Min snälla älskling gav oss 2 nätter på Spa & Resort Dalecarlia i julklapp. Allt var bokat och klart att åka i mellandagarna.
Jag kan verkligen rekommendera Dalecarlia, det var inte i toppskick men allt var fräscht och trevligt och väldigt mysig miljö. SPA:t består av en stor pool och en bubbelpool samt en bar och bastu i respektive omklädningsrum. Vi gjorde inga behandlingar men det kan man förstås göra väl där. Kristofer utnyttjade även gymmet som tyvärr inte hade några löpband men en trampmaskin, roddmaskin och några ytterligare maskiner.

I paketet ingick 3-rätters meny för 2 kvällar.
Meny kväll 1:
Svamsoppa (mycket god)
Lamminnerfilé med Polentakaka (helt ok men polentan var för grynig och köttet ngt okryddat).
Blåbärsparfait med mjölkchoklad (jättegod)

Meny kväll 2:
Matjesilltårta (var mer som gubbröra med en bit bröd men jättegott)
Majskyckling med Risotto och Sparris (okryddat men gott med en hel del salt och peppar)
Chokladfondant med hallon (jättegod men väldigt mätt efter risotton så jag gav bort min halva till K).

Soppa är gott!


I övrigt fanns det kaffe och te och ett jättehärligt godisbord alltid uppdukat för att gå förbi lite då och då :)

Vi passade på att se oss omkring lite i Dalarna väl där och körde 9 km till Rättvik som jag tyvärr tyckte var lite väl sömnigt och trist men vi åkte vidare till Mora som var mycket trevligare. Vi åt lunch på Strand Kök & Bar i Mora med jättefin utsikt över Siljan och bra mat, verkade väldigt populärt!

Glöm inte att köra utsiksvägarna längs med Siljan - verkligen vackert!

Utsikt över Siljan från Dalecarlia



Världens största Dalahäst i trä nyligen uppsatt i Mora

Vi har en liten paus från hemlevererade matkassar här över jul men vi hade kvar Kalkonschnitzel i frysen från en Linas Matkasse rätt som vi aldrig gjorde.
Jag bestämde mig för att senapspanera dem och göra en kall persiljesås att servera till schnitzlarna och den kokta potatisen. Det blev riktigt riktigt gott!! Himla smidigt med färdigskivad kalkon från Ingelsta och allt som allt tog rätten 30 minuter att laga till.

4 port

4 skivor kalkonfilé, ca 500 g
Salt (jag använde Flingsalt smaksatt med Rosépeppar från Falksalt)
Svartpeppar
Skånsk senap
Ströbröd
Smör

Potatis
En god sallad
Citronskivor

Sås

2 dl gräddfil
2 msk äkta majonnäs
1 kruka persilja (hackad)
1 pressad vitlöksklyfta
Saft från 1/3-dels citron
Salt
Svartpeppar

1. Koka potatisen

2. Börja med ena sidan av kalkonschnitzlarna, salta och peppra och bre senap på dem för att sen doppa i ströbröd. Gör sedan samma sak på baksidan och lägg dem på en torr skärbräda under preparationen.




3. Blanda ingredienserna till såsen och smaka av med salt och peppar samt citron. Spara lite av den hackade persiljan till servering.



4. Värm smör i en panna och stek schnitzlarna på först medelhög värme för att få en snygg och hård yta och sänk sedan för att låta dem bli helt klara i stekpannan. 

5. Servera schnitzlarna med kokt potatis, en god sallad, sås, en citronskiva och lite hackad persilja. 



 

Ja....ni läste rätt :)

Såg Ernst Kirchsteiger göra en fruktkreation i Nyhetsmorgon i torsdags och blev inspirerad att göra ngt liknande av den bit Oasis jag hade här hemma.

Den är inte riktigt lika fin och exklusiv som Ernst (se hans här) men egen och ändå lite julig :)
Jag använde resterna av mossan, juläpplen, mandariner, tandpetare, oasis och stjärnanis.

Det finns nästan inget bättre än julskinka på julvört med en stor klick senap så här i juletider så vi köper en liten färdigkokt skinka på ca 1,2 kg som vi griljerar, delar i 2 halvor, skär upp den ena och har på frukostmackan och den andra halvan får hamna i frysen tills vidare.

Det här är det godaste griljeringen enligt mig!

