Lax- & Spenatpaj

0kommentarer

Var sugen på att göra paj och hittade ett bra recept i Annas Pajer som jag köpte på förra årets Bokrea tror jag, det verkar dock vara slut hos förlaget nu.

Det blev en jättegod paj med en ganska tunn botten vilket gör att den inte blir så mastig och passade perfekt som vardagsmat eller till buffén.
Jag använde lite mindre lax och lite mindre spenat än orginalreceptet men det räckte gott och väl och tillsatte fetaost plus lite chili. Det här är alltså mitt ngt justerade recept.

4 - 6 port

Deg
4 dl vetemjöl
125 g smör
1 ägg
2 msk kallt vatten

Fyllning
2 ägg
1 1/2 dl mjölk
2 dl grädde 
200 g färsk lax i kuber (skinnfri så klart)
180 g färsk spenat
smör
2 finhackade schalottenlökar
1 dl hackad dill
salt
vitpeppar
3 dl riven lagrad prästost
1/2 pkt fetaost
chiliflakes

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Börja med pajdegen och nyp ihop smör med vetemjölet, tillsätt ägget och sist vattnet. Blanda ihop och forma till en boll som kavlas ut för att gott och väl passa en pajform (27 cm i diameter).

3. Vik in degkanterna så att degen ligger dubbel längs med hela kanten. Räffla kanterna med en gaffel och nagga botten.



4. Förgrädda pajskalet i 12-14 minuter. Låt svalna.   

5. Fräs under tiden grovhackad spenat tillsammans med schalottenlöken i lite smör, smaka av med chiliflakes och (lite) salt. Låt det svalna och lägg det sedan i pajskalet.



6. Strö över laxkuber, fetaost och hackad dill.



7. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt, vitpeppar och 2 dl av den rivna osten till äggstanningen.

8. Fördela äggstanningen i formen och strö över resten av den rivna osten. 



9. Grädda pajen i ugnen ca 35-40 minuter tills fyllningen stannat och pajen fått färg.



10. Servera med en god sallad! 




Kommentera

Publiceras ej