Det är sååå mycket godare med hemlagade köttbullar och det här är min absolut favoritkombination. Den inlagda gurkan till är så enkel och kompetterar verkligen rätten!

Strunta i köpeköttbullar - gör bara egna from nu!

4 port
 

Köttbullar
500
g
blandfärs
1/2 dl ströbröd
1 dl mjölk
1/2 msk salt
1/2 tsk malen vitpeppar
1/2 gul lök
1 ägg
smör till stekning

Gräddsås

30 g smör
30 g vetemjöl
4 dl oxbuljong (1 msk koncentrerad oxbuljong utblandad i vatten)
1 dl matlagnigsgrädde
1 tsk kinesisk soja
salt 
malen vitpeppar

Inlagd gurka
1
st slanggurka
2 msk ättikssprit
2 msk strösocker
1 dl vatten
1/2 krm vitpeppar
1/2 tsk salt
1 dl hackad färsk dill

Kokt mandelpotatis

1. Börja med den inlagda gurkan. 
Skala gurkan med en potatisskalare. Hyvla den i tunna skivor med osthyvel och lägg den i en skål.


2.
Hacka dillen fint och blanda ner den tillsammans med resten av ingredienserna. Låt allt stå svalt en stund innan servering.



3. Blanda ströbröd och mjölk och låt svälla minst 10 minuter. Hacka löken mycket fint och fräs den utan att den får färg, låt den svalna.


4.
Arbeta in saltet och äggen i färsen. Tillsätt lök, ströbröd och peppar, blanda väl. Forma köttbullarna till runda bollar. Stek köttbullarna i smör i stekpanna, ca 5-6 minuter. Skaka på pannan så att de får en fin, rund form.






5.
Koka mandelpotatisen.

6. Värm grädden i mikron. Smält smöret i en kastrull. Ta av kastrullen från värmen och rör ner mjölet. Ställ tillbaka kastrullen på värmen och spä med köttbuljongen. Låt sjuda 10 minuter. Tillsätt varm grädde och sjud till önskad konsistens. Krydda med soja, salt och peppar. 

7. Servera köttbullarna med kokt potatis, gräddsås, inlagd gurka och rårörda lingon! 

Ibland är slumpen rolig! Jag hade redan gjort matplaneringen för förra veckan och planerat in denna indiska rätt till fredagen när det visar sig att det faktiskt är ett recept från "Husmorsorna"vars kokbok jag prisar nedan i ett annan inlägg, det såg jag mitt i matlagningen!

Denna rätt var väldigt god men behövde lite mer hetta än orginalreceptet så vi strödde över lite chiliflakes och serverade med mango chutney.
Som vanligt har jag justerat receptet något så att det passar vad vi hade hemma och inte.

4 port

8 st kycklinglårfiléer
saften av 1 citron
3 msk smör
pepparmix
flingsalt med BBQ-smak
1
st
hackad gul lök
5 st finhackade vitlöksklyftor
2 st urkärnade röda thaichilis, finhackade
2 st rejäla bitar ingefära, rivna
2 tsk spiskummin
2 tsk korianderpulver
1 tsk garam masala (jag gjorde min egen, se recept här)
3 dl passerade tomater
2 dl vatten
5 dl turkisk yoghurt
salt
mango chutney
chiliflakes

Basmatiris
Naan-bröd (färdigköpta från SantaMaria)

1. Gnid in kycklingdelarna i citronsaften, pepparmix och flingsalt med BBQ-smaka och låt dem vila lite.

2.
Stek kycklingen i rapsolja så den blir gyllenbrun - lägg åt sidan. 

3.
Hetta upp smör i en stor gryta, i med lök, vitlök, chili och ingefära. Rör runt.

4.
I med kryddorna. Rör runt  

5. 
I med passerade tomater, vatten och yoghurt. Koka, smaka av och krydda mer om det behövs. 

6. 
I med kycklingen och låt det puttra i ca 20 minuter.



7
. Koka riset enligt ansvisning på förpackning under tiden och värm Naan-brödet i ugnen.