Till ca 1,2 kg färdigkokt skinka
1 st ägg
1 msk ljus sirap
3 msk skånsk senap
ströbröd

1. 
Sätt ugnen på 225 grader. 

2. Lägg skinkan på galler över en långpanna.



3. Blanda ägg, socker eller sirap och senap och pensla över svålsidan. Sikta ströbröd över.



4. Sätt in skinkan ugnen ca 10-15 minuter eller tills ytan har fin färg.



5. Ställ gärna ut skinkan utomhus för att få den att svalna snabbt.

En himla mysig tradition som vi startade för 2 år sedan är att äta julbord ihop i goda vänners lag.
Jag känner ofta att julen blir väldigt familjefokuserad vilket är mysigt men jag vill gärna umgås lite extra med mina vänner i juletid också så det här är ett bra sätt att göra det på :)

I år blev det Stadshuskällaren och vi var alla väldigt nöjda! Priset är 495kr / person och då ingår garderoben och glögg. Maten är lagad av nobelkockarna och det är fullt med personal som byter ut maten innan den hinner stå och bli gammal eller se rörig ut vilket kändes skönt som gravid då man måste tänka efter lite extra på vad man äter.

Miljön är perfekt för julbord och bidrar så klart till toppbetyget! Det blir nog samma ställe nästa år skulle jag tro.


(Bilden är tagen av min kära vän Jossan)



Sillen


Inte snyggt men väldigt gott :)



Det kalla....massor av kalla!


En blandning av kallt och varmt!


Det söta!



Snaskigt!


En fullproppad mage och en fullproppad bebis!


Efter att ha varit och sett Sherlock Holmes (7 av 10) på bio var jag ganska trött och inte ett dugg sugen på att ställa mig och laga sista rätten i Linas Matkasse som skulle ta en timme men innan jag hann yppa det så erbjöd sig min fina Kristofer att laga maten....ja tack!!

Det smakade väldigt gott och juligt med kanel i rödkålssalladen och han lyckades verkligen få en bra balans eftersom kanel mycket lätt kan ta över smaken på allt annat.

4 port

1. Sätt ugnen på 200 grader.


2. Hetta upp en stekpanna med lite smör. Bryn ca 700 g fläskkarré runtom och krydda med salt och svartpeppar.


3. Lägg över i en ugnsfast form och stek mitt i ugnen cirka 50-55 minuter (efter ca 25 minuter, följ beskrivningen i punkt 6). Använd en stektermometer, köttet är klart vid en innertemperatur på ca 80 grader. Ta gärna ut köttet redan 78 grader och låt vila några minuter då den eftersteks även utanför ugnen.


4. Skala och koka 900 g potatis.


5. Tärna 2 äpplen och strimla ca 400 g rödkål tunt. Skala och grovriv ca 250 g palsternacka. Blanda palsternacka, rödkål och äpple i en skål. Tillsätt 2 krm kanel, 5 msk äppeljuice (koncentrerad), 3 msk olja och 1 msk vitvinsvinäger. Blanda väl.


6. Efter ca 25 minuter, ta ut steken ur ugnen och häll ner 4 dl vatten och 5 msk äppeljuice (koncentrerad) i formen. Lägg ner 2 st rosmarinkvistar. Ställ tillbaks i ugnen tills steken är klar.


7. Krossa potatisen i grova bitar med en gaffel eller potatisstöt.


8. Låt gärna köttet vila en liten stund innan det skivas. Servera tillsammans med rödkålssallad, äppelsky och krossad potatis.

Ett recept från Linas Matkasse som jag tror blev ett nytt favoritrecept med kyckling! Riktigt gott med smaken av citron och rosmarin och kycklingen blev fantastiskt mör!
Jag gjorde några justeringar från orginalreceptet; bytte ut vattnet mot grädde, la till en extra vitlöksklyfta, ökade på mängden salt och peppar samt rosmarin.

4 port

1. Sätt ugnen på 225 grader.


2.
 Blanda 3 msk olja, 1 msk vitvinsvinäger, ½ dl grädde och 1 msk honung. Pressa ner saften av ½ citron och pressa i 3 vitlöksklyftor. Repa bladen av 3 st rosmarinkvistar och stöt dem i en mortel. Blanda ner allt i oljan och krydda med salt och svartpeppar. Riv ner 100 g grana padano i blandningen.


