Istället för att ge mig ut och springa som planerat idag så blev de en hemma mys kväll för mig själv - imorgon bitti finns det dock inga ursäkter längre.

Jag tog lite vad jag hade hemma i kylskåpet och gjorde Hemmagjorda Crêpes och sköjde ner det med ett kallt glas vitt vin framför "Höst i Paris"...ganska långsam men vackert filmad.


Hemmagjorda Crêpes med Sallad, Avocado, Vårlök, Tomat, Svarta Oliver, Skagenröra.

Gör en pannkakssmet för 4 pers (räcker då till 4 stora Crepes) utan socker i smeten och stek pannkakorna i en teflonstekpanna eller riktigt pannkakslagg.
Riv lite ost över den gräddade sidan och lägg på vad du har hemma och tycker är gott och rulla Crêpsen till lagom storlek  - med den här storleken räcker det med 1 per person.



Oh My God!!! Detta måste ni prova - det är så hiimmmelskt gott med blandningen av Choklad, Salta Jordnötter och Centerbitar - ett bättre ord på denna är "Snickerskaka"....så kanske ni får en känsla av hur det smakar :)
Den blev väldigt populär bland kollegorna :)

Jordnötskladdkaka

Kakan
150 g smör
2 dl strösocker
3 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 förpackning/rulle(ca 80g) kolafyllda chokladbitar tex. Center

Topping
200 g mörk choklad
2 dl salta jordnötter

  • Smörj en form med lösa kanter, ca 24 cm i diameter.

  • Smält smöret.

  • Vispa ihop socker och ägg lätt.

  • Blanda ihop vetemjöl och kakao.

  • Vispa ner mjölblandningen i äggsmeten och häll även i smöret och blanda detta ordentligt.

  • Häll smeten ner i formen och tryck ner centerbitarna.

 

  • Grädda i mitten av ugnen i 200 grader ca 10-12 min.
  • Låt svalna och lossa sedan kanterna.
  • Smält chokladen i micron eller i vattenbad och blanda ner jordnötterna.
  • Bre på chokladsmeten på kakan och låt den svalna i kylskåp men ta ut den i tid före servering - den blir godare av att vara lite rumstempererad.

  • Garnera med valfria frukter eller bär - jag använde Jordgubbar och Physalis

Var iof förra helgen men i lördags var det fest hemma hos ett par kompisar som varje år firar det Irländska helgonet "St Patricks Day" - dvs fest med gröna kläder och grön öl och gröna drinkar!!
Så här såg jag ut i min älsklingsskjortklänning från Protest som jag köpte i Australien 2005...körde samma outfit som förra årets fest...:)

I fredags blev det middag på tu man hand och till förrätt blev det en väldigt enkel men GOD variant av

Toast Skagen



och till huvudrätt blev det en favorit i repris men istället för Gorgonzola så blev de biffarna kvällen till ära fyllda med Chevré. Det smakar dock mer med Gorgonzola i så jag tror att vi kommer köra det framöver faktiskt men denna variant blev väldig god och lite mildare om man inte är jätteförtjust i den salta smaken som Gorgonzolan ger.

Chevrébiffar



SKÅL för Fredagar!


I veckan var sambon i Italien på tjänsteresa och då passar jag alltid på att äta Bakad Potatis - inte för att han inte gillar det utan mer för att det är väldigt enkelt och jag är ju helt galen i Potatis!!! Sunes lillebrorsa och jag skulle ju kunna leva på det tror jag!

Favorittillbehöret är en god sallad - i tisdags blev den tillyxad med apelsin och mandel - samt en god färdigköpt Skagenröra och så självklart smör och salt på potatisen. Jag äter alltid upp hela potatisen med skal, där all näring sitter, oavsett om jag gör dem själv eller äter dem ute.

Kanske ingen fröjd för ögat men ooooh so gott!!

