Jag gjorde ett recept från Babycenter.com som jag dock ändrade om litegrann och det slank ner både hos oss och Albin (9 mån) utan problem. Vi var tvungen att salta ordentligt på vår mat och serverade det även till Albin med kyckling stekt med rosmarin och lite peppar. 
 
4 vuxenportioner och 5 barnportioner

4 dl risottoris
8 dl vatten
1 zucchini, grovriven
3 tomater, urkärnade och skållade
175 g philadelphiaost (tomat och pesto)
4-5 finhackade basilikablad

Koka riset i vattnet tills det är mjukt. Stek zucchinin hastigt och ner den. Låt detta värmas igenom på låg värme ett par minuter. Finhacka tomaten under tiden och rör ner i riset tillsammans med philadelphiaosten och basilikan.
Barnmat,
I år testade jag att göra egen sill och det blev Leila Lindholms snabba senapssill som fick bli inspirationen.
Väldigt gott och mycket fräschare än köpesill, även om jag gillar den också.
 
1 stor plus en liten burk
 
3 pkt 5–minuterssill (à 420 g)
1 dl crème fraîche
Flingsalt
Svartpeppar
Senapssås
1 dl senap
2 msk rödvinsvinäger
3 msk strösocker
0.5 tsk flingsalt
nymald svartpeppar
2 dl solrosolja
 2 msk kallt espressokaffe
Färsk dill
  1. Vispa samman senap, rödvinsvinäger, strösocker, flingsalt och svartpeppar.
  2. Tillsätt oljan i en tunn stråle under vispning.
  3. Smaksätt med kall espresso.
  4. Vänd ner färsk skuren dill.
  5. Häll av sillen och låt all vätska droppa bort.
  6. Skiva sillen i bitar och blanda den med senapssåsen och crème fraîche.
  7. Smaksätt med kryddor och fyll en sillburk eller sillkrus och låt med fördel sillen stå 1–2 dagar.
Sill,
Vi hade planerat att gå ut och äta utan barn men tiden bara springer iväg och till slut bestämde vi oss för att passa på att äta middag ihop hemma hos migi fredags när Kristofer var på grabbfest och jag hade Albin hemma.
En av tjejerna håller hårt på sin LCHF-diet (asduktigt) men det är ju inga konstigheter egentligen och ganska likt det jag äter och tycker om att äta.
 
Till snacks bjöd jag på Dadlar inlindade i Bacon (receptet har ni här) och lite nötter att tugga på .
 
            
 
Till huvudrätt gjorde jag en rätt som jag hittade på matbloggen "Ryska Dockor" som är Kycklingbröst marinerade i majonnäs, dijonsenap och persilja. Jag var lite fundersam på hur det skulle smaka men det var riktigt gott och majonnäsen smälter i ugnen vilket ger kycklingen en väldigt bra saftighet och kvar är smaken från senap och persilja.
 
4 port
ca 800 g kycklingfilé
1, 5 dl majonnäs
2 msk dijonsenap
1 dl hackad färsk persilja
salt
peppar

1. Blanda marinad av majonnäs, persilja, senap, salt och peppar. Lägg ner kycklingfiléerna i marinaden och låt dem stå kallt i 2-3 timmar.
 
              

2. Vid tid för tillagning lägg dem i en ugnfast form och stek kycklingen i ugnen i 200 grader ca 40 minuter, kör 5 minuter till på grilleffekt, 225 grader, så att filéerna får en fin stekyta.
 
           
 
Till kycklingen serverade jag Brysselkål fräst med vitlök och bacon som är en ny favorit, det är otroligt gott och ett jättebra alternativ till potatis, ris eller pasta.
Dela brysselkålen och skär av stammen på den. Fräs baconet krispigt men spara fettet i pannan och fräs sedan vitlök, scharlottenlök och brysselkålen i baconfettet. Tillsätt det stekta baconet när kålen börjar bli mjuk och låt det stå och fräsa lite under lock på svag värme.
 
 
Jag gjorde även en enkel sallad på Körsbärstomater, fetaost och persilja som jag ringlade rikligt med olivolja och lite balsamvinäger över samt smaka av med salt och peppar.
 
 
 
Till efterrätt gjorde jag en hederlig Fruktsallad med äpple, banan, apelsin, clementin och stjärnfrukt (carambole). Jag droppade även över några droppar romessens och serverade med creme fraiche (fräschare än vispgrädde tycker jag). Är man LCHF-fanatiker får man inte äta frukt men det frånsåg vi :)
 
 
Till allt det här drack vi en Shiraz, Penfolds "Hyland" och en Zinfandel, 7 Deadly Zins som blev en ny personlig favorit.
 
