Mat- & Vinsemester i Toscana

0kommentarer

Vi har kommit hem efter två underbara veckor i Toscana där vi hade hyrt en lägenhet "Casa Palei" i Villa Sesta, Castelnuovo Berardenga som ligger mitt i Chianti-området. Första veckan delade vi lägenheten med mina "svärföräldrar" och "svägerska" och andra veckan var det bara vår lilla familj. De sista två dagarna av semestern bestämde vi oss för att ta två nätter vid kusten då det var så otroligt varmt mitt i landet (upp och studsade mellan 35-45 grader) och hamnade då i Terrenia, strax söder om Marina di Pisa på Toscanas västkust.
Hela resan gick fantastiskt bra med vår lilla Albin, nu 4,5 månader som var en ängel (som vanligt) under dessan två veckor. Jag åkte på halsfluss lagom till att vi åkte till kusten och vi ägnade första dagen där med läkarbesök och apoteksbesök ett antal ggr för att jag skulle få ut min antibiotika som tydligen var av den sällsynta sorten.
Jag går fortfarande på kuren men mådde bättre redan efter första tabletten och pojkarna visar inga tecken ännu...håller dock tummarna hårt fortfarande!
 
Casa Palei som vi bokade via Interhome.se men fick reda på att de lägger på 50% på hyrpriset vilket gör att vi nästa ggn kommer hyra direkt från ägarna. Det var ok standard och väldigt fin miljö MEN det var helt hysteriskt lyhört från lägenheten ovan där deras golv och vårt tak inte hade ngn isolering alls emellan vilket gjorde att när man drar stolar på stengolv så var det helt omöjligt att vara i våra sovrum. Interhome glömde även att meddela att man höll på med ett byggarbete precis brevid huset som drog igång mellan 8-9 på morgonen. Vi är jättenöjda men dessa två saker höll på att kunna förstöra semestern totalt.
 
Casa Palei
 
Utsikten över vinlundarna vid Casa Palei (som en tavla verkligen)
 
Poolen vid Casa Palei var en välsignelse i värmen och med fantastisk utsikt.
 
Det blev självfallet mycket surplande av Chianti Classico och test av både Riservor och icke Riservor. Ett av favoritvinerna hittade vi av en slump även som reklam i tidningen Amelia som svägerskan hade med sig.
 
 
Vi var på vinprovning på den lokala vinproducenten Villa a Sesta som hade en blygsam produktion men en gigantisk fabrik med otroliga tillväxtmöjligheter. En rik person som finansierade allt helt enkelt.
 
 
Jag älskar Gnocchi och finns det på menyn så beställer jag det. Här i Siena (i 44-gradig värme) fick jag en gudomlig Gnocchi al Pesto och sambon och "svärfar" högg in på varsin helt ok Lasagna.
 
 
 
Det blev en hel del Antipasti-middagar hemma i Casa Palei
En av kvällarna gick vi till den Michelin-rekommenderade restaurangen La Bottega del 30 mitt i vår lilla lilla by och vi åt en väldigt god avsmakningsmeny för väldigt höga priser. Folk kom verkligen hit för denna restaurang mitt ute i ingenstans och varje kväll var det fullt med supersnygga bilar utanför.
Krögaren var en äldre fransyska som presenterade maten och sig själv och lät oss känna oss väldigt välkomna.
 
Först in var en liten smakretare som jag totalt glömt bort vad den innehöll. Men det var som en pannkaka av kastanj med en fyllning, detta serverades med ett glas mousserande.
 
Som Antipasti fick vi Zucchiniblomma fylld med Ricotta och svamp samt en pocherad torskfisk.
Primi Piatti var en Ravioli med en perfekt rinnig äggula och tryffel och smörsås.
Secondi Piatta kunde man välja lite olika och jag valde kalv som kokats väldigt länge. Här var jag dock lite besviken då jag tyckte smaken påminde lite väl om konserverat kött men den serverades med en fantastisk god puré och krispig lök stekt i valnötsolja.
Dolce visade sig vara en höjdare men jag var så mätt så jag fick inte ens i mig hälften men den bestod av en hallonsorbet, en perfekt chokladterrin och en pistagesemifreddo.
 
Vi besökte en insjö i Toscana en dag och det var oerhört varmt vid Lago Trasimeno, mellan 39-41 grader i luften och minst 35 grader i vattnet. Man verkligen såg hur det osade värme från marken.
 
 
Lillkillen klarade dock värmen väldigt bra, vi matade med vatten mellan matningarna för att hela tiden hålla honom med vätska och så höll vi honom enbart i skuggan förstås...hela tiden! Har aldrig jagat skugga överallt så mycket :)
 
Staden vid Lago Trasimeno heter Castiglione de Trasimeno och var riktigt mysig med många små butiker som dock alla hade Siesta när vi var där :)
 
I Radda in Chianti hittade vi ett litet guldkorn till restaurang som serverade en himmelsk Gnocchi med färska tomater och krispiga brödsmulor. Kristofer beställde något som de kallade Gnudi vilket jag inte sett någon annanstans. Det är som en Ravioli utan pastaskalet och smakade otroligt gott. Dessa med smak av ricotta och spenat. Det blev kanske lite i mastiga laget och det hade nästan varit värt att dela på det men jag ska hålla ögonen öppna efter denna nya Pastasort (läs mer här om var Gnudi fick sitt namn).
 
 
En kväll lagade jag lite Antipasti följt av färdiga Tortellini med Ricotta och Spenat som jag slungade tillsammans med kokta bönor, smör och rostad vitlök. Till det åt vi en Insalata Mista med både Avocaodo och Mozzarella. Vi hade Pecorino till i princip alla maträtter vi åt :)
 
Menyn från Grand Hotel Golf i Terrenia, tyvärr levde inte maten upp till förväntningarna alls. Hotellet var byggt 1965 och det kändes som att tiden stått still sedan dess, inga renoveringar sen dess skulle jag säga men allt var ändå rent och fräscht. Personalen var dessutom väldigt trevlig och hjälpsam när jag behövde läkare snabbt för min halsfluss.
 
 
Lite souvenirer fick jag iallafall med mig hem. Ett nytt förkläde, olivolja från Valpaio och träslev och träspade.
 
En avslutande bild på vår lilla älskling som charmade alla italienska tanter i närheten i sin Blocketinköpta Chicco Liteway 2011 för 500 kr som fungerade fantastiskt bra på resan.
 
 

Kommentera

Publiceras ej