitt uppe i karriären inom TV resp Verkstadsindustrin.

Jag älskar att laga och att äta god mat och har funderat länge på en egen Blogg i ämnet Mat och här är den nu, vi får se vad det blir av den... :)

Kom gärna med synpunkter, kommentarer men håll en vänlig ton..detta är en vänlig blogg :)

VÄLKOMNA...
LET´S START COOKING GOOD AND HEALTHY FOOD!!!

Under Toscanas varma sol!