Nu är det bara 6 veckor kvar till Beräknat födelsedatum och idag var det dags för rutinmässig koll hos Barnmorskan igen.

Blodtrycket hos mig är 110/70 vilket är bra så inga ytterligare stickprover behövdes göras förrän nästa besök.
Knappens hjärtslag låg stadigt på 140 och sticker iväg när hon petade på honom, micken som hon lyssnar med fick sig en hurring inifrån magen också och barnmorskan håller med om att det är en riktigt pigg och alert krabat i magen.
Magen ligger på kurvan och har hoppat en ganska bra bit ovanför medelkurvan, vet inte om det beror på mig eller bebisen men det ser bra ut iallafall.
Jag är nu +13.7 kg och lär väl gå upp iallafall 3 kg till enligt vanlig viktuppgång de sista veckorna....men vi får se om det blir mer eller mindre :)

Längtar väldigt mycket efter vår lilla Knapp nu :)

Ikväll blev det hemmagjorda hamburgare med två olika dressingar och klyftpotatis här hemma.
En MangoChutney dressing med sting och en Skarpsås-liknande dressing...YummieYummie!
Vi köpte Hamburgerrestaurangen Max egna Friscobröd från Korvbrödsbagaren som såldes på Ica Kvantum i Sickla och det var riktigt, riktigt gott! Blev perfekt att rosta i brödrosten.

4 port

400 g nötfärs
3 msk vatten
salt
svartpeppar
Rapsolja

Potatis
Rapsolja
Flingsalt
Svartpeppar
Torkad timjan

Några blad Isbergssallad 
2 st Tomater - skivade
1/2 st Gul lök - ringar
Några skivor Gurka 

Dressing 1
1,5 dl turkisk yoghurt
1 msk majonnäs
1 dl hackad smörgåsgurka
1 knivsudd cayennepeppar
flingsalt
svartpeppar

Dressing 2
0,5 dl mango chutney
2 dl turkisk yoghurt
flingsalt
1/2 tsk cayennepeppar

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Blanda alla ingredienser till hamburgare och forma dem till små biffar. Låt dem vila i rumstemperatur tills vidare.

3. Skölj och tvätta potatisen och skär den i klyftor. Vill ni spara tid så koka potatisklyftorna i några minuter så tar de mindre tid i ugnen. Lägg ut dem i en ugnsform och ringa ordentligt med rapsolja över samt salta och peppra ordentligt. Avsluta med rikligt med timjan. Sätt in i ugnen i ca 30 minuter eller tills de är färdiga och fått snygg färg.

4. Blanda ingredienserna till Dressing 1.

5. Blanda ingredienserna till Dressing 2.

6. Lägg upp de övriga ingredienserna till burgaren (sallad etc) på en tallrik.
 
7. Stek hamburgarna tills de är rosa i mitten.

8. Rosta brödet i brödrosten.

9. Dressa burgaren och enklast är att börja med Dressing 1 på underdelen, på med salladstillbehören, sen köttet, häll Dressing 2 på överdelen och kläm på underdelen med köttet.

10. Gott att dippa potatisklyftorna i de olika dressingarna samt Dijonnaise (köps färdig i butik).

En klassisk Lasagne men med extra god köttfärssås! Det tog dock väldigt lång tid för Bechamélsåsen att tjockna och jag rekommenderar inte att göra den på lättmjölk, det blir inte lika bra och jag fick toppreda den två gånger.
Till slut kom den in i ugnen iallafall och 40 minuter senare var även pastaplattorna klara, det var dock väl värt väntan och Kristofer åt upp halva formen själv = bra betyg.

4 portioner

400 g lasagneplattor

Köttfärssåsen
2 msk rapsolja
1 hackad gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
500 g nötfärs
400 g hela skalade tomater (på burk)
2 dl vatten
1 msk torkad oregano
1 tsk honung
1 msk rödvin
1 knivsudd kanel
1 knivsudd chiliflakes
salt
svartpeppar

Bechamelsås
20 g smör
2 msk vetemjöl
7 dl mjölk
salt
svartpeppar
lite riven muskotnöt

För toppning
200 g riven ost


1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Hetta upp olja i en vid panna och bryn lök, vitlök och tomatpuré i 2-3 minuter.

3. Tillsätt köttfärsen och stek tills den är genomstekt.

4. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka minst 10 minuter.