8.
Servera kycklinggrytan med ris, naan-bröd och mango chutney samt valfri grönsak.



Jag älskar texterna ALLA recept i denna kokbok av Emma Hamberg & Anette Rosvall (Husmorsorna)!! Solo, fest, romantisk, tv-dinner i name it, allt finns!
Köpte den på BokRean så kasta er ut och införskaffa "Fredagsmys"!!


Ikväll prövade jag ett recept inspirerat från en av mina favoritbloggar men med lite tillägg och varianter så det blev som jag vill ha det. Savoykålen tillsammans med laxen blev väldigt gott och potatisen kändes nästa onödig idag!

2 port

2 st färska laxfiléer
Sesamfrön
Sesamolja
Salt
Citronpeppar

6 st medelstora potatisar

1/2 Savoykålhuvud
2 st vitlöksklyftor, finhackade
2,5 dl matlagningsgrädde
1 msk vitt vin
salt
svartpeppar
rapsolja
smör


1.
 Värm ugnen till 200 grader. 

2. Skölj och koka potatisen med skal.

3. Lägg laxen med skinnet neråt i en ugnsform. Pensla laxen med sesamolja och strö sesamfrön samt salt och citronpeppar över den och sätt in den i ugnen i cirka 15 minuter eller tills den är klar.



4. Skär bort stocken från kålen och strimla den. Värm smör i en panna och fräs den finhackade vitlöken och den strimlade savoykålen utan att det får färg. Salta och peppra.



5. Koka upp grädden och vinet lite snabbt och lägg ner kålen och vitlöken. Låt koka cirka 5 minuter tills grädden kokat in något. Smaka av med salt och peppar.

6. Servera laxen på en bädd av savoykål samt potatis och en god sallad till (idag blev det en vitkålssallad med oliver, fetaost, tomat och gurka).
 

Hittade ett recept jag rivit ut från någon tidning på Per Mobergs Älgfärsbiffar som vi lyxade till oss med ikväll och behöver jag säga att det var jättegott?! Jag blev oerhört mätt på 1 1/2 biff troligtvis med tanke på vispgrädden som de innehåller men den behövs för att inte biffen ska bli för torr vilket är lätt hänt med älgfärs.

Jag uteslöt messmöret som finns med i orginalreceptet eftersom det inte är ngt vi vanligtvis äter här hemma och för 4 msk i en sås kändes det lite väl magstarkt att köpa en hel förpackning så såsen är min egen variant på Pers recept som finns här om man vill göra som mästaren. 

4 port
500 g älgfärs
1 ägg
1 tsk salt
nymalen peppar
1 gul lök
3 enbär
2 dl vispgrädde
1/2 dl ströbröd
smör till stekning

Sås:
3 schalottenlökar
1 msk smör
2 dl oxfond (koncentrerad utrört i vatten)
3 msk vitt vin
2 dl crème fraiche
1 dl matlagningsgrädde
2 msk rårörda lingon
2 tsk fransk senap
2 msk japansk soja
1 msk rödvinbärsgéle
5 enbär
svartpeppar

Ugnsbakad Mandelpotatis:
800 g mandelpotatis
olivolja
salt
timjan


1.
Sätt ugnen på 200 grader.

2. Rör ihop färs, ägg, salt och peppar till en slät smet.

3.
Skala och riv löken, finhacka enbären och blanda i tillsammans med resten av ingredienserna till färsbiffarna.

4. Blanda smeten ordentligt och forma den till 8 små biffar.



5. Bryn biffarna tills de fått fin färg och lägg över dem i en ugnsform och låt vila medans du förbereder potatisen.

6. Skrubba och skölj potatisarna. Halvera stora potatisar och låt de små vara hela. Häll olivoljan i en långpanna och lägg i potatisen. Strö över ett gott salt och krydda med timjan. Låt potatisarna stå i ugnen tills de börjar bli lite gyllenbruna och känns mjuka ca 30 minuter. Rör om efter halva tiden så att de inte fastnar på plåten.



