Inspirerad av all grekisk mat passade det sig ypperligt att göra Moussaka på den köttfärs jag hade i frysen, egentligen ska det vara lammfärs (såklart) men fungerade helt ok med blandfärs idag.
Jag använde mig av ett nytt recept som jag anpassade till våra smaklökar men orginalet hittar ni på recept.nu
Det tar en stund att göra Moussaka men mycket kan förberedas och göras lite pö om pö vilket jag uppskattar när man har en liten kille som inte alltid vill vara själv.
 
6 port
  • 3st auberginer
  • 1st citron
  • 1st stor gul lök
  • 1st stor vitlöksklyfta (pressad)
  • 1 kg blandfärs (lammfärs egentligen) 
  • 3st stora tomater (hackade)
  • 4 msk tomatpuré
  • 30g smör
  • 2.5 dl mjölk
  • 2 msk vetemjöl
  • 1st äggula
  • 150g prästost
  • 150 g fetaost
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • muskot
  • kanel
  1. Skär auberginerna i tunna skivor och pressa över citronen som gör att aubergineskivorna inte mörknar. Varva skivorna med salt i ett durkslag, täck med en tallrik och en tyngd. Låt stå svalt i en halvtimme så att auberginerna hinner vätska ur sig.
     


     
  2. Skala och skiva löken och bryn den i lite matolja i en stekgryta. Tillsätt köttet och bryn det på medelvärme under omrörning. Pressa över vitlöksklyftan. Smaka av med salt, peppar samt malen kanel.
     
  3. När köttet är brynt och vätskan avdunstat tillsätts tomaterna och tomatpurén under omrörning. Låt det hela sjuda utan lock på medelgod värme i 15-20 minuter. Rör om då och då.
     

     
  4. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Tag kastrullen från spisen och rör i mjölet. Späd med mjölken och öka värmen så att såsen kokar upp. Tag kastrullen från spisen och ställ att svalna.
     
     
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
     
  6. Skölj aubergineskivorna och torka dem noga med hushållspapper. Hetta upp 2 matskedar olivolja i stekpannan och stek skivorna tills de blir guldgula. Låt dem rinna av på hushållspapper.
     
     
  7. Varva aubergineskivorna med köttröran i en ungsfast form. Smula fetaost mellan varven.
     

     
  8. Riv prästosten och vispa ner den i såsen tillsammans med äggulan, häll över de varvade auberginerna och köttet.
     

     
  9. Grädda i 25-30 minuter. Servera med sallad och gärna rödvin.
     

Det tog en stund för tävlingen att komma igång men nu är det dags att rösta och gärna på mitt bidrag - Grillad kyckling med olivtapenad. Ni kan vinna en korg fylld med varor från Fontana (värde 400kr)!!!
 
 
Klicka på bilden nedan för att komma till receptet som jag bidrog med till foldern "Grilla Grekiskt" som finns ute i butik nu.
 
 
Vi var på kräftskiva igår hos fina vännerna i Nora och jag hade som uppgift att göra en västerbottenpaj. På resterna av osten gjorde jag livsfarliga små knyten i smördeg som jag blivit tipsad om.
Kvällen var supertrevlig men tyvärr fick jag lägga min största fokus på vår lilla Albin, 5 månader,  som fick sin första förkylning lagom till att kräftorna skulle intagas.
Vi hann iallafall umgås en stund med resterande "skivare" och avnjuta flera olika pajer och kräftor för de som gillar, jag åt en och sedan räkor istället :)
 
Receptet till västerbottenpajen är lånat från Kryddburken.se och jag måste säga att den blev himmelskt god (vi äter resterna till middag ikväll)
 
8-10 personer
 
Pajdeg
150 g smör 
2 dl mjöl
1 msk vatten
 
Fyllning
250 gram riven västerbottenost
2 äggulor
2 hela ägg
2 dl vispgrädde
Salt

1. Nyp ihop ingredienserna till pajdegen i en bunke med fingrarna.

2. Tryck ut pajdegen i en pajform (jag använde en kakform med avtagbara sidor så att det lätt skulle gå och frakta) och nagga med gaffel.  Ställ i frysen under tiden du förbereder pajfyllningen.

3. Riv osten och blanda ihop till en smet med resten av ingredienserna. Förgrädda pajdegen ca 10-12 min i 175 grader.

4. Ta ut ur ugnen och lägg i fyllningen och grädda ytterligare ca 20 min.

5. Servera med hackad rödlök, gräddfil och en klick stenbitsrom.

'

Smördegsknyten

1 rulle smördeg

100g västerbottenost

1. Rulla ut smördegen på en ugnsfast form (med smörpappret underst)

2. Skär lagom stora bitar (beroende på hur stora du vill ha dem) och nagga bitarna.

3. Lägg på en kub ost på varje bit, kläm ihop och se till så att det inte finns några hål för osten att rinna ut.

4. Pensla med ägg och grädda i ugn på 200 grader i 20 minuter tills de är riktigt krispiga. Servera med mousserande vin...mums!!

