Ett recept från Linas Matkasse som jag passade på att göra mitt i saffransbaket. Jag gör gärna om det men då använder vi kycklingfilé istället för det blir löjligt lite mat av kycklingklubbor och skinnet blir inte tillräckligt knaprigt tycker jag.

4 port


1. Sätt ugnen på 225 grader.


2. Finhacka 1 gul lök. Blanda löken med ½ dl solrosfrön, 3/4 dl mango chutney och 2 dl matyoghurt. Pressa ner 3 vitlöksklyftor och saften från ½ citron. Krydda med 2 tsk mald ingefära, 3 tsk spiskummin, en nypa flingsalt samt 1 tsk sambal oelek.


3. Lägg 1 kg kycklingklubbor (väl tinade) i en ugnsfast form. Gnid in kycklingen med yoghurtblandningen och fördela resten över kycklingen.



4. Tillaga mitt i ugnen, cirka 40-45 minuter eller tills kycklingen är genomstekt.

5. Koka 4 portioner ris enligt anvisning på förpackningen.


6. Skär 1 gul paprika och ½ gurka i stavar och ställ i ett glas.


7. Grovhacka ½ kruka persilja och strö över den färdiga kycklingen. Servera med nykokt ris och grönsaker samt lite extra mango chutney.

För två år sedan misslyckades jag helt med mina lussekatter och förra året gjorde jag inga men i år gav jag mig på det igen men denna gång enligt ett recept från min favoritmatblogg Matplatsen.
Enda skillnaden är att jag uteslöt russin och använde jäst för matbröd och inte för söta degar eftersom det var slut i alla butiker runt på Kungsholmen.
Vi har precis avnjutit varsin efter middagen och herregud!!! De är sagolika och så saftiga så jag vill bara ha fler på en ggn! Måste se till och frysa in snabbt!

Ett tips är att verkligen tänka på att ta ut bullarna ur frysen i tid innan de ska ätas för att värma i mikron blir aldrig riktigt bra för sådana här godsaker!

ca 24 stora bullar

125 g smör
5 dl röd mjölk
50 g jäst (färsk)
1 ½ dl socker
½ tsk salt
1 g saffran (dvs 2 påsar) 
ca 16 dl vetemjöl

Fyllning:
200 g rumstempererat smör
1 dl socker
150 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker

1 ägg, till pensling
pärlsocker att strö över


1
. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Rör ner saffran i mjölkblandningen.

2. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, saltet, socker och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter. Låt jäsa 40 minuter under bakduk.

3. Rör ihop ingredienserna till fyllningen till en slät smet.



4. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en avlång kaka, ca 25×40 cm. 

5. Bred ut hälften av fyllningen på varje kaka.


6. Rulla ihop från långsidan. Skär varje rulle i 12 bitar. Lägg dem i formar i en muffinsplåt för att behålla höjden. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.



7. Pensla med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker.

8. Grädda mitt i ugnen på 250 grader i ca 10 minuter. Låt svalna under bakduk.

Har ni inte sett den måste ni se Bridesmaides som kommit ut på DVD i dagarna!
Sambon trodde att det skulle vara någon fjantig tjejfilm men ändrade sig snabbt och vi skrattade så tårarna sprutade flera ggr och framförallt till extramaterialet "Gag reel" som är så sjukt roligt att vi dog!

Se den!!

En härligt intensiv helg där vi fått mycket gjort, varit sociala och fått till lite egen tid för varandra också.
Jag slås dock hela tiden över hur lätt trött jag blir och då inte lite grann utan hela kroppen skriker efter att få ligga ner och inte röra sig vilket var fallet igår kväll. Sambon sa att han nog aldrig sett mig så utslagen tidigare (förutom när jag varit sjuk) men det är väl bara en föraning av vad som komma skall...om 15 veckor :))
I morse vaknade jag med mer snor och nysningar än förra veckan så jag går in i fas 2 av min förkylning nu...lovely!

I fredags var vi hemma hos våra vänner i Danderyd för en skön "takeaway-middag" från Thaistället i närheten av dem. Riktigt god mat! Jag åt Pad Thai så klart....och jättemycket ska tilläggas :)

Lördagen hade vi en så kallad "Camilla & Kristofer-dag" vilket betyder att den som är ansvarig för dagen får hitta på hur mycket eller lite aktiviteter som den vill men tanken är att den personen bestämmer allt och den andra får helt enkelt bara haka på utan att säga nej eller säga tråkigt. Vi har dessa dagar 1 ggn i månaden vilket betyder att man ansvarar för en dag varannan månad och den får max kosta 1000 kr / person.
Det här är otroligt kul för dels får man göra ngt som man vill men också haka på saker som man själv inte tänkt sig. Vill man dock ligga i sängen och äta hämtmat hela dagen så ska det också vara ok!
I lördags var det iallafall min tur och jag hade bokat förmiddagen på en hemlig aktivitet som tyvärr blev inställd då stället hade tekniska problem så den får jag spara till ett annat tillfälle, därav fortfarande hemlig :)
Istället fick sambon ge sig ut och springa och jag fixade lite här hemma innan vi åkte iväg på 3-års kalas för lilla Tyra som vi inte vill missa så klart. På eftermiddagen tog vi en promenad från Kungsholmen till Berzelipark förbi de fina ljusinstallationerna på Sergels Torg och den knäppa julskyltningen på NK, den var inte snygg iallafall.