3.
Lägg ca 600 g kycklinginnerfilé i en ugnsfast form. Halvera 1 ask körsbärstomater och fördela körsbärstomaterna och ostblandningen över kycklingen och stek mitt i ugnen i ca 30-35 minuter.

4. Koka 4 portioner avorioris enligt anvisning på förpackningen. 

5. Skala 3 st morötter. Skär dem antingen i slantar och koka dem al dente.


6.
Servera kycklingen med citron- och rosmarinsky till nykokt avorioris och kokta morötter.

Det här är ett lite snabbare recept än vanlig kola som ska kokas till rätt temperatur och som oftast innehåller grädde. Jag gillar den lite "brända" smaken som blir av sirap som kokas men kola överlag är i det sötaste laget för mig så jag ökade kakao mängden något från orginalreceptet på Koka ihop.se vilket gjorde susen, det blir lite mer bitter smak men fortfarande väldigt sött så klart...det är ju kola :) 

ca 50 st
100 gram smör
4 dl strösocker
2 dl ljus sirap
9 msk kakao

1. Blanda ingredienserna i en kastrull. Sikta i kakaopulvret.


2.
Koka upp smeten i en kastrull. Sänk värmen och koka kolasmeten cirka 5 minuter. Rör inte i smeten under kokningen.

3. Häll upp smeten i form klädd med bakplåtspapper. Låt smeten stå svalt/kallt i kylskåp.

4. Skär kolan i bitar och linda in i smörgåspapper eller plastfolie.






Somnade 00:30 till slut, vaknade 03:14 av att Knappen i magen hoppade på kissblåsan, vaknade 05:00 av en fågel som fått spel utanför, vaknade 06:00 av Stoffes mobil som påminde honom om att en i gruppen har semester, vaknade 06:15 av samma påminnelse, vaknade 06:45 av Stoffes mobillarm, vaknade 06:55 av samma mobillarm, vaknade 07:10 av att lampan i sovrummet tändes, vaknade 07:19 av att byggarbetarna började borra.utanför...då gav jag upp och räknade ut denna luciamorgon som den värsta någonsin...tills min älskling kommer in och ovetande om detta säger "frukosten är klar" med pepparkakor och tända ljus! Han räddade just min dag utan att veta om det!

Dagen fortsatte med studier på Stadsbiblioteket där man släckte ner kl 15:00 för Luciatåg med Adolf Fredriks Musikklasser i Rotundan.
Tyvärr är jag skadad av att ha gått Luciatåg i musikklasser och körer själv under säkert 15 år så jag kan knappt njuta utan satt och störde mig på felen de gjorde! Det var jättefint men hade förväntat mig lite mer proffsighet :)
Ja, jag vet....en musiknörd!!





Ett recept från Linas Matkasse som var helt ok men jag föredrar dock hederlig renskavspanna med smak av vilt och lingon tillsammans med potatismos eller ris.

1. Förbered en kastrull vatten till pastan. Koka sedan 4 portioner papardelle eller tagliatelle enligt anvisning på förpackningen.

2. Skär 1 färsk broccoli i mindre bitar och låt koka

3. Finhacka 1 gul lök. Skala och dela 250 g morötter mitt itu på längden och skär i tunna halvmånar på snedden.

4. Hetta upp lite olja i en rymlig stekpanna. Stek lök och morötter några minuter och lägg sedan över på ett fat. Tillsätt ytterligare lite olja och bryn 2 pkt renskav (direkt från frysen) på hög värme. Vänd och skav av köttet efterhand.

5. Pudra över ½ msk vetemjöl. Tillsätt 3 dl mjölk, 1 dl crème fraiche och 1 tärning köttbuljong. Krydda med 1 msk senap, salt och svartpeppar. Blanda ner lök och morötter. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda några minuter.

6. Grovhacka ½ kruka persilja att strö över renskavspannan och servera med nykokt pasta och broccoli.

...med granen! Lite ljus och några polkagrisar gjorde susen!

Ett recept från Linas Matkasse med skillnaden att jag la till Bacon i risotton för att få den mer "matig" och tillsatte äktat Parmesanost som är godare än Grana Padano som följde med.

4 port

1.
Koka upp en kastrull med 11 dl vatten. Tillsätt 2 tärningar grönsaksbuljong och 2 msk vitvinsvinäger. Sänk värmen och varmhåll buljongen på plattan.