 

 

 

I fredags gjorde jag ett riktigt god "ihopkok" med fläskfilé som vi kommer göra fler gånger. Vi drack en fantastiskt gott zinfandel-vin som vi fått från en vän, kommer självklart inte ihåg vad det hette.
 
4 port
1 fläskfilé
1 vårlök
1 vitlöksklyfta
1/2 fpk körsbärstomater
1 tsk honung
1 dl vispgrädde
1 dl lätt creme fraiche
1 msk koncentrerad oxfond
1/2 kruka färsk basilika
chiliflakes
salt
peppar
torkad salvia
smör till stekning.
 
1. Putsa fläskfilén och skär den i lagom stora bitar och stek dessa tillsammans med skivad vårlök och riven vitlök i en klick smör.
 
2. Halvera körsbärstomaterna och släng ner dem i pannan, ringa lite honung över och låt den bli lite karamelliserad.
 
 
 
3. Rör i grädden, creme fraiche och oxfond samt hacka basilikan och ha i. Smaka av med salt, peppar och salvia.
 
 
4. Servera med ugnsstekt potatis och en god sallad till.
 
 
 
Storhandlade på CoopOnline.se och fick en bit Saint Agur och Taleggio på köpet som jag använde till en smarrig rätt med lövbiff i veckan.
 
2 port
 
2 bitar lövbiff
1 skiva Saint Agur
salt
peppar
 
2 dl Lätt Creme Fraiche
1 - 2 tsk Koncentrerad oxfond
Färsk basilika
1 skiva Taleggio (vit kittost)
Lite chiliflakes
Timjan
salt
peppar
 
1. Lövbiffen saltade och pepprade jag och rullade in Saint Agur (blåmögelost) i. Stek på alla sidor så att köttet får färg, börja med skarven så sitter de ihop bättre.
 
2. Rör ner creme fraichen, oxfonden och låt puttra några minuter. Tillsätt taleggio, färsk basilika och smaka av med kryddorna.
 
3. Vi åt rester av Spaghettin och gårdagens risonisallad till vilket funkade bra. Annars funkar ju potatis eller ris minst lika bra och för LCHF:arna enbart en god sallad.
 
Känns som att lax är ett stående tema på min blogg men det är så gott, nyttigt och prisvärt så det blir lax mellan 1 - 2 ggr i veckan...minst :)
 
Idag gjorde jag en Risonisallad till där jag blandade ner salladsblad, tomat, salladslök och fetaost. Krydda med salt och peppar och ringla lite olivolja eller sesamolja över.
 
Laxen gör jag nästan alltid på samma sätt och så varierar jag tillbehören istället. Sätt ugnen på 225 grader. Droppa lite sesamolja och gnid in den på laxfiléerna och lägg dem med skinnsidan neråt. Krydda med salt, citronpeppar och chiliflakes. Ställ in dem i ugnen och låt dem gå max 16 minuter så blir de perfekta tycker jag.
 
Den kalla såsen blev idag en lite blandning av resterna i kylskåpet, dvs ca 3 msk matlagningsyoghurt, 1 dl lätt creme fraiche, 2 msk majonnäs, lite dill, citrondroppar, salt, citronpeppar.
 
GottGottiGottGott!
 
 
Jag återanvände ett recept från i somras men la till färsk basilika, vitlök och sweet-chili sås till kycklingen. Mums för hungrig mage!
 
 
Från 2012-07-17
Jag blev så infernaliskt sugen på spagetti efter flera dagar av kött och grillat och potatis så det fick det bli till middag. Det blev en krämig sås på knaperstekt bacon, stekt kyckling och 1 dl lätt cremefraiche samt rikligt med svartpeppar, olivolja och riven parmesan på pastan.
Ett tips jag lärt mig av att se på Jamie Olivers program är att spara lite av pastavattnet när man häller av den för att det är den som dels håller pastan varm men också håller isär den så att det inte klumpar sig när den får stå lite samt ger en schysst glans. Jag vill alltid ha en klick smör i pastan också för att det tar fram den goda smaken.
 
