Sagolik Saftiga Saffransbullar

0kommentarer

För två år sedan misslyckades jag helt med mina lussekatter och förra året gjorde jag inga men i år gav jag mig på det igen men denna gång enligt ett recept från min favoritmatblogg Matplatsen.
Enda skillnaden är att jag uteslöt russin och använde jäst för matbröd och inte för söta degar eftersom det var slut i alla butiker runt på Kungsholmen.
Vi har precis avnjutit varsin efter middagen och herregud!!! De är sagolika och så saftiga så jag vill bara ha fler på en ggn! Måste se till och frysa in snabbt!

Ett tips är att verkligen tänka på att ta ut bullarna ur frysen i tid innan de ska ätas för att värma i mikron blir aldrig riktigt bra för sådana här godsaker!

ca 24 stora bullar

125 g smör
5 dl röd mjölk
50 g jäst (färsk)
1 ½ dl socker
½ tsk salt
1 g saffran (dvs 2 påsar) 
ca 16 dl vetemjöl

Fyllning:
200 g rumstempererat smör
1 dl socker
150 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker

1 ägg, till pensling
pärlsocker att strö över


1
. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Rör ner saffran i mjölkblandningen.

2. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, saltet, socker och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter. Låt jäsa 40 minuter under bakduk.

3. Rör ihop ingredienserna till fyllningen till en slät smet.



4. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en avlång kaka, ca 25×40 cm. 

5. Bred ut hälften av fyllningen på varje kaka.


6. Rulla ihop från långsidan. Skär varje rulle i 12 bitar. Lägg dem i formar i en muffinsplåt för att behålla höjden. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.



7. Pensla med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker.

8. Grädda mitt i ugnen på 250 grader i ca 10 minuter. Låt svalna under bakduk.

Kommentera

Publiceras ej