I måndags hade jag min "kör" vän Elin och hennes underbara lilla Vally (7 månader) på lunch. Då Elin är vegetarian så passade jag på att använda den Quornfärs jag hade i frysen som jag inte riktigt visste vad jag skulle göra med. Vi vill båda bli av med några graviditetskilon och därför ville jag göra en god men lätt rätt som man blev mätt av.

Quornfärsbiffar med feta
2 port

300 g quornfärs
2 ägg
1/2 dl mjölk
1/2 dl + 1/4 dl ströbröd
1 tsk garam masala krydda
1 pressad vitlöksklyfta
salt
svartpeppar
1/2 fpk fetaost
rapsolja till stekning

1.
Blanda ut mjölken i 1/2 dl ströbröd och låt stå och svälla en stund.

2
. Blanda färs, ägg, 1/4 dl ströbröd, garam masala, vitlök, salt och svartpeppar. Tillsätt mjölkblandningen och blanda ordentligt.

3.
Forma ca 5 biffar och "göm" en bit fetaost i vardera biff. Pressa ihop dem ordentligt då de lätt faller isär. 

4.
Stek i rapsolja först på lite högre värme så att man får en hård yta på båda sidor, sänk sedan värmen och stek dem ytterligare ca 2 minuter på vardera sida. Var försiktig vid vändning (ett tips är att använda en stekspade och en osthyvel för vändning). Dra pannan åt sidan och låt dem stå en stund då de sätter sig ytterligare om de får vila lite.


(fotograf: Elin S)


Matig sallad

Machesallad
Körsbärstomater
Soltorkade tomater (Fontana)
Marinerad Kronärtskocka (Fontana)
Fetaost (Fontana)
Kalamataoliver (Fontana)
Rostade solros- och pumpakärnor

Blanda ihop och servera gärna lite extra rostade kärnor på sidan.

Myntacreme

1/2 kruka mynta
2 dl turkisk yoghurt
1 tsk honung
salt
peppar


Blanda ihop och servera kall



(Foto: Elin S)
 

Tilsammans med min bror, svägerska och deras lilla Lova (1 månad äldre än Albin) tog vi våra barnvagnar och picknick-korgar och begav oss till Vasaparken för midsommarfirande i år. Det var ju fantastiskt väder och vi njöt av köpesallad, jordgubbar, svägerskans goda västerbottenpaj, rosébubbel och kanelgifflar :)





På kvällen grillade vi gravad fläskfilé och åt den med rostad färskpotatis i örtolja med en vitlöks- och basilika sås till. Köttet blir väldigt mört när man gravar det innan. Vi serverade det hela med en god sallad med lagrad fetaost och kalamataoliver.
Det var vitlök i alla rätter och det blev kanske lite väl mycket kan jag tycka och nästa ggn gör jag nog en dressing utan vitlök till rätten.

Gravad och grillad Fläskfilé (i orginalreceptet från Coop Mersmak är det oxfilé).

6 port

1 kg oxfilé
3 msk flingsalt (nästa ggn kommer jag minska till 2 msk för det smakade väldigt mkt salt)
3 msk socker
2 tsk malen svartpeppar
3 krossade vitlöksklyftor med skal
1,5 dl hackad färsk persilja

1. Putsa köttet och lägg i en bunke.
2. Klappa in alla ingredienser.
3. Lägg i en plastpåse och vänd runt påsen.
4. Låt stå i kylen cirka 10 timmar, vänd då och då.
5. Ta ut köttet ur kylen 1 timme innan grillning. 
6. Grilla på direkt värme cirka 15 minuter runt om.
7. Skiva köttet innan servering.



Rostad färskpotatis med örtolja (orginalrecept från ICA Buffe)

4 port

1 kg färskpotatis (skrubbad)
olivolja
salt
svartpeppar

2 dl blandade hackade örter (jag använde färsk basilika, färsk gräslök och fryst dill)
rivet skal och juice av 1 citron
2 rivna vitlöksklyftor
1 dl olivolja
1 dl finriven parmesanost

1. Sätt ugnen på 225°C.
2. Dela ev stora potatisar.
3. Lägg potatisen i en långpanna. Blanda med olja och flingsalt.
4. Rosta mitt i ugnen ca 20-30 minuter. Låt svalna något.
5. Rör ihop ingredienserna till örtoljan.



6.
Blanda den med potatisen medan den fortfarande är varm. Smaka av med salt och peppar.



Vitlöks- och basilikadressing

4 port

4 dl turkisk yoghurt
2 pressade vitlöksklyftor
2 tsk dijonsenap
salt
svartpeppar
1 dl hackad basilika

Blanda allt och låt stå kallt till servering.





Vi smygstartade och åt sill, kokt potatis, kallrökt- och gravad lax, gravlaxsås, dillcreme och ägghalvor till middag idag med min kompis Carina som snällt nog hade ställt upp som barnvakt medan jag var hos tandhygienisten. Vi avslutade så klart med jordgubbar och glass (GBs chokladkross).

