Halstrad lax med krämig risoni

0kommentarer

Passade på att testa ett recept från mästerkocken Louise Johanssons egna kokbok när jag hade en nära vän på middag ikväll. Det var riktigt gott, enkelt att tillaga och mycket kunde förberedas så det här kommer jag garanterat göra igen!

4 port

700 g hel färsk lax utan skinn
1 msk sesamfrön (orginalreceptet säger svarta men jag använde vanliga vita)
1/2 röd chili, finhackad (jag använde en halv torkad thaichili)
salt

Salsa verde

1 1/2 dl hackade färska örter (jag använde persilja och dill)
1/4 citron, saft och rivet skal
1/2 röd chili, hackad (jag använde en halv torkad thaichili)
1 dl olivolja
salt
1 vitlöksklyfta, finhackad

Risoni
300 g risonipasta
3 dl vispgrädde
1 msk koncentrerad fiskfond (jag använde Bongs Hummerfond)
2 msk maizena
1/2 citron, färskpressad saft och rivet skal
salt
vitpeppar

12 Plommontomater delade i halvor
Olivolja till stekning
salt
svartpeppar 

1.
Mixa alla ingredienser till salsan med en stavmixer, ställ i kylskåp till servering.



2. Koka risonipastan enligt ansvisningar på paketet.

3. Blanda grädde, fond och maizena i en kastrull och koka upp. Sjud i ca 5 minuter tills såsen tjocknar. Smaksätt med citronsaft och skal, salt och vitpeppar.



4. Tillsätt gräddsåsen i risonin till valfri konsistens.



5. Krydda laxen med sesamfrön, chili och salt.



6. Hetta upp en stekpanna med lite olja (jag använde några droppar sesamolja) och halstra laxen någon minut på varje sida (hur länge beror på tjockleken på laxen).

7. Skiva laxen strax före servering.

8. Hetta upp olivolja i en stekpanna och rosta plommontomathalvorna hastigt. Salta och peppra.

9. Servera laxskivorna med risonin, salsan och tomaterna.



Kommentera

Publiceras ej