Jag passade på att göra en storladdning med Köttfärsås igår och det här är mitt recept (för dagen) på Spagetti Bolognese som räckte till 8 portioner.

8 port

ca 1 kg nötfärs
1 st gul lök (hackad)
3 st vitlöksklyftor (hackade)
4 st champinjoner (skivade)
1 st morot (skivad i halvmånar)
3 msk chilisås
3 msk tomatpuré
2 fpk krossade tomater
köttfond (jag använde dels egen fond från långkok dels 1 msk koncentrerad oxfond).
1 dl vatten
salt
svartpeppar
oregano
färsk timjan
1 knivsudd kanel
rapsolja


Tagliatelle eller Spagetti

1.
Fräs lök och vitlök i olja tills den blir genomskinlig, tillsätt champinjonerna och fräs dessa med löken.

2. Tillsätt köttfärsen och fräs denna tillsammans med lök och champinjoner tills den fått lite färg.

3. Blanda i chilisås och tomatpuré och rör runt.

4. Häll i krossade tomater, fond och vatten och rör runt ordentligt.

5. Smaka av med salt, peppar, timjan, oregano, timjan och kanel.

6. Låt puttra i minst 20 minuter.



7. Koka spagettin eller tagliatellen och servera allt rykande hett med riven parmesan, extra svartpeppar och lite olivolja på toppen.

Vad är väl lyxigare och mer mättande (!) än Scones en onsdagsmorgon!?
Blandade ihop receptet lite på måfå (och utan linser), som jag kom ihåg det och det verkade fungera bra...var iof tvungen att ha mer mjöl än vad jag hade från början.
Vi hade ingen filmjölk hemma så jag använde vanlig lättmjölk men annars så är fil att föredra om man vill ha dem lite syrligare.

Jag äter dem helst med enbart Lätta men testade även en halva med hallonsylt och en annan halva med skinka.

2 st

3 dl vetemjöl
0,5 msk bakpulver
0,25 tsk strösocker
0,25 tsk salt
25 g smör
1 dl mjölk eller filmjölk

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Hacka samman mjöl, bakpulver, socker, salt och smör.

3. Tillsätt (fil)mjölken och arbeta snabbt ihop till en deg.

4. Ta upp på mjölat underlag och dela i två delar.

5. Lägg bitarna med snittytan uppåt på en plåt med bakplåtspapper och stick några hål med en gaffel.

6. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter.

Jag ska testa en ny deo från Nivea som är parfym- och parabenerfri för känslig hy och har 10 st provexemplar (perfekt storlek för necessären vid flygning) att dela ut till vänner och nyfikna.

Vill du testa denna deo så skriv din mailadress i kommentarsfältet nedan så kommer den på posten eller överlämnas vid lämpligt tillfälle.

Vill du läsa om hur det är att vara Buzzador kan du läsa mer här.



Jag valde att göra en "Boef" på hela Högrevs-biten i lördags och det räckte till minst 8 port

8 port

1,2 kg högrev
100 g champinjoner
140 g bacon
8 st schalottenlökar
2 st vitlöksklyftor
Smör
2 msk hackad timjan
2 msk vetemjöl
2 msk tomatpuré
3 dl rött vin
7 dl buljong från långkoket (eller köttbuljong)
2 små morötter (eller 1 stor)

1. Fräs kvartade champinjoner, strimlad bacon, hela schalottenlökar och hackad vitlök i smör.



2. Häll på timjan. Pudra över vetemjöl och tillsätt tomatpurén. Fräs ordentligt.

3. Häll på vinet. Låt det puttra en stund. Slå på buljongen.

4. Rör ner skivade morötter. Låt puttra på medelhög värme i ca 15 minuter.

5. Tillsätt köttet skuret i portionsbitar och koka upp.



6. Servera gärna med potatismos eller ris.
 

Samtidigt som jag väntade in Äggakakan så passade jag på att fixa till en Högrev till ett långkok för att kunna göra Boeuf Bourguignon i helgen.
Jag blir nästan irriterad på mig själv att jag aldrig gjort detta tidigare för Högrev är oftast väldigt billigt (köpte för 55 kr/kg på Coop), det blir så fantastiskt mört, det ger 2 liter perfekt köttfond att frysa använda till grytor eller framtida rätter och även det långkokta köttet går att frysa in för att snabbt svänga ihop en fantastisk gryta en vardagskväll.