Carina som kom med det underbara receptet på Jordnötskladdkaka som jag ska baka på söndag  - återkommer med bilder och recept :)

Jag jobbar iof dagligen med Skattefrågor men då i bolagsform - dock lönar sig hederlig skatteplanering och att verkligen gå igenom sin deklaration!
Jag lyckade vända en skatteskuld på ca 102 tkr till en återbäring på 5 tkr :) Känns väldigt bra och speciellt när det är enligt konstens alla regler och inget fusk här inte!

Jag ska fixa fika till nästa tisdag då en av tjejerna i min grupp fyller år och det är min tisdagsfika och söker era recept på den bästa födelsedagstårtan någonsin!

Länka gärna i kommentarerna eller skicka mig ditt recept på mail
camilla_palm@live.se så kan jag lägger jag ut vinnarförslaget här.

Priset är ett Påskägg fyllt med härligt påskgodis samt äran förstås!
Tävlingen pågår till nu på fredag den 26:e mars

Ser fram mot att läsa snuskigt mumsiga recept :)



Jag hade ingen köttfärs hemma men var jättesugen på Moussaka eftersom vi hade både Aubergine och Zucchini hemma för ovanlighetens skull, det gick dock väldigt bra med Kyckling istället - blev tom godare enligt sambon som gav denna rätt många lovord!
Den ser inte så smakfull ut men det smakade himmelskt och bästa är at det räcker till 2 luncher :)

4 pers



4 st kycklingfiléer
1st vitlöksklyfta, hackad
1st charlottenlök, hackad
smör till stekning
peppar
chilikrydda
sesamolja
soya

2,5 dl lätt creme fraiche
1 dl lätt creme fraiche tomat & basilika
1/2 paket fetaost
1 msk mango chutney
1 tsk chilisås hot
1 dl riven ost

Lätt kokt potatis skuren tjocka skivor
1st Aubergine
1st Zucchini
Salt
1 dl riven ost till gratinering
Franska Örter

* Börja med att skära Auberginen och Zucchinin i skivor, lägg dem på ett fat och salta dem för att vattna ur dem.

* Skär kycklingen i bitar och bryn dem i smör tillsammans med den hackade vitlöken och charlottenlöken.

* Droppa några droppar sesamolja över kycklingen och krydda med peppar och lite chili samt skvätt i lite soya och stek kycklingen kort för så den får lite yta. Ställ åt sidan.

* Torka av saltet och vätskan från Aubergine och Zucchinin. Lägg ett lager av dessa blandat i botten på en ugnsfast form med lite olivolja i botten.

* Lägg kycklingbitarna ovanpå zucchini/aubergine-skivorna och lägg de resterande skivorna ovanpå i ett nytt lager.

* Lägg de lätt kokta  potatisskivorna längst upp i formen.

* Värm Creme Fraichen och smula ner fetaosten samt den rivna osten och blanda ner mango chutneyn och chilisås - häll sedan såsen i formen.

* Riv lite ost längst upp och pudra över lite Franska Örter eller annan valfri krydda.

* Låt stå på 250 grader i ugnen i ca 25 minuter - det ska bli ordentligt med färg och potatisen ska bli helt klar.

Servera med en fräsch sallad!








http://aftonbladet.se/nyheter/article6807364.ab#abArticleComments

Man är oskyldig tills motsatsen bevisas i Sverige och det kan enbart bevisas i en domstol - att skicka ut lila kuvert för att hänga ut personer som misstänks för brott, oavsett vilket brott det gäller, passar ett samhälle i ett U-land, inte i Sverige som åtminstonde ska låtsas vara rättvist....är de skyldiga - ge dem långt fängelsestraff! Beatrice Ask uttalar sig som en 8-åring...skrämmande

Jag är ju ingen storbagare men ska verkligen prova och göra dessa kakor.....nu vill jag dock ha recept på tårtor som jag ska baka till nästa tisdagsfika då det är min tur men också en i min grupp som fyller år så det ska ju självklart vara en födelsedagstårta :)






