Med lite hjälp och tips från Facebookgruppen Vi som gör egen barnmat blev det en laddning Päron & Bananpuré.
 
        9 port (motsvarande ca 4,5 burkpuré a 190 g).
  • 6 mogna päron
  • 1 mogen banan
  • vatten
  1. Skala, kärna ur och klyfta päronen. Lägg dem i en kastrull och täck dem med vatten, låt koka så att alla bitar blir mjuka.
  2. Häll av vattnet och låt päronen ånga av något.
  3. Dela bananen i mindre bitar.
  4. Mixa päron och banan till valfri konsistens.
  5. Jag använde formar från Rice som går att hitta på inredningsbutiker, barnaffärer (jag hittade mina på SmåGrodorna).men det går även jättebra med muffinsformar som man fryser in.
 
 
 
Smaken var det inget fel på iallafall!!! En liten Albin blev alldeles tokig när han fick provsmaka lite.
 
Och så var det det här med ekonomin....hur mycket tjänar jag på att göra egen fruktpuré?
Frukten som gick åt till denna laddning gick på ca 27 kr vilket ger en kostnad på 3 kr / portion
Hade jag köpt burkpuréer istället så kostar Sempers Päronpuré ca 11 kr / burk vilket istället ger en kostnad på 5.50 kr / per portion.
Det är nästan halva kostnaden och tänker man på att vi gör av med en 1,5 burk på 2 dagar dvs 3 portioner så blir det 270 portioner på ett halvår (räknat på att en månad har 30 dgr). Då blir kostnaden 810 kr för att göra egen puré jmf med att köpa burkar vilket ger en kostnad på 1485 kr. Skillnaden blir då 675 kr på ett halvår, det får man många Latte för :))))
 
 
 
 
 
 
 
Dagar då jag är själv med Albin krävs det snabb matlagning om jag vill hinna äta middag innan nattning ska ske och igår blev det en ihopsvängd pasta med kyckling som blev jättegod.
 

         2 port

  • 1 kycklingfilé (delad i munsbitar)
  • 1 scharlottenlök (hackad)
  • 1 vitlöksklyfta (hackad)
  • 1/3 zucchini (skuren i mindre bitar)
  • salt
  • peppar
  • torkad koriander
  • 4-5 st körsbärstomater (delade)
  • 2 dl Lätt creme fraiche parmesan & vitlök
  • 1/2 dl riven ost
  • 2 portioner pasta (Gärna Castellane från Barilla, den är super!)
  1. Fräs kycklingen med zucchini, scharlottenlök och vitlök. Allt ska bli gyllenbrunt men inte för mycket färg.
  2. Salta, Peppra och krydda med koriander.
  3. Tillsätt körsbärstomaterna och creme fraichen, låt koka ihop tills kycklingen är klar (ca 6-7 minuter).
  4. Riv osten över och ställ pannan åt sidan medan pastan blir klar. Häll av pastan, blanda ner i såsen och ringla lite olivolja över samt smaka av med mer peppar.
                                

 

 
 
 
 
 
Jag och Albin var på vårt första kalas igår och födelsedagsbarnets fina mamma Elin bjöd på smörgåstårta, en vegetarisk sådan som var supergod, så god att jag tror att jag kommer göra den nästa gång.
Vegetarisk med skaldjur och ägg ska tilläggas.
Hon hade ett lager avokadoröra och ett lager skagenröra sen toppat det hela med ägg och räkor. Ett hett tips!
Bilden tagen av Elin och lånad från hennes blogg Norberskan.
Jag var inte helt nöjd med den Chili Con Carne jag gjorde sist och i helgen var jag på tjejpartaj hos svägerskan som bjöd på en jättegod Chili så jag tänkte att jag testar en ny variant utifrån mitt huvud och kylskåp idag. Den blev supersmarrig och mycket bättre än den andra.
 
