Plankstek á la Moberg

2kommentarer

Min älskade man ordnade en härlig middag för oss i lördags och lagade Plankstek på Mobergs vis. Så otroligt lyxigt och väldigt gott!!  Vi hade dock inga träplankor men det gick alldeles utmärkt att lägga upp allting på en ugnsfast form. Nästa ggn struntar vi dock i att köra in köttet i ugnen då det var perfekt när det var stekt men blev lite väl genomstekt för oss när det fick stå med duchesspotatisen och griljeras.
 
4 port
  • 800g utskuren biff 
  • salt
  • peppar
  • smör

Tomaterna:

  • 4 st tomater
  • 2 st klyftor Vitlök Färsk
    2 msk Persilja
    2 msk Ströbröd
    2 msk Olivolja

Garnityr

  • 4 skivor bacon
  • 200 g haricots vertes

Duchessepotatis:

  • 1 kg potatis (mjölig sort)
  • 3 st äggulor
  • 3 msk smör
  • 3 msk rapsolja
  • 1 dl vispgrädde
  • salt
  • peppar

Bearnaisesås:

  • 500 g smör
  • 4 st schalottenlökar
  • 1 kvist dragon
  • 8 st vitpepparkorn
  • ½ dl rödvinsvinäger
  • 1 dl vatten
  • 6 äggulor
  • 1 msk hackad persilja
  • 1 msk hackad färsk dragon plus 2 msk torkad dragon
  • salt
  • vitpeppar
     
    Potatisen:
    1. Skala och koka potatisen. När den är klar pressar du ner den i en bunke.
    2. Häll i äggulorna grädden och smöret samt oljan och rör om. Smaka av med salt och peppar.
     
    Tomaterna:
    3. Skär under tiden bort toppen på tomaterna och gröp ur dem med en sked. Blanda alla ingredienser till fyllningen i en bunke och smaka av med salt och peppar. Fyll tomaterna med smeten.
     
    Bearnaisesås:
    4. Smält/skira smöret till bearnaisesåsen på svag värme i en kastrull. Dra bort kastrullen från plattan. Håll smöret varmt.
    5.  Finhacka schalottenlöken och lägg den i en kastrull tillsammans med dragon, vitpeppar, vinäger och vatten.  Koka ihop tills ungefär hälften återstår. Sila ner lökskyn i en ny kastrull och ställ den i ett vattenbad med hett vatten.
    6. Rör ner 6 äggulor och vispa tills såsen tjocknar. Tag bort kastrullen från vattenbadet och häll långsamt ner det smälta smöret i en fin stråle under ständig vispning.
    7. Strö i hackad persilja och dragon. Salta och peppra.
     
    Köttet:
    8. Torka av biffarna så att de är torra. Salta och peppra på varje sida.
    9. Banka lätt på varje biff så att de blir jämntjocka. Skär bort eventuella senor men behåll fettranden.
    10. Hetta upp en grillpanna eller stekpanna och stek biffarna i 1-2 min på varje sida. Köttet ska vara lite rött i mitten. Låt vila.
     
    Haricots Verts:
    11. Linda baconskivorna runt några knippen haricots verts. 
     
     
    12. Sätt på ugnsgrillen på full värme.
    13. Lägg moset in en spritspåse (eller platspåse med ett litet hål) och spritsa ut runt kanterna på "plankan". Lägg på köttet, tomaterna, de baconinlindade haricots verten.
    14. Sätt tillbaka plankan i ugnen och grilla av tills duchessen har fått en gyllengul färg.
    15. Klicka på bearnaisesåsen och servera.  

     

2 kommentarer

Rolf Salomonsson

03 Nov 2012 18:53

Nu äter jag Plank steken.mycke gott,bloggat om det.

Camilla

04 Nov 2012 22:11

Oh va kul! Kollade in bloggen och det såg riktigt gott ut :)

Kommentera

Publiceras ej