Jag älskar vintertider av många anledningar men bland annat för att vinteräpplen är det godaste som finns (nästan). Att kombinera dessa i en sallad med grönmögel ost och rostade mandlar är både nyttigt och vansinnigt gott och ett bra alternativ inför julbordens ganska feta och salta mat.

1 person
En knippe av dina favoritsalladsblad - här har jag använt en kruksallad.
1/2 röd paprika
1st vinteräpple
4-5 st cocktailtomater
1st charlottenlök
ca 70 g grönmögelost (jag föredrar Kvibille gräddädel)
1 näve sötmandel med skal
Olivolja
Balsamvinäger
Salt
Svartpeppar

* Skär salladsblad, paprika och äpple i lagom stora munsbitar och lägg upp dessa på en tallrik.
* Dela cocktailtomaterna och hacka löken och fördela dessa på tallriken.
* Smula över ädelosten över salladen.
* Hacka mandeln grovt och rosta den i en torr panna några minuter - strö den över salladen.
* Ringla lite Olivolja och skvätt lite balsamvinäger över sallade och salta och peppra efter smak.

NJUT med ett glas rött vin framför TVn :)




Idag har jag enbart ägnat mig åt storstädning och julpyntning och sitter här med lite glögg och pepparkakor och bara njuter av det mysiga ljuset som sprider sig över hela lägenheten!

Efter middagen ikväll (som jag för övrigt tror kommer bestå av en sallad med lite ädelost, äpple och mandlar) så kan det kanske bli en pepparkaka eller två med resten av ädelosten och kanske ett glas rött på det...

Adventsljustaken tänd förstås - har man brist på pynt till staken så går det lika bra med torkad röd thai-chili.



Vardagsrummet har äntligen lite mysigt ljus (vi har fortfarande ingen taklampa efter 3 års letande)



Tomten som min mamma fick av sin pappa när hon var liten är så klart på plats och vakar över julklapparna till släktens barn.





Ingen gran i vår lägenhet tyvärr - sambon är allergisk så en av Orkidéerna får fungera som julgran istället.
Andra rätten att tillaga från Linas matkasse var en vegetarisk rätt och jag blev superförtjust i detta!
Jag är ingen favorit av köttfärs och denna rätt var ett jättegott alternativ som jag kommer göra igen.

Tacoröran var även väldigt god att äta tillsammans med ris som blev över från en annan rätt.

4-6 pers (beroende på strl på portion)

200 g morötter
1st zucchini
Rapsolja
2st vitlöksklyftor
1,5 tsk chilipeppar
3 tsk paprikapulver
1,5 tsk spiskummin
1,5 tsk oregano
1 tsk salt
500g krossade tomater
230 g kidneybönor (avrunna och sköljda)
1 gul paprika
1/2 gurka
300 g majs
250 g körsbärstomater
100 g riven ost
Santa Maria Guacamole Dip 
Tortillabröd



1. Skala och grovriv morötter & tärna zucchinin.
2. Ta fram en stor kastrull med lock och hetta upp rapsoljan. Häll ner zucchini, morötter och pressa vitlökklyftorna i kastrullen.



3. Krydda med chilipeppar, paprikapulver, spiskummin, oregano och salt.



4. Tillsätt de krossade tomaterna och kidneybönorna. Koka upp och låt allt koka under lock i ca 15 minuter.
5. Skiva paprika & gurka, häll upp majs, dela körsbärstomater, häll upp den rivna osten och lägg upp i skålar.



6. Värm tortillabröden enligt anvisningar på paketet.
7. Fyll bröden med tacoröran och grönsakerna. Toppa med riven ost och guacamolen.

NJUT!





Bästa matlådan på hela veckan!




Sambon älskar detta med Linas Matkasse, dels för att han slipper handla och dels för att man bara kan följa ett recept. Jag försöker berätta att vi kan ju faktiskt planera veckan själva med hjälp av alla de 100 kokböcker och otaliga recept som finns här hemma men det kräver ju som sagt lite mer planering vilket vi slipper med Linas matkasse.

