En riktigt god 3-rätters värdig "Svärföräldrarna"

0kommentarer

Vi hade Kristofers föräldrar över på middag i lördags och bjöd på en trerätters och gott vin. Maten blev lyckad och kvällen likaså, man vet att man har trevligt när tiden bara försvinner.
 
Till förrätt gjorde vi en Toast Skagen med hemmagjord majonnäs förstås, se recept här. Till det drack vi en Prosecco La Robinia Extra Dry från Systembolaget.
 
4 port
 
 4 msk
 4 msk lätt creme fraiche
 500 g oskalade frysta
 2 msk
salt
vitpeppar
saft från citron
 
4 skivor
1 burk stenbitsrom (eller löjrom för den delen)
4 skivor 

 

Tina och skala räkorna.

Blanda majonnäs och lätt creme fraiche.

Skär räkorna i två delar eller blanda i dem hela. Lagom till serveringen klipper man i dill så att den håller sig fräsch. Smaka av med salt och vitpeppar samt citronsaft.

Rosta eller stek formbröden i smör och skär bort kanterna.

Lägg upp ordentligt med skagenröra, toppa med stenbitsrom och en citronskiva.

Äts med fördel så snart som möjligt efter upplägg för att behålla kripsigheten i brödet.

 

Till huvudrätt åt vi en Fredagsmysig Fläskfilé som jag gjorde förra fredagen men dubblerade receptet och använde färsk timjan i den ugnsstekta potatisen samt lite mindre chiliflakes i fläskfilén.

Vi drack ett av våra favoritviner, Campolieti Ripasso, till denna lite kryddiga rätt till vilken det passar utmärkt.

Desserten blev även den en favorit i repris, jag gjorde en Chokladfondant som vi serverar med frysta hallon som fått tina i lite rom och socker.

5 stora portioner eller 6 mindre

  • 200 gram fin mörk choklad
  • 150 gram smör, rumstempererat
  • 1 dl socker
  • 4 st hela ägg
  • 2 st äggulor
  • 0,75 dl vetemjöl
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält chokladen antingen på låg effekt i mikrovågsugn ca 2-3 minuter eller i vattenbad.
  3. Vispa smör och socker vitt och fluffigt. Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
  4. Tillsätt äggulor, smält choklad och slutligen mjöl och blanda runt till en härlig smet.
  5. Smörj fem eller sex ugnsfasta portionsformar och klicka i smeten så att formen fylls.


   6, Grädda fondanterna i ugnen i ca 10 minuter, de ska fortfarande vara lite rinniga i mitten.

   7. Man kan vända den upp och ner på en tallrik men jag serverar dem i formarna efter att ha låtit dem svalna någon minut.


 

 

 

Kommentera

Publiceras ej