7. Under tiden potatisen är i ugnen kan du förbereda såsen. Skala och finhacka schalottenlökarna. Fräs dem i smöret i en kastrull. Häll i fond, vin och grädde/creme fraiche och låt allt koka upp under omrörning.

8. Tillsätt övriga ingredienser och låt såsen långsamt koka ner till önskad konsistens. Rör om då och då. Smaka av med svartpeppar.



9. När potatisen är klar, ta ut dem och lägg över lite folie så de inte kallnar och ställ in biffarna i ugnen. Låt dem steka klart i ugnen, 8-10 minuter eller tills köttsaften som sipprar ut är genomskinlig.

10. Plocka upp enbären ur såsen och servera biffarna tillsammans med såsen, ugnsbakad mandelpotatis och rårörda lingon.


 

 

Kristofer var på AW med kollegorna och jag hade hjärnsläpp över vad jag skulle äta...tankarna gick Sushi, Hamburgare, Tonfisksmörgås, Pizza....men landade till slut på att laga Spaghetti. Först tänkte jag göra en enkel Aglio e Olio, dvs. med vitlök och olivolja men när jag började steka vitlöken kom jag på att jag hade kräftstjärtar hemma så det blev en het och god skaldjursås istället.

Eftersom jag lagade för en person får ni smaka er fram till rätt mängder men så här är det ungefärliga mängderna för 1 pers.

1 port Spaghetti (gärna EKO).

1 stor vitlöksklyfta
1 msk rapsolja att steka vitlöken i
1/2 dl matlagningsgrädde
1 dl lätt creme fraiche
1/2 tsk cayennepeppar
1 dl kräftstjärtar
1 tsk hummerfond (enbart för färg och akta så det inte blir för salt).
svartpeppar
några droppar citronsaft

Smör
Olivolja

1. Koka pastan enligt anvisningar på paketet
2. Hacka vitlöken fint och stek den i rapsolja utan att den tar färg.
3. Häll i grädde och creme fraiche samt cayennepeppar.
4. Häll i kräftstjärtarna och hummerfonden.
5. Smaka av med svartpeppar och citronsaft.
6. Låt sjuda ihop några minuter (inte för länge för då blir kräftstjärtarna sega).
7. Häll av pastan när den är klar och häll upp i en djup tallrik.
8. Klicka över lite smör och häll över såsen, blanda ihop och ringla lite olivolja samt några drag med pepparkvarnen över tallriken.

NJUT!

Till nästa helg tänkte jag laga Indisk smörkyckling och då behövs Garam Masala som är en indisk kryddblandning och jag hade skrivit upp det på handlingslistan inför veckans storhandling imorgon.

Lämpligt nog så hade ICA Buffé ett recept på denna kryddblandning i tidningen som kom med posten idag och jag hade alla kryddor hemma så varför köpa när jag kan blanda själv.
Det finns massor av olika recept på Garam Masala men jag tyckte detta var bra för då kan jag tillsätta Chili och ytterligare Spiskummin & Färsk ingefära senare.

1 msk malen Spiskummin
1 msk malen Koriander
1 msk malen Gurkmeja
(enbart för färgen)
1 msk malen Ingefära
1 msk malen Kanel
1 msk malen Kardemumma
1/2 krm malen Kryddnejlika 
(Har man inte kryddnejlika hemma så fungerar kryddpeppar som har ungefär samma smak)

- Blanda ihop alla kryddor och förvara i en burk med tättslutande lock. Bör hålla sig ett halvår.

Det blev en favorit i repris till middag ikväll och använder ett recept jag la upp 2010-10-08 igen!
Supergott och väldigt enkelt!