Jag hade bokat bort på Berns Asiatiska så vi tog en drink innan middagen där. Den alkoholfria drinken gick däremot inte att dricka upp då han hade så sjukt mycket färsk ingefära i att den brände hela vägen ner i halsen och trots flera påfyllningar med Ramlösa så blev den stående.
Maten var däremot fantastisk god och vi plockade ihop några bitar sushi, tempuraräkor och några dumplings och sen var vi proppmätta! Jättebra personal och priset är väldigt överkomligt!
Efter middagen tog vi en promenad via Strandvägen till Berwaldhallen där Malena Ernman hade sin klassiska julkonsert. Jag har aldrig sett henne live men gillar verkligen hennes röst (gammal sopran som jag är) och hon är en fantastisk entertainer! Den svenska stråkensembeln som ackompanjerade henne var helt sagolikt duktiga. Sambon som var lite halvtrött när vi kom dit blev mycket piggare och gillade det verkligen han också! Jag läste recensionen i DN idag och vi var verkligen överens, en stark 4:a!








Söndagen var det läge att få upp allt julpynt men då detta låg bakom allt skräp i källaren behövde vi göra en tur till återvinningscentralen i Bromma först och vi passade även på att besöka Bromma Blocks för lunch och för inhandling av julklappar till alla Kristofers syskonbarn. Det gick väldigt smidigt och gallerian har verkligen allting, inkl en bra foodcourt med lite för höga priser kan jag iof tycka. Vi åt på den grekiska grillen och det var riktigt riktigt bra!
Efter en inhandling av alla ingredienser till julbaket på Coop så bar det av hemåt, med ett stopp för att kolla efter plastgran på 150 cm som tydligen enbart finns på Rusta. Sambon är allergisk så vi kan inte ha riktig men vill ha en fin och inte för stor plastgran hemma...det är tydligen hur svårt som helst att hitta.

Väl hemma var jag så vansinnigt trött men vi gjorde ändå ett ryck och satte upp alla adventsljusstakar och pyntet som vi har. Jag är inte riktigt klar ännu då jag vill hitta ett fint silverfat och ha adventsljus i vardagsrummet också.
Efter lite vila i soffan medans sambon gick iväg och tog en snabbfika med en kompis passade jag på att göra hans favoritgodis, ni hittar receptet här.
Ibland tror jag att man båda känner av att den andra behöver lite uppskattning för samtidigt som jag stod och gjorde fudge i köket fastän benen värkte av trötthet så kom Kristofer hem med dessa fantastiska röda rosor bara för att han kände för det :)))
Jag tror att det är detta som kallas själsfränder! :)



Äntligen! Lite lite för tidigt...inte 1:a advent ännu :)

En av rätterna från Linas Matkasse som smakade riktigt gott men med ganska många moment som ska utföras i omgångar för att kallas snabblagad tycker jag.

Jag valde att utesluta gul paprika i den varma grönsakerna och tillsatte även vitlök för att jag tycker det passar så väldigt bra med stekta champinjoner, tomater och zucchini.

Den skysås som fanns med i originalreceptet utelslöt vi för det kändes inte fräscht att blanda ner vatten och soja i pannan när köttet var stekt utan att sila den sen och jag tyckte inte den behövdes heller för köttet med blandningen var så saftigt ändå.

4 port

1. Förbered en kastrull vatten till pastan. Koka sedan 4 portioner pasta enligt anvisning på förpackningen.


2. Klyfta 125 g champinjoner (½ ask). Dela 1 zucchini på längden och skiva till halvmånar.


3. Fräs grönsakerna i lite rapsolja tillsammans med ½ ask körsbärstomater och 1 pressad vitlöksklyfta i en stekpanna tills de fått fin färg. Krydda med salt och svartpeppar. Lägg sedan över på en tallrik.

4. Under tiden: Finhacka 1 rödlök och ½ kruka persilja. Blanda persiljan och löken med 1 dl crème fraiche och 1 msk senap. Krydda med salt och svartpeppar.

5. Bred blandningen på skivor av ca 600 g lövbiff och vik ihop på mitten. Stek lövbiffarna på hög medelvärme i lite olja, någon minut per sida. Lägg över på en varm tallrik med ett lock över allt eftersom.



6. Servera fylld lövbiff med pasta, frästa grönsaker och fräsch och sköljd rucola och gärna lite riven parmesan.

Jag blev så sugen på pepparkakor och ädelost och glögg men som gravid så försöker jag att undvika opastöriserade ostar (det och rött kött och tonfisk är egentligen den enda det jag inte äter nu).

Testade Creme Bonjours Bleu på peppisarna och det var ju verkligen supergott! Inte samma sak som en härlig bit blåmögelost och ett glas rött vin till det men man kan fasiken inte få allt här i livet på en gång....lättglögg och mjukost duger ypperligt!

Hämtar ut ett, för mig okänt, paket på posten och går mot affären för att köpa schampo, balsam och sötmandel...får en känsla att jag borde kolla vad som är i paketet eftersom jag inte kan komma ihåg att jag beställt något som ska komma den vägen.....sååå glad blev jag av att se att jag vunnit en tävling hos Mama och priset är massa produkter från ELW...bla schampo och balsam :)))

Tänk vad man kan bli glad av lite schampoo!!


Ett inlägg från förra året som är aktuellt igen :)

Det jag gillar mest med alla dessa godisar man gör är att de går så oerhört fort att göra....varför någonsin köpa dyra chokladaskar med massa e-nummer när man kan göra dessa själv!

