Jag är riktigt stolt över den här kompositionen som är min alldeles egen och som kanske kommer bli en paradrätt vid middagar framöver, vem vet!
 
2 port
 
2 färska, nyrensade filéer piggvar (eller slätvar)
smör till stekning
vitpeppar
salt
 
1/2 huvud savoykål
3 dl vispgrädde
1 kruka dill
1/2 dl vitt vin
vitpeppar
salt
 
3-4 st Shiitakesvampar
1/2 vitlök solo (alt 2 stora klyftor)
1 vårlök
rapsolja
salt
svartpeppar
 
Gräddkokt savoykål
  1. Börja med kålen och skär bort stommen och strimla resten. Koka upp vatten och salt och låt kålen koka med under 1 minut (detta kallas att blanchera på finare språk).
  2. Häll av vattnet från kålen och lägg den direkt i en skål med iskallt vatten så håller den sig fräsch och spänstig.
  3. Koka upp grädden med dill och vin och lägg i kålen - låt den småkoka med så länge det behövs för att kålen ska bli mjuk och ta smak (ca 10 minuter). Smaka av med vitpeppar och salt under tiden.
  4. När den är klar låt den stå åt sidan och hålla värmen till servering.
                 
 
Shiitakefräs
  1. Torka rent svamparna och skär dem i mindre bitar (ta bort foten).
  2. Finhacka vitlöken och vårlöken och stek alltsammans i olja, smaka av med salt och peppar.
  3. Häll över på ett fat och värm upp i sista sekund vid servering.

                 

Smörstekt Piggvar
  1. Börja inte med fisken förrän det är dukat och klart för servering.
  2. Salta och peppra filéerna på båda sidor.
  3. Bryn smöret i en stekpanna och stek fisken på medelhög värme i 2 minuter på varje sida.

               

 
Servera fisken genast på en bädd av gräddkokt savoykål och toppad med shiitakefräset.
Drick gärna ett glas torrt kallt vin till, eller varför inte ett glas champagne!
 
              
 
 
 
fiskmiddag, piggvar, savoykål, shiitake,
I torsdags lagades det fläskpannkaka här hemma och det är ju alltid gott och VÄLDIGT mättande.
Jag steker alltid fläsket på grillen i ugnen så behöver man inte använda ytterligare smör i smeten och håller ner fettnivåerna lite.
 
Jag passade även på att göra plättar till Albin, han orkar ju bara en till middag innan välling och nattning men de var väldigt uppskattade av vår lilla kille både igår och idag. Jag gjorde Albins smet separat och den räckte till 12 plättar.
 
Fläskpannkaka
6 port
 
3 dl vetemjöl
6 dl mellanmjölk
4 ägg
1/2 tsk salt
1/2 tsk socker
1 bit rökt fläsk
 
  1. Sätt ugnen på grill 250 grader. Vispa hälften av mjölet med hälften av mjölken för att undvika klumpar. Blanda i resterande ingredienser under vispning.
  2. Låt smeten stå en stund medan fläsket tärnas och grillas i en stor ugnsform tills det är knaperstekt. Vrid av grill och sätt ugnen på normal funktion och sänk till 225 grader.
  3. Häll i smeten över fläsket och tillaga i ugn ca 15-20 minuter.

Servera med lite smör, riven morot och rårörda lingon.

                   

12 plättar till en liten kille

1 dl vetemjöl

1 ägg

2 dl mjölk

smör till stekning

Blanda ihop allt och stek i smör i ett plättlagg. Servera med en liten klick smör i mindre bitar. Lätt att ta med i burk och ha som mellanmål. Kan även serveras med en klick fruktpuré som dessert.

 

 
 
 Här är ett axplock av de ställen jag & Albin oftast äter lunch på antingen själva eller med sällskap
 
+ trevlig personal, bra mat, bra utbud, värmer barnmat, fri wifi, många barnstolar, lätt att komma med barnvagn
- dyra sallader och ganska lite huvudingrediens, drar från dörrarna och det blir ibland alldeles för kallt att sitta där
 
+ trevlig personal, goda mackor, bra med barnvagn, många barnstolar, värmer barnmat,
- sådär utbud, lunchen kan ibland vara riktigt dålig, dyra sallader, stor toalett men inget skötbord, ibland väldigt mycket barnvagnar vid lunchtid.
 
+ bra pris på lunch, bra med barnvagn, många barnstolar, värmer barnmat (men oftast alldeles för kort tid)
- ibland tar maten oacceptabelt lång tid, personalen ser alltid sur ut.
 
