Att ha Rostbiff & Potatissallad hemma när det behövs en snabb middag är guld värt! Det är gott (säkert nyttigare med hemgjord potatissallad dock) och med en fräsch sallad med lite mozzarella blir det lite nyttigare och matigare.

Vilket otroligt sommarväder det är just nu!! Helt underbart att vara mammaledig! Jag tycker så synd om alla kontorsmänniskor som kastar sig ut under lunchen för att få sin del sol i sina dräkter och heltäckande kläder....det var jag för ngt år sedan och jag hade alltid ångest dagar som dessa när jag inte kom utanför dörren på arbetet förrän det var dags att gå hem (för sent).

Dagen började med en förmiddagsfika med Latte och Croissant på Café Levinskys på Rörstrandsgatan med en fd studiekamrat och det kändes som vi satt i en stad på Rivieran! Så varmt och skönt och det luktar liksom utland (jag var insmörjd med Nivea solskyddsfaktor..hehehe).
När hon gick till jobbet fortsatte jag via Karlberg till Hornsbergs Strand som nu äntligen öppnat upp sin strandpromenad. Sån lyx att kunna sitta och sola (delvis i skuggan med bebis) och läsa en tidning hur längen man vill (eller Albin vill) och inte ha massa tider att passa!



Kristofer hade event med jobbet så jag slängde ihop en sallad med högerhanden och tröstade Albin med vänsterhanden och varvade det med att springa ner i tvättstugan med BabyBjörn på magen.
Jag lyxade dock till det ordentligt och använde hela knippet grön sparris (köpt för endast 10 kr på ICA Västermalmsgallerian...ångrar att jag inte köpte fler ggr), en hel avocado, machesallad, champinjon, körsbärstomat, knaperstekt bacon och rostade solroskärnor toppat med olivolja och vit balsamvinger samt salt och citronpeppar.


Kristofer fixade god middag idag med inspiration från ett recept på Club Sandwich på Studentkrubb.se

4 port

2 stora eller 4 små kycklingfiléer
8 skivor bacon
8 hamburgerbröd
4 salladsblad
1 tomat
1 vitlök
dressing (se recept här)
svartpeppar
salt
olja

1. Stek kycklingfiléerna i olja och hackad vitlök, salta och peppra.

2. Stek baconskivorna frasiga.

3. Värm brödet (i brödrosten).

4. Skiva upp sallad och tomat

5. Fixa dressing.

6. Dressa burgaren och njut!



Ni kanske redan har koll på dessa sajter men de var ju fantastiska och passar likväl barnfamiljen som studenterna.

Studentkrubb.se ger förslag på massor av bra och goda recept men en kostnad per portion och man kan söka enkelt bland de olika kategorierna och kostnadsnivårerna.

Matpriskollen.se sparar massor av pengar på tex blöjor och andra varor som vi köper ofta och mycket av plus att man kan planera veckans matlagning utefter bra priser så gynnar det ekonomin också...en bra kombo!





Vi var ute på landstället i Vagnhärad i vårsolen och helgrillade fläskfilé som marinerats i olja, salt, peppar, vitlök och lite sirap. Till det gjorde vi en Vitlökssås som ICA.se tipsade om och det visade sig vara en riktig hit till fläskfilén.

I orginalreceptet skulle man använda yoghurt men vi använde lätt creme fraiche istället. Jag ökade på mängden basilika eftersom vi gillar det mycket :)

4 port


4 dl lätt creme fraiche
2 pressade vitlöksklyftor
2 tsk dijonsenap
salt
svartpeppar
1 dl hackad basilika

Blanda allt och låt stå kallt till servering.

Tyvärr var vi för hungriga för att ta bild men lägger in en på stugan och jag och Albin istället :)



Nu börjar sommaren komma närmare och då blir jag ofta sugen på lite lättare mat som tex rökt makrill och sallad. Till detta gjorde jag en örtcreme av creme fraiche, frusen dill, färsk persilja, citronsaft och salladskrydda vilken passade bra till.

Eftersom varmrökt makrill är ganska mastigt så räcker det med en filé till två personer men det är bra att lägga till lite kokt ägg så man blir ordentligt mätt.

Vore ju inte helt illa att vinna en övernattning för två för mig och sambon utan barn :)
Tävla ni också genom att klicka på bilden nedan.