Detta blir den första midsommaren hemma i stan och vi kommer väl kanske sakna skärgården men det ska bli himla mysigt med min brorsa och svägerska och lillkusinen :)

Som medlem i konsumentföreningen fick man ett erbjudande om fri frakt från CoopOnline.se vilket vi bestämde oss för att utnyttja så här inför midsommarhelgen. Känns otroligt skönt att slippa köra storhandling med barnvagn tillsammans med alla andra på Daglivs. När jag gjorde beställningen passade jag på att kolla priserna och inser att de ligger lite högre jämfört med att gå och handla i butik på en del varor. Färskpotatis kommer jag handla på Daglivs i allafall för jag kan inte betala 13,98 / kg när den kostar 0.98 / kg i butik. Jag saknade även Valio Olo yoghurt som jag äter till frukost varje dag. Så det blir lite kompletteringshandling (glömde flera saker också så klart) men jag slipper iallafall släpa hem allting och kan göra en snabb visit på förmiddagen imorgon när ingen annan är där (håll tummarna).

Laddat med gurk- & morotsstavar, gräddfilsdip, tacochips och en Gucamole!!

Gooooooooooo Sverige!!!!

Den här mycket trevliga korgen kom med bud i morse från Fontana, fylld med goda ostar, oliver, grillad paprika och annat härligt samt en väldigt generös summa med presentcheckar.
Detta för att jag skickade in ett recept som kom med i deras folder "Grilla Grekiskt" som finns ute i butik nu, se tidigare inlägg här.

Jag återkommer ofta till det men det är så mycket godare att vända färska torskfiléer i mjöl och steka dem i smör än att köpa färdiga fiskpinnar.

Igår blandade jag ihop en kall sås av 1dl  creme fraiche, 2msk majonnäs, en pressad vitlökaklyfta, ca 1 dl hackad dill, limejuice från 1/2 lime, salt och citronpeppar. Mycket gott!

Finns det något jag verkligen stör mig på så är det surt luktande handdukar när man kommer ut ren och fin från duschen! Trots att de tvättas regelbundet så verkar denna sura lukt sitta när den väl hamnat där och jag har fått nog och köpte två nya badhanddukar från Mogihome.se för 125 kr / styck (de har 30% rabatt på all frotté just nu).
Kvalitén på dessa stora baddhanddukar var över förväntan för det låga priset och jag uppskattar verkligen nätbutiker som har fri frakt oavsett belopp (annars handlar inte jag...tips till alla babynätbutiker där ute).



Kolla in broschyren här http://grekiska-recept.se/ och här är mitt bidrag http://www.fontana.se/recept/grillad-kyckling-med-oliv-tapenad-och-tomatsallad/

Det finns massor av andra goda recept också som tips inför sommarens grillning!

Rösta gärna på mitt recept här https://www.facebook.com/FontanaFood/app_190076381016644

Testade ett recept från Ica Buffé som var supersmarrigt även om det tog dubbelt så lång tid att tillaga mot vad som står i orginalreceptet. Jag adderade vitlök i färsblandingen och persilja och fetaost i bulguren plus att jag använde 3dl bulgur mot receptets 1 dl.
Riktigt fräscht och gott!!

Bulgursallad
3 dl bulgur
2 rödlökar
1/2 färskpressad citronjuice
1 ask körsbärstomater
1/2 dl hackad mynta 
1 pkt fetaost
1/2 dl hackad persilja
2 msk olivolja

Aromsmör
75 g rumsvarmt smör
1 vitlöksklyfta
6 soltorkade tomater i olja
1 msk chilisås av ketchuptyp
3 msk finhackad persilja
3 msk finriven parmesanost
1 krm peppar

Lammburgare
400 g lammfärs
1 ägg
finrivet skal av 1 citron 
1 vitlöksklyfta
salt
peppar
rapsolja att steka i

Bulgursallad
Koka bulgurn enligt anvisning på förpackningen.
Skala och strimla löken. Blanda den med citronjuice i en bunke. Låt stå och dra 10 minuter.
Dela tomaterna. Blanda ner tomater, mynta, bulgur, fetaost och olja i lökblandningen.

Aromsmör: Lägg smöret i en bunke. Skala och pressa ner vitlöken. Finhacka de soltorkade tomaterna. Vispa smöret fluffigt med elvisp. Blanda i tomater, chilisås, parmesan, persilja och peppar.

Burgare: Blanda färs, ägg, citronskal,  salt och peppar samt pressa i en vitlöksklyfta. Forma till portionsstora burgare. Stek dem i olja 3–5 minuter på varje sida i en stekpanna.



Toppa burgarna med smöret och servera med myntabulgurn.  

Nä, fy sjutton vad den färdiga Chokladmoussen från Ekströms smakade....ingenting! Den smakade konstgjort, fett och var helt enkelt väldigt smaklöst! MYCKET godare att göra egen och det tar fasiken inte längre tid heller, den färdiga ska ändå vispas i 3 minuter med elvisp och på bara lite mer tid hinner man både smälta choklad, blanda med äggulor och vispa grädden...sen ska den iof svalna i kylen men det är värt att vänta på!

Sambon på galej, bebis som sover (sovit hela eftermiddagen) ! Ett glas rosé och lite egenrostade pumpa- och solroskärnor med lite flingsalt och svagt ljud på TVn är precis vad jag längtade efter just nu! Detta lugn....aaaah!