+ bra pris på thaibuffé (79kr) inkl kaffe, bra med barnvagn, många barnstolar, mikro finns för egen värmning, aldrig kö nästan, gratis kaka till kaffet
- ibland väldigt mycket folk, stökigt vid lunchtid, ofräsch toalett
 
+ mikro finns för egen värmning, ok med barnvagn, många barnstolar, bra toalett och skötrum
- ingen god mat, stökigt vid lunch
 
+ god mat, god fika, värmer barnmat, barnstolar finns, fin och stor uteservering,
- inget skötrum, får ej ta med barnvagn in ( ej ens om det spöregnar och skydd saknas)
 
+ barnvagnsparkering, många barnstolar, säljer Hipp barnmatsburkar, lugn och behaglig miljö
- värmer ej barnmat i egen medtagen burk, toalett & slötrum kostar 5 kr, enbart smörgåsar
 
+ underbar personal, barnstol finns, bra utbud, bra priser, värmer barnmat
- inget skötbord, trångt vid lunchtid, ingen plats för barnvagn
 
+ bra plats för att ställa ifrån sig barnvagn, många barnstolar, värmer barnmat, bra itbud, stor toalett och skötrum
- kan vara ganska mycket folk vid lunchtid och då blir det väldigt trångt med en barnstol.
 
+ mikro finns för egen värmning, säjer barnmat och smoothies, många barnstolar, bra plats för barnvagn, bra utbud, rolig miljö
- trångt och stökigt samt mycket kö vid lunchtid
 
+ värmer barnmat, många barnstolar, många bord, bra utbud, bra lunchpriser, bra med barnvagn, närhet till skötrum (gratis)
- kö vid lunchtid, mycket halvfabrikat, toalettbesök kostar pengar
 
+ värmer barnmat, många barnstolar, bra med barnvagn, bra utbud, trevlig personal
- dyra sallader, stojigt på helger
 
+ mikro finns för egen värmning, barnvagnsparkering och reserverat bord till föräldrar med sovande barn, hiss, många bord, fin miljö, god mat, stor toalett och skötbord
- få barnstolar, dyr lunch,
barnvänlig restaurang, barnvänligt café, cafe, föräldraledig, lunch, restaurang,
Nu har jag tagit mig i kragen och samlat ihop ett antal omdömen på restauranger och caféer som jag besökt den senaste månaden för luncher, take away och middagar. Jag äter lunch ute varje dag (i princip) och därav att det blir en "barnvänlighetsvinkel" på dessa omdömen. Först ut är omdömen av Café och Lunchrestauranger
 
 
 
 
 
barnvänlig restaurang, barnvänligt café, cafe, föräldraledig, lunch, restaurang, takeaway,
Ibland kräver nöden sitt halvfabrikat och om det är något av dessa jag verkligen uppskattar så är det Keldas färdiga soppor som är bra grunder att antingen äta som dom är eller lägga till några få ingredienser så blir det en väldigt god rätt.
Vår absoluta favorit är den Toscanska Tomatsoppan med lite sting och bitar av grönsaker. Värm, tillsätt chevre (eller fetaost) och lite rostade solroskärnor (ej saltade) och servera med ett gott bröd så har ni en väldig god middag tillagad på mindre än 10 minuter.
 
                   
Kelda, Soppa,
Det här var ett jättegott recept på nötfärs istället för lammfärs och det smakade väldigt bra!
 
         4 port
  • 500 g köttfärs
  • 1 ägg
  • 3 msk vatten
  • salt
  • peppar
  • 1 krm chiliflakes
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk koriander
  • 1 tsk kardemumma
  • olja att steka i
  • 1 morot
  • 2 dl matlagningsyoghurt
  • salt
  • peppar
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 4 port couscous
  1. Blanda färsen smidig med ägget och vatten. Krydda med salt, peppar, chiliflakes, spiskummin, koriander och kardemumma.
  2. Dela färsen i 8 bitar (för 4 port). Forma varje bit till en avlång rulle direkt på små grillspett. Pensla spetten med olja och grilla dem runt om ca 8 minuter i ugn.
  3. Skala och riv morotonen. Blanda den rivna moroten med matyoghurten och smaka av med salt, peppar och gärna pressade vitlöksklyftor.
  4. Tillaga couscousen enligt ansvisning på förpackningen. 
  5. Servera köttfärsrullarna med raitan och couscous, bröd samt en blandad sallad. Strö lite osaltade nötter över för er som vill ha lite tuggmotstånd.
Jag provade Fontanas Saganaki till middag i fredags och den var jättegod, inte riktigt som när man får den i en glödhet panna direkt till bordet på en Taverna en ljummen kväll på en underbar grekisk ö...men nästan :)
 
