Min älskade sambo lagade till en riktigt god middag ikväll! Både han och jag blev mäkta imponerade av hans matlagning ikväll :)
 
Receptet är inspirerat från ett orginalrecept av Per Morberg men korrigerat så att det passar våra smaker och magar.
 
2 port
2 skivor utskruen biff
smör att steka i
salt och svartpeppar
kokt potatis
 
Smörstekt lök
2 gula lökar
25 g smör
1/2 msk strösocker
1 dl kalvfond
salt & svartpeppar
 
Pepparrotssmör
40 g lätta
2 msk riven pepparrot
salt & svartpeppar
 
1. Skala och skiva löken. Stek den på medelvärme i smöret och tillsätt sockret.

2. Slå över fonden när löken är mjuk och har fått fin färg. Låt koka ihop till en mustig steksky. Smaka av med salt och peppar.

3. Blanda lättan med pepparrot och salt och peppar till pepparrotssmör.

4. Banka ut biffarna något med en köttklubba eller liknande till 1 cm tjocklek. Salta och peppra biffarna. Stek dem sedan i smöret i en stekpanna på hög värme, 2–3 minuter på varje sida (biffarna ska vara rosa inuti).

5. Servera biffarna direkt tillsammans med kokt potatis, pepparrotssmör och den smörstekta löken. SUPERGOTT!

 
Efter mycket velande fram och tillbaka valde vi att köra namngivning för Albin på min födelsedag, den 21 juli, i Kristofers mammas släktstuga i Vagnhärad för den närmaste släkten. Det blev väldigt lyckat tycker vi och väldigt mysigt även om Albin var arg och somnade under ceremonin och sedan sov hela kalaset, men vi andra njöt av god mat och trevligt sällskap.
 
En finklädd men ack så trött kille
 
 
Vårt program såg ut ungefär så här:
Välkomstdrink
Berätta om stället och val av namngivning
Albins farmor läste en dikt
Berätta om namnen vi valt och varför
Kroning av Albin (i form av en blomsterkrans som Albins farmor gjort)
Jag sjöng en sång som min kompis Jossan skrivit (eller försökte sjunga med en arg bebis i famnen)
Skål och hurra
Mat
 
Vi var 18 vuxna och 9 barn varav 7 som åt så det gällde att göra ngt smidigt eftersom både utrymme och kylmöjligheter är begränsade i ett charmigt men litet kök i en stuga från början av 1900-talet.
Därför valde jag att göra smörgåstårta på plats och kladdkaka hemma som vi sedan tog med oss. Albins farmor hade bakat 60 kanelbullar också och vi bjöd barnen på korv och bröd.
 
Smörgåstårta
28 port
Smörgåstårtan var jättegod och inte riktigt lika mäktig som den brukar vara då jag använde kesella som jag blandade med kaviar istället för majonnäs. Detta gjorde att man kunde äta den med något bättre samvete också.
Den räckte till 19 personer som tog om och även middag för 4 personer senare på kvällen :)
 
26 skivor landgångsbröd 
500 smörgåsmargarin
400 g bredbar leverpastej
400 g skivad ost
400 g kokt skinka
5 dl kesella
160 g Kalles kaviar
8 kokta ägg
400 g kallrökt lax
300 g skalade räkor
5 tomater
10 rädisor
2 knippen persilja
dillkvistar
1/2 gurka
 
1. Jag använde en ugnsplåt. Bre 5 1/2 landgångsbröd med smörgåsmargarin. 
Lägg leverpastej på. Bre ännu en omgång landgångsbröd, men lägg dem
med den bredda sidan nedåt. Bre även ovansidan.
2. Lägg på osten. Bre ännu en omgång bröd på samma sätt. Lägg på skinkan.
    Bre den sista omgången bröd och lägg med den bredda sidan nedåt,
mot skinkan.
 
3. Blanda kesella och Kalles kaviar. Bre blandningen på alla sidor och
ovanpå tårtan. Hacka persiljan och klappa in den på alla sidor.
Hit kan tårtan förberedas.
Jag lät den stå över natten under plastfolie i kylskåpet.
 
4. Rita streck med en kniv, diagonalt och tvärs över tårtan.
Det är för att dekorationerna ska kunna läggas på i ett symmetriskt mönster.
Skiva äggen och lägg på dem. Rulla laxskivorna till rosor och lägg på.
Skiva gurkan tunt, använd osthyveln.Lägg på dem också. Klyfta tomaterna 
eller skär dem som rosor och lägg på. Skiva rädisorna eller skär dem
som blommor och lägg på. Dekorera med dillkvistar.
 
 
Kladdkaka
24 port
Gjorde 3 kakor men det räckte med 2. Den blev väldigt god men väldigt kladdig
och nästa ggn kör jag den 20 minuter i ugn istället för 18 minuter som stod
i det recept jag följde.
 