 
 
 
LCHF,
Det här "Jansonen" är en riktigt smarrig variant och jag kör den i år igen. Däremot byter jag ut ströbrödet mot glutenfritt ströbröd på majs istället så kan även svägerskan äta den.

 ca 10 pers
  • 4 st gula lökar
  • ca 15 st potatisar
  • 2 burkar (à 100 g) ansjovisfliléer
  • 5 dl vispgrädde
  • ca 1,5 msk ströbröd
  • ca 3 msk smör


    1. Skala och skär löken i tunna skivor. Fräs löken i stekpanna på svag värme tills den blivit genomskinlig.

2. Smörj en ugnssäker form.

3. Skala potatisen och skär den i tunna "tändstickor".

4. Skär ansjovisen i 2 delar och spara spadet!

5. Varva potatis, lök och ansjovis med potatis underst och överst.



6. Häll på ansjovisspadet och grädden.

7. Strö över ströbrödet och lägg på små klickar smör.



8. Grädda i 225 grader i ca 45-50 minuter tills potatisen är helt klar!

jansons,

Idag blev det en repris från sommaren 2010 men som passar alldeles utmärkt så här inför julbordet och det gäller att passa på när de kastar gravad lax efter en i affären :)


Potatis
Salt
Gravad Lax
Dill
Citron

Béchamelsås
Mjöl
Smör
Röd Mjölk/Matlagningsgrädde
Salt
Vitpeppar

* Skala och skär potatisen i tjockare skivor och koka denna i saltat vatten.

* Lägg upp den gravade laxen på tallrikar, dekorera med Citronskivor.

* Bryn några matskedar mjöl i lika mkt smör och rör ut detta ordentligt utan att det bränns vid.

* Koka samtidigt mjölk/grädde (minst 3 dl) och vispa sedan ut detta i mjöl och smörkastrullen, tänk på att hela tiden vispa så det inte bildas klumpar. Späd ut så att det blir en lagom tjock konsistens (ganska tjock).



* Krydda såsen med salt och vitpeppar när den är klar.

* Blanda ner Potatis och rikligt med dill i Bechamelsåsen och servera den varm till laxen.


Den här inkokta laxen har jag gjort tidigare till jul och det fick bli mitt bidrag till julbordet även i år. Den är väldigt väldigt god och mycket enkel och passar perfekt både till jul och midsommar faktiskt!

Ca 10 port.

500 gram färsk laxfilé
0,5 dl vitvinsvinäger
0,5 dl socker
3 dl vatten
1 msk salt
1 st röd lök skuren i ringar
1 st skalad morot skuren i tunna skivor
10 st vitpepparkorn
5 st svartpepparkorn
1 st lagerblad
5 st dillkvistar

Såsen
2 dl Äkta Majonnäs
1 dl Gräddfil
rikligt med Dill
1st vitlöksklyftor
Chili (lite lite färskt)
Några droppar citron
salt
Svartpeppar

1. Putsa laxfilén, dvs skär bort alla hinnor, plocka ut ryggbenen med en pincett eller tång och skär loss skinnet. Skär små portionsbitar av jämn storlek cirka tre gånger tre centimeter.

2. Blanda alla övriga ingredienser till laxen i en stor kastrull. Koka upp alltsammans och låt lagen sjuda ett par minuter. Lägg i laxbitarna och låt dem koka cirka en till två minuter. Det är viktigt att lagen täcker fisken ordentligt.

3. Tag kastrullen från värmen och låt laxen svalna i lagen.

4. Dillmajonäsen blandas i en skål och smakar bäst om den får stå några timmar.

Lax,
Provade att göra dessa Majsplättar som jag fått tips om via FB-gruppen "Vi som gör egen barnmat". och de blev mycket uppskattade av Albin. Väldigt lätt att ta med och ge som mellis eller istället för smörgås i väntan på maten. Man behöver inte servera dem varma utan bara upptinade och rumstempererade (Albin gillar dem bäst då).
 
ca 20 st
Mixa 2 dl upptinad majs, tillsätt 3 ägg, 1 dl mjöl och 3 msk keso och mixa detta så att det blir en ordentligt blandad smet.
Stek dem med smör i  ett plättlagg. Kan frysas in på hög med bakpapper mellan lagren.
 
            
 
 
 
 
Barnmat,
I Johanna Westmans orginalrecept ska man ha cognac men eftersom jag tyckte det blev lite väl dyra godisar om jag skulle gå och köpa en flaska cognac för 1 msk i receptet så använde jag mig av romessens som går att köpa på vilken matbutik som helst.
 

ca 20 st

  • 125 g nougat
  • 200 g mandelmassa
  • 1 msk Dr Oetker Romessens (smaka av så det blir som ni själva vill, 1 msk ger ganska ordentlig romsmak)
  • 100 g mörk choklad
 
  1. Skär nougaten i ca 20 tärningar. Rulla tärningarna till jämna bollar.
  2. Blanda romessens  i mandelmassan, smaka av.
  3. Ta en liten nypa mandelmassa, lägg i nougaten och rulla i handflatan till en jämn boll.
  4. Smält chokladen i vattenbad eller i mikron.
  5. Doppa bollarna i den smälta chokladen. Låt bollarna rinna av lite innan du lägger upp dem på ett bakplåtspapper.
  6. Låt stelna helt. Förvara svalt.
Livsfarligt goda!!!
 
