Är det någon av er läsare där ute som vet en bra LCHF-kasse som levereras inom Stockholmsområdet?
Vore kul att testa lite och orkar inte riktigt tänka ut allting själv!
Dags för lite thai på burk igen och idag blev det test av Mrs Cheng´s Thai Massaman Curry. Vi använde en hel fläskfilé och jag la även till en burk bambuskott och en extra burk kokosmjölk för att få lite mer sås och mindre hett.
 
Riktigt god men behövde lite extra smak då den blev lite utspädd med extra kokosmjölk så jag kryddade på med lite citrongräs och annat som vi hade hemma.
 
Vi fick bland annat en ny kamera i bröllopspresent och det var verkligen en efterlängtad present, nu kan det äntligen bli lite finare bilder och mindre jobb med redigering för att få mina mobilbilder (tagna utan blixt) se någorlunda ut.
 
Kameran vi fick är en Canon EOS600D och hittills är jag mycket mycket nöjd!
 
Snygg jag är va ???!! :p
 
 
 
Canon EOS600D,
 Vi köpte hem en hel påse med brysselkål vid ngt tillfälle och hade väl en tanke att då enbart koka dem och äta till något kött men varför inte testa något nytt. Jag googlade runt men hittade inget som lockade och gick lite senare av en slump in på min kusins australienske frus matblogg http://morselsandmusings.blogspot.se/ och fann där ett supersmarrigt recept med brysselkål som senaste inlägg. Anna tipsade om några andra recept och jag gjorde en kombination av två av dem. Det blev supergott och mycket mycket roligare och godare än att bara koka brysselkålen, de påminde nu istället mycket mer om härlig savoykål som är så himla gott!
 
Här är receptet på min variant
 
4 port
Pasta Penne för 4 pers
Salt
olivolja
1 pkt bacon
10 st brysselkål
citronsaft från en 1/2 citron
2 msk lätt creme fraiche
1 st vitlök, finhackad
1 msk kycklingfond
svartpeppar
salt
parmesan
basilikablad
 
1. Koka pastan al dente i saltat vatten.
 
2. Skär brysselkålen tunt och baconen i bitar. Stek dessa tillsammans i en panna med höga kanter så att de får färg men inte blir brända så klart. Tillsätt vitlöken och bryn den snabbt.
 
3. Droppa över citronsaft från en halv citron och tillsätt creme fraiche och kycklingfond. Rör om och smaka av med salt, svartpeppar och även lite citron.
 
4. Servera med parmesan och några basilikablad,
 

I lördags (22/9) gifte vi oss i Stadshuset!
Innan vigseln bjöd vi våra föräldrar, syskon och syskonbarn på en härlig lunch på Villa Källhagen.
Slätvarsfileen var underbar och serverades med en skaldjurssås och maffigt potatismos.
Efter vigseln överraskades vi av några av mina väninnor med ballonger och champagne!
Ballongerna satt nästan hela vägen till Nynäs Havsbad där vi spenderade natten. Vi bjöds på en otroligt bra 4-rättersmeny (även om vi skippade osten...fick inte ner en bit till efter snittar och 3-rätter) och en härlig Spa-dag på söndagen. Vi är helt överens om att det är vårt favoritspa!

En underbar helg fylld med mycket kärlek!!!

Kommer fler bilder när vi fått "proffs-bilderna".

Det finns få saker som går så fort att göra som fylld lövbiff och pasta, man kan variera detta i all oänderlighet men jag valde att fylla den med Mozzarella den här gången. Det är gott att ha soltorkade tomater i också men jag hade inga i kylskåpet och hade istället körsbärstomater i såsen.
Jag hittade lövbiff för 99 kr/kg och 4 bitar kostade mig 34 kr vilket är ett superbra för en riktig lyxmiddag!
 
4 port
4 bitar lövbiff
1 pkt mozzarella
salt
peppar
smör till stekning
1 dl vispgrädde
1 msk oxfond
10 körsbärstomater
1 dl hackad färsk basilika
1 tsk honung
oregano
 
Penne pasta
 
  1. Koka pastan (glöm inte salt i vattnet och smör pch svartpeppar när den är klar).
  2. Lägg ut lövbiffarna och placera skivor av mozzarella samt salta och peppra. Rulla dem hårt.
  3. Stek lövbiffsrulladerna i en panna med höga kanter tills det får fin färg på all sidor. Börja med skarven nedåt så håller rullarna ihop bättre.
  4. Häll i tomaterna och honungen och stek dem lite mjuka. Häll i vispgrädde, oxfond, basilika och smaka av med oregano, salt och peppar och låt puttra tills pastan är klar. Köttet ska vara lite rosa i mitten!