4 pers
4 st  kycklingbröst
Smör
1 st  tomat
1 kruka basilika
3 msk  dijonsenap (eller mer om du vill)
2 dl  matlagningsgrädde
2 st  vitlöksklyfta
2 dl  lätt crème fraiche
salt och peppar
2 dl  riven ost

Basmatiris
färska Sockerärtor


1. Sätt ugnen på 200 grader. Putsa kycklingfiléerna och stek dem gyllenbruna i smör.

2. Skiva tomaten tunt. Lägg filéerna i en ugnsfast form och lägg på tomaterna. Repa av alla basilikablad och hacka, strö sedan över.



3. Rör ut dijonsenapen i grädden och pressa i vitlöken. Blanda med crème fraiche och salta och peppra. Häll över kycklingen och strö över ost. Gratinera i 20-25 minuter.



4. Koka riset enligt anvisning på paketet.

5. Koka Sockerärtorna i lättsaltat vatten i någon minut. Servera med gratängen.




SUPERGOTT!
Jag gillar ju inte det kommersiella stojjet bakom denna dag och tycker att man ska försöka visa varandra uppskattning lite då och då istället för på bestämda dagar MEN å andra sidan kan man använda dagen till att göra något fint och kul ihop med sin älskling eller sina älskade vänner eller älskade familj! Alla tillfällen är ju bra tillfällen!

Själv passade jag på att smyga ner en påse Dumlekola och ett kort med lite kärleksförklaringar i min älsklings jackficka natten till igår (på en av de minst 2 kisspauserna som råder under natten). Han hittade detta när jag var på väg ut från lägenheten och blev lika överraskad som jag hade hoppats :)
När min kära kom hem hade han varit och köpt en present (som visade sig vara en bok jag vill läsa) och skrivit ett fint kort....vem blir inte glad för lite presenter oavsett om det är alla hjärtans dag eller inte!

Vi hade, liksom väldigt många Kungsholmspar och kompisar, bokat bord på Restaurang Kungsholmen.
Jag gillar verkligen atmosfären där och deras fantastisk goda alkoholfria drink med äpple och mynta!
Kristofer valde deras Oxrullader som var väldigt mättande men kanske lite väl tråkigt presenterade och lite väl trist smak för 270 kr tyckte han. Jag valde Combo-sushin med 14 bitar som serveras med 3 olika sojasåser. Helt ok men för 250 kr kan jag äta fantastisk sushi på Roppongi!
I vilket fall som helst var det en mysig kväll som bjöd på lite promenad (långsam och vaggande) i snöandet.

Nästa år på  Alla hjärtans dag ska jag göra som några av mina bekanta gjort - GE BLOD!




Kanske lite pyssel med några moment men större delen av soppan klarar sig själv på spisen och det är väl värt mödan för den här soppan blev jättegod. Kristofer tyckte det var den godaste soppan han ätit och jag tyckte toppingen av hamburgerkött och creme fraiche var pricken över i:et med sin goda sälta till den lena soppan. Perfekt en kall söndagkväll!

4 port

500 g grön sparris
3 dl grädde
2 dl mjölk
5 dl grönsaksbuljong
100 g finstrimlad vårlök
1 dl vitt vin
2 msk smör
2 finstrimlade vitlöksklyftor
salt
svartpeppar
2 msk finhackad dill

Topping:
1 dl crème fraiche
100 g rökt, finstrimlat hamburgerkött
flingsalt
svartpeppar
3 st krossade rosépepparkorn

1. Skölj och skala sparrisen från mitten och nedåt (spara skalen!). 

2.
Skär, eller bryt bort rotdelen ca 2 cm (spara rötterna!). Dela resterna av sparrisen i ca 2 cm tjocka bitar.

3.
Fräs vårlök, sparrisskal, rotbitar och vitök i smör utan att det tar färg. Slå på vinet och buljongen. Koka i 10 min.

4.
Tillsätt grädden och sparrisbitarna och koka i ytterligare 10 min.



5. Lyft upp och spara några av sparrisbitarna, mixa och sila soppan. Salta och peppra.



6. Koka soppan tillsammans med sparrisbitarna i 5 min till. Strö över dill.

7.
Blanda creme-fraichen med hamburgerköttet, salt, svartpeppar och rosèpeppar.



8.
Servera soppan varm med en klick av toppingen.

Äntligen var det dags för kursdag nr 1 (av 2) hos Annas Profylax/Profylaxgruppen på Mariatorget! 3h av många bra tekniker och övningar och information och ytterligare 3h nästa söndag väntar.