2.
Finhacka 1 gul lök. Häll av 1 burk kantareller och skiva 1/2 pkt Bacon. Hetta upp lite olja i en tjockbottnad kastrull och fräs lök, bacon och svamp tills löken är genomskinlig. Tillsätt 4 dl avorioris och låt riset bli glansigt.



3.
Sänk värmen och späd riset med lite varm buljong, ca 1½ dl i taget, och rör då och då. När den kokat in, tillsätt ytterligare buljong och fortsätt på samma sätt tills all buljong är slut. Det tar ungefär 20 minuter.


4.
Edamamesallad: Finhacka 2 tomater och 1 rödlök. Blanda tomat och lök med 250 g sojabönor. Tillsätt 1 msk olja, 2 tsk vitvinsvinäger och pressa ner 1 vitlöksklyfta. Smaka av med salt och svartpeppar


5.
 Riv 100 g parmesanost. Lägg upp hälften i en skål och rör ner resten i den färdiga risotton.


6.
Skiva upp lite lantbröd och rosta i brödrost .


7.
Smaka av risotton med lite svartpeppar och servera med den rivna osten. Lägg upp edamamesallad på en varm toast.

Testade ett nytt recept som jag hittat på AlltOmMat.se som var väldigt enkelt....om man gör rätt......
Jag lät nötterna och chokladen stelna helt innan jag pudrade över florsocker vilket ledde till att jag fick en enda stor jättenöt med choklad..! Jag fick skära mina  och göra större chokladbitar istället för chokladöverdragen nöt.
De smakar jättegott men blev inte som tänkt...och faktiskt i dyraste laget per bit för Macadamianötter och fin mjölkchoklad gick på nästan 100 kr på ICA...jaja! Vi får njuta andaktigt av dem till jul!

1 sats
150 g Macadamianötter (orostade och osaltade)
200 g Mjölkchoklad av fin kvalitet
50 g Florsocker

1. Rosta nötterna gyllene i ca 200 grader, i ca 5–10 minuter. Skaka om ibland.



2.
Smält chokladen i mikron eller över vattenbad.



3.
Häll de avsvalnade nötterna i en bunke. Tillsätt lite av chokladen och rör runt tills den täcker. Låt stelna något i
kylen.



4.
Tillsätt resten av chokladen, så nötterna täcks helt.

5.
När chokladen stelnat till ngt (alltså inte helt i kylen) pudra nötterna med florsocker. Skaka bort överflödigt florsocker genom att lägga nötterna i en sil och skaka av.



Iallafall vintertid när det inte går att ha korsdrag och vädra ut och kanske att det blir bättre när bebisen är ute för nu är det helt omöjligt! Jag har inte sovit ordentligt inatt trots öppna fönster pga den jäkla lukten av paprikasås och stekt fisk! Yack! Jag försöker med luktljus och spray men lukten sätter sig i vår lägenhet och till och med i våra ytterkläder i hallen upptäckte jag när jag försökte fly från lukten i morse....nejdå, då luktar halsduken FISK!

Resterna åkte i soppåsen idag, det får bli annan mat ikväll!

Har ni några tips på hur man får bort den stekta fisklukten så kom gärna med förslag!

Livsfarligt goda Hallongrottor som jag nu fryser in så håller de till jul!
Receptet är inspirerat från AlltOmMat.se

30 stycken

200 g Smör
1 dl Strösocker
1 msk Vaniljsocker
1 tsk Bakpulver
4,5 dl Vetemjöl
ca 0,5 dl Hallonsylt

1.
Blanda samtliga ingredienser, utom sylten och forma till en jämn deg.



2. Forma till små kulor och lägg i små pappformar.


3. Tryck till en fördjupning i mitten av varje kaka och klicka i lite sylt.





4. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader  i cirka 13 minuter. Låt svalna under bakduk.



Jag vet att det i vissa ögon är helgerån att klä julgranen innan den 23:e december men vi vill njuta av den allergivänliga plastgranen fram till jul! Efter den 25:e känns det som att julen är över och varför göra njutandet så kort :)

Ekströms kylda desserter är gjorda på färsk grädde och mjölk – chokladmoussen innehåller äkta choklad, pannacottan äkta vaniljstång och till crème brûléen medföljer riktigt rörsocker. De är serveringsklara på 20 – 40 minuter och behöver inga extra ingredienser förutom om man vill pimpa dem ytterligare.