Dessa finns på Storstad, på Odengatan....sååååå goda för bara 161 kr :)

Bra AfterWork för oss som är över 25 :9


Inte samma köttbullar men ganska lika

..har ingenting med Mat&Dryck att göra men detta är en väldigt aktuellt ämne, se artikel,  och samtidigt som man säger att Sjukvårdens uppgift är att rädda liv så undrar jag i min stillhet....har de då rätt att spela GUD? Om en dödsjuk människa måste ligga med respirator och inte kan andas ett enda andetag själv och enbart hålls vid liv för att det är så lagen säger i Sverige så tar vi oss rätten att inte låta denna person dö en naturlig död.

Jag tänker ofta på detta när jag ser väldigt gamla katter och hundar som hålls vid liv pga att ägarna vägrar låta dem somna in av rent egoistiska skäl. Jag säger inte att jag inte förstår, jag har haft både katt och hund och älskade mina husdjur mer än mig själv...och denna kärlek gjorde också att jag lät dem somna in när de led av sin ålderdom. Människor och Djur är lika värda i mina ögon...och det är av rent egoistiska skäl vi håller människor som vädjar om att få dö vid liv.

http://aftonbladet.se/nyheter/article6797030.ab
Idag behövde jag mat fort, hade ätit för lite till lunch och kom hem sent och var sjukt hungrig...humöret var på väg ner men sambon räddade mig med Findus Sprödbakade Torskfilé och kokt Potatis med Broccoli och en God sallad.
Såååå gott i all sin enkelhet och bara för att lyxa till det hade jag både Smör (MiniLätta dock) och Salt på potatisen och 3 såser - från vänster: Rydbergs MangoRaja, MangoChutney och Mailles Dijonnaise :) En salig blanding men ville testa alla och måste säga att jag föredrog MangoChutneyn idag :)



Igår var det Lunch på Rolfs Kök tillsammans med fd kollegor från EDB, mycket trevligt och jag håller inte alls med denna recension från DN På stan.
Jag åt Sesamlax och resten av gänget åt alla Fetaostsallad med Kyckling och vi var väldigt nöjda. Sesamlaxen var riktigt god och jag älskar inlagd ingefära som serverades till.
Personalen log konstant vi var där - var trevlig mot alla bord runtomkring och lyckades fixa ett jättbra bord för 5 pers trots att vi felbokat till dagen efter och trots fullt som vanligt.
Det enda negativa är priserna som är lite väl tilltagna för en lunch men jag tyckte absolut att det var värt priset.
Mycket mat och mycket gott!


http://www.pastan.nu/ataute/krogkommissionen-krogklassiker-pa-ett-sluttande-plan-1.1061455
Om man vill få små barn att äta Broccoli och Blomkål så koka dessa som nedan men mosa ut det med vanlig Creme Fraiche - en succe tillsammans med Burkskinka eller Kassler el dyl.
Det fungerade utmärkt på barnen jag var AuPair åt i Paris -96 men har nu utvecklat det lite så det passar vuxna smaklökar.

4 pers

4 st laxfiléer
1/2 pkt Fetaost
Salt
Peppar
Chilikrydda
Mandelflarn
Några droppar Sesamolja
Lite Olivolja

1 st hel Blomkål
1,5 st Broccoli
1/2 tärning Grönsaksbuljong
2 msk smör
1 st hackad Charlottenlök
1 st hackad Vitlöksklyfta
1 knivsudd torkad chili
2 dl Creme Fraiche Tomat och Basilika
Salt
Peppar

Valfri Sallad

* Sätt ugnen på 250 grader

* Droppa lite olivolja i en ugnsfast form, skär ett snitt längs med laxfiléerna och lägg dem i formen.

* Mosa in en ordentligt mängd fetaost i snitten  - salta och peppra samt strö lite Chilikrydda efter smak över  filéerna.

