Ett recept från Tasteline där jag dock ökade mängden grön curry ngt för lite mer hetta.

4 port

400 gram
1 st
4 st
2 st
1 msk
1 st
1 tsk
4 dl
1 st
0,5 st

1. Skär filén i skivor. Skär zucchinin i bitar, salladslöken i tunna skivor och finhacka vitlök.

2. Stek fläskfilé i oljan tills den fått färg. Tillsätt sedan lök, vitlök och chili, stek i två minuter och tillsätt zucchinibitar. Stek ytterligare fem minuter och smula i buljongtärning och currypastan.

3. Häll i kokosmjölk och koka i 10-15 minuter. Riv i citronskal, rör runt.



4. Servera med basmatiris



Prövade ett recept från ICA idag som var riktigt gott (även om jag lyckades bränna risonin något då en liten parvel pockade på uppmärksamhet). Jag gjorde om det lite och nedan är min variant.

3 dl risoni
1 msk olja
1 dl vitt matlagningsvin
7 dl grönsaksbuljong 
1 1/2 dl riven ost (Prästost funkade utmärkt)
1 dl skuren gräslök
salt och peppar

4 bitar lax
Sesamolja
Citronpeppar
Flingsalt med Chili

150 g sockerärter
salt
smör

1. Sätt ugnen på 200 grader. 

2. Fräs risonin med oljan ett par minuter. Späd med vin och låt det koka in.

3. Koka upp buljongen och håll den varm. Späd risonin med buljongen i omgångar och låt koka ca 15 minuter. Rör då och då.

4. Droppa några droppar sesamolja i en ugnsform och smeta runt laxfiléerna i oljan. Salta och peppra. Stek i ugnen ca 15 minuter

5. Koka sockerärterna i saltat vatten 2-3 minuter.

6. Rör ner ost och gräslök i risonin. Smaka av med salt och peppar.

7. Servera risotton med stekt lax, sockerärter samt en kall sås (jag använde resterna från gårdagen http://notrecuisine.blogg.se/2012/april/stekt-torsk-med-rom-och-rodloksdressing-och.html)

Igår kväll blev det en favorit i repris  - åt den förra månaden och hade torsk i frysen så det blev perfekt att laga till istället för våra gamla fiskpinnar :)

4 port

1 förp fryst torskfilé (tinad)
900 g potatis
1 kruka dill
1 rödlök
1 citron
3 dl gräddfil
1 burk röd caviarmix (à 80 g)
salt och vitpeppar
vetemjöl
smör 


1.
Tina torskfilén.

2. Koka potatisen. Bryt av dillstjälkarna och lägg dem i potatiskastrullen.



3. Grovhacka hälften av dillkvistarna och spara resten till garnering. Skala och hacka rödlöken. Skär citronen i klyftor.

4. Blanda gräddfilen med lök, caviarmix och grovhackad dill. Smaksätt med salt, peppar och pressad saft från en eller två av citronklyftorna.



5. Vänd fisken i vetemjöl och krydda med salt och vitpeppar. Stek på medelhög värme i smör, ca 2-4 minuter på varje sida.

6. Servera fisken med potatis, citronklyftor, en god sallad och såsen. Toppa med resterande dill.

Jag vann en förpackning Gratäng Creme från Skånemejerier i en recepttävling de hade och provade att göra en kycklinggratäng med den. Cremen smakar lite ost och det blev riktigt gott men varning för lukten i diskmaskinen dagen efter...hua, luktade gamla svettiga gympaskor :)

4 port

1 fpk Gratäng Crème (Skånemejerier)
4 st kycklingfiléer
1 schalottenlök
2 vitlöksklyfta
10 cocktailtomater
1 fpk spenat
1 msk dijonsenap
svartpeppar
salt

basmatiris

1. Sätt ugnen på 200 grader

2
. Stek löken utan att den tar färg, lägg i en ugnsfast form när den är klar.

3.
Bryn kycklingen snabbt runt om och lägg över dem i formen med löken.

4.
Fördela ut cocktailtomater och spenat i formen över kycklingen.

5. Blanda ner dijonsenap och rikligt med peppar i cremen innan den fördelas över kycklingen.

6. Ställ in i ugnen och tillaga i mitten av ugnen i ca 20-30 minuter tills kycklingen är klar.



7. Koka ris enligt ansvisningar på förpackningen och servera gratängen med ris och en god sallad.

Jag testade att använda Smetana till en fruktsallad med apelsin, äpple, vindruvor, banan och melon och det var riktigt gott!! Jag hade även lite pekannötter på toppen vilket kan uteslutas eller bytas ut mot valnötter eller hasselnötter.
Det var första gången jag testade Smetana från Arlaköket men har ätit det tidigare på blinis och i mat på resa i Polen. Jag tycker att fetthalten är lite väl hög för att användas som komplement till creme fraiche eller grädde men gör vi blinis eller en toast med rom och lök så kommer jag absolut att använda Smetana istället för gräddfil.












Den här rätten går snabbt att laga och ger lite energi till tröttisar och är samtidigt jättegod!

4 port
1 huvud
1 huvud
1 krm

Gratängsås
3 dl
3 msk riven
1 st
1 st
2 msk

1. Sätt ugnen på 200°C

2. Koka broccolin och blomkålen i 4-5 minuter.

3. Smörj en form med smör.

4. Hacka löken och vitlöken, stek den genomskinlig i stekpanna. Häll på grädde, Dijonsenap och hälften av osten. Låt koka ihop i några minuter. Salta och peppra efter smak.

5. Strimla Bacon och stek några minuter - dock ej för knaprigt.

6. Häll av grönsakerna och lägg i den smorda formen. Häll över gratängsåsen och strö över Baconbitarna samt resten av osten.

7. Gratinera i 15-20 minuter till osten blivit gyllenbrun.

8. Serveras med en stekt kycklingfile alt köttbit.




Tisdagen den 27 mars föddes vår lilla kille efter en maratonförlossning med intensiva värkar under 24h och totalt 32h inskrivna på BB Sthlm.  Allt gick väldigt bra trots den långa tiden och vi var medtagna men lyckliga när han väl kom ut med lite handgriplig hjälp av barnläkaren. Albin vägde 3850g och var 52 cm lång med massor av hår :)

Nu har en hel vecka gått och vi börjar få ordning på vad som är bak och fram på detta lilla pyre, vi börjar se tendenser till "humör" och börjar förstå vad han gillar och inte gillar. Mycket handlar om mat och dagarna och nätterna går åt till amning vilket jag nog inte riktigt var beredd på skulle ta så mycket av ens tid men är glad att det fungerar och att han går upp i vikt.

Första återbesöket är gjort och allt så fint ut, han hade gått ner till 3405g och har inga tendenser till gulsot vilket känns skönt.
Det är mäktigt hur det går att känna så oerhört mycket kärlek till denna lille kille och hur fantastiskt och läskigt allting kan kännas på samma gång!

Självklart kommer det nog bli mer barnbloggning här och kanske lite mindre av avancerad matlagning men desto mer vardagsmat :)