Servera pastan med lövbiffarna och såsen tillsammans med en god sallad och glöm inte olivolja på både sallad och pasta!



I lördags hade jag en efterlängtad utekväll med mina tjejkompisar! Det var första kvällen borta från Albin och första helkvällen på över 1 år :)
 
Vi hade bokat bord på Trattorian (fd Restaurang Kungsholmen) på NorrMälarStrand och jag var väldigt förväntasfull över vad det hade gjort med en av våra tidigare favoritrestauranger.
Personalen var oerhört trevlig och proffsig, vi hade egentligen bordet till 21.00 men ingen sa något till oss och vi fick sitta till 22.00 utan att de började slänga fram notorna.
Lokalen var mycket mysigare än tidigare och det kändes mer intimt än tidigare tyckte vi allihop. Fantastiskt rustika möbler och mycket växter bidrog till det.
 
Vi beställde alla en AntiPasti att börja med och jag valde en Carpaccio Classico (med oxrygg, ruccola, olivolja, parmesan) för 75 kr. Det var inte så mycket men ett bra pris för vad jag fick, dock tyckte jag att oxryggen inte var riktigt så mör som jag tycker en Carpaccio ska vara, lite lite för mycket tuggmotstånd.
De andra tjejerna tog Prosciutto e Melone, Bollito Fritto (friterande bollar på buljongkokt kött) & Caprese och jag tyckte nog Capresen såg mest prisvärd ut och ett plus för uppläggningen av denna som inte var den klassiska varvningen med tomat och mozzarella utan mer rustikt och större bitar.
 
Till huvudrätt skrämdes de flesta av oss av priset på SecondiPiattin så det fick bli PrimiPiatti som erbjöd massor av goda rätter. Jag valde en Gnocchi (oväntat) med bondbönor och Salsiccia för 140 kr. Den var väldigt god, ganska spicy och med en väldigt markant tomatsmak...nästan lite för mycket tomatpurésmak dock.
Vi var alla lite besvikna på mängden mat även om vi blev mätta. Jag vet inte om tanken är att man ska ta en SecondiPiatti men inte ens i Italien är då rätterna så små och så dyra.
 
Till Dessert valde jag en Cannoli al Limone (mandelstrutar fyllda med citronmousse) för 75 kr. Den var helt ok och här var det istället ganska mycket efterrätt. Tjejerna som valde Semifreddo di Cassata var besvikna på bristen av uppläggning, det såg ut som en bit fiskpaté på en vit tallrik...inte så kul.
 
Vi hade fantastiskt trevligt och drack en supergott rött vin, Corvina, för 350 kr flaskan, till maten men totalbetyget blir nog bara en 3+ då priset och mängden mat drar ner betyget.
 
Klädd i färg för en natt på stan :)
 
 
Italien, Trattorian, Vin,
I fredags blev det en spontanmiddag med goda vänner och jag fixade en trerätters baserat på vad vi hade för huvudingredienser hemma.
 
Till förrätt blev det en Laxmousse som smakade salt, syrligt och väldigt gott.
 
4 port
 
200 g kallrökt lax, skuren i småbitar
50 g smör
0,75 dl creme fraiche
3 stänk worcestershiresås
1 msk hackad gräslök
romansallad
formbröd
körsbärstomater
gräslök till dekoration
 
1. Mixa lax, smör, crème fraiche, worcestershire och hackad gräslök.
2. Lägg ut salladsbladen på rostat formbröd. Forma moussen till ägg med hjälp av två skedar och lägg dem på bladen. Garnera med gräslöksstrån och körsbärstomater.
 


Till huvudrätt gjorde jag Lammfärsbiffar med fetaost som även de smakade ljuvligt tillsammans med en jättegod citronyohurt som bröt av den lite salta smaken med sin syrlighet.