Det står att man ska steka osten på hög värme och det stämmer säkert på vanliga plattor men på vår gasspis fick jag ha lägsta lågan annars brändes den vid på en gång.
Glöm för guds skull inte citronen - den gör hela rätten!
Drick ett glas kallt vitt vin (Retsina för de som gillar) till denna rätt som jag åt som huvudrätt men som passar ypperligt som förrätt och man skär den i två delar.
 
                 
                 
Fontana,
Testar mig fram lite och tycker denna är mer användarvänlig...vad tycker ni?
Det här var den sista testburken från laddningen som jag fick av min vännina och namnet är ju lite märkligt tyckte jag först. Wasabi för mig är Japanskt och Curry är Thai (iallafall denna variant). 
Vi valde att tillsätta kyckling och fryst haricots verts och servera med ris. Denna curry var OERHÖRT stark enligt mina smaklökar men min man tyckte inte alls den var lika stark så det beror på var ens tröskel ligger helt enkelt.
Den smakade gott tyckte jag men var tvungen att klicka på lite creme fraiche för att överhuvudtaget kunna få i mig maten.
Är lite osäker på om de har denna produkt kvar i sortimentet för jag hittar den inte på MrsChengs.com men däremot verkar man kunna handla den i onlinebutiker.
 
 
 
Mrs Chengs, Thaimat,
Jag är Buzzador vilket innebär att jag deltar i kampanjer, får hem varor och ska använda några av dem själv och dela ut till vänner och "buzza" om dessa, dvs. testa och marknadsföra på Buzzador.com
Idag kom paketet som innehöll en hel låda med Min Frukt från Nestlé.
Vi testade självklart en av de två smakerna till lunch och det fick bli Äpple och Päron idag och den blev mycket uppskattad. Egentligen kanske det inte är så stor skillnad mot Sempers och Hipps liknande produkter med det jag gillade med den här var att den inte var så rinnig som vissa av dessa Smoothiesar är.
Albin uppskattde den väldigt mycket, lite för mycket nästan eftersom han fällde stora tårar när han inte fick äta upp alltihop! Det är 90 g i varje förpackning och det motsvara en frukt, lite väl mycket när man precis tryckt i sig 3/4 burk Biff Stroganoff :)
 
Vi fick hjälpa till lite med sked för det var inte helt självklart hur man skulle äta den tyckte Albin.
 
               
 
Vi fick hjälpa till lite med sked på slutet.
 
                     
 
Buzzador, Min frukt, Nestle,
I fredags gjorde mannen här hemma kalvfärsbiffar medan jag var på gymmet och sen kom jag hem och gjorde en snabb Risoniotti att äta till. Det blev väldigt gott och gick väldigt fort att göra!
Receptet till kalvfärsbiffarna hittade jag på ICA.se men vi ökade mängden salt och svartpeppar från orginalreceptet.
 
4 port
 
Kalvfärsbiffar:
4 msk ströbröd
1 1/2 dl mjölk
ca 500 g kalvfärs
1 ägg
salt
svartpeppar
smör eller margarin
 
Risoniotti:
3 port Risonipasta
1/2 pkt fryst spenat
1/2 rödlök (finhackad)
1 dl creme fraiche
salt
peppar
riven parmesan
 
  1. Blanda ströbröd och mjölk i en bunke. Ställ åt sidan och fortsätt med risonin.
  2. Tillaga risonin och spenaten enligt anvisningar på förpackningarna.
  3. Tillsätt färs och ägg i ströbrödsblandningen. Krydda med salt och peppar. Blanda samman till en jämn smet. Forma till 2 biffar per portion. Stek dem i smör ca 3–4 minuter per sida i en stor stekpanna.
  4. Häll av vattnet från risonin men spara lite grann i botten, blanda ner den varma spenaten, rödlöken, och creme fraiche. Riv ner rikligt med parmesan och smaka av med salt och peppar (tänk på att parmesanosten är ganska salt).
  5. Servera kalvfärsbiffarna med risoniottin och riv lite parmesan över det hela.
  6. Njut med ett glas lätt rött vin så är fredagsmyset ett faktum!
 