Sambon är allergisk mot hasselnötter så denna får han hålla sig borta från men kanske bra det...då blir det några kvar till alla andra...;)

Ca 25 st

250 gram nougat
125 gram mörk choklad
100 gram rostade mandelspån


1. Klä en form med bakplåtspapper.

2. Smält nougaten och chokladen i vattenbad alt i micron.




3. När massan är flytande rör i mandeln.


4. Häll massan i formen och låt stelna några timmar i kylskåpet, gärna över natten (med ngt som täcker formen.)



5. Skär i små bitar.



Ett inlägg från förra året!

Ingen har väl missat Leilas RockyRoad-godis men då sambon är allergisk mot vissa nötter har jag mixtrat om receptet lite och ersatte salta Cashewnötter med Jordnötter och Pistagenötter mot Mandel.

Men YUMYUM!!!!! Det blir så oerhört goda!

Ca 30 St

300 g mörk choklad
1 påse dumlekola
1 näve mini marshmallows (jag använde dock stora som skars i mindre bitar)
1,5 dl salta jordnötter
0,5 dl mandel




1. Smält chokladen på låg värme i vattenbad alt i micron.

2. Skär dumlekolan, mandeln och marshmallows i mindre bitar och blanda dessa och jordnötterna med den smälta chokladen.



3. Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper och låt stelna i kylskåp med ngt som täcker.



4. När kakan har stelnat, skär upp den i lagom stora bitar.


 



Rocky Road - Saffransbiscotti - Wienernougat




Hur osmakligt det än kanske låter för vissa så var den här rätten från Linas Matkasse väldigt god TROTS att den innehöll Sej som jag inte älskar för att den ska lukta så förbenat.
Idag klarade sig köket och resten av lägenheten från den mesta lukten genom att jag sköljde fisken länge i kallt vatten, torkade den och strödde över en nypa flingsalt smaksatt med citron (från Falksalt) och där fick den ligga tills det var dags att använda den i pannan.
På det så hade jag fönstret öppet och en doftljus från Åhléns som luktar Pomerans & Kanel vilket gjorde att det luktade jul istället :) 

4 port

1. Koka potatis.

2. Skala och skär 250 g morötter i slantar samt dela 250 g broccoli i små buketter och lägg detta i en kastrull redo att kokas senare.

3. Finhacka 1 kruka gräslök och skär ½ gurka mitt itu på längden. Gröp ur kärnhuset med en tesked och skiva gurkan.



4. Skölj och dela ca 600 g sejfilé i jämnstora portionsbitar och strö över 1 nypa flingsalt smaksatt med citron (Falksalt) och låt stå tills den ska användas.



5. Smält 1 msk smör i en vid panna med höga kanter. Rör ner 1 msk vetemjöl. Vispa ner 3 dl mjölk, lite i taget, till en slät redning.

6. Rör ner 1 dl crème fraiche, 2 msk senap, 2 msk tomatpuré och smula ner 1 tärning fiskbuljong. Krydda med svartpeppar. Låt såsen koka upp under omrörning.



7. Lägg ner fisken i såsen och strö gurka och hälften av gräslöken över pannan. Låt allt sjuda ca 7 minuter, gärna under lock.

8. Koka morötter och broccoli.

9. Garnera fiskpannan med resten av gräslöken och servera med kokt potatis och grönsaker smaksattta med en klick smör.

skulle jag kunna få den här supersnygga mössan och underbara sockorna från Canada Snow..så lovar jag att vara snäll hela året...nästan!

OBS: långt inlägg :)

Det var ett bra läge för oss att åka iväg på en långweekend innan jag blir för otymplig och trött. Anledningen till att det blev just Warszawa var för att Groupon gav ett riktigt bra erbjudande på ett 5-stjärnigt hotell och för att varken jag eller sambon varit där tidigare och framförallt min sambo är enorm historieintresserad och framförallt av 2:a världskriget (eller alla krig egentligen...allt som har med arméer och miltitärer att göra).

Vi reste med Wizz Air från Skavsta vilket är ett lågprisbolag men med mycket bättre standard än RyanAir tyckte jag. Priset per person blev 546 kr t/r att jämföra med SAS som skulle ha mer än 1000 kr per person. Vi flög direkt till och från Frederick Chopin flygplatsen i Warszawa som ligger ca 20-30 minuter från city beroende på trafiken. Vi betalade 80 Zloty (PLZ), ca 179 kr från flygplatsen och 60 PLZ (ca 134 kr) till flygplatsen.

Hotellet Sofitel Warsaw Victoria låg verkligen perfekt med 3 minuters promenad till den kungliga huvudgatan som sträcker sig från Gamla Stan till mer centrala områden med mycket shopping. Allt inom 30 minuters promenadavstånd, överlag var det väldigt lätt att ta sig runt i Warszawa, vi promenerade vart vi än skulle.
På hotellet fanns en riktigt schysst bar med goda alkoholfria drinkar och snacks samt en Michelinrekommenderad restaurang som vi dock inte provade.
Rummet var som ett schysst affärshotell-rum med en riktigt fin utsikt över torget där resterna av ett palats står innehållande den okända soldatens grav som vaktas av 2 soldater dygnet runt.







I övrigt fanns det ett gym med allt man kan önska och en riktigt mysig Pool med härliga bäddar runt omkring. Ångbastu i omklädningsrummen och Kanebo-produkter gratis gjorde det riktigt lyxigt!

Första kvällen tog vi en drink i baren på hotellet och gick sedan söderut på Krakowskie Przedmiescie (kungliga gatan) som sedan går över till att heta Nowy Swiat efter ett tag.



Jag hade fått tips om ett ställe på restaurang- och bargatan Foksal. Stället heter Kamanda Lwowska och är genuint Polskt med ryska inslag och serverar mat från en region som kallas just Lwowska. 



