Jag har verkligen längtat efter kött och i måndags blev det så äntligen dags för en hederlig köttbit med underbart god potatis och en helt fantastisk sås!


Ryggbiff - bankad och putsad

Potatis
Flingsalt
Svartpeppar
Olja
Timjan

God sallad

Sås
1 tsk Smör
1 st Scharlottenlök
2,5 dl Mellangrädde
1 msk Oxfond (Touch of Taste)
Några droppar Kinesisk Soja
1 msk Maizena redning
2 msk Franska Örter
1 msk Dragon
Svartpeppar

Vitlökssmör (blandas gärna ihop innan ni börjar med resten och läggs i kylskåp)
Smör
1 vitlöksklyfta
Salt
Svartpeppar
Basilika för garnering

* Banka Ryggbiffarna för att göra dem lite mörare och låt dem ligga och bli rumstempererade.

* Sätt ugnen på 250 grader

* Skär Potatisken i tunna skivor och lägg dem i en form tillsammans med en ordentlig mängd olja, svartpeppar, Flingsalt och rikligt med Timjan och in i ugnen tills de fått färg och är helt klara.

* Under tiden potatisen är i ugnen så bryn Scharlottenlök i lite smör i en kastrull. Låt den inte bli bränd utan bara mjuk.

* Häll på grädden och droppa i sojan samt tillsätt fonden i kastrullen. Skaka ner Maizena redningen under omrörning.

* Krydda på med de franska örterna, dragonen och svartpeppar - tänk på att inte tillsätta ngt salt då både sojan och fonden är salta i sig.

* När potatisen är klar och stå på eftervärme samt såsen har kokat ihop så är det dags att steka köttet. Detta ska steka max 1 minut på varje sida om ni vill ha det rare, max 2 min på varje sida för medium/rare och 2,5 min för medium/well. Var jättenoga med tiden och tänk på att ta av köttet från värmen då det eftersteks även utan värme. Salta och peppra på den stekta ytan.

* Servera köttet genast och tillsammans med potatisen, såsen, vitlökssmör och en god sallad.

Regnet öser ner men vad gör det när gårdagen var så oerhört fin och det är ganska skönt för oss som känner av pollen...och som ni alla vet "Efter regn kommer solsken".

Jag var så sugen på Sallad till lunch så det blev en mix av vad jag hade hemma och blev så supergott.
Romansallad
Tomat
Hackad Scharlottenlök
Avocado
Tunnt skivade Rädisor
Smulad Chevréost
Hackade blandade osaltade nötter
Hårt stekta små baconbitar
Ringla lite olivolja och några skvättar balsamvinäger över.
Krydda med lite flingsalt, citronpeppar och italiensk salladskrydda och servera med turkisk youghurt utblandad med lite flytande honung och flingsalt.

MUMS!



Efter den här härliga lunchen passade på att åka till Plantagen i Bergianska och inhandla lite nya blommor till balkongen.

Det blev en Japansk Rhododendron och 2st Dahlior som passade jättebra ihop med den fina Paprikaplantan vi fick i present förra helgen. Det är något väldgt avslappnande med att plantera blommor...blir nog lite fler inköp till balkongen innan sommaren :)




4 portioner

3 msk olivolja
2 st schalottenlökar
5 dl Avorio-Ris
5 dl vatten
5 dl hummerfond (Bongs - 1,5 msk utblandat med 5dl vatten)
5 dl torrt vitt vin
100 g riven parmesan

2 st vitlöksklyftor (hackade)
1 knivsudd thai-chili (hackad)
1 st Scharlottenlök
2 st laxfiléer
200 gram tinade räkor med skal
Salt och Peppar och Cayennepeppar

1. Koka upp fonden. Skala och finhacka 2 av schalottenlökarna. Häll olivolja i en panna och hetta upp. Fräs löken. Lägg i riset och fräs det också. Rör om hela tiden.



2.
Häll på den kokande fonden när riset är glansigt. Koka samman tills riset blir krämigt. Rör hela tiden.

3. Häll på vinet och vattnet och låt koka i cirka 15 minuter. Fortsätt att röra hela tiden. När risotton är krämig och lagom al dente ska parmesanosten rivas i.



4. Under tiden Risotton kokar ihop så stek vitlök, chili, scharlottenlök i smör.

5. Skär laxfiléerna i lagom stora bitar och stek tillsammans med löken. När denna börjar få färg så kasta i räkorna med skalet på och stek dessa tills skalet blir lite svett och får färg.

