Moussaka

2kommentarer

Inspirerad av all grekisk mat passade det sig ypperligt att göra Moussaka på den köttfärs jag hade i frysen, egentligen ska det vara lammfärs (såklart) men fungerade helt ok med blandfärs idag.
Jag använde mig av ett nytt recept som jag anpassade till våra smaklökar men orginalet hittar ni på recept.nu
Det tar en stund att göra Moussaka men mycket kan förberedas och göras lite pö om pö vilket jag uppskattar när man har en liten kille som inte alltid vill vara själv.
 
6 port
  • 3st auberginer
  • 1st citron
  • 1st stor gul lök
  • 1st stor vitlöksklyfta (pressad)
  • 1 kg blandfärs (lammfärs egentligen) 
  • 3st stora tomater (hackade)
  • 4 msk tomatpuré
  • 30g smör
  • 2.5 dl mjölk
  • 2 msk vetemjöl
  • 1st äggula
  • 150g prästost
  • 150 g fetaost
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • muskot
  • kanel
  1. Skär auberginerna i tunna skivor och pressa över citronen som gör att aubergineskivorna inte mörknar. Varva skivorna med salt i ett durkslag, täck med en tallrik och en tyngd. Låt stå svalt i en halvtimme så att auberginerna hinner vätska ur sig.
     


     
  2. Skala och skiva löken och bryn den i lite matolja i en stekgryta. Tillsätt köttet och bryn det på medelvärme under omrörning. Pressa över vitlöksklyftan. Smaka av med salt, peppar samt malen kanel.
     
  3. När köttet är brynt och vätskan avdunstat tillsätts tomaterna och tomatpurén under omrörning. Låt det hela sjuda utan lock på medelgod värme i 15-20 minuter. Rör om då och då.
     

     
  4. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Tag kastrullen från spisen och rör i mjölet. Späd med mjölken och öka värmen så att såsen kokar upp. Tag kastrullen från spisen och ställ att svalna.
     
     
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
     
  6. Skölj aubergineskivorna och torka dem noga med hushållspapper. Hetta upp 2 matskedar olivolja i stekpannan och stek skivorna tills de blir guldgula. Låt dem rinna av på hushållspapper.
     
     
  7. Varva aubergineskivorna med köttröran i en ungsfast form. Smula fetaost mellan varven.
     

     
  8. Riv prästosten och vispa ner den i såsen tillsammans med äggulan, häll över de varvade auberginerna och köttet.
     

     
  9. Grädda i 25-30 minuter. Servera med sallad och gärna rödvin.
     

2 kommentarer

Marja- Baka Sockerfritt

28 Aug 2012 22:10

Jag älskar moussaka! Brukar göra den vegetarisk dock, vilket även det blir supergott :)

Camilla

28 Aug 2012 23:22

Det lät gott! Vad använder du istället för köttfärsen?

Kommentera

Publiceras ej