* Strö över mandelspån och droppa några droppar sesamolja över filéerna - in i ugnen i ca 15 minuter.

* Dela Blomkål och Broccolin i mindre bitar (de ska vara ganska små och inga stjälkar) och lägg dem i en stor kastrull med en halv grönsaksbuljonstärning för att koka tills de är mjuka men med lite tuggmotstånd.

* Slå av vattnet och blanda i smör samt den hackade charlotten- samt vitlöken och lite torkad chili.

* Blanda ner Creme Fraichen och rör om ordentligt så det blir en grynig massa beroende på vad man föredrar.

* Smaka av med Salt och Peppar

* Servera med en god sallad.

MUMS!

Denna Blomkåls- och Broccolimix kan ju självklart serveras till både kyckling och kött och varieras i oändlighet.




Letar alltid nya kokböcker på Bokrean men i år verkar jag varit ganska sent ute då det inte fanns så mkt bra kvar tyckte jag.

Jag hittade dock ett riktigt fynd 500 Kakor för 39 kr på Akademibokhandeln på Odenplan.
Det jag tycker är så bra med boken är att det är mellan 3-5 varianter på varenda kaksort vilket gör att man kan prova nya smaker i oändlighet och sådant som man inte kanske tänkt sig skulle funka ihop.

Jag bakar ganska sällan och det blir mest mat som lagas i ugnen hemma hos oss men hittade massor, massor med recept som jag vill prova. Kan ju aldrig vara dumt att ha en kakburk hemma för spontana besök, presenter och tisdagsfika.

Håll ögonen öppna - jag kommer självklart lägga upp recepten här när jag provat dem.


4 pers

4 st mindre kycklingfiléer (alt 2 st stora filéer som skärs på längden)
1,5 pkt bacon
1/2 pkt Creme Bonjour Gräslök (eller annan valfri smak dock ej light)
Salt
Peppar
Olivolja

Mangosås
2 dl Lätt Creme Fraiche
2 msk Mango Chutney
1 msk Mango Raja-dressing från Rydbergs
Salt
Peppar

* Sätt ugnen på 250 grader
* Skär ett snitt längs med kycklingfiléerna och fyll dem med Creme Bonjour-osten.
* Vira in varje file i Baconskivor (behövs ca 2st till varje file) och lägg dem i en form.
* Krydda fileerna med svartpeppar och salt.
* Sätt in kycklingen i ugnen och sänk värmen till 200 grader, låt dem stå i ca 15 minuter.
* Blir det för mkt vätska i formen häll ut den så det inte blir kokt kyckling.
* När kycklingen stått inne i ca 15 min sätt igång grillfunktionen på ugnen för att riktigt knapersteka baconet.

*  Under tiden kycklingen är inne så blanda ihop alla ingredienser till såsen i en kastrull på låg värme - den ska   bara värmas och smaka av med salt och peppar.

Serveras med Lättkokt Broccoli (en klick smör, peppar och salt så smakar det ännu godare),
Färsk Tagliatelle Spenat och Valfri Sallad (dagens salladsutbud var väldigt fattigt ser jag.

MUMS MUMS!


Jag försöker alltid hitta mysiga fik med bra lunchmat på helgerna som gärna ligger i solen eller med fin utsikt men tycker det är svårt att hitta ngt som är bättre än Solstugan i Fredhäll som tyvärr inte öppnar förrän senare.

Kan ni inte komma med lite tips om vilket som är er bästa helgställe så kanske jag hittar en ny favorit :)

Nu är det ut i solen!!


Blev hembjudna till vänner på långpromenad i Nackareservaten som avslutades med en Scones och Våfflebrunch....en dröm!
Upptäckte att Våfflor med Creme Cheese och Hjortronsylt var en riktig höjdare - en ny favorit!!

Scones med smör och Ost och Hallonmarmelad är ju bara så otroligt gott!!

