Jaa..jag vet! Det är måndag men just därför så unnade jag mig en liten härlig toast med varm Chèvre, Valnöt och flytande honung ringlad på härligheten :)

Jag tror på att unna sig ngt gott men att äta med måtta!

Inte snygg men försvinnande gott!

Jag var vråålhungrig när jag kom hem från jobbet idag och det fanns inte en chans att jag skulle vänta in sambon som spelar Innebandy på måndagar.

Mitt huvud var redan inställt på ngn form av Pasta med den rökta och gravade laxen som fanns i kylskåpet och den här Pastan är gjord utifrån mina smaker och mitt huvud (och mitt kylskåp) men går ju att variera i oändlighet med vad ni har hemma förstås.

Den här rätten tog mig totalt 15 minuter vilket borde passa de flesta hungriga barn och trötta föräldrar.

2 pers

Ingredienser:

3 msk Gräddfil
2 msk Limeaioli
1 pkt Kallrökt och/eller Gravad Lax
(alltså totalt 1 pkt inte ett av varje).
1/2 burk stenbitsrom
1/2 pkt färsk Spenat
Saft från 3/4 Citron
1 knivsudd Malen Vitpeppar
1 knivsudd Chili

1 pkt färsk Tagliatelle
Olivolja
Salt
SvartPeppar

1. Koka Pastan enligt instruktioner i vatten med en skvätt olivolja - Pastan ska vara Al Dente men det vet ju alla. 
Tänk på att inte hälla av allt vatten utan häll tillbaka en skvätt tillsammans med pastan tillbaka i kastrullen så    håller den värmen och blir blank och klibbar inte. Salta och Peppra Pastan.

2. Skär laxen i munsbitar, samt hacka spenaten grovt och blanda alla ingredienser till Laxröran ordentligt.

3. Lägg upp pastan på en djup tallrik och klicka på en ordentligt sked med Laxröran. Servera genast!

Jag lyxade till med lite smulad Chèvre på den varma pastan bara för att det fanns och är gott :)




Som huvudrätt till kvällens 3-rättersmiddag ville jag ha något vilt och valet föll på dessa Älgfärsbiffar som jag hittade på AlltOmMat.se.
Vi fick dock förändra receptet något då sambon kom hem med Fänkål istället för Spetskål som ska användas stekas och serveras som tillbehör :) Jag gjorde även en sås till då jag tyckte det blev lite väl torrt. Tyvärr var vi för glupska så jag glömde fota själva rätten när den blev klar men det var supergott!

4 pers

Ingredienser

500 g älgfärs
vitt bröd, en skiva
1 dl vispgrädde
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
0,5 tsk timjan
1 st gul lök, hackad
1 st ägg
1 msk smör
1 msk mörk oxfond koncentrerad
100 g chèvre

Tilllbehör:
120 g bacon
200 g kantareller
2 msk smör
salt, peppar
Kokt Potatis

Sås:
1 dl vispgrädde
3 dl matlagningsgrädde
2 msk oxfond
Franska Örter
Några droppar kinesisk soja
Svartpeppar
Maizena redning (efter önskad tjocklek)

1 Lägg en skiva vitt bröd i en skål och tillsätt grädden. Låt svälla 10 minuter. Rör ner färs, salt, peppar och timjan.

2 Fräs löken i 1 msk smör i en stekpanna tills den blir mjuk och glansig. Rör ner lök, ägg och oxfond. Arbeta färssmeten smidig.

3 Forma runda bollar (ca 6st)  och lägg på ett smörpapper. Dela chèvren i sex runda kulor och tryck in i färsbollarna. Förslut och platta till biffarna något.

4 Stek biffarna i 2 msk smör, cirka 2 minuter per sida. Lägg över biffarna i en ugnssäker form och stek klart, cirka 8 minuter i mitten av ugnen vid 200 grader.