5. Smält smör i en kastrull och dra den åt sidan. Vispa i mjölet. Häll på lite mjölk och vispa till en jämn konsistens. Ställ kastrullen på plattan igen och tillsätt resten av mjölken och kryddorna. Vispa hela tiden och var försiktig med värmen. Koka tills såsen tjocknat, cirka 10 minuter.



6. Varva fyllningen med bechamelsås och lasagneplattor i en ugnsfast form. Spara cirka 2 deciliter bechamelsås till det översta lagret och toppa med riven ost.

7. Gratinera i ugnen, cirka 35 minuter tills Lasagneplattorna är al dente.

8. Servera med en god sallad.

Åt en vegetarisk meze från Östermalmshallen till lunch idag och fick äppelpaj till efterrätt hemma hos min vän så jag var inte superhungrig när det ny var dags för middag.
Kristofer är ute och reser så jag komponerade en tallrik med vad jag var sugen på helt enkelt; Avocado m citronmajo, äpple, vitlöksost, oliver och turkisk yoghurt m nötter och honung och ett kokt ägg på det....en salig blandning!
Gäller att äta en sak i taget :)

Min bror och hans fru väntar även de bebis snart, om 3 veckor är det planerat och vi passade på att gå ut och äta lite middag innan det är "för sent" :)

Vi valde Texas Longhorn Burgers & Deli på Hantverkargatan, Kungsholmen då det är på lagom promenad avstånd för oss båda höggravida.
Jag har ofta läst om att folk är väldigt nöjd med deras burgare och måste säga att vi blev positivt överraskade.

Jag och svägerskan valde båda "Texas Smokehouse Burger" (94 kr) med Bacon, skivad ost och Texas longhorn Steaksauce och båda killarna valde "The Knockout Burger" (116 kr) 250gr kryddad burgare, skivad ost, bacon, pepperdressing, jalapeños och salsa.
Vi var alla supernöjda och anser att det var de bästa burgarna på länge!

Det enda som drog ner slutbetyget var att de inte hade något kaffe och det osar väldigt mycket från köket men servicen är bra och vill man ha bord gäller det att komma tidigt (dvs. innan 1830) för det blir väldigt snabbt fullt.

Hit kommer vi nog gå igen och många var där och köpte take away...verkade populärt bland Kungsholmspolisen på Bergsgatan :)



Handlade färdigpreppad laxfilé på ICA Kvantum i Sickla idag då den färska laxen var helt slut, vi valde en pepparrotsblandning som var jättegod.
In i ugnen i på 175 grader i 20 minuter i en oljad ugnsform och till det blev det kokt potatis med smör och citronsalt, en god sallad och citronklyfta...smarrigt!





Jag hade via Groupon köpt en AfterNoon Tea på Hotel Hansson som jag och Kristofer utnyttjade igår.
De har två sittningar, kl 12-14 och 14-16, och vi fick plats 12-14 vilket gjorde att vi åt detta som lunch.
Vi hade inte orkat äta detta efter en vanlig lunch kan jag säga för det är riktig bukfylla!

Man får för två personer 4 scones med Lemoncurd, Hallonmarmelad och Vispad grädde som tillbehör, 4 gurksnittar, 2 laxsnittar och 2 små chokladbakelser.
Laxsnittarna var tyvärr lite frysta fortfarande så det är svårt att säga om de var goda eller inte, Gurksnittarna var ingen höjdare och smakade väldigt lite men Scones tillsammans med Lemoncurd var en höjdare.
Tilll detta får man välja på Svart, Rött, Grönt eller Vitt Te och vill man ha kaffe får man betala extra.



Jag måste säga att jag inte tyckte det var värt mer än de 195 kr för två som jag betalade via Groupon, i vanliga fall kostar det 195 kr per person och det är alldeles för mycket för vad man får. Servicen var lite tafflig och det tog 15 minuter innan vi (och alla andra) fick in Te och Tillbehör. Det var enbart 1 person som serverade ut och han fick gå runt och fråga alla bord "har ni beställt svart te" etc. Det kändes ganska oproffsigt måste jag säga.
Jag hade gärna sett en mysigare miljö för nu satt man på ett vanligt restaurangbord för två med de andra väldigt nära sig, för mig är AfterNoonTea att sitta nersjunken i en skön fåtölj eller soffa, inte att sitta på en hård trästol med två barnstolar precis brevid sig med småttingar som absolut inte vill sitta still.
Det kändes som folk överlag åt upp snabbt och gick så snart de var klara.