Efter detta var vi rejält hungriga och började klättra upp för Blecktornsgränd och hamnade till slut på Café Mariaberget som visade sig vara en lite pärla. Kristofer var helt lyrisk över hans lammfärslasagne för 90 kr och jag var kanske inte lika lyrisk över min Chèvre- och spenatpaj för 80 kr men den var helt ok och framförallt var båda rätterna hemmagjorda och inga uppvärmda Finduspaket.

Mätta och belåtna promenerade vi längs med Mariaberget och njöt av den vackra utsikten och Stockholm som badade i sol och leende människor.
Synd att man inte är lite smidigare bara, går långsamt för det spänner och drar i magen och känner mig konstant kissnödig men det är väl som det ska antar jag.

Fantasisk utsikt över Riddarfjärden och Stadshuset



Kristofer med Gamla Stan i bakgrunden


En väldigt god gryta med mycket Scharlottenlök och champinjoner som passade perfekt till lördagsmiddag med en vän på besök.

4 port

500 g fläskfilé
1 msk smör
salt
svartpeppar
250 g champinjoner, borstade och torkade
8 st schalottenlökar, delade i halvor
1 msk vetemjöl
3 dl vatten
2 dl mellangrädde
2 tsk dijonsenap
1 msk kalvfond, koncentrerad
1 msk koncentrerad äppeljuice
0,5 tsk torkad dragon

Palsternacks- och potatismos:
600 g potatis, helst mjölig, skalad, i bitar
400 g palsternacka, skalad, i bitar
1st skivad salladslök
2 msk smör
1 citron, pressad saft
salt
svartpeppar
1 msk torkad körvel

färsk persilja

1. Koka potatis och palsternacka i lättsaltat vatten tills bitarna är mjuka. Häll av vattnet och låt stå.

2.
 Ta bort senor och fett från fläskfilén. Skär den i tjocka skivor.

3.
Smält smöret i en stekpanna med höga kanter och bryn fläskfilébitarna runt om på hög värme. Salta och peppra.

4.
Tillsätt champinjoner och lök. Fräs under omrörning.



5.
Vispa ut mjölet med vatten, häll i pannan och rör om.

6.
Sänk värmen och tillsätt grädde, senap, salt, peppar, äppeljuice, kalvfond och dragon. Låt allt sjuda cirka fem minuter. Rör om då och då.



7.
 Mosa potatis och palsternacksbitarna med en potatispress.

8.
Smält smör i en stekpanna och fräs salladslöken mjuk cirka 1 minut. Blanda löken med moset.

9.
 Tillsätt smör, citronsaft, salt, peppar och körvel. Rör om och smaka av.

10.
Servera grytan med moset och lite klippt persilja.

För en som jag som älskar att laga mat, som gör det i princip varje dag, som testar nya maträtter varje vecka så borde jag ha Pocherat många ägg i mina dagar kan man tycka men se det har jag inte och idag var det dags att testa denna teknik här hemma tyckte jag!
Jag blev förvånad hur "enkelt" det var, handlar egentligen om att var lätt på handen när man häller i ägget i vattnet och vara noga med att vattnet sjuder (inte kokar). Håll koll på tiden så att det blir perfekt och rinnigt!