4 port
smör till stekning
500 g lammfärs
0,5 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
4 msk ströbröd
1 dl standardmjölk
2 ägg
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
100 g fetaost

300 g morötter
300 g palsternacka
1 st bakpotatis
färsk timjan
olivolja
salt
svartpeppar

Citronyoghurt
2 dl matlagningsyoghurt
1 vitlöksklyfta
1 msk honung
0,5 citron, skal och saft
1 tsk salt
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala och finhacka lökarna. Svetta löken i olivoljan, låt svalna.
  3. Rör ihop ströbröd och mjölk.
  4. Blanda lammfärsen med löken, ströbrödsmjölken, ägg, salt och svartpeppar.
  5. Smula försiktigt i fetaosten.
  6. Forma 4-6 biffar och stek gyllenbruna i smöret.

 

7. Baka färdigt i ugnen 10 minuter.

 


 

8. Öka värmen på ugnen till 200 grader. Tvätta rotfrukterna i kallt vatten. Dela dom på längden och lägg över i en ugnsfast form. Skär bakpotatisen tunt. Blanda runt med olivolja, salt och svartpeppar. Rosta i ugnen 30 minuter tills dom är mjuka och fått fin färg.

 


 

9. Häll matlagningsyoghurten i en bunke. Skala och pressa i vitlök, honung, citronskal och citronsaft. Smaka av med salt.

 


 

Till efterrätt ville jag testa något jag aldrig gjort men har velat testa länge så det fick bli en Glace au four (Glass i ugn)Jag visste inte då att våra gäster har både gjort och ätit detta ett antal gånger men det gjorde också kritiken desto mer korrekt. Varken jag eller Kristofer gillade det speciellt mycket eftersom vi båda hade förväntat oss en mer knäckig yta men som våra ärliga med väldigt diplomatiska gäster påpekade så är glassen under mjuk och därför går det inte att få det där jätteknäckiga :) Ja, ja...vi har iallafall provat, men kommer nog inte göra om det igen!

 

4 port

1 färdigköpt tårtbotten

0,5 l glass (vi använde GB gräddglass jordgubb)

3 st äggvitor

3 msk socker

 

1. Sätt ugnen på 275 grader.

2. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd sedan försiktigt ned sockret.

3. Stansa ut portionsbitar ur sockerkaksbotten och placera på en ugnsplåt eller en ugnsfast form. Fördela glassen som ska vara helt otinad ovanpå bottnarna.

4. Täck sedan glassen noggrant med marängsmeten. Se till att marängen täcker ordentligt utan hål, annars skyddas glassen inte från värmen.


5. Sätt in plåten i mitten av ugnen och låt marängen få en gyllenbrun färg. Det tar inte mer än ca 3-5 minuter och man bör passa marängen noggrant.

 

Testade Mrs Cheng´s Thai Satay (Medium) till middag och måste säga att "jag kunde inte gjort det bättre själv"!


Jag värmde upp den färdiga curryn i en panna med höga kanter och tillsatte några hela vattenkastanjer samt några droppar sesamolja. När det hade kokat upp tillsatte jag en stor kycklingfilé samt två stycken chorizo (som legat i frysen och behövde användas) skurna i portionsbitar och lät det puttra ihop tills kycklingen var helt klar.
Till detta serverade jag Basmatiris och Körsbärstomater och hela rätten tog 20 minuter att laga!
Riktigt gott och supersnabbt!
Det finns även en het variant men jag tyckte att denna Medium var alldeles perfekt för min smak. Kristofer kan nog tänka sig lite hetare dock men hans smaklökar är ju typ förstörd å andra sidan ;)
 
 
 
 
 
 
Både jag och Albin behövde äta innan långpromenaden så jag svängde in på fiket mitt i Västermalmsgallerian för en smörgås och en kaffe. Där satt min gamla och goda vän Johanna, klasskompis från gymnasiet och en kompis till henne och åt lunch. Jag gjorde henne sällskap på vägen tillbaka till jobbet på Frödinge och fick frågan om jag gillade Thai-mat...vem gör inte det :)) Däremot undrade jag om hon skulle pracka på mig en ostkaka med citrongrässmak eller något då jag inte hade en aning om att Mrs Cheng´s ingår i samma grupp som Frödinge som ett eget varumärke.
Hela barnvagnen packades full med olika produkter och det är så sjukt bra med dessa färdiga grytor där man bara tillsätter kyckling eller fisk eller grönsaker. Som tack för alla dessa så ska jag självklart blogga och tycka till om dem här.
Ikväll blir det Satay-curryn med kyckling....återkommer med en recension senare.
 