Vi tog en långpromenad idag på Djurgården och hem till Kungsholmen, oerhört mycket folk men det spelade ingen roll för solen lysten och det var fantastiskt vackert och skönt!

Vi åt lunch på Djurgårdens sjöcafé där det fanns massor av bord ledigt trots en massa folk och vi fick ett perfekt bord med barnvagnen!
Jag åt en Bakad potatis med Skagenröra som smakade riktigt bra så dit går jag nog igen för lyxlunch under mammaledigheten!

Våran lilla sailor som snart växt ur alla (små) 56:or! Han stack iväg 1,1 kg på 2 veckor och fyller 7 veckor på tisdag. Det händer saker varje dag och sedan 2 veckor så ler han och nu strålar han när man kommer och plockar upp honom ur sängen eller vagnen. Än så länge sover han väldigt bra på nätterna, mellan 6-8h i ett sträck men äter dock desto mer under dagen och speciellt tidigt på kvällen..det finns inget stopp :)
Han är jättestark i nacken och tränar hela tiden så fort man bär honom...tror det blir en stadig liten kille det här till slut.

Testade ett recept från Tasteline som jag gjorde om litegrann. Blev gott men tror såsen kokade ner lite för mycket då det blev en väldigt koncentrerad smak av fonden tyckte vi och resterna behöver nog spädas ut med lite creme fraiche eller mer grädde.

4 port

4 st
5 st
2 dl
1,5 dl
2 st
1 msk
1 msk
2 tsk
1 msk
1 msk

2 st bakpotatisar
3 st vitlöksklyftor, hela, med skal
rapsolja
salt
peppar
timjan

1. Sätt ugnen på 225 grader. Skölj potatisen och skär den i tunna skivor. Ringla olja i en ugnsform och blanda potatis, peppar, salt och rikligt med timjan. Tillaga i ugn minst 30 minuter eller tills potatisen är klar och har fått fin färg.

2. Stek kotletterna tillsammans med vitlöken gyllenbruna i lite smör, salta och peppra.



3. Vispa ut mjölet i pannan med vattnet och häll i grädde, buljong, salvia, balsamvinäger och aprikoser.

4. Låt såsen koka upp och lägg ned kotletterna för att puttra några minuter tills köttet är klart.



5. Servera kotletterna med potatisen och en god sallad.



Jag slängde ihop en laxpasta lite på måfå då vi hade spaghettirester kvar från gårdagens Spaghetti Bolognese (se recept här) och behövde använda laxfiléerna till ngt. Det blev väldigt gott faktiskt och snabbt gick det!


4 port

4 st. laxfiléer

Spaghetti

3 dl lätt Creme Fraiche
Timjan
1/2 tärning Fiskfond
citronsaft
ca 6 st cocktailtomater
Salt
Svartpeppar
1 msk matlagningsvin (vitt)
Chiliflakes

1. Skär laxen i tärningar

2. Koka pastan.

3. Värm en stekpanna med höga kanter och häll i creme fraiche, smula en halv tärning fiskfond, matlagninssvin och chiliflakes samt salt och peppar. Låt koka upp under svag värme.

4. När grädden och de övriga ingredienserna kokar lägger man i lax och tomat och låter denna koka i 2-5 minuter. Tillsätt timjan och smaka av med chiliflakes och citronsaft.

5. Ringla över lite olivolja och smör i Spaghettin och häll sedan över pastan i stekpannan med laxen och såsen och blanda försiktigt runt.

6. Serveras varmt och med rostade solroskärnor om man vill.

Vi äter väldigt ofta lax tror jag ni förstår men det är ju så gott!

Här är det en lax i ugn (sesamolja, citronpeppar och salt på) med romsås (creme fraiche, rom, rödlök, citron och citronpeppar), kokt potatis och lättkokt sparris med smör och salt.

Superenkelt, klart på 20 minuter och väldigt väldigt gott!




En bra avslutning på en väldigt bra dag som bjöd på långpromenad till Fredhäll och Solstugan för lunch med min vän Elin och hennes underbara Vally på 6 månader. En promenad tillbaka med solpaus i Rålambshovsparken avslutade det hela.
Albin verkar verkligen uppskatta att komma ut på promenader varje dag i vagnen, han sover som en stock och är väldigt tillfreds när man kommer hem igen.