Han stod för matlagningen i torsdags och vi gjorde då rätt nr 3 som var en Älgskavspanna. Jag tyckte receptet såg lite väl enkelt ut och trodde det skulle saknas kryddor men det blev oerhört gott och med lite salt och peppar och lingonsylt till så blev det en supergod vardagsrätt.

4 pers

4 dl ris
2 pkt älgskav
250 g haricots verts
1 st silverlök
150 g champinjoner
Smör
Oxbuljong (Touch of Taste)
2 tsk kinesisk soja
1 msk vetemjöl
3 dl vatten
1 dl grädde
Körsbärstomater

1. Koka riset enligt ansvisningar på paketet.
2. Tina älgskaven till hälften och skär sedan tvärs i över i tunna skivor.
3. Koka haricots verts enligt ansvisningar på paketet.
4. Skiva silverlöken tunt och skiva champinjoner.
5. Stek lök och champinjoner i lite smör några minuter. Lägg sedan över på ett fat. Tillsätt ytterligare smör och bryn älgskaven. Rör ner oxfonden och tillsätt 2tsk soja.
6. Häll tillbaka champinjoner och lök i pannan. Strö över vetemjöl och häll ner vatten och grädde under omrörning. Låt koka ihop ett par minuter.
7. Servera älgskavspannan med ris, haricots verts och körsbärstomater.





Första rätten från Linas Matkasse blev fisken som smakade väldigt gott och kändes fräsch trots lite grädde och lite ost. Dock behövdes mer salt och svartpeppar än vad som står i receptet och vi serverade den med en fräsch sallad. Det står att det ska räcka till 4 personer men för oss 2 blev det 3 matlådor över när vi hade ätit så jag tror det är räknat på ganska stora portioner.
Vi kommer säkert göra denna fisk igen men då tror jag att jag skippar tomaterna som gjorde såsen väldigt blöt och satsar på mer champinjoner och massor av färsk basilika plus mer Broccoli.



Ostgratinerad sej med tomat och örter, kokt potatis och broccoli

4-5 pers

600 g sejfilé
1 dl vispgrädde
salt
svartpeppar
3 st tomater
100 g champinjoner
100 g halkidikioliver (gröna oliver utan kärnor)
15 g fryst basilka
Oregano
100 g riven ost
250 g broccoli
900 g kokt potatis

1. Sätt ugnen på 225 grader
2. Koka Potatisen i saltat vatten.
3. Skölj och torka av Sejfiléerna och lägg fisken i en ugnsfast form.
4. Häll i grädden över fisken och krydda med salt och peppar.
5. Skiva tomaterna och champinjonerna och fördela dessa på fisken.
6. Fördela oliverna, basilikan över fisken och krydda med oregano. Strö över osten.
7. Ställ in fisken i mitten av ugnen och tillaga 25-30 minuter.
8. Dela broccolin i mindre buketter och koka dessa i lättsaltat vatten några minuter.
9. Servera fisken med potatis och broccoli samt en god sallad.







Obs: Det går ej att frysa tillagad fisk.

Vi testar Linas Matkasse den vecka och det var en ordentlig kasse som levererades på måndagkvällen.
De har fortfarande sitt erbjudande för 499kr per kasse vilket är mindre än vad kassen kostar i butik.

Det som vi verkligen uppskattar med denna kasse är att det går att starta och sluta när som helst via deras websida och är väldigt användarvänligt.

Maten som kom var också oerhört välkomponerad och det mesta är ekologiska varor.
Listan och recepten som kom med var även dessa väldigt tydliga och kändes personligt och smart med vad som kan frysas in osv.

Det var som sagt väldigt mycket mat för 5 dagar och 4 personer och Linas matkasse levereras enbart varannan vecka. Vi kommer att köra denna vecka men gör sedan ett uppehåll eftersom sambon ska bort och sen är det Sälenresa och sen jul!