Miljön var verkligen mysig med tegeltak och välvda bågar, personalen sjukt trevlig och vår servitör kunde perfekt engelska. Det var enbart polacker som åt där och det kändes lite som ett ställe där man gärna gick med sina affärsbekanta. Bakom oss satt två killar som delade på en flaska whisky till maten, de blev mer och mer packade men aldrig otrevliga utan bara jäkligt fulla! 
Det spelades livemusik i form av en kille på Banjo och en annan på Dragspel, de drog med sig en del i allsång :)







Innan rätterna kom in fick vi in hembakt bröd som serverades med Fläskfett...ja, det var helt enkelt fett från fläsk med bitar av fläsk i. Det såg väldigt ogott ut men smakade helt ok och var riktigt salt. Brödet var fantastiskt och hade den där härliga sura smaken.



Till förrätt valde jag Blinczyki (dvs Blinis) med marinerad lax och smietana (deras variant av gräddfil/creme fraiche). Det var verkligen jättegott och laxen smakade nästan åt sillhållet.



Min sambo valde en typisk polsk soppa som smakade buljong och hade mycket styrka. Det var köttbitar i men dem lämnade han därhän för de smakade lite "slemmigt". Jag läste några dagar senare att det troligtivis var deras traditionella soppa innehållande olika sorters djurmagar och annat kött...HHAHHAHAHHAHAAAAAA!
Jag är så glad att jag valde att inte smaka!!



Till huvudrätt valde jag att prova ytterligare en ryskinspirerad rätt som heter Pielmieni Ruskie och är en sorts piroger (som serveras överallt) men med Cottage Cream, fläsk och lök samt smietana. Jättegott men det blev ganska samma lika efter 3 st, å andra sidan serveras det så mycket mat så det finns inte en chans att man kan äta upp allt man får på tallriken.


Sambon valde en rätt där man hade hackad lammkotlett och fyllt den med stark peppar och rökt ost. Den var lika stor som en barnpizza typ och tydligen riktigt stark men ok i smaken.



Sambon drack 2 öl, jag drack läsk och vi tog varsin kaffe/cappuccino efter maten och totalt betalade vi ca 350 kr för allt detta.
Att gå ut och äta är halva priset mot i Sverige och man får otroligt mycket mat, alla restauranger har inte engelsk översättning av sina menyer (inte ens på flygplatsen) vilket gör att man får fråga sig fram men de flesta är riktigt bra på engelska och ALLA vi träffade på (utom en tant på Marie Curie-museet) var trevliga och väldigt tillmötesgående, även om de inte kunde ett ord engelska.

Vårt intryck av Warszawa första kvällen var mycket över förväntan. Det är väldigt rent och snyggt och prydligt överallt, människorna är trevliga, man känner sig helt säker på det stora gatorna och det är väldigt få turister men väldigt enkelt och bekvämt ändå att turista. Maten är intressant och god men sjukt stora portioner!

Dag 2 hade vi redan bokat upp hemifrån med hjälp av Warsaw adventures då vi ville passa på att åka och besöka Auschwitz när vi väl var i Polen. Jag kan verkligen rekommendera denna resebyrå, de har varit så otroligt snabba och tillmötesgående i allt och väldigt tydlig information om allting. Den här heldagen med all transfer inkluderad kostade oss ca 1160 kr / person. 
Vi blev upphämtade på hotellet 05:40 av en man som sedan följde oss med till perrongen på centralstationen i Warszawa och visade oss på tåget till Krákow Glowny. Tågresan tog 3h15 min ungefär och på vägen dit satt vi i den obokade delen i 2:a klass och det var som att åka vilket interrail tåg som helst i Sthlm. Hotellet hade fixat med frukostbox till oss så den kunde vi äta väl i lugn och ro på tåget.
Framme i Krakow blev vi upphämtade per fots av en annan kille som tog oss med till turistbyrån som ordnade själva turen till Auschwitz och Birkenau. Vi fick en timme på oss att göra lite annat och se Krakow lite snabbt. Vi tog en snabb tur runt gamla stan och det stora torget och sedan en kaffe för att ladda inför  1h 15 min bussresa.



Bussresan var dock väldigt bekväm i en minibuss tillsammans med kanske 15 andra personer och vi passade på att sova ikapp några timmar. 

Väl framme i Oświęcim som är det Polska orginalnamnet på byn i närheten där tyskarna valde att upprätta koncentrationslägret Auschwitz som egentligen bara är en tysk fonetisk översättning av orginalnamnet på byn. De döpte om alla städer/byar till vad som lät mer tyskt under 3:e riket.

Som alla kanske inte vet består Auschwitz av två olika läger, I och II men man säger ofta Auschwitz (I) och Birkenau (II). Vi hamnade först i Auschwitz I som är 20 ggr mindre än Birkenau och som var det första av dem. Vi hade en polsk engelsktalande guide som var oerhört duktig och engagerad. Det är svårt att förklara hur det kändes att gå mellan de olika "blocken" och se autentiska bilder, fotografier och deras "bostäder" och toaletter etc. Jag säger så här...åk dit! Det går inte att här sammanfatta all historia, alla berättelser och alla känslor som kom över oss när vi gick omkring.
Att Birkenau var så ofantligt stort var svårt att ta in, alla gaskammare brändes ner av tyskarna när de lämnade dödslägren men modellerna fanns kvar och de hade en "kapacitet" att bränna 1440 människor per dygn.
Totalt 1,1 miljoner människor dog i Auschwitz I och II och medelivslängden var 3 månader för de totalt 1,3 miljoner som hamnade här.
Kvinnor och barn blev separerade från män och alla delades in i huruvida arbetsföra man var, många kvinnor hamnade som försökspatienter hos bland annat Dr Mengele och hemska ingrepp gjordes för att sterilisera kvinnorna. Barn var i princip enbart bra för försök och studier, de flesta av dem skickades direkt till avrättning.