1 pers
1 ägg (för flera personer öka bara mängden ägg)
1 liter vatten
1 msk ättika
1 tsk salt

1. Koka upp vatten, ättika och salt.

2.
Knäck ägget försiktigt i en kopp (se till så att inte gulan går sönder och INGA skal förstås).

3.
När vattnet kokar, dra ner värmen och låt vattnen bara sjuda.

4.
Häll försiktigt i ägget i vattnet (håll koppen nära vattnet så blir det snyggare).

5.
Låt ägget sjuda i ca 3 minuter tills vitan stelnat (då är gulan fortfarande ganska rinnig vilket är godast).



6. Ta upp ägget med en hålslev eller pastaslev och låt rinna av (och svalna).

Jag valde att servera mitt ägg på en rostad smörgås med lite Dijonnaise i botten med en skiva kraftigt basturökt skinka. Eftersom jag hade avocado på min andra smörgås med skagenröra så valde jag att skippa den med ägget men det är säkert supergott till. Salta gärna lite extra och strö över en knivsudd svartpeppar och färsk dill!

Min middag idag - bättre än den bästa av bruncher :)

Med sambon på resande fot så blev det bakad potatis och färdigköpt Skagenröra här hemma men jag orkade åtminstonde göra en Coleslaw på en del av vitkålen jag behövde piffa till lite.
Den blev riktigt god och passade bra till potatisen, kan tänka mig att den är god till den rökta skinkan i kylskåpet också!

2 port
0,5 liter strimlad vitkål
0,5 dl majonnäs
0,25 dl vitvinsvinäger
1 msk strösocker
0,5 tsk salt
0,5 tsk dijonsenap
 
1.
Strimla vitkålen fint
2. Blanda alla övriga ingredienser till en dressing, blanda med vitkålen.
3. Låt stå och dra en stund innan servering.

Igår kväll var vi på en Informationsträff som BB Stockholm höll i Aulan på Danderyds Sjukhus där en barnmorska gick igenom lite praktiska saker om dagen D. Vi tyckte nog att det hade räckt med 1h (istället för 2h) för det var mycket upprepning från den föräldrakurs vi gick på MVC. Efter ett tag blev det svårt att hålla koncentrationen uppe och jag kände mig som ett barn med myror i baken och kunde inte sluta fnittra åt allt...var nog lite trött :)

Vi passade så klart på att reka var förlossningen ligger när vi väl var där men både jag och Kristofer är väl förberedda med att det är stor sannolikhet för att vi kan bli hänvisade till ett annat sjukhus. BB Sthlm verkar populärt och med en topp i mars-maj så får man väl vara redo för allt. Så länge jag slipper åka till Södertälje eller Akademiska i Uppsala så är jag nöjd.



Bild lånad från
9 månader

Sugen på lite salta smaker ikväll så det blev lax med fetaost som bakades tillsammans med zucchini i ugnen. Till det gjorde jag en stomp av potatis och persilja (alltså grövre än mos). Väldigt gott och mycket mättande och nyttigt!

4 port

600 g laxfilé
150 g smulad fetaost
1 zucchini i stavar
olivolja
1 kg potatis
ca 2 msk matlagningsgrädde
ca 100 g smör
ca 1 dl hackad persilja
flingsalt
svartpeppar

1.
Sätt ugnen på 200 grader.

2. 
Skala och koka potatisen. 

3.
Lägg laxen med skinnsidan ner i en ugnsfast form. Skär 3 snitt på snedden och tryck ner osten så gott det går. 

4. Pensla zucchinistavarna med olivolja och fördela dem runt laxen. 

5.
Salta, peppra och stek i ugnen 15-20 minuter.



6
. När potatisen är färdigkokt så använd en stomp eller en gaffel för att mosa potatisen tillsammans med smör och
grädde till valfri konstistens. Blanda ner hackad persilja och smaka av med salt och peppar.



7.
Servera laxen med zucchini, stompen och en skiva citron.

Testade ett nytt recept ikväll med inspiration från Coop.se och det fick en klar 4:a (av 5) av både mig och sambon. Väldigt gott och kändes lätt och fräscht och fläskfilén blir oerhört saftig!