Scones
4 pers

2 dl mjölk
1dl filmjölk
100 gram smör
7-8 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk salt


* Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
* Skär smöret i bitar och blanda ner det i mjölet. Finfördela smöret med fingrarna till en grynig massa.
* Blanda ner mjölk & filmjölk och rör ihop till en deg, sluta när du kan kan forma till en deg.
* Dela degen i fyra bitar och platta ut till runda kakor, cirka 12-15 centimeter i diamete. Skär två skåror i varje  kaka, i ett kors. Nagga kakorna med en gaffel.
* Lägg på bakplåtspapper och grädda i 250 grader i cirka 10 minuter. Servera nygräddade och varma!

Dessa Scones på bilden har jag dock inte lagat själv....


Bästa Sushin i stan tycker jag finns på Roppongi, Hantverkargatan 76, Kungsholmen.

Min favorit med ett glas kallt vitt vin :)
Lax- & Räksushi

4 lax nigiri, 4 räkor, 1 temaki, 2 norimaki 175:-

Temaki är en sjögrässtrut med massa godsaker i och den är sååå god!!
Jag måste ge ett stort plus till tjejerna i servisen som har så otroligt bra koll, oftast fixar en plats i baren om man inte bokat och allt bjuder på ett brett leende!

Lite dyrare men en väldigt bra och populär japansk restaurang så har ni inte varit där är det väl värt ett besök men boka bord om ni inte vill hänga i baren, ett tips!



Vi hade väldigt mkt köttfärs över och till middag idag blev det Färsk Pasta med Köttfärssås samt Färsk Spenat med Granatäppelkärnor....en lyxigare variant på en väldigt vanligt vardagsrätt.
Jag gör Köttfärsås på lite olika sätt - lite beroende på vad jag har hemma men är allergisk mot okryddade tråkiga Köttfärsåser när det går att göra det så gott med väldigt lite extra energi.

Dagens Köttfärsås
4 pers

400 gram Köttfärs
1 liten gul lök
2st vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
4 msk Chilisås
1/2 burk Creme Bonjour Tomat&Basilika
1 msk Touch of Taste "Oxfond med Rödvin"
Salt
Peppar
Oregano

* Bryn köttfärsen i lite smör
* Hacka den gula löken fint och stek den med köttfärsen.
* Pressa ner vitlöksklyftorna samt häll i en burk krossade tomater och rör om.
* Blanda ner Chilisås, Creme Fraiche och Oxfond
* Krydda och smaka av med salt, peppar och Oregano.




Så här mysigt kan det se ut en tisdag :)

Får ni rester över från tex en Taco-kväll så är bara att vara lycklig - gör en Taco-Paj som är så sjukt gott!

Taco-Paj
4 pers

Pajdeg
2 dl vetemjöl
2 msk vatten
100 gram smör

Fyllning
400 gram nötfärs
1 påse Tacokrydda
2 dl Creme Fraiche Paprika&Chili 
2 st tomater
1/2 påse Cheddar-dip Mix utblandat med 1,5 dl gräddfil
Taco-sås (vanlig)
(valfritt Fetaost)

Pajdeg
* Sätt ugnen på 225°C.
* Blanda mjöl och smör till en grynig massa.
* Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen
* Låt vila kallt en stund.
* Tryck ut degen i en smord pajform.
* Förgrädda pajskalet ca 10 min

Fyllning:
* Bryn köttfärsen i lite margarin.
* Tillsätt kryddmix och vatten och rör om.
* Låt sjuda på svag värme 10-15 min eller tills vattnet kokat in. Rör om då och då.
* Lägg köttfärsfyllningen i pajskalet och bred över crème fraîchen.
* Klicka över Taco-såsen över köttfärsen.
* Blanda Cheddar-dipen och bred över även denna på köttfärsen.
* Skiva tomaterna och fördela dem ovanpå.
* Vi älskar Fetaost och strör även över denna för lite extra sälta.
* Grädda pajen 10-15 min tills den fått fin färg.

