Inkokt lax och Dillkräm

0kommentarer

Den här inkokta laxen har jag gjort tidigare till jul och det fick bli mitt bidrag till julbordet även i år. Den är väldigt väldigt god och mycket enkel och passar perfekt både till jul och midsommar faktiskt!

Ca 10 port.

500 gram färsk laxfilé
0,5 dl vitvinsvinäger
0,5 dl socker
3 dl vatten
1 msk salt
1 st röd lök skuren i ringar
1 st skalad morot skuren i tunna skivor
10 st vitpepparkorn
5 st svartpepparkorn
1 st lagerblad
5 st dillkvistar

Såsen
2 dl Äkta Majonnäs
1 dl Gräddfil
rikligt med Dill
1st vitlöksklyftor
Chili (lite lite färskt)
Några droppar citron
salt
Svartpeppar

1. Putsa laxfilén, dvs skär bort alla hinnor, plocka ut ryggbenen med en pincett eller tång och skär loss skinnet. Skär små portionsbitar av jämn storlek cirka tre gånger tre centimeter.

2. Blanda alla övriga ingredienser till laxen i en stor kastrull. Koka upp alltsammans och låt lagen sjuda ett par minuter. Lägg i laxbitarna och låt dem koka cirka en till två minuter. Det är viktigt att lagen täcker fisken ordentligt.

3. Tag kastrullen från värmen och låt laxen svalna i lagen.

4. Dillmajonäsen blandas i en skål och smakar bäst om den får stå några timmar.

Lax,

Kommentera

Publiceras ej