 
 
 
Frödinge, Mrs Chengs, Thaimat,
Jag har knappt hämtat mig från gårdagens fantastiska upplevelse! Jag tackade ja till en förfrågan från Fontana om jag ville laga lite mat i deras monter på MittKökMässan i Göteborg och igår var det dagen D.
Det är svårt att beskriva känslan men jag är glad att jag är van att laga mat i ett högt tempo hemma och är van att göra flera saker samtidigt för det behövdes igår!
Massor av trevliga människor i kö för att smaka på min mat med Fontanas produkter och det fanns inte mat nog åt alla tyvärr, speciellt den panerade fetaosten hade en strykande åtgång vilket var kul för det var verkligen en chansning som jag inte testat tidigare...varför köra safe när man kan utmana ödet offentligt :)
Jag var inte alls förberedd på uppmärksamheten och hade inte räknat med den strykande åtgången men är så tacksam för alla fina kommentarer och framförallt ett stort tack till Fontana som lät mig uppleva detta och ett extra stort tack till Max Collin som såg till att det blev möjligt och som var en uppskattad medhjälpare och bra stöd igår :)
 
Här är lite bilder från gårdagen (kan hända att det kommer till/byts ut några då Fontana kan ha bättre).

Sista bilden är på mig och Fontanas VD Loizos Papadopoulos.
 
Recepten till maten jag lagade har ni här. 
Minipajer med fetaost, oliv och timjan

(+30min)  12st

  • Smör – för smörjning
  • 2 rulle smördeg
  • 1 ägg
  • 3 äggulor
  • 3 dl vispgrädde
  • Salt
  • Peppar
  • 150 g fetaost
  • Chiliflakes
  • Kalamataoliver delade och urkärnade
  • Färsk timjan
  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Smörj plåten
  3. Skär smördegen i rundlar, lägg dem i formen, pricka bottnarna.
  4. Tryck ner en bit folie i varje skal och förgrädda 12 minuter.

  1. Blanda ägg, gula och grädde. Smaka av med salt, peppar, Chiliflakes.
  2. Ta bort folien. Smula fetaosten i skalen, häll sedan över äggsmeten.
  3. Tryck i en halv oliv och timjan.
  4. Grädda ca 15 minuter.

Grillad Paprikadipp

15 min

1 burk grillad paprika
2 tomater
1/2–1 tsk spiskummin
1/2 dl olivolja
1 tsk balsamvinäger
1 chili
1 msk hackad persilja
1 klyfta vitlök
salt
peppar

Grekiskt lantbröd

  1. Kärna ur och Grilla chilin hastigt.
  2. Paprikorna och chilin mixas tillsammans med övriga ingredienser och mixa den slät.
  3. Salt och peppar.
  4. Servera med grekiskt lantbröd

Tomatsallad med panerad och stekt fetaost

20 min

Dressing:

  • 3 msk olivolja
  • Saft ½ citron
  • Färsk oregano  - hackad 2 tsk
  • 1 krm socker
  • Peppar

 Sallad:

  • 12 tomater – skivade
  • 1 liten rödlök – tunt skivad
  • Ruccola
  • Färsk spenat
  • Kalamataoliver

Stekt ost:

  • 200g fetaost
  • 1 ägg
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 msk olivolja
  1. Vispa dressingen  - ställ åt sidan
  2.  Lägg upp salladen på ett fat.
  3. Skär fetaosten i kuber. Vispa ägg i en skål. Häll mjöl på tallrik.
  4. Blanda ost i ägg, skaka av, vänd i mjöl.
  5. Hetta upp olivoljan. Stek på medelhög värme tills gyllengula.
  6. Fördela ost över sallad, vispa upp dressing och häll över.

 

 
Bilden tagen av Max Collin, Fontana

Fontana, MittKök,

Jag är på väg till Gbg för att laga mat i Fontanas monter....sjukt kul men lite nervöst!!
Jag tänkte göra Minipajer med fetaost, oliv & timjan, en grillad paprikasalsadipp med sting av chili och en tomat/rucola/spenat sallad med panerad fetaost.
Återkommer med bilder och omdömen :))

Vi hade Kristofers föräldrar över på middag i lördags och bjöd på en trerätters och gott vin. Maten blev lyckad och kvällen likaså, man vet att man har trevligt när tiden bara försvinner.
 
Till förrätt gjorde vi en Toast Skagen med hemmagjord majonnäs förstås, se recept här. Till det drack vi en Prosecco La Robinia Extra Dry från Systembolaget.
 