Servera Risotton och Lax med kokta ärtor eller andra goda tillbehör.



Det funkade alldeles utmärkt att värma upp dagen efter, Risotton var nästan godare och tillsammand med Sallad, Avocado och Rädisor vart det en helt underbar sommarrätt!

Kom hem sent igår från middag på stan och var tvungen att hitta ngt som gick snabbt att laga till så jag gjorde en variant på en MjölkChokladKaka jag gjorde för en herrans massa år sedan.

ca 12 bitar

200 g smör
250 g Marabou mjölkchoklad
1 dl strösocker
1,5 dl råsocker
3 st ägg
1 tsk vaniljsocker
2,5 dl vetemjöl
100 g nougat
50 g valnötter
1 ask färska hallon


1.
Sätt ugnen på 200 grader.

2. Lägg ett bakplåtspapper över en kakform och fäst ringen över.

3. Smält smöret i en kastrull på låg värme.

4. När smöret smält lägger du i chokladen och rör om tills den smält.

5. Häll över chokladblandningen i en annan skål och tillsätt strö-, råsocker och ägg under omrörning, sikta därefter i de torra ingredienserna och rör om ordentligt. Om smeten ser skuren ut så fortsätt bara rör tills det blivit en jämn och blank smet.



6.
Häll smeten i formen och droppa försiktigt i de färska hallonen jämt i formen.
7. Grädda i mitten av ugnen ca 20-25 minuter.
8. Låt svalna.

 

9.
Smält nougaten försiktigt på låg värme i mikron och bred ut den över kakan.
10. Dekorera med Valnötterna.

 

11. Låt Nougaten stelna innan servering.



MUMS!

Dessa små goda tilltugg passade perfekt till det kalla Rosévinet och Caipriñian :)

ca 45 st

1 rulle färdig Pizzadeg
2 klyftor vitlök
4 msk torkad oregano
3 msk torkade Franska Örter
2 st sardellfiléer
100 g mjukt smör
1 msk honung
60 g parmesanost
100 g fårost
Vatten till pensling
Flingsalt

1. Rulla ut den färdiga Pizzadagen på ett bakbord.

2. Sätt ugnen på 250 grader.

3. Pressa vitlöksklyftorna och mosa sönder sardellfiléerna. Blanda det med mjukt smör och finriven parmesanost, smulad fårost samt oreganon och de franska örterna.

4. Kavla ut degen till en tunn rektangel.

5. Bred ut kryddsmöret över degen.

6. Pensla den ena långsidan med lite vatten.

7. Rulla ihop degen till en tajt rulle från den andra långsidan.

8. Skär degen i tunna skivor med en brödkniv och lägg snurrorna på en plåt med bakplåtspapper.

9. Strö över lite flingsalt.

10. Grädda snurrorna gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

Min duktiga sambo svängde ihop 3st Taco-pajer,  med drag i,  helt själv till gårdagens höjdarfest där vi bjudit in alla vi känner mer eller mindre och som tur var hade hälften andra planer men vi blev 31 pers i vår 2:a på 57kvm, sjukt roligt var det iallafall men dessa bilder kommer inte läggas upp här ;)

Denna paj kan ätas varm som ljummen som rumstempererad

12 pers

Pajdeg

6 dl vetemjöl
300 g smör eller margarin
6 msk vatten

Fyllning
1200 g köttfärs
smör till stekning
3 påse taco kryddmix
4.5 dl vatten
1 burk jalapeños
3 burk crème fraiche paprika & chili
9 st tomater
7.5 dl riven ost, gärna cheddar

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Blanda mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Lägg degen i lite plast och lägg i kylskåpet en stund.

3. Smörj en pajform. Tryck ut degen i formen och förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter.

4. Bryn köttfärsen i en stekpanna med lite smör. Tillsätt kryddmix och vatten och blanda om.

5. Låt färsen puttra på svag värme 10-15 minuter eller tills vattnet kokat in. Rör om då och då. Blanda ner jalapeños.

6. Fyll pajskalet med köttfärsen och bred över crème fraiche. Skiva tomaterna och lägg dem ovanpå. Strö över den rivna osten.

7. Grädda pajen 10-15 minuter tills osten fått en gyllenbrun färg.

Servera pajen med en god sallad!

Jättegott till att doppa till Chicken Nuggets och provade även till Spagetti idag :)

Jag använde lätt Creme Fraiche för att få det mindre fett men den blir lite lös så tips är att använda vanlig och ta mindre helt enkelt.