Nä, de får fixa till servicen, se till att maten inte är fryst, göra det lite mysigare och sänka priset något så kommer vi tillbaka.

Att gå ut och äta med vänner i vecka 32 går alldeles utmärkt, det enda som jag upplever som ansträngade är ljudnivåerna som ibland råder på vissa barer. Vi mötte upp våra vänner i går på Anglais och jag fattar inte varför de envisas med denna hysteriska ljudnivå i en bar där folk möts upp för att snacka efter jobbet och käka en bit mat...känns som att de vill schasa iväg folk så de inte stannar för länge helt enkelt.

Grodan var ljudnivån mycket mer lämplig för middag och som vanligt var vi supernöjda med allt när vi gick därifrån.
Jag valde deras klassiska Moules Marinière men väljer alltid en halv portion för det är tillräckligt även för en hungrig person som jag. I fredags lyxade jag till det lite och beställde även pommes frites till den goda aiolin!
Resten av sällskapet valde alla Biff Minute med pommes frites, vännerna valde med Bearnaise och sambon med ägg och pepparrot.
Jag fick även ner en halv Creme Brulee och Kristofer snodde resten! Tyvärr var den lite kall men det goda knäcket vägde upp det.

De gör även supergoda alkoholfria drinkar, jag bad att få med passionsfrukt och fick två olika drinkar, båda riktigt bra!

Ett recept från Tastelines matkasse som var riktigt gott. Jag gillar den milda smaken av kalvfärsen som blandats med yoghurt men kommer nog använda rosmarin istället för dragon nästa gång. Dijonsåsen liknar en sås jag väldigt ofta gör annars så den gillade vi så klart.
Sambon tycker att sötpotatis och rotfrukter i ugn blir lite sött men jag älskar det!

Det här var sista rätten i denna veckas matkasse och vi har nu bestämt oss för att inte fortsätta med matkassar på ett tag. Vi är lite trötta på samma typer av smaker och denna kasse bjöd på en god rätt av 5 medans Linas matkasse vid enstaka tillfällen ha en rätt som vi inte gillade så de får högre betyg faktiskt.

4 port

500 gram nötfärs
2 st sötpotatis
500 gram palsternacka
250 gram morötter
4 vitlöksklyftor
2 rödlökar
½ fänkål
300 gram turkisk yoghurt
300 gram rödkål
2 msk dijonsenap
2 tsk dragon
½ tsk honung
2 msk vit balsamvinäger
Smör
Rapsolja
Olivolja
Salt
Svartpeppar
ev. Rosmarin
ev. Timjan

1.
Sätt ugnen på 200 grader.


2.
Skala 250 gram morötter 500 gram sötpotatis, 500 gram palsternacka, 4 st vitlöksklyftor och 2 st rödlökar.


3.
Skär rotfrukterna och ½ fänkål i stora avlånga bitar och klyfta rödlöken. Lägg alltsammans på en plåt. Strö över vitlöksklyftorna,1 tsk salt och 2 krm svartpeppar samt lite timjan eller rosmarin om det finns. Tillsätt ½ dl rapsolja och blanda runt ordentligt. Sätt in i ugnen ca 35 min.



4.
Blanda färsen med 1 ½ tsk salt, 2 tsk dragon, 3 krm svartpeppar och 100 gram yoghurt. Forma 4 st biffar och stek dem gyllenbruna på båda sidor i en varm panna med lite olja och smör. Sänk sedan värmen och låt de bli klara på eftervärmen.



5.
Blanda ihop 200 gram yoghurt, 2 msk dijonsenap och ½ tsk honung. Smaka av med lite salt och svartpeppar.



6. Skiva rödkålen tunt och blanda med 3 msk olivolja, 2 msk vit balsamvinäger och 1 nypa salt.



7. Servera biffarna med rotsaker, rödkål och sås.

Ett recept från Tastelines matkasse som var ok men ingen höjdare och granatäppelkärnorna i salladen var inte värd mödan (och fläckarna på kläderna som uppstår när man rensar ut dem). Limedippen var dock en höjdare som jag tror vi kommer göra igen till kyckling eller dyl.

