Namngivning för Albin

0kommentarer

Efter mycket velande fram och tillbaka valde vi att köra namngivning för Albin på min födelsedag, den 21 juli, i Kristofers mammas släktstuga i Vagnhärad för den närmaste släkten. Det blev väldigt lyckat tycker vi och väldigt mysigt även om Albin var arg och somnade under ceremonin och sedan sov hela kalaset, men vi andra njöt av god mat och trevligt sällskap.
 
En finklädd men ack så trött kille
 
 
Vårt program såg ut ungefär så här:
Välkomstdrink
Berätta om stället och val av namngivning
Albins farmor läste en dikt
Berätta om namnen vi valt och varför
Kroning av Albin (i form av en blomsterkrans som Albins farmor gjort)
Jag sjöng en sång som min kompis Jossan skrivit (eller försökte sjunga med en arg bebis i famnen)
Skål och hurra
Mat
 
Vi var 18 vuxna och 9 barn varav 7 som åt så det gällde att göra ngt smidigt eftersom både utrymme och kylmöjligheter är begränsade i ett charmigt men litet kök i en stuga från början av 1900-talet.
Därför valde jag att göra smörgåstårta på plats och kladdkaka hemma som vi sedan tog med oss. Albins farmor hade bakat 60 kanelbullar också och vi bjöd barnen på korv och bröd.
 
Smörgåstårta
28 port
Smörgåstårtan var jättegod och inte riktigt lika mäktig som den brukar vara då jag använde kesella som jag blandade med kaviar istället för majonnäs. Detta gjorde att man kunde äta den med något bättre samvete också.
Den räckte till 19 personer som tog om och även middag för 4 personer senare på kvällen :)
 
26 skivor landgångsbröd 
500 smörgåsmargarin
400 g bredbar leverpastej
400 g skivad ost
400 g kokt skinka
5 dl kesella
160 g Kalles kaviar
8 kokta ägg
400 g kallrökt lax
300 g skalade räkor
5 tomater
10 rädisor
2 knippen persilja
dillkvistar
1/2 gurka
 
1. Jag använde en ugnsplåt. Bre 5 1/2 landgångsbröd med smörgåsmargarin. 
Lägg leverpastej på. Bre ännu en omgång landgångsbröd, men lägg dem
med den bredda sidan nedåt. Bre även ovansidan.
2. Lägg på osten. Bre ännu en omgång bröd på samma sätt. Lägg på skinkan.
    Bre den sista omgången bröd och lägg med den bredda sidan nedåt,
mot skinkan.
 
3. Blanda kesella och Kalles kaviar. Bre blandningen på alla sidor och
ovanpå tårtan. Hacka persiljan och klappa in den på alla sidor.
Hit kan tårtan förberedas.
Jag lät den stå över natten under plastfolie i kylskåpet.
 
4. Rita streck med en kniv, diagonalt och tvärs över tårtan.
Det är för att dekorationerna ska kunna läggas på i ett symmetriskt mönster.
Skiva äggen och lägg på dem. Rulla laxskivorna till rosor och lägg på.
Skiva gurkan tunt, använd osthyveln.Lägg på dem också. Klyfta tomaterna 
eller skär dem som rosor och lägg på. Skiva rädisorna eller skär dem
som blommor och lägg på. Dekorera med dillkvistar.
 
 
Kladdkaka
24 port
Gjorde 3 kakor men det räckte med 2. Den blev väldigt god men väldigt kladdig
och nästa ggn kör jag den 20 minuter i ugn istället för 18 minuter som stod
i det recept jag följde.
 
9 ägg
8 dl socker
6 tsk vaniljsocker
300 g smör
450 g hackad mörk choklad
3 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
 
Till servering:
3 dl hallon
5 dl vispad grädde
florsocker
 
1. Sätt ugnen på 175 grader.    
2. Smält smöret.     
3.   Lägg den hackade chokladen i en bunke och häll på det   varma smöret. 
4. Rör om tills chokladen smält.
   
5. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst och rör ner den
    smälta chokladen i äggsmeten.
6.  Tillsätt mjöl och bakpulver och rör försiktigt till allt löst sig.
7.   Häll upp smeten i en smörad och bröad form med löstagbar kant.
 
8.   Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter. Kakan ska stelna och spricka på ytan, men inuti ska den vara lös och kladdig. 
9. Ställ åt sidan och låt kallna i formen.
   
10.   Garnera kakan med hallon och siktat florsocker. Servera   med vispad grädde. Jag gjorde en mall på datorn för att skriva Albin på kakan.

Kommentera

Publiceras ej