Jag sökte på köttfärspaj och fick upp ett recept från bloggen á la Linda som jag använde som grundrecept och ändrade lite så det passar min "diet" och våra smaker. Jag ska hålla mig till 1640 kcal om dagen och då får man snåla in på ost och fullfett men det blev supergott.
8 port
 
Pajdegen
50 g rumstempererat smör
4 dl vetemjöl
1½ dl mjölk
2 tsk bakpulver
 
Fyllning
500 g nötfärs
1 stor gul lök
½ l kantareller
2 vitlöksklyftor
5 msk chilisås
oregano
chiliflakes
salt & peppar

3 dl créme fraiche
1 dl riven ost, gärna lagrad
 
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienserna till degen och knåda samman till en smidig deg. Tryck och klä in degen i pajformen. Förgrädda skalet i ca 10 minuter.
 
2. Koka bort vattnet från kantarellerna och låt dem steka med en klick smör, salt och peppar. Ställ åt sidan. 
 
3. Hacka löken och vitlöken och fräs den tillsammans med köttfärsen. Krydda efter smakmed oregano, chilisås, chiliflakes, salt och peppar och tillsätt kantarellerna mot slutet.
 
4. Fördela fyllingen i pajskalet. Bred créme fraichen över köttfärsblandningen, klicka ut några matskedar ytterligare chilisås och strö över den rivna osten.
 
 
5. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter tills allt är varmt och osten och pajskalet fått gyllenbrun
färg.
 
 
6. Servera med en god sallad - vi gjorde en med tomat, feta, vårlök, olivolja, balsamvinäger, salt och peppar.
 
Jag var riktigt sugen på kyckling efter 2 veckor i Italien utan en enda kycklingbit och hade ganska mycket bacon hemma så vi passade på att lyxa till kyllingen lite på lördagkvällen. Balsamicosåsen var en riktig hit till den salta och feta baconet.
 
4 port
2 stora eller 4 mindre kycklingfiléer
1 pkt bacon
salt
svartpeppar
rapsolja
 
potatis
timjan
salt
svartpeppar
rapsolja
 
Balsamicosås:
2 dl vispgrädde
2 msk balsamvinäger
1 msk kycklingfond
2 pressade vitlöksklyftor
Flytande honung
Salt
Vitpeppar
 
1. Sätt ugnen på 225 grader.
 
2. Tvätta potatisen och dela den i klyftor, lägg dem i en ugnsfast form och blanda dem med rapsolja, flingsalt och svartpeppar samt torkad timjan. Ställ in potatisen i ugnen (tar minst 40 minuter).
 
3. Om man använder 2 stora kycklingfiléer, skär dem i två delar och linda in varje del med bacon så att det täcker det mesta av filéen. Lägg dem i en ugnsform med lite rapsolja i botten. Salta och peppra och ställ in i ugnen. Kolla dem ibland så att de inte vätskar sig för mycket, isådanafall försök att hälla av så mycket av vätskan som möjligt så att baconen får färg men inte bränner fast i botten.
 
4. Blanda grädde, balsamvinäger, kycklingfond och vitlök i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och koka ner några minuter. Smaka av med salt, peppar och honung.
 
5. Servera med en god sallad.
 
 
Dagen efter blev det jättegoda rester av kycklingfiléerna som vi blandade ner med bulgur, sallad, melon, fetaost, tomat och vårlök. Jag gjorde en dressing av gräddfil. dill, lite majonnäs, citronsaft, salt och citronpeppar som funkade väldigt bra till.
 
Vi har kommit hem efter två underbara veckor i Toscana där vi hade hyrt en lägenhet "Casa Palei" i Villa Sesta, Castelnuovo Berardenga som ligger mitt i Chianti-området. Första veckan delade vi lägenheten med mina "svärföräldrar" och "svägerska" och andra veckan var det bara vår lilla familj. De sista två dagarna av semestern bestämde vi oss för att ta två nätter vid kusten då det var så otroligt varmt mitt i landet (upp och studsade mellan 35-45 grader) och hamnade då i Terrenia, strax söder om Marina di Pisa på Toscanas västkust.
Hela resan gick fantastiskt bra med vår lilla Albin, nu 4,5 månader som var en ängel (som vanligt) under dessan två veckor. Jag åkte på halsfluss lagom till att vi åkte till kusten och vi ägnade första dagen där med läkarbesök och apoteksbesök ett antal ggr för att jag skulle få ut min antibiotika som tydligen var av den sällsynta sorten.
Jag går fortfarande på kuren men mådde bättre redan efter första tabletten och pojkarna visar inga tecken ännu...håller dock tummarna hårt fortfarande!
 
Casa Palei som vi bokade via Interhome.se men fick reda på att de lägger på 50% på hyrpriset vilket gör att vi nästa ggn kommer hyra direkt från ägarna. Det var ok standard och väldigt fin miljö MEN det var helt hysteriskt lyhört från lägenheten ovan där deras golv och vårt tak inte hade ngn isolering alls emellan vilket gjorde att när man drar stolar på stengolv så var det helt omöjligt att vara i våra sovrum. Interhome glömde även att meddela att man höll på med ett byggarbete precis brevid huset som drog igång mellan 8-9 på morgonen. Vi är jättenöjda men dessa två saker höll på att kunna förstöra semestern totalt.
 