                
                   
 
 
 
 
Många middagar jag lagar blir lite "koka soppa på en spik" då jag vet vilken grundråvara jag ska använda (ofta redan bestämt på morgonen för att ta ut och tina) men bestämmer mig egentligen inte för vad jag ska laga förrän jag väl öppnar kylskåpet.
Idag var även det en sådan dag och jag ville testa om Albin skulle gilla ärtpuré så det fick helt enkelt bli tillbehöret. Han var inte riktigt lika förtjust i purén som oss vuxna och det blir lite bitar från skalen på ärtorna som han tyckte var så där.
 
4 port
  • 2 kycklingfiléer /skurna i mindre portionsbitar)
  • 2 vitlöksklyftor (hackad)
  • 1/2 gul lök (hackad)
  • 3/4 paket bacon (strimlad)
  • sesamolja
  • Smör
  • salt
  • pepparmix
  • chiliflakes
  • spiskummin
  • 1/2 pkt fryst bladspenat
  • 1 knippe frysta haricots verts
  • pumpakärnor
  • ¨9 fld frysta ärtor
  • smör
  • 1/2 dl creme fraiche
  • salt
  • svartpeppar
  • torkad koriander
  1. Koka ärtorna enligt anvisningar på förpackningen.
  2. När de är klara, mixa dem med en stavmixer tilsammans med en ordentlig klick smör, creme fraiche och smaka av med salt och peppar och koriander. OBS: För bebismat så skippa saltet!
  3. Fräs kycklingen i smör och sesamolja.
  4. Låt den få lite färg och tillsätt sedan bacon, lök och vitlök.
  5. Krydda med peppar, salt, chiliflakes, spiskummin och fräs runt lite till.
  6. Tillsätt bladspenaten och haricots verts och låt allting bli varmt och mjukt och kontrollera att kycklingen är klar. Strö över lite pumpakärnor och servera med ärtpurén (som inte behöver vara jättevarm).

 

          
                    
Jag är Buzzador och ska nu buzza om Nestlés nya barnmatsprodukt "Min Frukt" som är en 100% fruktsmoothie för barn från 6 månader. Den säljs redan på ICA men vill ni ha några smakprover så säg till så ordnar jag det om jag får en liten återkoppling tillbaka.
 
 
 
 
Ja,  iallafall en variant på Risoniotti som är en enklare variant på Risotti med Risoni.
Snabbt går det och gott blir det!
 
         4 port
  • 1/4 zucchini  (skuren i mindre bitar)
  • 1 scharlottenlök
  • 1 vitlök
  • 3-4 plommontomater (delade i fjärdedelar)
  • 1, 75 dl creme fraiche parmesan & vitlök
  • 4 skivor kallrökt lax
  • olivolja
  • salt
  • peppar
  • koriander
  • 2 dl risoni
  • några matskedar riven ost
  1. Koka risonin och låt den rinna av men spara lite pastavatten att spä såsen med.
  2. Fräs zucchinin med scharlottenlök, vitlök i olivolja.
  3. Tillsätt tomater och låt allting bli lite mjukt innan creme fraichen åker i pannan.
  4. Smaka av med salt, peppar och lite torkad koriander.
  5. När såsen har puttrat ihop något kan laxen tillsättas (skär den gärna i mindre bitar först).
  6. Blanda ner Risonin i såsen med pannan och riv lite ost på toppen vid servering.
    
                  
 
 
 
 
Dags för lite test av Mrs Chengs igen och igår kväll blev det grytbasen Teriyaki Curry. Såsen värmer man bara upp och jag la till en knippe frysta haricots verts som jag lät sjuda med en stund innan jag tillsatte 2 laxfiléer som jag skurit i lite större portionsbitar, gnidid in med sesamolja och kryddat med lite extra chiliflakes.
Vi tyckte båda att det var bra smak på denna grytbas men tror att den kanske tagits ur sortimentet då den inte går att hitta på deras sajt. Det negativa man kan säga är väl att den inte riktigt smakar som riktig Teriyaki utan mer som en god curry och så hade jag önskat mer grönsaker i grytbasen. Färgen är väl inte heller fantastisk men den kan man pigga upp med lite grönt.
 