9 ägg
8 dl socker
6 tsk vaniljsocker
300 g smör
450 g hackad mörk choklad
3 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
 
Till servering:
3 dl hallon
5 dl vispad grädde
florsocker
 
1. Sätt ugnen på 175 grader.    
2. Smält smöret.     
3.   Lägg den hackade chokladen i en bunke och häll på det   varma smöret. 
4. Rör om tills chokladen smält.
   
5. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst och rör ner den
    smälta chokladen i äggsmeten.
6.  Tillsätt mjöl och bakpulver och rör försiktigt till allt löst sig.
7.   Häll upp smeten i en smörad och bröad form med löstagbar kant.
 
8.   Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter. Kakan ska stelna och spricka på ytan, men inuti ska den vara lös och kladdig. 
9. Ställ åt sidan och låt kallna i formen.
   
10.   Garnera kakan med hallon och siktat florsocker. Servera   med vispad grädde. Jag gjorde en mall på datorn för att skriva Albin på kakan.

Kristofer tog lilla Albin med sig till sina föräldrar för lunch och gav mig lite egentid hemma vilket var första ggn sen Albin föddes (dvs 4 mån sen). Snälla "svärföräldrar" som man har så fick K med sig lite mat hem till mig som jag fick till middag. Härlig tallrik va? Melon, skinka, prosciotto, rostbiff, potatissallad, sallad och en perfekt mogen Avocado.

Det vore superintressant att veta hur ni som inte är släkt och gamla vänner hittat till min blogg. Skriv gärna en kommentar om hur ni hittade hit och vad ni tycker kan göras bättre, är bra, vill se mer av etc.
Bästa tipset vinner en presentcheck på Fontanaprodukter.
Stort tack på förhand!
Vi mötte upp några vänner i Rosendals trädgård för lunch och promenad runt 12-tiden och solen lyste och värmde gott när vi åt vår Ekologiska Fetaost och Rödbetssallad med linser (ca 129 kr)  som var väldigt god!
 
 
Två timmar senare drog åskan, blixten, haglet och spöregnet in över Stockholm men vi hann precis in på Kungliga Motorbåtsklubben för en fika och flykt undan vädret.
 
Rosendals trädgård, djurgården, regn,
Vi är precis hemkomna från en vecka i en stuga som vi hyrt på Ornö. Supermysigt ställe med de flesta bekvämligheter och dagarna har bestått av sol, löpning, slappa, sova, läsa, leka med Albin och matlagning såklart. Känns ganska skönt att vara hemma på Kungsholmen igen dock, det finns en gräns för hur mycket lugn och ro vi kan ha :)

Så här såg stugan ut (från bryggan) som vi hyrde via Skärgårdsstugor. Ägare var ett supertrevligt par i sina bästa år som bodde i en större stuga ca 40 m ifrån. När vi kom bjöd de på kaffe och äppelkaka! Så gulliga och måna om att vi hade det bra! Förhoppningsvis blir det inte brända av att folk inte sköter sig, vi var de första som hyrde på riktigt.


Några axplock av middagar under veckan...

Nötköttsburgare med grillad Fröjd och bearnaisesås

400 g nötkött, en äggula och lite vatten samt salt och peppar. Vi blandade även ner en halv påse chilimarinad i färsen för att få lite extra sting och smak. Hamburgebröden hade hunnit bli dåliga så vi tog frukostbrödet istället som blev supergott.



Kycklingsallad med bulgur och vitlökskräm

Koka alltid bulgur med en buljongtärning för att ge den smak. Vitlökskrämen består helt enkelt av riven vitlök och creme fraiche, salt och peppar.





Grillad kycklingfilé med grillad Halloumi och Lyxpotatissallad

Marinera kycklingen för att få riktigt god smak.



Ungsstekt laxfilé med dill- och citronsås.

Tänk på att inte låta laxen gå för länge, max 15-20 minuter på 200 grader beroende på storlek så blir den så där perfekt och bara faller av skinnet. Såsen görs på gräddfil, hackad dill, citronsaft, citronpeppar, salt.




Jag gjorde en lite lättare variant på de smarriga gorgonzolabiffarna till middag efter 5 dagar på landet där det blev grillat varje dag till både lunch och middag.


Nötfärsbiffar med ädelost

4 pers

500 g nötfärs
2 äggulor
½ dl mjölk 3%
grovmalen svartpeppar
100 g ädelost
Smör till stekning
salt
svartpeppar

1. Blanda allt till biffarna utom osten. 

2.  Forma en biff runt en rejäl bit gorgonzola och lägg åt sidan.

3. Bryn i smör och lyft sedan ur biffarna ur pannan för att vila.

4. Servera med bulgur och en god sallad med smulad ädelost, soltorkade tomater och marinerade kronärtskockor samt valfri sås. Vi använde en färdig sås, Creme Fraiche Parmesan och Vitlök som jag hackade ner lite soltorkade tomater i.