4 port

½ paket couscous
600 gram kalkonkassler (inte så god och mycket godare med vanlig kassler)
1 äpple
1 avocado
1 granatäpple
Skal från 1 lime
Saft från ½ lime
200 gram turkisk yoghurt
½ tsk sambal oelek

1. Skölj 1 lime och riv skalet. Blanda skalet med 200 gram yoghurt, 1 krm salt  och ½ tsk sambal oelek. Ställ kallt i kylen.


2.
Skala och skär 1 äpple och 1 avokado i fyrkanter och lägg i en skål. Dela 1 granatäpple i 4 delar och pilla ur kärnorna (OBS: ha förkläde på dig!) . Blanda ner i skålen och pressa över saften från ½ lime. Krydda med
1 nypa salt och svartpeppar.


3.
Tillred ½ paket couscous enligt anvisning på paketet. Gärna med buljongtärning för mer smak.


4.
Skär kasslern i skivor och stek dem i en varm panna med lite olja.


5.
Servera kasslern med couscous, avokado och granatäppelsallad och limedipp.

Ja, så är det precis 2 månader kvar till BF eller 8 veckor för att vara tydligare.
Jag var hos Barnmorskan i morse för lite prover och koller som hör till och allt såg jättebra ut hos både mig och Knappen.
Mitt blodtryck ligger konstant på 120/70 och Knappens hjärta slår 145 slag/minut vilket är precis som det ska. Det är så fantastiskt skönt att höra hans hjärta även om jag absolut inte kan undgå hans rörelser, det börjar bli trångt nu för liten kille och han ligger med huvudet neråt och lär inte få plats att vända sig igen så det känns ju skönt.

Jag har inte behövt äta något extra järn och har ett bra blodvärde på 122 och ett sockervärde på 5,2 en timme efter frukost vilket är bra det också vad jag förstår.
Idag gjorde jag även urinprov för att kolla så det inte finns några proteiner i urinet vilket det inte fanns. 

Ibland undrar jag hur förskonade vi kan bli så förlossningen lär väl bli ett rent helvete men det gör mig ingenting så länge vi all mår bra både innan och efter.

Jag har ökat nästan 12 kg i vikt och sista 2 veckorna är det bara Knappen som ökat i vikt verkar det som, vinterkräksjukan stoppade min viktökning något men magen växer fortfarande som den ska och jag ligger precis på medelkurvan.

Längtar så efter att få lära känna vår lilla Knapp och få bli en liten familj som ska bonda i vår lilla bubbla de första veckorna!
Oj, vad mycket goda rätter från Taste by Louise! Framförallt massa härliga fiskrätter som jag verkligen ser fram mot att testlaga!
Jag vet att den redan sålt slut men kommer förhoppningsvis ut snart igen!

Tredje rätten vi lagade med Tastelines matkasse och jag måste säga att orginalreceptet bjöd på en ganska tråkig wok och jag adderade 2 thaichili, PadThai-sås, Sesamolja och SweetChili för att få ngn form av asiatisk smak på det överhuvudtaget. Vi är riktigt besvikna med den här veckans kasse och funderar på att antingen gå tillbaka till Linas Matkasse eller göra ett uppehåll helt i matkassar. Jag längtar efter att få börja laga lite egen mat och testa andra recept, som vi vet att vi tycker om.
Jag som inte äter Purjolök och Paprika får varje vecka byta ut eller utesluta dessa ingredienser i minst 2 av veckans rätter så nu tror jag vi kör på egen matkasse när vi gjort de resterande två rätterna för denna vecka.


4 port


600 gram kycklingfilé
4 vitlöksklyftor
2 st Thaichili
1 gul lök
250 gram morötter
1 paprika
½ broccolihuvud
1st lime
50 gram cashewnötter
1 dl soja
1 tsk socker
1 dl vatten
torkade chilifakes*
Rapsolja
Sesamolja
SweetChili sås
PadThai-sås

4 port ris

1. Koka 4 port ris enligt anvisning på paketet.


2. Skala och hacka 4 vitlöksklyftor, 1 gul lök samt hacka upp thaichili (ta bort kärnorna för mildare smak). Skär 1 paprika, 250 gram morötter och ½ broccolihuvud i lagom stora wokbitar


3. Skär kycklingen i 1 cm tjocka skivor.



4. Hetta upp en wok eller stor stekpanna med 1 msk rapsolja och några droppar sesamolja. Fräs vitlöken gyllenbrun tillsammans med thaichilin, tillsätt sedan kycklingen och stek på hög värme ca 3-4 min.