8 pers
4 dl Creme Fraiche
8 msk olja
2 krukor färsk basilika
1 tsk salt
1 vitlöksklyfta

Mixa alla ingredienser till såsen i en mixer eller med en stavmixer till en slät och ljusgrön sås.




Jag har äntligen fått ta på min kamera igen efter att den glömdes på grillmiddagen förra lördagen.

Killarna sprang Kungsholmen halvmaran och tjejerna fixade middagen :)

Kvällens middag bestod av följande:

Marinerad Helgrillad Fläskfile och Smörstekt Färsk Grön Sparris med en ordentlig klick ChiliBearnaise (som var riktigt god)



Lindas smarriga Potatissallad som är gjord på kokt färspotatis, som blandas med olivolja, creme fraiche och dijonsenap, skuren vårlök och smulad fetoast. Salta och Peppra samt Knipsa av några basilikablad att dekorera med.



Kruksallad med tomat på ett fint fat gör att det ser mer elegant ut.



Till efterätt gjorde vi det enkelt för oss och fixade Marängswiss med köpta maränger men Cecilias hemmagjorda chokladsås som består av kakao och socker som rörs ihop i en varm kastrull till den är lagom rinnig.



Till detta dracks det förstås Rosé :)



Har sett 2 filmer på 2 dagar och båda var klart värda att se och väldigt olika!

FishTank - England från sin värsta sida! ***







The Informant - lite annorlunda amerikansk svart komedi ****

Jag måste ju erkänna att jag varit kär i Per Moberg sedan 1989, då var jag 13 år. Jag tycker fortfarande att han är helt underbart snygg och gillar hans lite råa och oborstade sätt! På detta lagar han även underbar mat!

Jag ser fram mot att få sätta mig med en kopp kaffe och läsa denna från pärm till pärm :)

Solen skiner vilket den även gjorde igår kväll och vad passar bättre än Lax i ugn med dillkokt potatis ärtor och sallad!
Vi lyxade till det med lite Avocado och Skagenröra så där på tisdagskvällen!


Äntligen blev det lite riktig matlagning här hemma och för att stödja grekerna lagade jag en grekisk moussaka som fick högsta betyg av sambon!

Tyvärr hade jag glömt kameran hos värdparet i lördags så det blev att ta kort med mobilkameran.

4 pers

400g köttfärs
2st vitlöksklyftor
1st vårlök (eller scharlottenlök)
2 msk Chilisås
smör att steka i

1st Aubergine
1/2 Zucchini
Salt

Fetaost
Riven Ost

Bechamelsås
4 dl mjölk
2 msk vetemjöl
2 msk smör

* Sätt ugnen på 225 grader.

* Stek köttfärsen med vitlök och lök i smör. Blanda ner lite Chilisås och låt puttra tills köttfärsen är helt klar och fått färg (annars vattnar den sig väldigt lätt i ugnen)



* Skär Aubergine och Zucchini i skivor samt salta dem så de vätskar ur sig.



* Gör Bechamelsåsen, fräs smör i en kastrull och blanda ut mjölet utan att bryna det.

* Koka under tiden mjölken och vispa ner detta i smör och mjölblandningen till en lagom konsistens. Man behöver ofta spä lite mer efter ett tag då såsen tjocknar lite allt eftersom.



* Torka vätskan och saltet av Auberginen och Zucchinin.

* Lägg ett lager aubergine i botten på en ugnsfast form, sprid ut all köttfärs på detta lager, lägg ytterligare ett lager aubergine på köttfärsen. Häll över Bechamelsåsen och sprid ut Zucchinin överst i formen.

* Avsluta med att smula fetaost och riven ost över det hela.



Låt stå i ugnen tills Moussakan fått en fin färg och det puttrar ordentligt!



* Servera med god sallad!

Jag älskar Franska filmer och vad bättre än att krypa upp i soffan med en bit ost och ett glas rödvin och njuta av denna kärleksaffär i ett lyxigt Paris på -20 talet mellan Coco Chanel och Igor Stravinskij.

Så vacker, sorlig, rolig, underbar! Det gör inte saken sämre att det är Mads Mikkelsen som spelar Igor heller :)


Just nu har jag snöat in mig på Frökusar med hamburgerkött och Activia som jag pyntar med Müsli, linfrön och Cashewnötter! MUMS!

Ja, det är det....jag håller med, det har blivit ganska lite lagad mat på sistonde...inspirationen tryter lite och det blir mkt middagar ute när solen skiner :)