4 port
 
 4 msk
 4 msk lätt creme fraiche
 500 g oskalade frysta
 2 msk
salt
vitpeppar
saft från citron
 
4 skivor
1 burk stenbitsrom (eller löjrom för den delen)
4 skivor 

 

Tina och skala räkorna.

Blanda majonnäs och lätt creme fraiche.

Skär räkorna i två delar eller blanda i dem hela. Lagom till serveringen klipper man i dill så att den håller sig fräsch. Smaka av med salt och vitpeppar samt citronsaft.

Rosta eller stek formbröden i smör och skär bort kanterna.

Lägg upp ordentligt med skagenröra, toppa med stenbitsrom och en citronskiva.

Äts med fördel så snart som möjligt efter upplägg för att behålla kripsigheten i brödet.

 

Till huvudrätt åt vi en Fredagsmysig Fläskfilé som jag gjorde förra fredagen men dubblerade receptet och använde färsk timjan i den ugnsstekta potatisen samt lite mindre chiliflakes i fläskfilén.

Vi drack ett av våra favoritviner, Campolieti Ripasso, till denna lite kryddiga rätt till vilken det passar utmärkt.

Desserten blev även den en favorit i repris, jag gjorde en Chokladfondant som vi serverar med frysta hallon som fått tina i lite rom och socker.

5 stora portioner eller 6 mindre

  • 200 gram fin mörk choklad
  • 150 gram smör, rumstempererat
  • 1 dl socker
  • 4 st hela ägg
  • 2 st äggulor
  • 0,75 dl vetemjöl
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält chokladen antingen på låg effekt i mikrovågsugn ca 2-3 minuter eller i vattenbad.
  3. Vispa smör och socker vitt och fluffigt. Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
  4. Tillsätt äggulor, smält choklad och slutligen mjöl och blanda runt till en härlig smet.
  5. Smörj fem eller sex ugnsfasta portionsformar och klicka i smeten så att formen fylls.


   6, Grädda fondanterna i ugnen i ca 10 minuter, de ska fortfarande vara lite rinniga i mitten.

   7. Man kan vända den upp och ner på en tallrik men jag serverar dem i formarna efter att ha låtit dem svalna någon minut.


 

 

 
 
Provade att göra en fisksoppa "lite på känn" med inspiration från flera olika recept, den blev god men nästa ggn så minskar vi på mängden vatten och saffran ökar på mängden grädde och skippar tomatpurén. Här är ungefärliga mängder jag använde.
 
4 port
 
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 1/2 fänkål
  • 3 msk tomatpuré
  • 1/2 kruka dill
  • 3 dl matlagningsvin
  • 2 msk hummerfond
  • 5 dl vatten
    1 paket saffran
  • 5 dl grädde
  • 2 torskfiléer
  • 2 laxfiléer
  • 250 g oskalade frysta räkor
  • salt
  • vitpeppar
  • cayennepeppar
  1. Skala och tina räkorna.
  2. Hacka löken och skiva morötterna och fräs dessa, utan att de får färg, i rapsolja tillsammans med grovt hackad fänkål.
  3. Rör i tomatpure och hackad dill och tillsätt matlagningsvin, hummerfond och vatten samt saffran.
  4. Låt soppan koka ihop en bra stund och tillsätt sedan grädden.
    Låt koka upp igen och dra ner plattan på lägsta värme, tillsätt fisken delad i lagom bitar och låt soppan sjuda 5 minuter (max).
  5. Dra av kastrullen från värmen och lägg i räkorna några minuter innan servering. Smaka av med vitpeppar, cayennepeppar och salt.
 Jag gjorde majonnäs för att kunna använda till lördagens middag med "svärföräldrarna" och passade på att röra ner en vitlök i en av burkarna.
 
Hemlagad Aioli
  • 2 st äggulor
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2.5 dl matolja
  • salt
  • peppar
  • 1 pressad vitlök
  1. Blanda äggulor, senap och vinäger i en bunke.
  2. Tillsätt olja droppvis under konstant vispning.
  3. Smaka av med salt och peppar.
  4. Pressa i vitlöken och rör försiktigt.
  5. Klarar sig ca 1 vecka i kylskåp med tätt förslutet lock.

    Till det här drack vi ett riktigt gott vin som jag vill tipsa om! En Stoneleigh, Sauvignon Blanc för 99 kr på Systembolaget.