5. Tillsätt de övriga grönsakerna i woken/stekpannan och fräs dem tillsammans med kycklingen.


6. Tillsätt 1 dl soja, 1 dl vatten och 1 tsk socker samt 1 msk PadThai-sås och några ytterligare droppar sesamolja. Pressa över saften från 1/2 lime.


7.Servera kycklingwoken tillsammans med ris. Garnera med chiliflakes, cashewnötter och den andra ½ lime.

Receptet är från Tastelines Matkasse men förändrat på det sätt att vi uteslöt Paprika och ersatte Cashewnötter mot mandel pga allergier.
Jag måste dock säga att trots ganska stora mängder vitlökssalt så smakade inte denna pasta rätt mycket och vi saknade båda något som bröt mot pastan och bönornas ganska tama och milda smak. Till resterna kommer vi nog steka kyckling med lite hetta i form av vitlök eller chili för att öka mängden protein och göra rätten mer vuxen.

6 port

400 gram pasta
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 zucchini
250 gram tinade edamamebönor
50 gram mandel
1 kruka mynta
½ citron
125 gram mozzarella
1 tsk vit balsamvinäger
Vatten
Olivolja
Salt
Svartpeppar


1.
Koka 400 gram pasta enligt anvisning på paketet.


2.
Skala 1 rödlök och skär den i klyftor. Skala och finhacka 1 vitlöksklyfta. Skölj 1 zucchini och skär i bitar.


3.
Mixa hälften av bönorna tillsammans med 50 gram mandel, 1 kruka mynta, saften från ½ citron, ½ dl olivolja, 1 tsk vit balsamvinäger, ½ tsk salt, 3 krm svartpeppar och 1 msk vatten i en matberedare tills du får en pestoliknande konsistens.




4.
Hetta upp en stekpanna med 1 msk olivolja och fräs vitlöken gyllenbrun. Tillsätt grönsakerna och resten av bönorna och fräs i 2-3 min.



5.
Blanda pastan med peston och grönsakerna. Skär mozzarellan i mindre bitar och strö mozzarella över.

Fy fan rent ut sagt!
I lördags var vi på middag hos goda vänner och jag mådde helt ok hela kvällen, på natten vid 4 vaknade jag och mådde illa...drömde konstiga drömmar om att jag mådde illa osv.
Från 09:00 på söndagsmorgonen bröt dock helvetet ut, jag fick inte behålla en droppe vatten eller ngn som helst föda under 24 h! Kombinationen med hög feber gjorde mig helt däckad i 3 dagar och magen är otroligt känslig.
Känns nästan som graviditetsillamåendet är tillbaka igen, lika trött och osugen på mat.

Försöker dricka lagom mängder eftersom jag får upp allt som inte får plats....hoppas verkligen det här blir bättre snabbt för humöret och energin är på låg nivå just nu.

Vi har valt att testa Tastelines matkasse en stund nu efter att ha kört Linas Matkasse hela hösten. Anledningen är att vi tröttnat lite på smakerna och kryddningen och vill testa något annat för en stund.

Första rätten i Tastelines matkasse var dock en stor besvikelse!
Rödspätta under kryddigt tomattäcken med CousCous och en spenatsallad med Broccoli såg väldigt gott ut men smakade riktigt illa enligt mig och sambon, jag rörde inte maten om jag ska vara ärlig.
Kombinationen ingefära, vitlök och tomat med rödspättafiléer och ett osmakligt couscous till det var dålig helt enkelt.
Att droppa över citron på rå broccoli och spenat var inte heller ngn höjdare, det hade varit mkt godare med kokt broccoli och spenat med lite olivolja på.

Nä, jag hoppas att resten av veckan blir avsevärt mkt bättre!!

...kan man ha på Armemuseet :)
För övrigt Stockholms mest intressanta museum tycker jag och Kristofer...mest han kanske ;)

Recept från Linas Matkasse som var ritktigt gott! Vi böt ut paprika mot tomater i grönsaksfräset och uteslöt peston i pastan för att passa våra smaklökar och allergier här hemma.

4 port

1.
Sätt ugnen på 225 grader.


2.
Skär 125 g mozzarella i tunna strimlor. Tärna 1 tomat. Blanda ost och tomat med ½ pkt fryst basilika, 2 tsk olivolja, 1 krm salt och ½ krm svartpeppar.