5 Skär baconet i strimlor och låt det rinna av på hushållspapper

6 Ansa svampen. Fräs i smör och smaksätt salt och peppar. Tillsätt baconstrimlorna och rör om och låt allt bli varmt.

7 Blanda ihop alla ingredienserna till såsen i en tjockbottnad kastrull och låt den koka upp.

8  Servera med kokt potatis och sås samt en god vinbärsgelé eller rårörda lingon.


Så här fina blommor fick jag av mamma o pappa :))))

Jag har länge suktat över alla recept i Per Mobergs senaste kokbok och idag föll valet lätt på Skagenröran som passade utmärkt som förrätt till kvällens familjemiddag...eller iallafall en variant på den.

Alla erkända kockar gör sin egen majonnäs och jag kan nu sålla mig till dem efter många års tvekande.
Det var skitlätt rent ut sagt och blev supergott och jag kommer aldrig någonsin köpa majonnäs på tub eller i burk mer.

Hemmagjord Majonnäs

1 st äggula
1 msk Fransk Senap
3,5 dl Rapsolja

1. Blanda äggula och fransk senap i en bunke som står stadigt på tex. en fuktig disktrasa så den inte studsar omkring.

2. Droppa försiktigt i oljan från början och vispa konstant, när den börjar bli blank så kan man tillsätta mer och mer olja i en stadig stråle men glöm aldrig att vispa - ser den ut att skära sig så vispa ännu mer.

3. Tillsätt mer olja om du vill ha den tjockare - blir den för tjock tillsätt några droppar vatten.

4. Smaka av med Salt och Peppar.

Skagenröra

500 gr räkor med skal
1 dl majonnäs (går ju självklart bra med köpt också) 
1 dl gräddfil
2 msk hackad dill
1 krm salt
1 krm malen vitpeppar
En skvätt congac

Vitt Bröd
Citron
Dill
100 gram röd stenbitsrom (enligt Per Moberg ska man ha löjrom men det är alldeles för dyrt :))

1. Skala räkorna och blanda med majonnäsen och gräddfilen i en bunke.

2.
Skvätt ner lite Cognac och blanda försiktigt. Smaksätt med salt och peppar.

3. Blanda ner dillen när det är dags för servering så den behåller sin spänst.

3.
Serveras med smörstekta toastskivor. Garnera med stenbitsrom, en dillkvist och en Citronklyfta.

Jag adderade även ett Romansalladsblad och lite Rökt Lax för att det är gott :)






Detta recept hittade jag på AlltOmMat.se och passade utmärkt som dessert när min familj kom på besök idag och det bjöd på 3-rätters.

Det är bra och börja med denna dessert i tid då den ska stå minst 3h i kylskåp innan den serveras.
Jag halverade receptet och gjorde dem dubbelt så stora än vad som står i originalrecepet.

8 bitar

Ingredienser:

2,5 dl vetemjöl
0,75 dl brun farin
50 g sötmandel, finhackad
100 g smör, kallt

Fyllning:
200 g naturell färskost
0,75 dl strösocker
1 st ägg

Garnering:
1,5 dl äppelmos (egen eller köpt)
50 g sötmandel, finhackad



1. Sätt ugnen på 175°. Hacka ihop mjöl, socker, mandel och smör till en smuldeg.



2. Spara undan 1 dl till strössel. Kläm ut resten i en smord form

3. Grädda mitt i ugnen ca 12 min tills den har börjat få färg.

4. Vispa färskost, socker och ägg till en jämn smet. Bred ut smeten över den varma bottnen och grädda ca 15 min.

5. Bred ut äppelmos på kakan. Blanda resten av smuldegen med mer hackade mandlar och strö blandningen över äppelmoset. Grädda ytterligare ca 15 min.

6. Låt kakan kallna. Ställ den sedan ikylen ca 3 tim. Skär kakan i rutor eller trekanter.

Om ni har kokt ris över så är det supergott att göra stekt ris som är en vanligt rätt i både Kina och Thailand.

Jag gör den på ett försvenskat sätt och utan ägg i för det blir lite väl mastigt tycker jag.

Mängden är helt upp till smak och tycke!