6 port (minst)
  1. Fräs nötfärsen i smör tillsammans med hackad vitlök och scharlottenlök. Salta och peppar.
  2. Tillsätt krossade tomater, vita bönor, och grovt hackad paprika, chilisås och kryddor.
  3. Låt koka ihop minst 20 minuter.
  4. Servera med bröd och en klick creme fraiche.
                            
 
 
 
Igår hade vi goda vänner över på middag och bjöd på en trerätters och MASSOR av vin....lite väl mycket för min egen del känns det som idag men väldigt trevligt!
 
Till förrätt gjorde vi det enkelt för oss och bjöd på lite antipasto med Salami, Proscioutto, Breasola, Chevrette, Pecorino, Stora gröna oliver och lindade Sparris med bacon som bakades i 200 grader i ca 16 minuter! Ljuvligt!
Vi drack vårt favoritvin Campolietti till detta vilket passar till allt.
 
 
Till Huvudrätt blev det en klassisker här hemma, de goda Gorgonzolabiffarna som vi gjort ett antal ggr men denna gång blev de extra goda då jag hade lite rödvin och bacon i såsen.
 
4 pers
  • 700 g nötfärs
  • 3 äggulor
  • 0,75 dl vispgrädde
  • svartpeppar
  • salt
  • 300 g gorgonzola
  • 2 skivor bacon
  • Smör till stekning
    3 dl mellangrädde
  • 2 msk Koncentrerad oxfond 
  • 1 msk Rödvin
  • Salt
  • Svartpeppar
  1. Blanda nötfärs, äggulor och vispgrädde.
  2. Forma en biff runt en rejäl bit gorgonzola och lägg åt sidan - så här långt går att förbereda flera timmar innan, lägg dem i kylskåpet tills dags att tillaga. 
  3. Bryn biffarna i smör med bacon, salta och peppra på varje biff. Lyft sedan ur biffarna ur pannan för att vila men se till så all steksky finns kvar i pannan.
  4. Börja förbereda såsen genom att tillsätta lite vatten till stekskyn och rör ut denna.
  5. Häll i grädden och kalvfonden i pannan och vispa runt det lätt i pannan. Tillsätt lite rödvin.
  6. Lägg i de brynta biffarna i pannan igen och låt det puttra tills de är helt genomstekta.
  7. Servera med potatis, morot och palsternacka som fått gå i ugnen ca 45 minuter på 200 grader.

 

Till Efterrätt testade jag ett nytt recept från Matplatsen Citronglass vilket var fantastikst gott och något jag absolut kommer göra igen! Nästa gång ska jag vara noggrann med att välja ut mogna citroner då de är mycket enklare att gröpa ur och verkligen ta de största jag kan hitta för glassen är så god och len att man bara vill ha MER!

4 port

  • 5 stora mogna citroner  (4 till servering och en till citronsaft)
  • 2 äggulor
  • 1 1/2 dl florsocker
  • 2 msk citronsaft
  • 2 dl vispgrädde
  1. Skär av toppen, ca ¼, på citronerna. Gröp ur dem med en liten vass kniv och en liten sked.
  2. Vispa ihop äggulor, florsocker och citronsaft i en skål.
  3. Vispa grädden hårt och blanda ner äggsmeten.
  4. Skär citronerna så att de blir plana i änden och fyll dem med glassmeten. Ställ dem i en form. Häll glassen som blir över i en liten skål. Frys alltsammans i minst 4 timmar.
  5. Skeda glassen som blev över och lägg som en topp på citronerna.
  6. Servera ganska snart.

 

 
citronglass, gorgonzolabiffar,
I fredags blev det antipasto till middag efter en tuff dag med en snorig Albin som avslutades med 1h skrikande vid nattning. Vi testade Per Mobergs röda Cabernet Sauvignon som fick högt betyg av oss båda. Lättdrucket men otroligt frukigt och smakrikt! En perfekt avslutning på denna vecka!
 