Smakar nästan godare dagen efter då den fått stå till sig lite extra.

Igår var den 2:a chansen och även om vi röstade på alla som åkte ut så var sällskapet och maten mkt bättre :)
Vi fixade Tacos och provade även en ny produkt från Old El Paso "Crispy Chicken" - det blev en succé!!! Köttfärsen fick ta ett steg åt sidan :)





Självklart fanns både Guacamole och CheeseDip - den senare köper vi färdig på påse och blandar ut med Gräddfil men lägg 5 minuter extra på att göra en Guacamole - det är Sååååå mkt godare än den torrblandning som finns som man ska slänga ner med Avocado!

Min Guacamole
4 pers men gör alltid mer för hur mkt man än gör går det alltid åt :)

4 st Avocados
3 st Vitlöksklyftor
1 st liten torkad chili
salt
peppar
citronsaft

* Mosa Avocadon grovt och pressa i vitlökarna samt skär chilin i små bitar och smula ner denna.
* Smaka av med Salt och Peppar samt Citronsaft.
* Tips är att blanda allt i en skål för att sedan lägga upp i en annan skål eftersom det behövs mkt utrymme för mosandet.

Nachos med ost
Det här är också väldigt mkt nostalgi för mig - så fort det vankades fest eller ibland bara som extra mysigt på helgen så gjorde pappa dessa. Han använde oftast Micron men jag tycker de blir bättre i ugn.

Nachos
Smakrik Ost
Hot Taco Sauce

* Sätt ugnen på 250 grader
* Sprid ut Nachos på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
* Lägg på en hyvlad bit ost på varje Nachos samt klicka sedan en liten klick Tacosauce på allihop. Jag brukar variera mänden på dem eftesom en del vill ha mkt och starkt medans andra (läs jag) tycker mer om när det är så där lite lagom starkt.




Vi var vääääldigt mätta efter detta men lite godis gick ner och så här ser det ut om jag får välja...saknas dock Hallonmumrikar för att göra mig helt lycklig!






Så här ser det nästan alltid ut hos oss på frukostbordet på helgerna men denna lördag blev den dock serverad i soffan framför sista delen av Millenium-trilogin. Vi är fortfarande Jet-laggade och vaknar tidigare än småbarnsföräldrarna i huset!



FavoritMüslin hos oss båda är Paulúns - Äpple/Kanel som även innehåller jordgubbar...MUMS!

Här kommer 2st favoriter jag inte kan klara mig utan :)

Kalles Randiga Kaviar
Ett måste till kokt ägg på helgmornar!




Mailles Dijonnaise
Jag har haft svårt att hitta denna i butikerna men nu ÄNTLIGEN fanns den på PrisExtra och i större burk än tidigare! Jag är så lycklig! Denna höjer vilken skinkmacka eller kall sås som helst!

 

När jag växte upp fick vi ofta denna rätt hemma - förstår verkligen varför....Nyttig, Billig, Enkel och Väldigt GOTT!
Så jag håller detta recept levande än idag men har pimpat det något..

Broccoli- och Blomkålsgratäng
3-4 pers

2 st Broccoli-buketter
1st Blomkålshuvud
2 pkt Bacon
2,5 dl Matlagningsgrädde
1/2 tärning grönsaksbuljong
Vitpeppar
Torkad Chili
Mandelspån
Cayennepeppar
Riven Smakrik Ost

* Dela Broccolin och Blomkålen i lagom stora bitar och lägg ner i en ugnsfast form.
* Klipp Bacon i valfritt stora bitar.
* Blanda ut matlagningsgrädden med Buljongtärningen i en kastrull och smaka av med torkad chili (måste värmas för att buljongen ska smulas sönder)
* Häll över gräddblandningen i formen.
* Pudra över lite malen vitpeppar och en riklig mängd Cayennepeppar samt Mandelspån.
* Smula över en stor mängd Smakrik Ost och grädda i ugnen på 225 grader tills grädden kokat in ordentligt och osten är gyllenbrun (ca 20 min).