Vore kul att testa dessa!
Vill ni också bli testpilot så gå in HÄR.

Kristofer erbjöd sig laga middagen idag och jag sa inte nej till det efter dagens strapatser på Skansen och i julhandeln.
Receptet är från Linas Matkasse men vi hoppade över Kålroten som hade blivit dålig. Blev dock väldigt gott ändå och jag som inte är så förtjust i korv tyckte det var riktigt gott idag.
Ska tilläggas att jag inte kan äta korv utan senap så det blev en stor klick av det till :)


4 port


1. Skala 600 g potatis och 250 g morötter. Dela allt i mindre bitar, morötter i hälften så stora bitar som potatisen, så allt blir klart samtidigt.


2. Koka potatis och morötter tillsammans i en stor kastrull. Tillsätt 2 tärningar grönsaksbuljong istället för salt. Låt allt koka tills potatisen är klar.


3. Finstrimla ca 400 g vitkål. Skala 2 satsumas och skär i bitar. Lägg i en skål och blanda med 1½ dl mango chutney och 1 dl solrosfrön (saltade och rostade).


4. Skär några tunna snitt i ca 500 g bratwurst och stek korven några minuter. Det behövs bara lite fett i stekpannan.


5. Häll av vattnet från potatis och morötter och krossa dem med en potatisstöt. Tillsätt lite mjölk, smör och smaka av med salt och svartpeppar. 


6. Servera den stekta korven med stomp och vitkålssallad samt senap för den som vill ha.

Helgen har passerat snabbt och bjöd på en del socialt umgänge, bio och julmarknad bland annat.
Jag har hamnat i någon fas i graviditeten att jag inte kan somna eller sova på nätterna så det blir ungefär max 4h sömn med några timmars mellanrum. I fredags var jag ett kolli och försökte verkligen hålla mig vaken över psykologiböckerna men det var dömt att misslyckas.

Vi var hembjudna till en kompis på fredagskvällen så vi hängde där och åt hans supergoda Kycklingpaj och såg "En midnatt i Paris", en Woody Allen film med Owen Wilson i huvudrollen! Riktigt Riktigt bra!



I lördags vaknade vi sent efter att ha haft ytterligare en sömnlös natt för min egen del, somnade i soffan till slut.
Efter en sen frukost gick vi en promenad och fixade en julklapp till min bror för att sen gå på traditionsenlig adventsfika hos brorsan och svägerskan. Så skönt att de flyttat till Kungsholmen typ 8 minuter från oss :)
Jag och Kristofer passade på att dra med oss kompisen från i fredags på bio och se Real Steel med Hugh Jackman. Jag och vår kompis tyckte den var helt ok, Kristofer tyckte den var sådär och var mer en barnfilm. Jag har någon form av hatkärlek till robotar och robotfilmer, tycker att de är lite läskiga men samtidigt fascinerande :)



Vaknade i söndags morse, helt utvilad efter 8h sammanhängande sömn...underbart!! Vi hade bestämt oss för att gå på Skansens julmarknad idag och det hade många gjort upptäckte vi när vi kom fram och såg köerna så vi väntade ut de värsta köerna och gick och åt lunch på Lilla Parkkaféet. Vi valde båda Bakad Potatis med Skagenröra för 95 kr och den var riktigt god även om det är i det högsta laget, å andra sidan tar caféet brevid, Lilla Hasselbacken 125 kr för samma rätt...jaja, vi är i turisternas mecka!
Vi kom till slut in på Skansen och tog ett varv bland alla stånd och nordiska djur. Jag köpte ett par ullstrumpor till Kristofer som frös i sina snygga men ack så kalla sneakers :)

Ekorrn satt i graaaanen!




Innan hemgång hann vi med ett varv på stan, Kristofer letade klappar till mig så jag blev förvisad till Gallerian och att hitta den sista juklappen till hans systers barn.
Halva sveriges befolkning befann sig i Gallerian på eftermiddagen kändes det som men det gick smärtfritt...och så fick jag ju min Yoghurt glass med chokladsmak från Yogurtshopen som jag ALLTID måste ha om jag är där, den är helt otroligt god...och känns nyttigare än vanlig glass!






 

Måste hålla mig borta från dessa små godbitar....tanken är att fler ska kunna njuta av dem :)

Recepten hittar ni HÄR och HÄR.