3. Lägg 600 g kycklingfilé (tinad) i en ugnsfast form och skär en lång, djup skåra i kycklingen. Fyll skåran med mozzarellaröran. Krydda kycklingen med salt och svartpeppar. Tillaga mitt i ugnen i cirka 30 minuter, eller tills kycklingen är genomstekt.

4. Koka 4 portioner pasta enligt anvisning på förpackningen.


5.
Skär 1 zucchini i halvmånar. Dela 8 st körsbärstomater i halvor. Strimla 1 rödlök. Fräs lök och grönsaker med olja i en stekpanna. Pressa ner 2 vitlöksklyftor och juice från 1 citron. Smaka av med salt och svartpeppar.

6. Servera kycklingen med nykokt pasta (med olivolja och svartpeppar) och grönsaksfräs.



Blev så oerhört sugen på choklad och tänkte att jag kan ju baka en kladdkaka att smaska lite på så här på eftermiddagen. Dock blev jag mätt på smaken efter att ha "slickat" skålen men kakan får fungera som efterrätt Trettondagen till ära.


12 portioner
 


2
ägg
2 1/2 dl strösocker
125 g smör
1 1/2 dl vetemjöl
4 msk kakaopulver
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
20 mandlar
smör och ströbröd till formen


1.
Sätt ugnen på 175°. Hacka mandlarna och smält smöret, låt det svalna.


2.
Rör samman ägg och socker.

3. Rör samman mjöl, kakao, vaniljsocker, salt och mandlar i en annan bunke och rör ner mjölblandningen i äggblandningen.

4. Rör ner det smälta smöret och blanda ordentligt.

5. Smörj och bröa en kakform. Häll i smeten och grädda i mitten av ugnen i 20 minuter.

Den här veckan kör vi en 3-dagars kasse med Linas Matkasse och det blev en riktigt god korvgryta idag.
Orginalreceptet innehöll röd pesto men jag fick ersätta detta med lite annat då sambon är nötallergiker och pesto innehåller både pinjenötter och valnötter...livsfarligt helt enkelt.
Trots det blev det en jättegod ragu som vi båda gillade mycket och det gick väldigt snabbt att göra.

4 port

1. Koka 4 portioner ris enligt anvisning på förpackningen.

2. Skär 4 st chorizo i tunna slantar. Klyfta 1 gul lök. Tärna 1 grön paprika. Fräs allt med lite olja i en stekpanna i några minuter.

3. Tillsätt 3 msk tomatpuré, 2 msk röd pesto (eller 2 msk extra tomatpuré, 1 msk oregano, 1 tsk rosmarin, 1 tsk honung, 2 msk olivolja, 1/2 dl rostade solrosfrön, 1/2 tsk vitvinsvinäger), 3 dl vatten och 1/2 pkt fryst basilika.

4. Skölj 250 g körsbärstomater och skär hälften av dem mitt itu. Tillsätt halverade och hela tomater i pannan och låt puttra på medelvärme i ca 5 minuter. Smaka av med svartpeppar och salt.

5. Hacka ½ kruka persilja. Tärna 1/3 gurka. Blanda persilja och gurka med 1 pkt machésallad och lägg upp ien skål.

6. Rör ner 1 dl matlagningsyoghurt i pannan.

7. Servera ragun till sallad och nykokt ris.

En het Chili värmde gott så här på Nyårsdagen!

4 portioner.

- ca 400 g nötfärs
- 2 gula lökar
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk smör
- 1 köttbuljongtärning
- 2 dl vatten
- 1 förpackning krossade tomater
- 1 msk vinäger
- 2 msk chilisås
- 1 tsk malen spiskummin
- 1 tsk salt
- 1 st chilifrukt
- 1 msk paprikapulver
- 1 fpk kokta stora vita bönor (ca 400 g)
- 1 fpk kokta kidneybönor (ca 400 g)

1. Skala och hacka lök och vitlök.

2. Låt fettet bli ljusbrunt i en gryta. Stek lök och köttfärs, rör färsen jämnt grynig.

3. Dela, kärna ur och strimla chilifrukten och tillsätt denna.

4. Tillsätt köttbuljong, vatten, tomater, vinäger, chilisås och kryddor.

5. Koka under lock på svag värme 15–20 min.

6. Tillsätt de kokta bönorna och koka ca 5 min.

Servera med bröd, sallad och ev. ris.