Vi tog massa bilder och nedan är ett axplock av det....kanske får man en känsla av den död och fruktan som vi kände där. Det var som att luften tog slut ibland..bara trycket över bröstet gjorde att jag fortsatte andas ibland.

Huvudentrén till Auschwitz I i bakgrunden.

 
Den välkända skriften ovanför huvudentrén till Auschwitz I


Köket


Mellan blocken som nu är i tegel men då var i trä


Toaletterna i Auschwitz I (100 ggr bättre standard än i Birkenau)


Texten är från Wikipedia...
Block 11 var namnet på en byggnad i koncentrationslägret Auschwitz. Detta block låg i det så kallade stammlager och var endast avsedd för att bestraffa fångar genom tortyr. Mellan det tionde och elfte blocket låg dödsväggen, där fångar radades upp för att avrättas genom arkebusering. Huset bestod av speciella "tortyrrum" som det genomfördes olika experiment med fångarna i. Några kunde bland annat bli inlåsta i mörka kammare i flera dagar, och vissa straffades med att få stå i fyra ståceller. I dessa små rum var fångarna tvungna till att stå upp på grund av platsbrist, i flera dagar och utan föda. Det var också här de första försöken med att avliva människor med ämnet Zyklon B genomfördes.


Alla som transporterades till lägren fick lämna ifrån sig sina tillhörigheter och allt sorterades och återanvändes.
Mycket blev kvar efter att tyskarna lämnade Polen och väskorna har en gång tillhört folk som transporterades hit.


Liksom barnkläder...


Här brast det helt för mig och jag kunde inte sluta gråta högt...det här är enbart barnskor och bara en liten liten del från all de barn i alla åldrar som kom hit och avrättades.


Överallt dubbla taggtrådsstängsel som då var elförsedda.


Skorstenen på en av gaskamrarna i Auschwitz I


Dödsporten i Birkenau där tågen från Auschwitz I kom in med nya fångar...


Genom porten i Birkenau, det var ofantligt stort!



Inifrån Birkenau ut mot porten


I en sådan djurvagn kunde upp mot 100 personer bli intryckta och transporterade utan vatten och luft.


Männens sida i Birkenau, det mesta nedbränt och det enda kvar är skorstenar.


Vad som är kvar av en av de största gaskamrarna som allt skedde under jord....uppbränt för att undanröja bevisen.




I denna grop kastades all aska och mycket har bärgats men det finns fortfarande aska kvar och därför har man gjort det till en allmän grav (finns inga andra gravar) med stenar skrivna på Polska, Engelska, Hebrew och Jiddish.


Boendestandard i Birkenau, de hade en liten kamin som värmde ett stort hus i tegel och när vi var där var det ruggigt och 5 grader...det gick lätt att föreställa sig vilka fruktansvärda omständigheter de bodde i.


Kvinnorna och barnens sida (husen var under den tiden av trä).
I Birkenau bodde det 200 000 personer samtidigt.


Dessa 200 tusen personer hade några minuter på sig per dag att utföra sina behov och alla samtidigt....några fick stå över. Rören blev överfulla och några hade som arbete att röja upp efter toalettbesöken, det var ett av de mest eftertraktade jobben då det var under tak och man kunde få gå på toaletten när man ville plus att tyskarna vägrade gå in i lukten så man fick vara i fred och fick mindre stryk....


Ja, när den här dagen var slut var slut hade vi en lång resa tillbaka till Warszawa, vi satt i vår uppvärmda kupé tillsammans med några affärsresenärer i vår ålder. Det var svårt att tänka sig hur landet såg ut för bara 60 år sedan, när våra föräldrar var små.
Jag var tvungen att ställa mig i duschen en lång stund tillbaka på hotellet och tvätta av mig all död som det kändes just då.

Dagen efter bestämde vi oss för att ta en sightseeingdag i Warszawa som har en otrolig historik. Hela staden, verkligen HELA, blev bombat under 2:a världskriget och alla byggnader är återuppbyggda från grunden!

Gamla stan




Utanför kungliga slottet


Barbakan


Text från Wikipedia: Warszawaupproret var ett uppror av den polska motståndsrörelsen i Warszawa under andra världskriget mellan 1 augusti och 2 oktober 1944 med mål att befria staden från den tyska ockupationsmakten. Upproret leddes av general Tadeusz Bór-Komorowski och slutade med att tyskarna praktiskt taget jämnade staden med marken och flera hundra tusen människor dödades




Sambon vägrade lämna Warszawa utan att besöka det Polska Armémuseet och det var verkligen en riktigt bra historielektion inkluderat en otroligt häftig utomhusutställning som får alla pojkar alldeles gråtmilda.













Några Boforskanoner fanns även representerade


Middag den kvällen intog vi i gamla Stan på en restaurang som heter Feta na Freta 
Jag valde potatispannkakor till förrätt och de smakade som potatisbullar men med en sur god smak från deras hemlagade bröd som de blandar i smeten.