 
 
Per Moberg, Vin,
Idag blev det mer mexikanskt till middag, känns som hela veckan går i Mexicos tecken men lika bra att göra slut på Tacosåser och Salsor eftersom det blir dåligt fort när man väl öppnat burken.
 
4 stycken
 
  • 2 stora/mellanstora kycklingfiléer
  • 1 påse marinad (BBQ allround)
  • Chiliflakes
  • Salt
  • Pepparmix
  • 4st Tortillabröd
  • 4 msk Tacosås
  • Peperonis
  • 4 msk Pineapple salsa (eller annan salsa)
  • 4 msk Creme Fraiche Paprika/Chili
  • Gräddfil till servering
  • 1 laddning Guacamole (recept här)
  • Sallad
  • Tomat
 
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skär kycklingen i munsbitar och stek kycklingen klar med marinaden, tillsätt kryddorna.
  3. Lägg ut tortillabröden, fördela ut kycklingbitarna, klicka på tacosås, pineapplesalsa och creme fraiche samt peperonin. Rulla ihop dem och lägg skarven nedåt i en ugnsfast form. Klicka på några skvättar tacosås.
  4. Sätt in enchiladan i ugnen och låt dem få färg, tar ca 10 minuter.
  5. Servera med lite gräddfil, guacamole, sallad och tomat.
  6. Styrkegraden går så klart att justera med mängden tacosås och chiliflakes.
 
 
 
 
Mexicanskt,
Idag kommer mammagruppen och ska fika lite efter en promenad och jag har bakat Snabba Kardemummabullar enligt receptet men tycker det smakar och påminner mycket mer om muffins, därför döper jag om dem till Kardemummamuffins :) Kristofer smakade igår och de fick mycket väl godkänt :)
 
De går supersnabbt att göra!!
 
ca 12 muffins
 
  • 1,5 dl råsocker
    125 g margarin eller smör
    2 tsk kardemumma
    1,5 tsk bakpulver
    3 dl vetemjöl
    2 st ägg
    1 dl gräddfil
    1 st ägg till pensling
    pärlsocker till ganering
  1. Sätt ugnen på 200 grader.  
  2. Blanda råsocker och margarin eller smör smidigt i en bunke.
  3. Blanda kardemumma, bakpulver och vetemjöl i en djup tallrik. Blanda ner i bunken. 
  4. Rör ner ägg och gräddfil.
  5. Klicka i smeten i pappersformar i en muffinsform om ni har en sådan.
  6. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. 
  7. Grädda dem  i 12–15 minuter.
 
 
 
 
Det blev ganska mycket chili con carne över så  vi gjorde tacos av resterna med en god Guacamole (avocado, salt, vitlök, gräddfil, chiliflakes) och PineappleSalsa som är så sjukt god!
 
Santa Maria, Tacos,
Egentligen ska man använda högrev i Markus Aujalays Chili con Carne men vi använde nötfärs och serverade med ris och lite creme fraiche istället. Då högreven ska koka länge och avger en härlig köttsmak så fick vi fuska lite med 1 msk oxfond. Då vi glömt chilifrukten i butiken fick vi använda chilisås och chiliflakes istället. Det blev starkt :)  Nedan följer vårt recept och variant på denna chili con carne och här hittar ni orginalreceptet.
 
4 port
  • 800 g nötfärs
  • 4 st schalottenlökar (skalad och finhackad)
  • 4 st vitlöksklyftor (skalade och hackade)
  • 3 msk heinz hotchili sauce
  • 1 pkt bacon
  • 3 msk
  • tomatpuré
  • 0.5 msk kakao
  • 1 msk spiskummin
  • 1 msk oregano
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 fl matlagningsvin (rött)
  • 1 burk Kikärtor
  • 1 burk borlottibönor
  • Persilja, finhackad
  • Salt
  • Svartpeppar
    rapsolja till stekning
     