Receptet är Tareq Taylors och ännu roligare var det att samtidigt som jag tog ut högreven ur kastrullen så hade Tareq ett flera sidor tips och recept i lördagsbilagan till DN, läs den om ni inte har gjort det ännu.

2 middagar för 4 personer

1,2 kg högrev
1 gul lök
1 palsternacka
1 bit rotselleri


1. Sätt ugnen på 100 grader.

2. Bryn köttet i en stekpannan på alla sidor och lägg i en STOR kastrull.

3. Lägg i skalad lök, palsternacka och rotselleri. Häll på vatten så att det precis täcker köttet.

4. Sätt in hela kastrullen i ugnen på 100 grader och låt stå över natten (minst 10 timmar).

5. Ta upp köttet ur grytan, låt svalna och stoppa sedan in i kylen eller frysen för att använda senare.

6. Slå av fonden över ett durkslag och en bunke för att kunna hälla upp på mindre flaskor eller burkar.

2 st fyllda burkar med fond fick jag ut av detta långkok. En använder jag till grytan och en fryser jag in till framtida grytor.

Jag har velat prova recepten som Tareq Taylor bjöd oss bloggare på när han release sin nya kokbok, se inlägget om eventet här och i fredags blev det skånsk äggakaka och förberedelse för långkoket på Högrev.

8 port

500 g rimmat sidfläsk
8 st ägg
4 1/2 dl vetemjöl
2 msk strösocker
1/2 msk salt
8 dl mellanmjölk
smör

1.
Ta bort ev. svål från fläsket, skiva och stek det i en torr stekpanna och ställ åt sidan. Spara stekflottet till smeten!



2.
Vispa ihop ägg, mjöl, socker och salt. Tillsätt mjölken och fortsätt vispa tills du har en slät smet. Tillsätt stekflottet i smeten.

3. Lägg en klick smör i en stekpanna med hög kant och häll i smeten (jag gjorde i två omgångar då den blir lite väl tjock annars). Grädda på medelhög värme i 10-12 minuter. Arbeta in smeten mot mitten på pannan tills hela smeten stelnat och låt den få färg (men inte brännas vid).

4. Ta en stor tallrik eller ett grytlock och vänd kakan, tillbaka i pannan och stek ytterligare ngn minut för att få färg på andra sidan.



5. Servera äggakakan med stekt fläsk och rårörda lingon samt lite skuren äpple.

Korv Stroganoff är enkelt, gott och passar utmärkt att frysa in i portionsformar för dagar som inte riktigt inbjuder till matlagning.

Jag gjorde en storladdning på 1,6 kg Falukorv, 5st gula lökar, 3 st schalottenlökar och 9,5 dl matlagningsgrädde men mitt recept nedan är för 4 portioner för enkelhetens skull.

4 port

400 gram
2,5 dl
3 msk
2 msk chilisås
2 st

Sedan några veckor tillbaka gör jag en matplanering för veckan beroende på hur den ser ut för oss båda och sen gör vi en storhandling på helgen för att ha allt hemma. Jag fryser in alla färskvaror (som går att frysa) och tar fram samma dag som vi ska äta för att inte behöva kasta saker i onödan för att vi fått för oss att göra något annat på kvällen.

Allt eftersom magen blir större så börjar det bli lite jobbigt i köket men än så länge så funkar det med lite handräckning från sambon i form av undanplockning och disk. En bra uppdelning tycker jag även om det är oerhört skönt att alltid laga för 4 personer så att vi har rester till dagen efter, då blir det enbart värmning vilket inte är ett dugg jobbigt :)

Måndag: Stekt torsk med rom- och rödlöksdressing och kokt potatis,

Tisdag: Korv Stroganoff (gör dunderladdning och fryser in till jobbiga dagar)

Onsdag: Rester Stroganoff

Torsdag: Äggakaka med sidfläsk och rårörda lingon

Fredag: Äter kanske ute annars Långkok på Högrev (ska prova tekniken sous-vide) - Boeuf Bourguignon el dyl 

Lördag: Äter kanske ute annars Långkok på Högrev (ska prova tekniken sous-vide) - Boeuf Bourguignon el dyl

Söndag: Rester gryta

Veckan kan dock bjuda på förlossning (BF på söndag) så vi får väl se om vi följer planeringen.