              
 
Det var samma härliga vänner som samlades för att äta julbord i år och jag hade bokat Djurgårdsbrunn för att vi ville ha en mysigare miljö än förra årets julbord i Stadshuskällaren (läs om det här).
Vi gav alla årets julbord högt betyg då maten var god, den serverades i ett svalare rum vilket gjorde att den kändes fräsch, det var lagom mycket men allt man ville ha fanns, personalen var supertrevlig & jättemysig miljö.
Ett stort plus att vi fick en mysig och vintrig promenad hem längs med Djurgårdskanalen och Strandvägen.
 
 
 
 
Jag ville testa ett nytt recept på saffransbullar i år och hittade ett på ICA.se som hette Saffranslängd med vit choklad. Det lät himla smarrigt men jag tycker att längder är osmidiga att frysa in eftersom man oftast kanske vill ta ut några bullar och inte en hel längd som man då MÅSTE äta upp :) Jag följde receptet hela vägen fram tills utbakningen och gräddade i 250 grader i 8 minuter (istället för att grädda längder i 175 grader i 25 minuter). Receptet nedan är för en hel sats, jag gjorde dock bara en halv.
 
10/12 .- nu har jag smakat på dem också och YUMMIE!! De var saftiga och alldeles perfekt söta med lite crunch av vit choklad!
 

ca 35 bullar

Degen

  • 200 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 2   kuvert saffran (à 1/2 g)
  • 1/2 tsk salt
  • 2 dl socker
  • 13 dl vetemjöl

Fyllning

  • 75 g smör eller margarin
  • 200 g vit choklad
  • 1/2 dl socker
  • 1 ägg & pärlsocker till garnering
  1. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm blandningen till fingervarmt, ca 37°C.
  2. Smula ner jästen i en degbunke. Häll över mjölk- och smörblandningen. Blanda ner saffran med salt och socker.
  3. Rör ner mjölet lite i taget tills du har en smidig deg.
  4. Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 250°C. Kavla ut halva degen på mjölad arbetsbänk till en platta, ca 30x40 cm.Bre ut hälften av matfettet ovanpå och strö över hälften av den vita chokladen (hackad) och hälften av sockret.
  6. Rulla ihop degen och skär ut bullar, tänk på att inte göra dem för stora.
  7. Gör likadant med den andra halvan av degen. Lägg bullarna i muffinsformar (eller bara i pappersformar) och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
  8. Ställ in i mitten av ugnen i 7-8 minuter.

 

 
                  
                   
                  
...eller Millas Magiska MandelMums som sambon säger :)

Jag har haft med detta recept flera jular i rad och de är  nu ett stående inslag varje jul hemma hos oss.
Supergoda och väldigt lätta och snabba att göra. Jag brukar förpacka fint och ge bort till familj och vänner.

ca 50st

2,5 dl mandel
1 msk smör
1 nypa salt
1 burk kondenserad mjölk (cirka 395 g)
500 g mörk choklad
1,5 tsk vaniljsocker



1.
Sätt ugnen på 175 grader. Klä en form, ca 20 x 20 centimeter, med bakplåtspapper. (En avlång bakform för limpor går också bra.)


2.
Hacka mandeln och sprid ut dem glest på en plåt. Rosta dem i cirka 10 minuter, men passa dem noga så de inte bränns.



3.
Lägg smör och salt i en skål och häll i de varma nötterna i skålen. Rör om tills allt smör har smält. Ställ åt sidan.





4.
Hacka all choklad fint och lägg i en bunke tillsammans med den kondenserade mjölk.




5.
Smält chokladen över vattenbad. Rör om ordentligt!!!




6.
Blanda ner nötter och vanilj i chokladen och häll upp den i formen. Släta till på ytan med baksidan av en plastsked.




7.
Låt svalna och sätt in i kylskåpet i minst en timme.

8. Ta ut fudgen ur formen och skär den i fyrkanter.




Till vänster är det RockyRoad och ni hitta receptet här

Oooops! Att slicka skålen ingår i kockens jobb ;)






Julgodis,
Fryst renskav är en perfekt vardagsräddare och det smakar så gott när man lägger till lite svamp och viltfond.
Mina föräldrar har en vinranka in sin lilla hörna hemma i Täby Kyrkby och jag använde den gele som de gjorde av vindruvorna i somras.
 
4 port
 
1 pkt renskav
1 dl grädde
1 msk viltfond
7 st champinjoner
salt
svartpeppar
1 tsk gele
färsk timjan
vindruvs- eller vinbärsgele
 
10-15 potatisar
1 msk smör
2 msk mjölk
salt
 
  1. Skala och koka potatisen mjuk och låt den ånga av.
  2. Stek renskaven under tiden (den ska vara fryst) och när den är helt tinad och fått färg så tillsätt champinjonerna (skurna i ganska stora bitar). Blanda fonden med grädden och tillsätt den i renskaven.Smaka av med salt och svartpeppar och repa av en ordentlig knippe färsk timjan samt en klick gele.
  3. Mosa potatisen med en stomp eller vispa till ett mos, tillsätt smör och mjölk till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.
  4. Servera renskavsgrytan med potatisstomp och gele.