Så här ser det ut innan den åker in i ugnen.
Vore väldigt kul att höra vilka Thai-restauranger i Sthlm som är era favoriter när abstinensen blir för stor och måste stillas!

Själv gillar jag Koh Phangan på Skånegatan 57, Södermalm, Sthlm som med sin inredning och atmosfär får mig direkt tillbaka utan att passera gå!

ThaiBoat i slutet av Östgötagatan, Södermalm, Sthlm har väldigt god mat samt mycket trevlig personal och en solig sommarkväll är det helskönt att sitta i solstolarna i sanden och drömma sig bort!

Ge gärna era tips i kommentarsfältet på detta inlägg och glöm inte att skriva namnet på er egen blogg om ni har en.

Vi har haft en helt underbar semester på vår resa Bangkok - Koh Samui - Koh Tao - Koh Pha Ngan.
Att kunna släppa tankar på måsten, jobb, krav, kallt väder och snö var det bästa läkemedlet för vår 2 ganska trötta kroppar och själar.

Nog aktiverade vi oss med dykning, safari och promenader men framförallt så tog vi det lugnt och åt väldigt god mat och drack väldigt goda drycker!

Jag är ju väldigt förtjust i alla typer av nudlar så det blev många Phad Thai med antingen räkor eller kyckling samt Fried Noodles (breda) med grönsaker och räkor eller kyckling. En annan favorit är StirFried Chicken with Cashewnuts alternativt med black beans som inte är de svarta bönor vi har här hemma från det mexikanska köket utan en typ av soyabönor som smakar lite syrligt och salt...otroligt gott men fanns inte överallt tyvärr.
Det blev även några väldigt mättande FriedRices, en riktigt dålig Spaghetti Carbonara, en svindyr Indisk middag på Hotell Lebua State Tower i Bangkok och en Grillad Hel Red Snapper som stirrade förvånat på mig från tallriken samt ett dyrt besök på en Thailändsk variant av en brasiliansk Churrascaria som inte riktigt höll måttet trots Samba-dans.

Dessa matminnen sköljdes oftast ner med antingen en MaiTai, LemonJuice, PineAppleShake, DietCoke eller ett glas kallt vitt vin (vinutbudet har förbättrats enormt från 2003 när jag var i Thailand sist).

Sambon är en sucker för stark mat så där slank det ner många Red och Yellow Curries med kyckling eller biff. Några starka fiskrätter och PadThai gick också ner alldeles utmärkt med ett par liter Singha alt DietCoke under resan.

Nedan bjuder jag på lite inspiration från det Thailändska Köket och Landet.

Room with a view - Lebua State Tower Hotel Bangkok
En superfin svit för 800 kr/natten men det kompenserades genom skyhöga priser på alla restauranger och barer på hotellet. För att ge ett exempel - en small Singha Beer kostade här ca 360 THB = ca 85 SEK vilket är sjukt dyrt även med svenska priser, att jämföra med priset på samma öl på öarna som då låg på ca 60 THB = ca 14 SEK




Indisk 3-rätters meny på Lebua, Bangkok - Förrätt
Dyr men otroligt god -  olika typer av bröd med 5 olika dipsåser (olika örter, vitlök, chili, vinäger, wasabi)



Indisk 3-rätters meny på Lebua, Bangkok - Huvudrätt
Tandoorikryddade Kycklingklubbor med Hummus samt ngn annan grönsaksröra plus en böngryta som serverades i den stora skålen till vänster. Gott och Starkt!




Indisk 3-rätters meny på Lebua, Bangkok - Dessert
4 olika små godsaker - från vänster - Chokladkaka, Citronkaka, Jordgubbskaka och Mango i Kokosmjölk.
Jordgubbskakan var en favorit.