I julas fick vi en lergryta av Kristofers mamma i julklapp och nu äntligen var det dags för premiäranvändning. Jag kommer ihåg hur flitigt mina föräldrar faktiskt använde sin lergryta när jag var liten och det känns lite skönt retro. Det tar dock minst 2h så det gäller att vara ute i god tid men å andra sidan är det hälsosamt, billigt och det går inte att få kyckling mer saftig! Jag kommer garanterat göra det här igen!

4 port

1 st tinad kyckling, 1-1,2 kilo (gärna gödkyckling)
  salt och peppar
  olja och soja att pensla med
honung
några vitlöksklyftor (hela med skal)
 
Örtsmör:
25 gram smör
1,5 msk örtkryddor tex. timjan, rosmarin, dragon
1 krm salt

Fyllning:
2 st hackade vitlöksklyftor
2 st brödskivor
0,5 st liten lök
0,5 st äpple i småbitar
2 msk kinesisk soja
1 st lagerblad
0,5 msk pressad citron
1 st  röd chili utan kärnor

Ugnsbakad Potatis
5-6 Potatisar
1 sötpotatis
salt
timjan
olivolja

Sås
Matlagningsgrädde
Hönsbuljong
Maizena redning
Peppar
Dragon


1.
Lägg lergrytan i blöt minst 30 minuter.

2.
Rör ihop örtsmöret.

3. Torka kycklingen inuti och utanpå. Peta med fingrarna under skinnet nere vid låränden, spreta lite och gör en ficka ända fram över bröstet mot halsen. Lägg hälften av örtsmöret på varje sida och klappa ut det så det ligger någorlunda jämnt fördelat under skinnet. Smeta in kycklingen med resterande smör.

4. Gör fyllningen. Riv sönder brödet, hacka grovt övriga ingredienser och blanda ihop.


5.
Salta och peppra inuti kycklingen och pressa in all fyllning.


6.
Bind ihop benen och lägg kycklingen i lergrytan. Pensla med olja och soja samt ringla lite honung över kycklingen samt släng ner några hela oskalade vitlöksklyftor. Sätt på locket och ställ in i KALL ugn. Sätt termostaten på 225 grader. Efter 1,5 timme sänk värmen till ca 175 grader. Stek ytterligare minst en halvtimme. Låt vila i grytan under lock en stund innan du tar upp den.



7.
Under tiden kycklingen är i ugnen passade jag på att skära några potatisar och en sötpotatis tunnt som jag lägger i en form tillsammans med olivolja, timjan och salt. Låt stå med kycklingen tills den är klar. 



8. Jag passade även på att göra en sås genom att sno lite av vätskan som bildats i lergrytan när jag sänkte värmen till 175 grader. Häll över ca 2 dl i en kastrull och blanda ut den med 2 dl vatten och en halv hönsbuljontärning samt 1 tsk maizena.  Häll i 2 dl matlagningsgrädde och en hel del dragon och låt koka ihop. Spä med vatten om den blir för tjock och blanda ut med maizena om den blir för tunn. Smaka av med peppar.

9. När kycklingen har fått så och vila och allt är klart så stycka den genom att dra eller skära lätt längs med benen så att det blir två vingar, två lår och två bröstfiléer. Servera med potatis, sås och en god sallad.


När jag frågade Kristofer vad han önskade sig för mat i veckan så sa han Bakad potatis med två olika röror....:)
Den ena skulle vara Skagenröra och den andra Kyckling & Curry röra och världens snällaste sambo som jag är (gravidhormoner till trots) så fixar jag ju sjävklart det.
Det tog lite längre tid än vad jag tänkt med potatisen, de måste varit extra stora för enligt recept som jag sökte på för att få en uppskattning om tid så ska det ta mellan 50-60 minuter i 225 grader...efter 1h och 25 minuter var potatisen fortfarande stenhård...efter 1h och 45 minuter var den perfekt.

