Midsommar i stan

0kommentarer

Tilsammans med min bror, svägerska och deras lilla Lova (1 månad äldre än Albin) tog vi våra barnvagnar och picknick-korgar och begav oss till Vasaparken för midsommarfirande i år. Det var ju fantastiskt väder och vi njöt av köpesallad, jordgubbar, svägerskans goda västerbottenpaj, rosébubbel och kanelgifflar :)





På kvällen grillade vi gravad fläskfilé och åt den med rostad färskpotatis i örtolja med en vitlöks- och basilika sås till. Köttet blir väldigt mört när man gravar det innan. Vi serverade det hela med en god sallad med lagrad fetaost och kalamataoliver.
Det var vitlök i alla rätter och det blev kanske lite väl mycket kan jag tycka och nästa ggn gör jag nog en dressing utan vitlök till rätten.

Gravad och grillad Fläskfilé (i orginalreceptet från Coop Mersmak är det oxfilé).

6 port

1 kg oxfilé
3 msk flingsalt (nästa ggn kommer jag minska till 2 msk för det smakade väldigt mkt salt)
3 msk socker
2 tsk malen svartpeppar
3 krossade vitlöksklyftor med skal
1,5 dl hackad färsk persilja

1. Putsa köttet och lägg i en bunke.
2. Klappa in alla ingredienser.
3. Lägg i en plastpåse och vänd runt påsen.
4. Låt stå i kylen cirka 10 timmar, vänd då och då.
5. Ta ut köttet ur kylen 1 timme innan grillning. 
6. Grilla på direkt värme cirka 15 minuter runt om.
7. Skiva köttet innan servering.



Rostad färskpotatis med örtolja (orginalrecept från ICA Buffe)

4 port

1 kg färskpotatis (skrubbad)
olivolja
salt
svartpeppar

2 dl blandade hackade örter (jag använde färsk basilika, färsk gräslök och fryst dill)
rivet skal och juice av 1 citron
2 rivna vitlöksklyftor
1 dl olivolja
1 dl finriven parmesanost

1. Sätt ugnen på 225°C.
2. Dela ev stora potatisar.
3. Lägg potatisen i en långpanna. Blanda med olja och flingsalt.
4. Rosta mitt i ugnen ca 20-30 minuter. Låt svalna något.
5. Rör ihop ingredienserna till örtoljan.



6.
Blanda den med potatisen medan den fortfarande är varm. Smaka av med salt och peppar.



Vitlöks- och basilikadressing

4 port

4 dl turkisk yoghurt
2 pressade vitlöksklyftor
2 tsk dijonsenap
salt
svartpeppar
1 dl hackad basilika

Blanda allt och låt stå kallt till servering.





Kommentera

Publiceras ej