Hela resan till Polen var över förväntan, så mycket att se och göra och massor av intressant historia blandat med moderna människor och riktigt bra shopping. Tyvärr hann vi inte med de stora shoppinggalleriorna men de har ALLT och många kända kedjor som jag saknar i Sverige som tex Sephora, L´occitaine och Marks & Spencer men självklart finns H&M och Zara oxå.

Jag kan varmt rekommendera en långweekend i Warszawa!!!

Om ni vill veta mer så skriv gärna den i kommentarsfältet så fler kan läsa.






Jag har letat i över en månad efter ett par nya vinterskor då jag var tvungen att slänga mina gamla vita Canada Snow kängor till slut.

Med snuva och hosta svängde jag förbi Scorett på vägen från Ica igår och hittade mina nya skor :)
De är också från Canada Snow och är som en kombo av ett par Ugg och ett par Curlingkängor! De fanns även i svart men jag köpte bruna som passar till allt tycker jag.

Lite bildbevis :)

Igår var jag så oerhört sugen på att testa Pappardellen från Zeta kokad i Flingsalt smaksatt med KarlJohan från Falksalt som jag fick med mig hem från Mitt Kök mässan.  Jag hade även bacon, grädde, parmesan och vitlök hemma så det fick bli en egen variant på Carbonara.....oh my god va gott det blev och vad snabbt det gick!

4 port

4 port Pappardelle (torkad från Zeta)
2 nypor flingsalt smaksatt med KarlJohan (FalkSalt)

1 pkt bacon
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl grädde
1 näve riven Parmesan
svartpeppar
1 tsk torkad orgegano

Färsk basilika som garnering

1. Koka pastan enligt anvisning på paketet i saltat vatten

2.  Stek bacon så det får fin färg i en panna med höga kanter, pressa ner vitlöksklyftan och låt den steka med någon minut på svag värme.



3.  Häll över grädden och tillsätt parmesanosten. Smaka av med svartpeppar och oregano.

4. När pastan är klar slå av vattnet men behåll lite grann (ca 1/2 dl) i botten på kastrullen och häll sedan över pastan och pastavattnet i pannan med såsen. Blanda runt & tillsätt ytterligare lite svartpeppar.



5. Servera i djupa tallrikar och ringla lite olivolja över samt garnera med några färska basilikablad.




Buon Appetito!

Har försökt att hösta till Bloggen lite...ser bra ut på min dator men vet aldrig om det ser lika ok ut hos er...!
Bara 2 veckor kvar till jultema dock :)

Linas Matkasse fick stå för receptet i lördags när vi bjöd några vänner på middag. Vi lyxade dock till det och använde trattkantareller istället för champinjoner som jag tycker passar bättre i sallad.


4 port


1. Koka 4 portioner ris enligt anvisning på förpackningen.


2. Koka 300 g haricots verts enligt anvisning på förpackningen.


3. Hacka 1 gul lök och rensa 250 g trattkantareller från barr och annat.

4. Förväll svampen om det inte är gjort genom att låta den vattnas ur i en torr stekpanna. Tillsätt därefter en ordentlig klick smör och den hackade löken. Fräs löken och svampen mjuka, salta och peppra.

5. För lök och svamp åt sidan i pannan och fräs 500 g älgfärs i samma panna.



6. Smula ner 1 tärning köttbuljong och tillsätt 2 tsk kinesisk soja. Strö över 1 msk vetemjöl och häll i 3 dl vatten. Rör ner 1 dl crème fraiche och låt koka ihop i ett par minuter.



7. Servera svamp- och älgfärspannan med ris, haricots verts och svartvinbärsgelé.

I fredags var det tjejmiddag hemma hos Maria och firandet av hennes och tvillingssyrrans födelsedag. Vi bjöds på en jättegod kycklinggratäng som jag bad om receptet på för den blev perfekt som FarsDag middag idag då vi hade mamma och pappa, brorsan och svägerskan på besök och middag.

En supergod rätt som kan förberedas och sedan klarar sig själv i ugnen vilket gör det enklare att vara social.
Har åkt på en dunderförkylning så det var perfekt med en ordentlig mängd vitlök i maten idag!

6 pers

6 kycklingfiléer
1 paket bacon
5 dl creme fraiche
1 dl grädde
2 dl riven parmensan
3 msk sweet chilisås
2 vitlöksklyftor
1 tärning hönsbuljong
Flinsalt smaksatt med vitlök (Falksalt)
Svartpeppar

1.
Strimla kycklingen och skär baconen i bitar.

2. Stek, salta och peppra kycklingen och baconen och lägg i en ugnsfast form.



3. Blanda creme fraiche, grädde, parmesanost, sweetchilisås, pressade vitlöksklyftor och en smulad hönsbuljong.
Häll blandningen över kycklingen och baconen.



4. Grädda i ugn 15-20 minuter på 225 grader.



5. Servera med ris och en god sallad.

Igår blev det middag med några vänner och deras lilla kille på 5 månader som kom på besök och valde att baka en chokladtårta till dessert som Leila är inspiratör till. 

Den var så pass enkel att göra och verkligen god så det fick bli en till chokladtårta till som dessert på Fars Dag middagen idag.

8-10 bitar

150
g smör
300 g mörk choklad 70 %
5 st ägg
2 dl strösocker
1 st vaniljstång, färsk
1 nypa flingsalt
2 dl vetemjöl

1. Sätt ugnen på 175 grader.


2.
Smält smöret och chokladen och rör det slätt.



3.
Vispa ägg, strösocker, salt och frön från urskrapad vaniljstång luftigt.



4.
Sikta ner vetemjölet i äggsmeten.


5.
Vänd försiktigt ner chokladsmöret.


6.
Fyll smeten i en smord kakform.



7.
Grädda kakan i mitten av ugnen i 20–25 minuter. Den ska ha stelnat till när man skakar formen försiktigt men vara mjuk i mitten, annars blir den lätt för smulig.