4 port

4st bakpotatisar
salt
smör

Kycklingröra
200 g tillagad kyckling, skinn- och benfri
3 msk majonnäs
2 msk mango chutney
1 tsk curry
Lite limejuice
Salt
Peppar

Skagenröra
100 g handskalade tinade räkor, grovt skurna
3 msk hackad dill
2 msk majonnäs
2 msk finriven pepparrot
1 msk gräddfil
1/2 pressad lime
1 knivsudd cayennepeppar
salt

1. Förvärm ugnen till 225°. Skrubba, torka och stick några hål i potatisarna.

2. Lägg potatisarna på en plåt och baka dem i minst 90 minuter, beroende på storlek. Pröva med en sticka.

3. Gör kycklingröran; om ni har färdiglagad kyckling eller grillad kyckling använd den. Jag stekte en tärnad kycklingfilé med bbq-salt, pepparmix, lite soja, lite honung och en pressad vitlök för att få en bbq-smak på den.
Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. Låt stå kallt till servering.





4. Gör skagenröran genom att blanda ihop samtliga ingredienser och smaka av med salt. Låt stå kallt till servering. 



5. Eftersom jag gjorde två röror så delar jag potatisen mitt itu när den är klar. Servera med salt, lite smör och rörorna samt en fräsch sallad till.




Det här receptet hittade jag i ICA Buffé från 2008 och detta är min variant på orginalet. Mycket goda om man gillar mat med kikärtor förstås!

Biffarna är ganska svåra att steka och faller lätt isär men kombinationen osthyvel och sked när man vänder på dem gjorde det lite enklare.
Tänk på att ha mycket olja i stekpannan även om de vätskar sig mycket så bränner de fast väldigt fort om det blir torrt i pannan och då ramlar de isär.

6 port

1 gul lök
3 vitlöksklyftor
100 g champinjoner
2 burkar kikärter (à 400 g)
1 msk sambal oelek
1 lime (skal plus juice)
1 dl grovt hackade jordnötter
6 pitabröd
1 dl turkisk yoghurt
1 tsk garam masala
feferoni
olivolja 
rapsolja
salt

1. Skala och hacka lök och vitlök. Skär champinjonerna i skivor. Fräs lök, vitlök och svamp i lite olivolja. Låt svalna något.

2. Mixa svampfräset med väl sköljda kikärter, sambal och salt.

3. Rör ner finrivet limeskal, 1 msk färskpressad limejuice och jordnötter och forma ca 20 små biffar.



4. Stek dem i rapsolja. Lägg på hushållspapper och låt vila en stund så blir de fastare.



5.
Gör en dressing av turkisk yoghurt, resterande limejuice och garam masala.

6. Servera i pitabröd med dressing, feferoni och sallad samt tunt skuren tomat.





Jag fick frågan från en av mina närmaste vänner om jag ville följa med på "kokboksmingel" på ett bokförlag och självklart tackade jag ja för några veckor sedan.
Igår var det så dags och jag insåg att jag vet inte vem som givit ut kokboken eller vilket förlag det var men med några klick på datorn så hade jag googlat mig fram till att den jag var på väg att träffa tillsammans med ett 10-tal andra (bok) bloggare var Tareq Taylor som driver och äger Slottsträdgårdens Kafé i Malmö och som även synts i SVT i bla. Trädgårdsfredag som kock.
Han har gett ut sin andra kokbok (den första heter "Om mat och kärlek") som han kallar för "Klassiker" med releasedatum under denna vecka (v.11) och det är Ica bokförlag (ingår i Forma Books AB) som ger ut den och som var värd för det extremt trevliga eventet igår kväll.