Veckans rätter är:

Ostgratinerad fisk med tomat och örter, kokt potatis och broccoli
Basilikakryddade köttfärsjärpar med pasta och sötsyrlig oliv- och paprikasalsa
Kryddig tacoröra med bönor i tortillabröd
Älgskavspanna med champinjoner, ris och haricots verts
Äppelbrässerad fläsk med kokt potatis.



Mina underbara medarbetare och min bästa chef vet vad som gör mig glad så som avslutningsaktivitet hade de ordnat Matlagning i Arnoldsalen med Mat-Niklas där vi huserade fritt och lagade en 3-rätters middag tillsammans.

Otroligt roligt och lärorikt och jättekul att träffa Niklas som var mycket roligare och skönare i verkligheten :)

Jag anslöt mig till förrättsgruppen då jag ville lära mig att göra Karl-Johansvamp soppa på riktigt men såg till att befinna mig överallt för att kolla in vad de andra gjorde för gott!

Soppan var som godast när vi smakade av den, jag var inte superförtjust i royalen och västerbottenskrispet måste verkligen tas i rätt tid då det smakar oerhört gott när det är rätt gjort och smakar oerhört illa om det blir bränt.

Huvudrätten var absolut godast och fisken är nästan rå men ändå perfekt konstitens som bara smälte i munnen!!

 Kvällens Meny

4 pers

Förrätt: Karl-johan svamp soppa med stekt Pilgrimsmussla, Ramslöks ”royale” och västerbottenkrisp.



Soppan:

  1. Putsa 300g karl-johan svamp och skär i små kuber.
  2. Hacka 2st schalottenlökar samt 1st vitlök.
  3. Ta fram en gryta med bred botten och fräs lök o svamp med 1 msk smör och 1 msk olja.
  4. Slå på 5dl grönsaksbuljong alt. Kycklingbuljong samt 1dl grädde och låt sjuda ca 20 min.
  5. Mixa soppan slät samt späd med lite mjölk innan servering.




Ramslöks ”royale”:
1.   Sätt ugnen på 125 grader.
2.   Koka upp 5dl vispgrädde och ställ av värmen.
3.   Mixa 2dl hackad ramslök med 5st äggulor och 3st ägg samt 1 tsk salt och lite svart peppar samt slå på den varma grädden.
4.   Fyll upp väl smörade önskade formar med smeten och baka av i ugnen ca 15-30 min beroende på storlek av form (eller tills smeten har stannat).
5.   Kyl ägg stanningen och gröp ur formarna.



Västerbotten ”krisp”
1.  Sätt en ugn på 175 grader.
2.  Riv 300g västerbottenost på grova sidan av rivjärnet och sprid ut osten på en ugnsplåt i ett jämt lager på en silikon matta eller bakplåtspapper.
3. Smält osten tills den fått en gyllenbrun färg och låt den svalna, bryt sedan små bitar och lägg på toppen av soppan.


 







Huvudrätt: Lågtempererad röding med dill tillsammans med rostad Palsternacka, citruskokta knippmorötter och smörstekta kantareller.



Fisken:
1. Sätt på en ugn på 100 grader.
2. Putsa 4st röding filéer, hacka 1 knippe dill samt salta fisken på ena sidan. Lägg filéerna ovanpå varan med den hackade dillen i emellan och snurra ihop med plastfilm.
3. Baka av fisken i ugnen tills den når 38 garder och kyl den.

 
Palsternacka:
1. Skala 4st palsternackor och skär ner dem i små bitar samt hacka 1 st schalottenlök
2. Fräs palsternacka o lök i en gryta med olivolja samt slå på vatten så det täcker.
3. Koka ca 20 min och mixa i en matberedare till en slät puré.

Knippmorötter:
1. Sätt på ett vatten med salt, socker o lite smör och rivet citronskal från 1st citron.
2. Skala och ansa 8st knippmorötter samt koka dem i vattnet och kyl.


 Kantareller:
1. Putsa 400g kantareller och stek dem med 1 klick smör samt lite krondill.