Casa Palei
 
Utsikten över vinlundarna vid Casa Palei (som en tavla verkligen)
 
Poolen vid Casa Palei var en välsignelse i värmen och med fantastisk utsikt.
 
Det blev självfallet mycket surplande av Chianti Classico och test av både Riservor och icke Riservor. Ett av favoritvinerna hittade vi av en slump även som reklam i tidningen Amelia som svägerskan hade med sig.
 
 
Vi var på vinprovning på den lokala vinproducenten Villa a Sesta som hade en blygsam produktion men en gigantisk fabrik med otroliga tillväxtmöjligheter. En rik person som finansierade allt helt enkelt.
 
 
Jag älskar Gnocchi och finns det på menyn så beställer jag det. Här i Siena (i 44-gradig värme) fick jag en gudomlig Gnocchi al Pesto och sambon och "svärfar" högg in på varsin helt ok Lasagna.
 
 
 
Det blev en hel del Antipasti-middagar hemma i Casa Palei
En av kvällarna gick vi till den Michelin-rekommenderade restaurangen La Bottega del 30 mitt i vår lilla lilla by och vi åt en väldigt god avsmakningsmeny för väldigt höga priser. Folk kom verkligen hit för denna restaurang mitt ute i ingenstans och varje kväll var det fullt med supersnygga bilar utanför.
Krögaren var en äldre fransyska som presenterade maten och sig själv och lät oss känna oss väldigt välkomna.
 
Först in var en liten smakretare som jag totalt glömt bort vad den innehöll. Men det var som en pannkaka av kastanj med en fyllning, detta serverades med ett glas mousserande.
 
Som Antipasti fick vi Zucchiniblomma fylld med Ricotta och svamp samt en pocherad torskfisk.
Primi Piatti var en Ravioli med en perfekt rinnig äggula och tryffel och smörsås.
Secondi Piatta kunde man välja lite olika och jag valde kalv som kokats väldigt länge. Här var jag dock lite besviken då jag tyckte smaken påminde lite väl om konserverat kött men den serverades med en fantastisk god puré och krispig lök stekt i valnötsolja.
Dolce visade sig vara en höjdare men jag var så mätt så jag fick inte ens i mig hälften men den bestod av en hallonsorbet, en perfekt chokladterrin och en pistagesemifreddo.
 
Vi besökte en insjö i Toscana en dag och det var oerhört varmt vid Lago Trasimeno, mellan 39-41 grader i luften och minst 35 grader i vattnet. Man verkligen såg hur det osade värme från marken.
 
 
Lillkillen klarade dock värmen väldigt bra, vi matade med vatten mellan matningarna för att hela tiden hålla honom med vätska och så höll vi honom enbart i skuggan förstås...hela tiden! Har aldrig jagat skugga överallt så mycket :)
 
Staden vid Lago Trasimeno heter Castiglione de Trasimeno och var riktigt mysig med många små butiker som dock alla hade Siesta när vi var där :)
 
I Radda in Chianti hittade vi ett litet guldkorn till restaurang som serverade en himmelsk Gnocchi med färska tomater och krispiga brödsmulor. Kristofer beställde något som de kallade Gnudi vilket jag inte sett någon annanstans. Det är som en Ravioli utan pastaskalet och smakade otroligt gott. Dessa med smak av ricotta och spenat. Det blev kanske lite i mastiga laget och det hade nästan varit värt att dela på det men jag ska hålla ögonen öppna efter denna nya Pastasort (läs mer här om var Gnudi fick sitt namn).
 
 
En kväll lagade jag lite Antipasti följt av färdiga Tortellini med Ricotta och Spenat som jag slungade tillsammans med kokta bönor, smör och rostad vitlök. Till det åt vi en Insalata Mista med både Avocaodo och Mozzarella. Vi hade Pecorino till i princip alla maträtter vi åt :)
 
Menyn från Grand Hotel Golf i Terrenia, tyvärr levde inte maten upp till förväntningarna alls. Hotellet var byggt 1965 och det kändes som att tiden stått still sedan dess, inga renoveringar sen dess skulle jag säga men allt var ändå rent och fräscht. Personalen var dessutom väldigt trevlig och hjälpsam när jag behövde läkare snabbt för min halsfluss.
 
 
Lite souvenirer fick jag iallafall med mig hem. Ett nytt förkläde, olivolja från Valpaio och träslev och träspade.
 
En avslutande bild på vår lilla älskling som charmade alla italienska tanter i närheten i sin Blocketinköpta Chicco Liteway 2011 för 500 kr som fungerade fantastiskt bra på resan.