8.
Låt kakan svalna, skär den i bitar och servera med lättvispad grädde och färska hallon.

En jättegod fiskrätt som gick snabbt att göra från Linas Matkasse.


1. Sätt ugnen på 175 grader.


2. Koka potatis i saltat vatten, jag valde att testa Rosé-peppar smaksatt salt från Falksalt vilket var jättegott.


3. Smält 3 msk smör. Finhacka 1 kruka dill. Blanda smält smör, dill, ½ dl ströbröd och 1 påse mandelspån (50 g).

4. Lägg ca 600 g torskfilé i en smord ugnsfast form och krydda med salt (jag använde jättegott flingsalt smaksatt med citron från Falksalt) och svartpeppar.


5. Fördela dill- och mandelblandningen över fisken och tillaga mitt i ugnen i 20-25 minuter, eller tills fisken är genomstekt.

6. Tärna 2 äpplen och strimla 1 charlottenlök. Värm 300 g haricots verts enligt anvisning på förpackningen. Blanda äpple, lök och haricots verts. Ringla över 2 msk olja och 1 msk balsamvinäger. Smaka av med salt och svartpeppar.

7. Servera fisken med kokt potatis och äppelsallad.

Besökte Mitt Kök-mässan idag tillsammans med en gammal kompis från gymnaiset som jobbar på Risenta.
Otroligt nice att bara strosa runt och provsmaka ditten och datten, hade man kunnat dricka vin hade det funnits mycket valmöjligheter till det.
Har ni inte varit där tycker jag absolut att ni ska ta er dit men tips är att undvika fredag em och lördagen då utställarna väntar sig väldigt mycket besökare!
Priserna på vissar varor är riktigt bra men ta med kontanter för de flesta tar inte kort och det är lång kö till bankomaterna.

Finns 2 scener med många intressanta och roliga aktiviteter, se här för program.

Vi satt och kollade på en ung kille som heter Rod Perez (tror han bara var 15 år) som är med i juniorkocklandslaget. Han lagade Guacamole och en Avocado-smoothie med kardemumma som jag i och för sig inte gillade så mycket.



Zeta har en jättestor monter med MASSOR av härliga varor att handla och bra priser!!
Här inhandlade jag Papardelle (20kr), Fetaost (15kr) och Crema di Balsamico (30kr) och provsmakade parmesanost :)) Vi var tvungna att gå tillbaka en sväng på hemvägen också :)



Massa påsar blev det :))



Fick med mig en hel del saker hem faktiskt.....



Min kompis kände säljaren på Falksalt och vi fick med oss massa prover hem! Jag har idag provat Citronsaltet och Rosépepparsaltet till middagen och det är SÅÅÅ gott. På plats provade jag även Karl-Johan svampsaltet och jag bara längtar efter att få koka lite pasta med det!! Så gott!! Ni måste bara prova!



Twinings sålde 3st teförpackningar för 30 kr (kostar normalt 25 kr / fpk) och jag har hittat ett nytt favoritte! Tydligen har det funnits i butik en stund men jag har helt missat det! Deras Apple, Cinnamon & Raisin smakar och luktar JUL och helt fantastiskt!! Jag har druckit 2 koppar sen jag kom hem från mässan :)




Det blev även 3 praliner (5kr/st) från Pralinhuset också...yummie!
Från vänster är det en nougattryffel, en "studenthatt" och en noisettryffel...såååååå gott!



Ja här vill jag leva....ja här vill jag dö! Nästan så kändes det idag på väg hem över St Eriksbron! Jag inser att vi inte kommer att kunna bo kvar i vår 2:a för resten av livet men jag har extremt svårt att tänka mig att bo någon annanstans en eftermiddag som denna..



Fullmånen lyser över Bonnierhuset




Fantastisk solnedgång över Kungsholmsstrand och Karlbergskanalen

Receptet är från Linas Matkasse och smakade jättegott men tog 1,5 h att tillaga med mycket förberedelse i form av hackning och rivning och skärande. Fick en blåsa i handen av allt arbete med denna soppa som kanske inte riktigt var värd allt jobb tyckte vi. 

4-6 port



1. Rensa ca 1½ kg muscatpumpa från frön. Skär pumpan i klyftor, skär loss och grovhacka allt orangefärgat fruktkött.

2. Skala och tärna 1 sötpotatis och 2 medelstora potatisar. Grovhacka 1 gul lök. Skala och finriv motsvarande ca 3 msk färsk ingefära



3. Hetta upp 2 msk rapsolja i en gryta eller stor kastrull. Fräs löken genomskinlig och pressa ner 3 vitlöksklyftor, tillsätt den rivna ingefäran och låt den fräsa hastigt.

4. Häll ner pumpa, sötpotatis och potatis. Tillsätt 2 tärningar grönsaksbuljong, salt och svartpeppar. Häll på 7 dl vatten. Koka upp och låt sedan koka under lock i 20 minuter.

5. Skär ½ gurka i stavar och lägg upp dem i en skål tillsammans med 1 fpk sugar snaps. Skölj 1 förp svarta bönor och lägg upp i en skål.

6. Dra kastrullen från plattan och mixa soppan slät med stavmixer. Rör sedan ner 1 dl crème fraiche.

7. Servera soppan med svarta bönor, grönsaker och ett gott bröd samt en extra klick creme fraiche.

Kylskåpet är fullt med mjölkpaket som snart går ut (köpte lite extra för Lasagnelagandet) och vad bättre då än att steka en hög plättar till mig själv och magen när sambon är på tjänsteresa i Prag.

