En spontan trerätters - Laxmousse, Lammfärsbiffar & Glace au four

0kommentarer

I fredags blev det en spontanmiddag med goda vänner och jag fixade en trerätters baserat på vad vi hade för huvudingredienser hemma.
 
Till förrätt blev det en Laxmousse som smakade salt, syrligt och väldigt gott.
 
4 port
 
200 g kallrökt lax, skuren i småbitar
50 g smör
0,75 dl creme fraiche
3 stänk worcestershiresås
1 msk hackad gräslök
romansallad
formbröd
körsbärstomater
gräslök till dekoration
 
1. Mixa lax, smör, crème fraiche, worcestershire och hackad gräslök.
2. Lägg ut salladsbladen på rostat formbröd. Forma moussen till ägg med hjälp av två skedar och lägg dem på bladen. Garnera med gräslöksstrån och körsbärstomater.
 


Till huvudrätt gjorde jag Lammfärsbiffar med fetaost som även de smakade ljuvligt tillsammans med en jättegod citronyohurt som bröt av den lite salta smaken med sin syrlighet.

4 port
smör till stekning
500 g lammfärs
0,5 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
4 msk ströbröd
1 dl standardmjölk
2 ägg
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
100 g fetaost

300 g morötter
300 g palsternacka
1 st bakpotatis
färsk timjan
olivolja
salt
svartpeppar

Citronyoghurt
2 dl matlagningsyoghurt
1 vitlöksklyfta
1 msk honung
0,5 citron, skal och saft
1 tsk salt
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala och finhacka lökarna. Svetta löken i olivoljan, låt svalna.
  3. Rör ihop ströbröd och mjölk.
  4. Blanda lammfärsen med löken, ströbrödsmjölken, ägg, salt och svartpeppar.
  5. Smula försiktigt i fetaosten.
  6. Forma 4-6 biffar och stek gyllenbruna i smöret.

 

7. Baka färdigt i ugnen 10 minuter.

 


 

8. Öka värmen på ugnen till 200 grader. Tvätta rotfrukterna i kallt vatten. Dela dom på längden och lägg över i en ugnsfast form. Skär bakpotatisen tunt. Blanda runt med olivolja, salt och svartpeppar. Rosta i ugnen 30 minuter tills dom är mjuka och fått fin färg.

 


 

9. Häll matlagningsyoghurten i en bunke. Skala och pressa i vitlök, honung, citronskal och citronsaft. Smaka av med salt.

 


 

Till efterrätt ville jag testa något jag aldrig gjort men har velat testa länge så det fick bli en Glace au four (Glass i ugn)Jag visste inte då att våra gäster har både gjort och ätit detta ett antal gånger men det gjorde också kritiken desto mer korrekt. Varken jag eller Kristofer gillade det speciellt mycket eftersom vi båda hade förväntat oss en mer knäckig yta men som våra ärliga med väldigt diplomatiska gäster påpekade så är glassen under mjuk och därför går det inte att få det där jätteknäckiga :) Ja, ja...vi har iallafall provat, men kommer nog inte göra om det igen!

 

4 port

1 färdigköpt tårtbotten

0,5 l glass (vi använde GB gräddglass jordgubb)

3 st äggvitor

3 msk socker

 

1. Sätt ugnen på 275 grader.

2. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd sedan försiktigt ned sockret.

3. Stansa ut portionsbitar ur sockerkaksbotten och placera på en ugnsplåt eller en ugnsfast form. Fördela glassen som ska vara helt otinad ovanpå bottnarna.

4. Täck sedan glassen noggrant med marängsmeten. Se till att marängen täcker ordentligt utan hål, annars skyddas glassen inte från värmen.


5. Sätt in plåten i mitten av ugnen och låt marängen få en gyllenbrun färg. Det tar inte mer än ca 3-5 minuter och man bör passa marängen noggrant.

 

Kommentera

Publiceras ej