Gjorde en favorit i repris! Inte förrätt och efterrätt men de smarriga Gorgonzolabiffarna till middag igår! Vi använde dock en för mild Gorgonzola så den smaken försvann. Tänk på att använda en ganska stark ost!
 

Tyvärr tog jag inga bilder när maten väl var klar,  recepten är insipirerade från min favoritmatblogg Matplatsen.

Tunnbrödskorgar
4 pers


4 koppar
4 bitar bakplåtspapper
4 små runda tunnbröd "Njalla" från Polarbröd.


* Vänd kopparna upp o ner och forma bakplåtspappret över.
* Värm tunnbröden, ett i taget, i micron ca 12 sek på full effekt.
* Forma det mjuka och varma brödet över bakplåtspappret och koppen så det formar en korg. Tryck till några gånger men akta så de inte spricker.
* Rosta dem sedan i ugnen, 225 C, 2-3 minuter. Var noga med tiden för de bränner lätt.
* Låt svalna och stelna över kopparna.

Fyll med valfri fyllning men lägg gärna ett salladsblad i botten så saggar de inte ihop.
Gott med räkor, avocado, skagenröra & Citronskivor.



Gorgonzolabiffar
4 pers

500 g nötfärs
2 äggulor
½ dl vispgrädde
grovmalen svartpeppar
100 g gorgonzola (stark smak!)
Smör till stekning

Sås
Lite vatten
3 dl mellangrädde
2 msk Koncentrerad kalvfond från tex Touch of Taste
Salt och Peppar



* Blanda allt till biffarna utom osten.
* Forma en biff runt en rejäl bit gorgonzola och lägg åt sidan - så här långt går att förbereda flera timmar innan, lägg dem i kylskåpet tills dags att tillaga.
* Bryn i smör och lyft sedan ur biffarna ur pannan för att vila men se till så all steksky finns kvar i pannan.
* Börja förbereda såsen genom att tillsätta lite vatten till stekskyn och rör ut denna.
* Häll i grädden och kalvfonden i pannan och vispa runt det lätt i pannan.
* Lägg i de brynta biffarna i pannan igen och låt det puttra tills de är helt genomstekta. Tänk på att spä lite med vatten eller grädde om det puttrar bort lite för mkt vätska.

Servera med potatisklyftor, inlagd gurka (se recept nedan) och svartvinbärsgelé för den som vill ha.



Vi kallar denna potatis "Farmorspotatis" då det var hon som introducerade den i min familj :)

Potatis
Rödlök
Olivolja
Flingsalt
Peppar
Torkad Timjan
ev. Färsk Timjan
ev. Morötter

* Skölj och skär potatisen i klyftor (behåll ALLTID skalet på - där sitter näringen och det är ju så gott).
* Koka potatisklyftorna en kort stund om ni vill förkorta tiden i ugnen - det brukar vi nästan alltid göra.
* Häll god Olivolja i en ugnsfast form och häll i ordentligt med flingsalt.
* Skär Rödlök i klyftor och gärna morötter i stavar - blir väldigt gott!
* Häll i den lätt kokta potatisklyftorna i formen samt tillsätt MYCKET torkad Timjan och gärna en hel Timjanskruka om du har.
* Blanda runt ordentligt och sätt in i ugnen i ca 250 grader (om den redan är lite kokt - annars kör ca 225 grader) tills potatisen fått rikligt med gyllenbrun färg och är klar rakt igenom (testa den största biten).



Inlagd gurka eller Pressgurka
Sen jag var liten har jag älskat all mat där vi fick Inlagd gurka....den syrliga och söta gurkan lyfter rätten till himlen!
4 pers
1 vanlig gurka
3 dl vatten
3 msk socker
2 krm vitpeppar 
3 msk ättiksprit

* Skär gurkan tunt med en mandolin eller osthyvel.
* Blanda vatten, socker, vitpeppar och ättiksprit i en stor skål.
* Lägg ner gurkan och täck den med vätskan - ställ in i kylskåpet i några timmar.
* Lägg upp i en annan skål men låt lite av vätskan följa med så att den är lite vattnig!


Chokladfondanter
4 stora portioner

200 gram mörk fin choklad
150 gram smör rumstempererat
1 dl socker
4 st hela ägg
2 st äggulor
0,75 dl vetemjöl

* Smält chokladen antingen på låg effekt i mikrovågsugn ca 2-3 minuter eller i vattenbad.
* Vispa smör och socker vitt och fluffigt.
* Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
* Tillsätt äggulor, smält choklad och slutligen mjöl och blanda runt till en härlig smet.
* Smörj fyra ugnsfasta portionsformar.
* Grädda fondanterna i ugnen på 200 grader ca 8 minuter, de ska fortfarande vara lite rinniga i mitten.
* Man kan vända den upp och ner på en tallrik men jag serverar dem i gulliga små formar men låter svalna lite först.

Så här ser de ut innan de åker in i ugnen - de lyfter lite men det ser ganska fint ut (kan dock va bra att ställa dem på en plåt så det inte droppar på ugnsbotten.



Serverar med frysta Hallon som fått tina i socker och 1 dl mörk rom (vilket självklart är valfritt).