Lyxig lördagsmiddag för fyra!

5kommentarer

 
Igår hade vi goda vänner över på middag och bjöd på en trerätters och MASSOR av vin....lite väl mycket för min egen del känns det som idag men väldigt trevligt!
 
Till förrätt gjorde vi det enkelt för oss och bjöd på lite antipasto med Salami, Proscioutto, Breasola, Chevrette, Pecorino, Stora gröna oliver och lindade Sparris med bacon som bakades i 200 grader i ca 16 minuter! Ljuvligt!
Vi drack vårt favoritvin Campolietti till detta vilket passar till allt.
 
 
Till Huvudrätt blev det en klassisker här hemma, de goda Gorgonzolabiffarna som vi gjort ett antal ggr men denna gång blev de extra goda då jag hade lite rödvin och bacon i såsen.
 
4 pers
  • 700 g nötfärs
  • 3 äggulor
  • 0,75 dl vispgrädde
  • svartpeppar
  • salt
  • 300 g gorgonzola
  • 2 skivor bacon
  • Smör till stekning
    3 dl mellangrädde
  • 2 msk Koncentrerad oxfond 
  • 1 msk Rödvin
  • Salt
  • Svartpeppar
  1. Blanda nötfärs, äggulor och vispgrädde.
  2. Forma en biff runt en rejäl bit gorgonzola och lägg åt sidan - så här långt går att förbereda flera timmar innan, lägg dem i kylskåpet tills dags att tillaga. 
  3. Bryn biffarna i smör med bacon, salta och peppra på varje biff. Lyft sedan ur biffarna ur pannan för att vila men se till så all steksky finns kvar i pannan.
  4. Börja förbereda såsen genom att tillsätta lite vatten till stekskyn och rör ut denna.
  5. Häll i grädden och kalvfonden i pannan och vispa runt det lätt i pannan. Tillsätt lite rödvin.
  6. Lägg i de brynta biffarna i pannan igen och låt det puttra tills de är helt genomstekta.
  7. Servera med potatis, morot och palsternacka som fått gå i ugnen ca 45 minuter på 200 grader.

 

Till Efterrätt testade jag ett nytt recept från Matplatsen Citronglass vilket var fantastikst gott och något jag absolut kommer göra igen! Nästa gång ska jag vara noggrann med att välja ut mogna citroner då de är mycket enklare att gröpa ur och verkligen ta de största jag kan hitta för glassen är så god och len att man bara vill ha MER!

4 port

  • 5 stora mogna citroner  (4 till servering och en till citronsaft)
  • 2 äggulor
  • 1 1/2 dl florsocker
  • 2 msk citronsaft
  • 2 dl vispgrädde
  1. Skär av toppen, ca ¼, på citronerna. Gröp ur dem med en liten vass kniv och en liten sked.
  2. Vispa ihop äggulor, florsocker och citronsaft i en skål.
  3. Vispa grädden hårt och blanda ner äggsmeten.
  4. Skär citronerna så att de blir plana i änden och fyll dem med glassmeten. Ställ dem i en form. Häll glassen som blir över i en liten skål. Frys alltsammans i minst 4 timmar.
  5. Skeda glassen som blev över och lägg som en topp på citronerna.
  6. Servera ganska snart.

 

 
citronglass, gorgonzolabiffar,

5 kommentarer

Roland Dahlström

05 Nov 2012 00:48

Hej! Vilken sympatisk blogg! Och goda recept! Jag satt här och kollade runt på matbloggar när jag hamnade på din. Hade egentligen inte tänkt att jag skulle kommentera bloggarna jag läste. Men plötsligt när jag läst först gorgonzolabiffarna och sedan citronglassen, så tänkte jag: "Det här ska jag testa nån gång". Och då kunde det kanske vara lite uppmuntrande att nån läser och tänker just så.

Camilla

05 Nov 2012 16:56

Oh va kul att du tycker det!! Jag tycker absolut att du ska testa både biffarna och citronglassen...riktigt smarrigt och superenkelt!

Marianne( ntld)

08 Dec 2012 21:50

Funderar på att testa biffarna när vi firar 11 år på självaste Nobelldagen med potatisgratäng till

Svar: Stort grattis!!! Jag tycker absolut att du ska testa biffarna. Potatisgratäng låter riktigt smarrigt och det blir lite lyxigare tillbehör.
Camilla

Marie

22 Feb 2013 19:59

Jag håller helt med om att du har en sympatisk blogg och nu äntligen vet vi vad vi ska bjuda svärmor på imorgon...men vilket vin hade ni till huvudrätten? Något du rekommenderar? Dessertvin till citronglassen? Jag är själv tokig i portvin, den 70-talist som jag är :-)

Svar: Va kul att du gillar bloggen vi drack Campolietti som är vårt favoritvin!Till dessert drack vi inget dessertvin men portvin eller ett sött vitt, eller varör inte en champagne :)
Camilla

Joakim

14 Aug 2013 17:06

Hejsan! använde du saften från dom 4 urgröpta citronerna med eller va dom bara som dekoration ?

Ha det så bra!

Svar: Hej! Jag använde bara saften från 1 citron (dvs, man behöver köpa 5st) och övriga är enbart för dekoration. Lycka till!
Camilla

Kommentera

Publiceras ej