 Sås:
1. Hacka 1 st schalottenlök och 1 vitlöksklyfta.
2. Ta fram en liten gryta och fräs löken med lite smör samt slå på 3dl vitt vin, några krondills knoppar och reducera till hälften och slå på ½ grädde, ställ av från värmen.
3. Markera ca 200g smör, montera i smöret (dvs ta lite i taget) i vinet med hjälp av en mixer eller visp.





Efterrätt: Ljummen chokladbakelse med färska hallon och jordgubbar i gräddfilskum med karamell.


Bakelse:

1.      Sätt en ugn på 100 grader

2.      Smält 250g mörk choklad och 250g smör.

3.      Vispa 4 ägg med 200g socker.

4.      Vänd ner äggvispet i choklad smeten samt 1dl kaffe

5.      Smörj 4st formar med smör och ströbröd.

6.      Fyll formarna med smeten och ställ in i ugnen tills de har stelnat.

 

Gräddfilskum:

1.      Lägg 2 gelatinblad i kallt vatten.

2.      Ljumma ½ liter gräddfil och smält gelatinet i gräddfilen tillsammans med 1 msk citronjuice och 1 msk florsocker.

3.      Häll upp gräddfilen i en sifon och fyll den med kolsyra (2 st patroner) samt lägg den på kyla.


 

       Karamell:

1.      Ta fram en tjockbottnad panna och smält 3dl socker tills det får en brun färg.

2.      Häll upp karamellen på en teflon belagd långpanna alt på en silikon matta.

 

       Servering:

1.      Gröp ur bakelserna ur sina formar.

2.      Blanda jordgubbar o hallon med lite av karamellen som ska fin hackas och lägg i en djuptallriks botten. Täck bären med gräddfilskummet och lägg bakelsen på toppen.



Vi provade Keldas Toscanska Tomatsoppa i veckan när vi hade väldigt dåligt med tid för matlagning och vi blev båda väldigt positivt överraskade.




Jag kryddade lite extra med Franska Örter och smulade ner lite Fetaost vid servering och det var verkligen pricken över i:et.


Jag vet inte vad denna rätt egentligen skulle kunna kallas men gott och billigt var det :)

Jag stekte några Hotdogs tillsammans med ett paket Bacon, en Vitlöksklyfta, en halv gul lök och resterna av den kokta potatisen. Så långt blev är vi ganska nära en Pytt i Panna. Kryddade med salt, peppar och lite chili samt drog i en grillmarinad och en burk blandade bönor och vips blev det en variant av Chili Con Carne.

Hackad Bladpersilja, ett lättstekt ägg på det och lite HP Barbecue sås till det och en god sallad så blev det en mycket smakrik röra som passade utmärkt en onsdagskväll:)

 

Jag är ingen Pizza-älskare och väljer gärna ngt annat om vi ska äta onyttigt eller italienskt men på Vapiano gör det den godaste (och enda) köpe-pizzan jag äter....och det är det enda jag ätit på Vapiano...alla minst 10 ggr jag varit där :)

Till råga på allt tillhör min favorit Pizza Pesto con Spinachi grupp A som är de billigaste (70kr) och är helt vegetarisk.

Massa god smak av färska tomater och vitlök med Pesto och en Spenatgräddsås!!! MUMS!
Efter att ha ätit denna så är jag mätt men inte sådär SJUKT mätt som man kan bli efter andra pizzor.


Vi hade våra härliga vänner på middag i fredags och som förrätt körde vi en plocktallrik med Salami, Parma, Chevrette, Honungsmelon och Kalamataoliver vilket är så enkelt och så gott!




Vi hade retat aptiten med de enkla Crustaderna som jag hade fyllt med 3 olika fyllningar: Kantarellost, Ädelsost med Cognac på tub och En med Creme Bonjour Vitlök & Persilja.
Denna ggn hade jag även kommit ihåg att köpa bladpersilja som är väldigt fräscht till!



Det bästa av allt är att det blev rester till idag :) Parman bredde jag lite Philidelphia på och fick till en riktigt bra GI-tallrik som söndag lunch.