2 port


2 st
3 dl
1,25 dl
0,25 tsk
0,5 msk smält smör

1. Vispa ihop ägg och hälften av mjölken i en bunke. Tillsätt vetemjöl och salt lite i taget. Vispa tills smeten är jämn och blanda sedan i resten av mjölken och smält margarin.



2. Bryn lite smör i en plättlagg och fyll på med smet. Vänd på plättarna när smeten har stelnat så att de får färg på båda sidor.



3. Servera med vad ni nu vill äta till. Jag äter mina med antingen smör & socker eller hallonsylt & crême fraiche och har ni inte provat så måste ni göra det!
Många plättar blev det men de gick ner utan problem tillsammans med ett stort glas mjölk förstås.



Var på ÖoB idag och införskaffade lite hud och hårprodukter och kunde inte motstå frestelsen att köpa hem en påse Dumle Gingerbread och en Apotekarnes julmust när jag var där.
Nu sitter jag här framför mitt favoritteveprogram "Masterchef" på TV8 och njuter av julkänslan som infann sig direkt från första klunken av julmusten.
Dumles julsmak av Gingerbread (pepparkaka) var godare än originalet tycker jag! Troligtvis tröttnar jag ganska snabbt på smaken men efter tre stycken så har jag inte några som  helst problem med den :)




Igår höll vi äntligen surprisepartyt för vår vän som fyllde 40 år. Det har tisslats och tasslats och varit ett enorm hemlighetsmakeri och koncentration för att inte försäga sig!
Grabbarna tog med sig födelsedagsbarnet på Racketlon och bastu för att sen åka hem till denne och ta en drink innan en middag på stan.
När de kom hem stod det 25 pers i hans lägenhet och festen blev istället där med mat, massor av dryck, ballonger, kakor, tårtor och snacks! Det var otroligt kul att så många kunde komma och att alla bidrog så mycket till festen.

Förutom att dela rollen som arrangör tog jag uppgiften att göra maten (såklart) och bestämde mig tidigt för att göra Lasagne då det är relativt enkelt att göra till många och de flesta tycker om det. Då vi hade en person med glutenallergi gjorde jag en Moussaka (Aubergine istället för Lasagneplattor) med färdigköpt ostsås från Kelda istället för hemmalagad Ostsås med vetemjöl.

Att hitta ett recept lämpad för 30 pers är inte lätt kan jag säga och jag valde till slut ett grundrecept från Tasteline som jag adderade några gånger. Dock blir propotionerna något konstiga och receptet nedan är slutresultatet av min Lasagne vilket räckte gott och väl till alla festgäster.

Min Lasagne

30 port



Köttfärssåsen

50 st lasagneplattor (=ca 900g)
8 st gula lökar (eller 4st jumbo lökar)
2 kg köttfärs
5 st förpackningar Mutti krossade tomater (Polpa di Pomidoro)
5 dl vatten
5 tärningar köttbuljong
10 msk tomatpuré
10 st vitlöksklyftor (pressade)
5 st lagerblad
3 msk oregano
smör att steka i
salt och svartpeppar

Ostsås

200 gram smör
2 dl vetemjöl
1,75 l mjölk
5 dl riven ost
1 msk salt
1/2 tsk muskotnöt, malen
1/2 tsk vitpeppar
 
Gör så här:
1. Börja med köttfärssåsen: Skala och finhacka löken.
Fräs löken i smör utan att den tar färg.



2. Smula ner köttfärsen och låt den bryna med.

3. Späd med tomat och vatten. Tillsätt buljongtärning, tomatpuré, vitlök och
kryddor.

4. Låt såsen småkoka under lock 30-40 min. Smaka av med salt & svartpeppar


5. Gör sedan ostsåsen: Smält smöret i en kastrull.

6. Vispa ner mjölet. Späd med mjölken, lite i taget.

7. Sjud 5-10 min. Rör då och då så det inte bränner.

8. Tillsätt osten och smaka av med salt och kryddor.

 
9. Sätt ugnen på 200°.

10. Smörj en ugnssäker form med smör. Varva ostsås, köttfärssås och
lasagneplattor i 3 lager. Börja och avsluta med ost-sås.





11. Gratinera i ugnen 40-45 min, tills lasagnen fått fin, gyllenbrun färg.

12. Servera med en sallad och gott bröd.



Så här fin blir Moussakan som även kan innehålla skivad potatis vilket
är supergott!

Sambon har varit bortrest större delen av veckan och jag har inte varken känt för eller orkat lagat ordentlig mat så det har blivit en blandning av hämtmat i form av sushi, tunnbröd med diverse "vad som finns i kylskåpet" blandning och en hederlig grillad kyckling med potatissallad.

Skönt med sådana veckor ibland men kanske inte så upplyftande i det stora hela om man som jag gillar att laga mat från grunden.
På måndag kommer en ny kasse från Linas matkasse och det såg ut att bli en bra vecka med många goda rätter och då kanske det äntligen blir lite ordning här hemma igen :)

Var hos Barnmorskan imorse på rutinkontroll och allt verkar bra, järndepåer och blodtryck var perfekt och vi lyssnade på Knappens hjärta som slog högt och tydligt!
Nya besök inbokade och den förlossningsförberedande kursen är även den bokad till januari. Känns långt bort men det är för sjutton bara 2 månader till jan....och snart är det jul!! :)