Frukostbuffén på Lebua, Bangkok
var en dröm - det fanns allt....precis ALLT för alla i 2 olika rum fyllda med mat!
Detta var vad jag lyckades knapa ihop på min tallrik :) Kan säga att allt lyckades jag dock inte få i mig trots bra försök.

På denna "söta" tallrik finns det Fullkornsbröd med smör, Pain au Chocolat, Dim Sum med Soya och en klassisk American pancake med sylt. På denna tallrik var det faktiskt bröden som var godast!



På denna lite mer hälsosamma tallrik finns 3 olika typer av Melon, ostskiva, "Mimosa-Egg", Hårt Bröd Paprika och en frukt till jag inte vet namnet på - den smakade dock papper så ingenting jag lägger på minnet för framtiden. 



PadThai Gôong, Bangkoks flygplats
Väldigt god - kostade 250 THB = 58 SEK att jämföra med på öarna där den oftast låg runt 180 THB = 45 SEK




Tuppsvansdrinkar på
Kinnaree Resort, Bang Rak Beach, Koh Samui
Inga favoriter kanske men väldigt billigt med 31 SEK för dessa och framförallt väldigt rolig stavning :)



Mai Tai - en favorit!
Kostade oftast ca 180 THB = 42 SEK och väääldigt GOTT och starkt - passade utmärkt till alla typer av Thai-rätter :)

Vill ni göra den själva har ni receptet här:
2 cl Cointreau eller Triple Sec
2 cl mörk rom
2 cl ljus rom
1 cl Amaretto
2cl citronjuice
en skvätt grenadine
lime
sockerlag
Is
Silas i highball-glas
Garnera med en ananasskiva




En underbar Gai Met Mamoang (StirFried Chicken with Cashewnuts) i BoPhut, Koh Samui.
Det här var den finaste Gai Met Mamoang jag någonsin sett och den smakade himmelskt för dryga 54 SEK.





Även riset var vackert upplagt på detta ställe.



Pineapple Fried Rice with Shrimp, BoPhut, Koh Samui
Vackert och gott för endast 37 SEK



Nua Pat King (Fried Beef in Chili and Garlic) , BoPhut, Koh Samui




En "Karma Sutra", på
Karma Sutra, BoPhut, Koh Samui
Bestod av Vodka, Creme de Menthe och Pistageglass....ingen favorit men atmosfären på restaurangen var underbar!





En lektion i att göra Paneng Gai (Yellow Curry with Chicken), Koh Samui gav detta resultat.

 

All Curry består till stor del av kokosmjölk och dessa skickliga gratisarbetare är de som ser till så vi kan få våra Curries och Kokostoppar.

 


Vacker solnedgång från vår Bungalow, Sairee Beach, Koh Tao

En Thailändsk Diet Coke
kostade runt 7 SEK på restaurang och ca 3 SEK på Minimarket



Sambons favoritdryck - Singha Beer
Han påstår sig ha fått ölmage under dessa veckor men jag ser fortfarande inget annat än en alldels platt och stark mage så det är nog lite överdrivet!



Torkning av Squids
Varje kväll när det mörknat var fiskebåtarna ute med sina strålkastare för att locka till sig småfisk till ytan och med dessa kom Squids för att äta upp dessa och blev då fångade i fiskarnas nät för att sen läggas på tork för att användas i matlagning och som snacks.



Inte så svårt att se var Aliensfilmerna fått sin inspiration från...



Våra polare på Coral Bay Bungalows, Haad Khom, Koh Pha Ngan.
Ingenting är omöjigt i Thailand - bästa polarna - en stor gris, en stor Siberian Husky hane och 4 andra hundar av obestämd ras. Dessa befanns sig både på stranden och i köket!



Denna underbara strandbild från Thailand får avsluta dagens inlägg!