PS: Till huvudrätt blev det...ja det blev Gorgonozola-biffarna igen :)
Min sambos bror och hans fru har fått ett tillskott i form av Bertil, en riktig liten sötnos!

Vi firade hans första vecka i världen med en härlig kakbuffé :)

På lördagskvällen bjöd vi hem 2 vänner på middag innan det var dags för StandUp på Raw senare på kvällen.

Sambon ville öva på sin matlagning inför herrmiddag nästa fredag med "bandet" och han hade bestämt att det skulle bjuda på fisksoppa.

Jag har letat mig blå efter mitt gamla välprövade recept men det gick inte att hitta så vi testade ett recept från Tasteline som påminde mest om det gamla och fixade till det lite...fisksoppan blev underbart god så detta får bli det nya favoritreceptet from nu :)

Min fina sambo som är Chef ikväll!



Vår Fisksoppa

För 4 pers plus matlåda

400 gram 
400 gram 
150 gram 
4 st  Scharlotten
2 st 
4 msk 
2 dl 
3,5 dl  torr vitt vin
3,5 dl 
1 dl 
1 paket 
1 tsk 
Torkad
Färsk hackad 

1. Skär fisken i lagom stora bitar, skala räkorna och sätt på ugnen på 225 grader till brödet.

2. Strimla löken, finhacka vitlöken,  skär morötterna och fräs detta i smör. Se till så inte vitlöken bränns och att löken blir mjuk och blank. 



3. Tillsätt salt och alla kryddor, vatten, fond, vin, grädde och crème fraiche och låt sjuda ca 10 minuter.



4. Skär baguetten i skivor och ringla lite olivolja över brödet och gnid in snittytan med den rivna vitlöken. Ställ in i ugnen och ta ut när det fått färg, tar ca 7-8 minuter.



5. Lägg i fisken i soppan, koka upp och sjud tills fisken är klar. Tillsätt räkorna innan servering.

Servera soppan varm tillsammana med Baguette och så självklart en klick Aioli.

Vi hade en underbar lördag jag och min sambo och började dagen med träning på Clarion Sign. Det var ingen jättelokal men utsikten var underbar och svettiga blev vi på löpbandet och på de redskap som fanns där.
För 495 kr per person kunde vi utnyttja deras träningslokal och bada i den 35 gradiga poolen på taket med utsikt över Kungsholms Strand. Poolen var över förväntan och var så pass stor att alla fick plats och man tom kunde simma lite om man ville det. Vi satt dock mest i poolen och solade våra ansikten i den 3-gradiga underbara höstsolen.

När vi kände oss färdig där tog vi en paus i bastun som även den var stor och härligt varm.
Omklädningsrummen är inte jättestora samtidigt som de flesta människor som utnyttjar SPA:t är boende på hotellet och inte behöver använda dessa duschar och speglar men som alltid när det gäller tjejer så tar det lite tid när det enbart finns 2 duschar och 3 speglar.

I SPA lobbyn kan man äta tex Ceasarsallad och dricka ett glas vin i badrocken om man känner för det men vi hade dock siktet inställt på den välkända Brunchen!
Man måste boka minst 1 vecka i förväg och det kostar svettiga 285 kr per person men å andra sidan var den helt enastående och den bästa brunch vi ätit! Miljön är snygg, maten är oerhört god och vi blev alldeles för mätta som vanligt. Jag orkade inte ens våffla eller bagel!
Det kalla bordet var absolut godast och till nästa ggn hoppar jag nog över den varma maten och satsar på bagel och våffla istället :)

Tallrik 1 + Smoothie - det kalla



Tallrik 2 - det varma



Dessert!!

Färsk Tagliatelle med kallrökt lax & ärtor som värmts upp i en sås av matlagningsgrädde, lite hummerfond, vitlök och en nypa chili är en väldigt god vardagsrätt som värmer gott en kall och mörk dag efter jobbet.

Smaka er fram och glöm inte svartpeppar & olivolja på pastan.