* Stek det kokta riset i rapsolja i en stekpanna med kant.
* Tillsätt några droppar oystersås samt några droppar sesamolja.
* Stek riset tills det är blankt och har separerat sig.
* Stek kantarellerna först utan smör i en panna och låt dem vätska av sig något och tillsätt sedan en ordentlig klick smör, salt och peppar.
* Blanda Kantarellerna med riset och strö över lite hackad dill (ger en väldigt fräsch smak till kantareller).
* Lägg ett Romans-salladsblad i botten på en tallrik samt hacka några tomater och lägg på sidan.
* Häll upp riset på tallriken - droppa över några droppar kinesisk soja samt thai-chili sås.
* Strö över valfria salta nötter, jag använde jordnötter och cashewnötter.

Ät med sked framför TVn :)


Sambon repar med sitt band på söndagskvällar och vi försöker se till att äta middag ihop men den blir ofta lite enklare då vi måste äta lite tidigare och inte är superhungriga.

Vad enklare är då än att ta en grillad kyckling, skära ner lite goda grönsaker, fetaost och koka bulgur med en halv grönsaksbuljon, steka lite kantareller med en charlottenlök och lite dill.

Jag tycker det är godast att köra kycklingsalladen och bulgurblandningen separat på tallriken.
Till detta tar jag en klick Dijonnaise medans sambon gillar lite mer styrka och väljer Creme Fraiche Chili&Paprika.



Vill ni också ha samma erbjudanden - klicka på bilden nedan!



Jag har beställt hem hela säsong 1 av Solsidan så här ska garvas de närmaste veckorna :)

Efter en hård match i Laserdome med ekonomiavdelningarna på Tvn och Radion så väntade en riktig brakmiddag på Dolly´s Saloon & Steakhouse som ligger på Götgatan i Sthlm.

Sjukt mkt mat ...vi rullade därifrån!!!!

Kolla in den här Strawberry Daquirin som vi tog som förrätt :)

För att sedan fortsätta med 200g Filé Mignon och sen avsluta med en gigantisk Chocolate Fudge Cake (kan erkänna att jag och en kollega delade på denna - det gick inte att få i sig hela)





Det blev en ordentlig lunch efter en förmiddag med löpning och styrketräning utomhus så när det började bli middagsdags hade jag inte riktigt hunnit bli superhungrig.

Vi köpte kantareller idag eftersom det är lite tidigt ännu för kantarellerna i de skogar jag känner till. Jag ville absolut göra ngt med dessa och vad godare och enklare är än att göra en smarrig Kantarelltoast.

Har ni inte redan förvällt svampen så lägg den utan smör i en stekpanna på låg värme och låt vätskan komma ur och när den nästan är helt försvunnen så släng i en stor klick riktigt smör, en nypa salt och svartpeppar och stek på låg värme.



När svampen har stekts några minuter så lägg den åt sidan och stek sedan brödet i samma panna några minuter på snitt-sidan. Jag älskar dessa Frökusar och de passar utmärkt som toast-bröd.



Lägg bröden på en tallrik, bre på ett tunt lager Dijonnaise och lägg på en lagom mängd kantareller på varje bröd.
Jag lite färsk dill som jag klippte över vilket blev fräscht och gott till.
Supergott!!!



Kom på att det fanns ett glas Rosé kvar i kylskåpet....fungerade ypperligt till dessa och blev ett lyxigt och gott inslag så här på söndagskvällen.

"När katten är borta"..äter råttan Libanesisk Meze och kollar tjej-drama :)

I porten brevid ligger ett Libanesisk snabbmats-hak som varken är stort eller charmigt men god Meze har de för en väldigt bra penning - 69kr och mätt blir jag!



Ett glas rödvin, en hyrfilm och lite smågodis på det så är en torsdagskväll gjord.



Filmen "Pippa Lees hemliga liv" var helt ok men ingen höjdare och passar troligtvis mer för tjejkvällen eller egen-kvällen än tillsammans med pojkvännen.