Jag såg framför mig en mingelkväll med plasttallrikar och ståbord med plock från boken och där författaren kanske fick säga några väl valda ord men istället bjöds vi på ett väldigt personligt möte med Tareq där han förklarade hela konceptet med sin bok och även lagade maten i förlagets kök som sedan intogs tillsammans på ett långbord med rutiga dukar.
Maten vi bjöds på var Boeuf Bourguignon på högrev med hemlagat potatismos samt en skånsk äggakaka med rårörda lingon och stekt fläsk. Behöver jag säga att vi såg ut som utsvultna vargar efter 20 minuter av att ha inhalerat dessa fantastiska dofter i köket! Det var en fröjd att se tjejerna kasta sig över maten utan en sekunds tanke på dieter av alla olika slag! Ju mer desto bättre och jag tror att alla tog om minst 1 gång....mycket bra betyg för Tareq helt enkelt :)

Kokboken är en hyllning till de svenska klassiskerna men med tanken att de inte ska ta längre tid än vad hungriga barn och respektive kan stå ut med att vänta på maten, den handlar om att planera sin matlagning och på så sätt få fram maten på bordet under 30 minuter, att njuta av äkta hemlagad mat från grunden och minska mängden mat som kastas i soporna! Jag gick ju igång på alla 8 cylindrar eftersom det är precis i linje med min filosofi gällande mat.
Tareqs kokbok innehåller inte bara härliga recept och fina bilder utan även ett förslag till planering för 3 veckor framåt och tekniker som gör att tex. högreven blir mör som smör istället för att satsa stenhårt på det finaste köttet som inte heller blir lika bra.

Jag tycker att ni ska gå och införskaffa denna kokbok så snart den släpps eftersom det kommer vara en väl gjord investering som räddar era plånböcker och er hälsa för ett bra tag framöver och bjuder på massor av inspiration!

Tareq berättar om sin kokbok



En förstorad bild av den 3-veckors planering som finns i kokboken

Dags för potatisen till moset



Potatisen mosas med smör, lite mjölk och persilja


En av de största fördelarna med långkok på högrev är de fantastiska fonderna som man får ut av vätskan och som alla kockar (inklusive Tareq) menar inte går att producera på annat sätt.

Fantastiska dofter steg från denna gryta med Boeuf Bourguignon



Äggakakan klar för avsmakning, för de som inte åt kött fanns en mix av shitakesvamp och skogschampinjoner att ha till istället. Jag ska helt klart göra äggakaka istället för ugnspannkaka nästa gång!



My god! Det var sååå gott!


Självklart passade jag på att få med mig ett signerat exemplar av kokboken och den här kommer sambon få lusläsa inför de kommande veckorna då jag kommer ha annat för mig (bebis när som helst nu). Ser fram mot att få riktig husmanskost de närmaste halvåret :)

Var sugen på att göra paj och hittade ett bra recept i Annas Pajer som jag köpte på förra årets Bokrea tror jag, det verkar dock vara slut hos förlaget nu.

Det blev en jättegod paj med en ganska tunn botten vilket gör att den inte blir så mastig och passade perfekt som vardagsmat eller till buffén.
Jag använde lite mindre lax och lite mindre spenat än orginalreceptet men det räckte gott och väl och tillsatte fetaost plus lite chili. Det här är alltså mitt ngt justerade recept.

4 - 6 port

Deg
4 dl vetemjöl
125 g smör
1 ägg
2 msk kallt vatten

Fyllning
2 ägg
1 1/2 dl mjölk
2 dl grädde 
200 g färsk lax i kuber (skinnfri så klart)
180 g färsk spenat
smör
2 finhackade schalottenlökar
1 dl hackad dill
salt
vitpeppar
3 dl riven lagrad prästost
1/2 pkt fetaost
chiliflakes

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Börja med pajdegen och nyp ihop smör med vetemjölet, tillsätt ägget och sist vattnet. Blanda ihop och forma till en boll som kavlas ut för att gott och väl passa en pajform (27 cm i diameter).

3. Vik in degkanterna så att degen ligger dubbel längs med hela kanten. Räffla kanterna med en gaffel och nagga botten.



4. Förgrädda pajskalet i 12-14 minuter. Låt svalna.   

5. Fräs under tiden grovhackad spenat tillsammans med schalottenlöken i lite smör, smaka av med chiliflakes och (lite) salt. Låt det svalna och lägg det sedan i pajskalet.



6. Strö över laxkuber, fetaost och hackad dill.



7. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt, vitpeppar och 2 dl av den rivna osten till äggstanningen.

8. Fördela äggstanningen i formen och strö över resten av den rivna osten. 



9. Grädda pajen i ugnen ca 35-40 minuter tills fyllningen stannat och pajen fått färg.



10. Servera med en god sallad!