    1, Bryn färsen i olja tills det fått fin färg i en stor gryta.
    2. Lägg i lök, vitlök och bacon och bryn ytterligare några minuter.
    3. Tillsätt tomatpuré, kakao, kryddor och häll på vinet.
    4. Låt sjuda under lock 30 minuter.
    5. Smaka av med salt och peppar.
    6. Vänd ner bönor och strö på lite mer chili och persilja och låt koka ytterligare 10 minuter.
    7. Servera med bröd eller ris och en liten klick creme fraiche för de som är känsliga :)
Min älskade man ordnade en härlig middag för oss i lördags och lagade Plankstek på Mobergs vis. Så otroligt lyxigt och väldigt gott!!  Vi hade dock inga träplankor men det gick alldeles utmärkt att lägga upp allting på en ugnsfast form. Nästa ggn struntar vi dock i att köra in köttet i ugnen då det var perfekt när det var stekt men blev lite väl genomstekt för oss när det fick stå med duchesspotatisen och griljeras.
 
4 port
  • 800g utskuren biff 
  • salt
  • peppar
  • smör

Tomaterna:

  • 4 st tomater
  • 2 st klyftor Vitlök Färsk
    2 msk Persilja
    2 msk Ströbröd
    2 msk Olivolja

Garnityr

  • 4 skivor bacon
  • 200 g haricots vertes

Duchessepotatis:

  • 1 kg potatis (mjölig sort)
  • 3 st äggulor
  • 3 msk smör
  • 3 msk rapsolja
  • 1 dl vispgrädde
  • salt
  • peppar

Bearnaisesås:

  • 500 g smör
  • 4 st schalottenlökar
  • 1 kvist dragon
  • 8 st vitpepparkorn
  • ½ dl rödvinsvinäger
  • 1 dl vatten
  • 6 äggulor
  • 1 msk hackad persilja
  • 1 msk hackad färsk dragon plus 2 msk torkad dragon
  • salt
  • vitpeppar
     
    Potatisen:
    1. Skala och koka potatisen. När den är klar pressar du ner den i en bunke.
    2. Häll i äggulorna grädden och smöret samt oljan och rör om. Smaka av med salt och peppar.
     
    Tomaterna:
    3. Skär under tiden bort toppen på tomaterna och gröp ur dem med en sked. Blanda alla ingredienser till fyllningen i en bunke och smaka av med salt och peppar. Fyll tomaterna med smeten.
     
    Bearnaisesås:
    4. Smält/skira smöret till bearnaisesåsen på svag värme i en kastrull. Dra bort kastrullen från plattan. Håll smöret varmt.
    5.  Finhacka schalottenlöken och lägg den i en kastrull tillsammans med dragon, vitpeppar, vinäger och vatten.  Koka ihop tills ungefär hälften återstår. Sila ner lökskyn i en ny kastrull och ställ den i ett vattenbad med hett vatten.
    6. Rör ner 6 äggulor och vispa tills såsen tjocknar. Tag bort kastrullen från vattenbadet och häll långsamt ner det smälta smöret i en fin stråle under ständig vispning.
    7. Strö i hackad persilja och dragon. Salta och peppra.
     
    Köttet:
    8. Torka av biffarna så att de är torra. Salta och peppra på varje sida.
    9. Banka lätt på varje biff så att de blir jämntjocka. Skär bort eventuella senor men behåll fettranden.
    10. Hetta upp en grillpanna eller stekpanna och stek biffarna i 1-2 min på varje sida. Köttet ska vara lite rött i mitten. Låt vila.
     
    Haricots Verts:
    11. Linda baconskivorna runt några knippen haricots verts. 
     
     
    12. Sätt på ugnsgrillen på full värme.
    13. Lägg moset in en spritspåse (eller platspåse med ett litet hål) och spritsa ut runt kanterna på "plankan". Lägg på köttet, tomaterna, de baconinlindade haricots verten.
    14. Sätt tillbaka plankan i ugnen och grilla av tills duchessen har fått en gyllengul färg.
    15. Klicka på bearnaisesåsen och servera.