                        
 
 
 
                       
                 
I lördags var det dags för en egen dag tillsammans för mig och min man, vi hade bokat "Romantic Robinson" på Sparadiset, Södermalm där vi började eftermiddagen med en fantastisk massage i 50 minuter.
Vi hade varsin massös och massagebord och låg i samma rum  vilket gjorde att jag slappnade av på ett sätt jag aldrig tidigare gjort vid massage. Jag måste ge en jättestor eloge till massösen som fick min knutiga och ömma rygg och nacke att brottas med men hon var FANTASTISK!
Efter massagen hade vi Moulin Rouge-rummet för oss själva i en timme vilket räckte bra. De bjöd på juice, vatten och massor av god färsk frukt och det kändes riktigt lyxigt. Man får även ta med sig champagne dit men den glömde vi i kylskåpet :) I rummet fanns en fräsch dusch men för oss tjejer så var ljuset lite väl dovt för fix med smink och hår så det gjorde jag klart i ett rum brevid där det fanns hårtorkar och sminkspeglar.
Priset för detta paket är 1900 kr för två och det tycker jag det verkligen var värt för 2 h SPAande.
 
Efter Sparadiset tänkte vi ta en drink på Skybaren i Skrapan och vi åkte upp, kollade in den makalösa utsikten, insåg trycket i baren och åkte ner igen :)
 
Middag åt vi på Östgötakällaren som är ett av våra trivselhak på söder, alltid bra mat, alltid trevlig personal och roliga gäster att antingen titta på eller prata med. Vi hamnade brevid ett oerhört snyggt, tyskt, gay-par i 40-års åldern som var på weekendtrip i Stockholm. Det visade sig att de båda jobbade i Stuttgart inom bilindustrin på olika sätt så det blev ju självklart mycket snack kring detta! Kristofer fick tom ett telefonnummer och namn för privatvisning av Mercedesmuseet i Stuttgart....;)
 
En mycket trevlig kväll och välbehövd tid för oss två tillsammans! Ännu mysigare att komma hem till Albin och hans första tand som nu poppat upp! Bissen har fått bissing!
 
 
Fläskfilé är en bra fredagsräddare när man inte har så mycket inspiration och inte har handlat nyligen.
Jag använde lite av det vi hade i kylskåpet och det här receptet är mer en grund till vilken typ av sås som helst. Man kan mycket väl blanda ner lite svamp och öka mängden viltfond eller lägga till ädelost och minska mängden viltfond och vin.
 
4 port
  • 1 fläskfilé
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 scharlottenlök
  • smör till stekning
  • 4 dl creme fraiche
  • 1-2 msk oxfond koncenterad
  • 1/2 - 1 msk viltfond koncenterad
  • 2 msk rött vin
  • salt
  • svartpeppar
  • torkad timjan
  • paprikakrydda
  • Potatis
  • Palsternacka
  • Olivolja
  • torkad timjan
  • Sugarsnaps
  • olivolja
  • balsamvinäger
  • flingsalt
 
  1. Dela fläskfilén i lagom stora medaljonger, bryn bitarna i smör och lägg dem på en tallrik för att vila.
  2. Svetta scharlottenlöken och vitlöken i smör och tillsätt sedan övriga ingredienser och låt såsen koka ihop en stund innan fläskfilén åker ner i pannan igen.
  3. Låt sjuda i minst 10 minuter.
  4. Servera med potatis och palsternacka som rostats i ugnen i 230 grader i ca 30-40 minuter (beroende på storlekar på bitarna) samt med Sugarsnaps som blandats med olivoolja, balsamvinäger och rikligt med flingsalt.

 

                                  
 
Ligger efter lite i bloggandet men här kommer torsdagens bulgursallad med kallrökt lax.
Bulgursallad kan ju varieras i mängder och i förra veckan blandade vi i kokt bulgur (koka alltid med en buljongtärning), zucchini stekt i olivolja, sallad, avocado, fetaost, körsbärstomater. Ringla över olivolja och smaka av med salt (både lax och feta är salt) och citronpeppar.
Jag gjorde världens snabbaste pepparrotssås med cremefraiche, pepparrot på tub (EJ pepparrotsvisp) och citronsaft, salt och citronpeppar.
(Idag gjorde jag en variant på denna sallad och blandade ner äpplen och rostade cashewnötter istället för zucchinin)
 
                           
 
Tänkte tipsa om en god "jul" glass som går att äta redan nu! Sias Pepparkaka var mycket god och försvann i ett nafs här nyss! Bra balans i smaken så att man inte tröttnar på en gång!
Den får nog följa med hem från butiken snart igen :)