4 port

600 g fläskfilé
flingsalt
svartpeppar
1 pkt bacon

Blomkålspuré
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 blomkål i buketter
50 g smör
3 msk matlagningsgrädde
salt
svartpeppar
cayennepeppar
1 msk olivolja
1 pressad vitlöksklyfta

1. Sätt ugnen på 150 grader

2. Putsa filén, salta och peppra den runt om. Linda baconskivor runt filén.



3. Hetta upp en stekpanna och bryn filén runt om tills den fått färg.

4. Lägg köttet i en ugnsform och stek färdigt i ugnen tills filén har en innertemperatur på 65 grader (ca 40 minuter).



5. Koka upp vatten och buljongtärningar, lägg i blomkålen och koka tills den är mjuk i ca 5 minuter. Häll av vattnet och mixa blomkålen slät. Tillsätt smör och grädde under mixningen och smaka av med salt, peppar och cayennpeppar.

6. Hetta upp oljan och fräs vitlöken tills den får lite färg (bränns fort). Ringla vitlöksoljan över purén före servering.



7. Servera fläskfilén med blomkålspurén och gärna med en vitkålssallad. 




Det blev lite Risoni kvar från middagen i onsdags och den åt jag som middag igår med stekt bacon och stekta plommontomathalvor, avocado och salsa verde.

Mycket gott :)

Glöm inte att boka bord om ni bor i Stockholm och vill äta ute den 14:e februari! Det börjar bli knökfullt överallt!
Jag hittade 2 platser på Restaurang Kungsholmen kl 18:30 och avbokade därmed bordet kl 20:00 på La Famiglia som vi fått med nöd och näppe.

För er som har er käraste bortrest eller lever singel så kan jag rekommendera att kolla runt och bjuda över de som vill fira med sina närmaste vänner istället! Kompiskärlek kan väl firas lika väl och det är en av de bästa Alla Hjärtans Dag firande jag haft när tjejkompisarna (både singlar och gräsänkor) kom över och åt middag!

Passade på att testa ett recept från mästerkocken Louise Johanssons egna kokbok när jag hade en nära vän på middag ikväll. Det var riktigt gott, enkelt att tillaga och mycket kunde förberedas så det här kommer jag garanterat göra igen!

4 port

700 g hel färsk lax utan skinn
1 msk sesamfrön (orginalreceptet säger svarta men jag använde vanliga vita)
1/2 röd chili, finhackad (jag använde en halv torkad thaichili)
salt

Salsa verde

1 1/2 dl hackade färska örter (jag använde persilja och dill)
1/4 citron, saft och rivet skal
1/2 röd chili, hackad (jag använde en halv torkad thaichili)
1 dl olivolja
salt
1 vitlöksklyfta, finhackad

Risoni
300 g risonipasta
3 dl vispgrädde
1 msk koncentrerad fiskfond (jag använde Bongs Hummerfond)
2 msk maizena
1/2 citron, färskpressad saft och rivet skal
salt
vitpeppar

12 Plommontomater delade i halvor
Olivolja till stekning
salt
svartpeppar 

1.
Mixa alla ingredienser till salsan med en stavmixer, ställ i kylskåp till servering.



2. Koka risonipastan enligt ansvisningar på paketet.

3. Blanda grädde, fond och maizena i en kastrull och koka upp. Sjud i ca 5 minuter tills såsen tjocknar. Smaksätt med citronsaft och skal, salt och vitpeppar.



4. Tillsätt gräddsåsen i risonin till valfri konsistens.



5. Krydda laxen med sesamfrön, chili och salt.



6. Hetta upp en stekpanna med lite olja (jag använde några droppar sesamolja) och halstra laxen någon minut på varje sida (hur länge beror på tjockleken på laxen).

7. Skiva laxen strax före servering.

8. Hetta upp olivolja i en stekpanna och rosta plommontomathalvorna hastigt. Salta och peppra.

9. Servera laxskivorna med risonin, salsan och tomaterna.